Zobacz pełną wersję : Dylematy bezlusterkowe
Trochę już nie nadążam za tym co się dzieje. Canon ostro brnie w belzusterka. Czy wg Was to uz definitywny koniec lustrzanek? Ja póki co mam jeszcze w miarę nową (80d) ale już rozpaczam, co będzie za kilka lat.... Ostatnio czytałem o 90d i tam niby jest wizjer elektroniczny. Co to w końcu jest? Lustrzanka, bezluseterko, czy dwa w jednym? Czy Canon może znajdzie jakiś kompromis by zadowolić wszystkich?
Pewnie przyjdzie taki czas że w końcu będę zmuszony do wejścia w bezlusterko. Wiem, że są już adaptery na stare szkła. Jak się One jednak sprawdzają. Ma to już ktoś, używa, dużą stratę jakości to daje, czy kompletnie starta nie zauważalna?
nie rozpaczaj :) tylko rób fotki. To tylko sprzęt. Następny już pewnie kupisz bezlusterkowy. Adaptery sprawdzają się znakomicie, nic nie tracisz ze starymi szkłami.
"Top tylko sprzęt" - jasne, ale ja np. też lubię TAKI sprzęt, a nie TAKI. I jednak chciałbym mieć wybór.
robertskc7
15-04-2021, 18:29
Trochę już nie nadążam za tym co się dzieje. Canon ostro brnie w belzusterka. Czy wg Was to uz definitywny koniec lustrzanek? Ja póki co mam jeszcze w miarę nową (80d) ale już rozpaczam, co będzie za kilka lat.... Ostatnio czytałem o 90d i tam niby jest wizjer elektroniczny. Co to w końcu jest? Lustrzanka, bezluseterko, czy dwa w jednym? Czy Canon może znajdzie jakiś kompromis by zadowolić wszystkich?
Pewnie przyjdzie taki czas że w końcu będę zmuszony do wejścia w bezlusterko. Wiem, że są już adaptery na stare szkła. Jak się One jednak sprawdzają. Ma to już ktoś, używa, dużą stratę jakości to daje, czy kompletnie starta nie zauważalna?
Adaptery - zwłaszcza ten canona spisuje się znakomicie! Zero strat.Jakie straty ? skąd ? Obiektywy EF na bezlustrach trafiają znakomicie w stosunku do lustrzanek. Nie ma odwrotu. Same plusy.
Nie ma odwrotu.
Odwrotu być nie musi, wystarczy, żeby był wybór ;-)
robertskc7
15-04-2021, 18:45
Nie będzie. Nikt o zdrowych zmysłach nie wejdzie z inwestycją w lustro. To co jest na runku lustrzanek spokojnie wystarczy na długie lata. Temat technologi lustrzanek - zgodnie z zapowiedzią JP dobiegł kresu.
Odwrotu być nie musi, wystarczy, żeby był wybór ;-)
Słusznie prawisz, też tak uważam. Dlatego ten 90d mnie zastanawia w jakim kierunku to idzie tzn ten wizjer elektroniczny, tak o tym gdzieś wyczytałem ale zero konkretów.....
Dlatego ten 90d mnie zastanawia w jakim kierunku to idzie tzn ten wizjer elektroniczny, tak o tym gdzieś wyczytałem ale zero konkretów.....
90D ma wizjer optyczny. Podobno "inteligentny" ale optyczny.
Ja póki co mam jeszcze w miarę nową (80d) ale już rozpaczam, co będzie za kilka lat....
I przestał zdjęcia robić czy może nagle pogorszyła się jakość, bo Twoja 80 wstydzi się bezluster? Aparat to nie smartfon, że trzeba go wymieniać co 2 lata. Ja to bym się raczej rozglądał za okazjami typu wyprzedaż szkieł lub zaawansowanych korpusów EF. Z resztą tak właśnie robię i już skorzystałem. Ale ja ze wsi jestem.
Tak, uważam i już dawno uważałem, że lustro to techniczny anachronizm i czeka go takie samo wymarcie jak aparaty skrzynkowe, tyranozaury, maszyny do pisania i telewizory kineskopowe. Ale póki co prawa optyki się nie zmieniły, a te anachronizmy po 100 latach rozwoju są technicznie doskonałe i cały czas robią zdjęcia.
Zanim totalnie mnie zmieszacie z błotem uściślę że nie prę w kierunku bezlusterek ale już teraz czuję się zmuszony ze będę musiał tak zrobić, chyba że jeszcze uda mi się kupić lustrzankę ale zaczynam w to wątpić. Bardziej niż puszka zacząłem martwić się o szklarnie którą dość znacznie rozbudowałem. Ale skoro adapter jakoś to ogrania to śpię spokojnie....
--- Kolejny post ---
90D ma wizjer optyczny. Podobno "inteligentny" ale optyczny.
A co się kryje pod tym tajemniczym słowem "inteligentny"
robertskc7
15-04-2021, 20:08
Zanim totalnie mnie zmieszacie z błotem uściślę że nie prę w kierunku bezlusterek ale już teraz czuję się zmuszony ze będę musiał tak zrobić, chyba że jeszcze uda mi się kupić lustrzankę ale zaczynam w to wątpić. Bardziej niż puszka zacząłem martwić się o szklarnie którą dość znacznie rozbudowałem. Ale skoro adapter jakoś to ogrania to śpię spokojnie....
--- Kolejny post ---
Nikt Cię tu z błotem nie zmiesza. Nie ten czas na forum. Admini moment z tym kimś zrobią porządek ;) Przyjmij po prostu, że tak działa anonimowe pisanie w necie i tyle. Każdy wyraża tylko swoją opinnię - a tu się raczej zgadzamy, że lustrzankami da się robić dobre zdjęcia, ale bezlustrami jest łatwiej i szybciej.
Pozdrawiam.
Canon tak to widzi:
https://www.usa.canon.com/internet/portal/us/home/learn/education/topics/article/2019/august/eos-90d-face-detect-af-during-viewfinder-shooting/eos-90d-face-detect-af-during-viewfinder-shooting/!ut/p/z0/nZDBboNADER_JT1wXHkbRVU5pqAoqYKi3GAvyGUNcYq8ZFlC-_fd8gGVmuOM_GzPgIESjOCdOwzsBPuoK_NSF-f96_6Q6aPOj6k-n05v-W6XHTbbDbyD-Xsgblj7Iis6MAOGi2JpHZRr_ZxCiVM3jQFKcqNKtVUtNqQsBWq CwlbZybN06s40tyyWvBovzoXoPYRAxdfbzWzBNE4CfcXDDYqTW mie6aNeXAmJttxxwL7uCb1ENNFkp2apZIViVyzjwH7RiUYfuOl pTPRvpqiXTBH574MPIDB8mir_np9-ALMD8hw!/
"iTR" inteligentne rozpoznanie i śledzenie.
... chyba że jeszcze uda mi się kupić lustrzankę ale zaczynam w to wątpić...
Na pewno uda Ci się i na 20 lat będziesz miał spokój, choćby coś z serii 1 dx. Ja od ponad 10 lat mam dwa korpusy z serii 1D/1Ds mark III. Są niezawodne i nadal robią zdjęcia. Mało tego - ładne zdjęcia, i choć w zeszłym roku dokupiłem R-kę, to obydwa mają u mnie dożywocie. A obiektywy Ef współpracują z R-ką (z adapterem) jak z lustrzankami, tzn. równie szybko, af jest w 100% celny, żadnej straty jakości nie zauważyłem.
Wracając do wizjera niby elektronicznego w 90d. Może się mylę ale widzę że właściwie w porównaniu do 80d to jedynie wykywanie twarzy i ostrośc na oko doszło.
--- Kolejny post ---
Na pewno uda Ci się i na 20 lat będziesz miał spokój, choćby coś z serii 1 dx. Ja od ponad 10 lat mam dwa korpusy z serii 1D/1Ds mark III. Są niezawodne i nadal robią zdjęcia. Mało tego - ładne zdjęcia, i choć w zeszłym roku dokupiłem R-kę, to obydwa mają u mnie dożywocie. A obiektywy Ef współpracują z R-ką (z adapterem) jak z lustrzankami, tzn. równie szybko, af jest w 100% celny, żadnej straty jakości nie zauważyłem.
I do końca mych dni by wystarczyło.... :) Tyle że ja w APS-C siedzę. A tak przy okazji, które oznaczenia na bezlusterkach to APS-C a które to pełna klatka?
... A tak przy okazji, które oznaczenia na bezlusterkach to APS-C a które to pełna klatka?
Jeśli chodzi o Canona seria M to APS-C - np. M50, M6 itp., a seria R to ff.
To może się zmienić na korzyść lustrzanek tylko wtedy gdy się okaże że fotografujący bezlusterkowcami i i obserwujący obraz przez elektroniczny wizjer oczny będą nagminnie chorować na choroby oczu bo patrzenie na monitor z takiej małej odległości na pewno nie jest nieszkodliwe dla oczu
4kwiatek
27-04-2021, 01:38
No coś Ty. Za zilion monet będą sprzedawać specjalne muszle oczne, które będą oferowały ochronę oczu. Któryś z producentów opracuje specjalne rozwiązanie które zmniejszy o 3% - jak to nazwie "dyskomfort" i to opatentuje. A w ogóle selekcja naturalna wyodrębni kastę ludzi, którzy się zaadoptują.
A prawda jest taka moim zdaniem, że ani układ optyczny lustra, ani monitor nie są "naturalne". Dodatkowo ciągłe patrzenie w wizjer elektroniczny dotyczy niewielkiej grupy operatorów filmowych (a i oni też nie robią tego tak często jak się myśli ;). Większy problem widzę gdy wejdą na szerszą skalę układy augmented reality.
W lustrzance też patrzy się na matówkę z bliskiej odległości (to na nią rzutowany jest obraz, nie spoglądamy w dal), różnica jest tylko taka, że wyświetlacz świeci własnym światłem, a matówka – naturalnym dostarczanym przez obiektyw. W obydwóch przypadkach skupiamy wzrok na małym, leżącym blisko elemencie.
To może się zmienić na korzyść lustrzanek tylko wtedy gdy się okaże że fotografujący bezlusterkowcami i i obserwujący obraz przez elektroniczny wizjer oczny będą nagminnie chorować na choroby oczu bo patrzenie na monitor z takiej małej odległości na pewno nie jest nieszkodliwe dla oczu
Niestety bezlustra uszkadzają również psychikę.
Dowód poniżej:
https://www.facebook.com/photo?fbid=10220505736606688&set=pcb.1059003544623705
Dopóki problem dotyczył tylko wiodącego producenta to można się było śmiać.
Kolekcjoner
05-05-2021, 19:38
Niestety bezlustra uszkadzają również psychikę.
Dowód poniżej:
https://www.facebook.com/photo?fbid=10220505736606688&set=pcb.1059003544623705
Dopóki problem dotyczył tylko wiodącego producenta to można się było śmiać.
Ta zawartość jest obecnie niedostępna ;)
Możesz przybliżyć o co chodziło w tym linku?
;)
Możesz przybliżyć o co chodziło w tym linku?
O taki obrazek:
https://scontent.fpoz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/182394454_10220505736646689_2453101230695885899_n. jpg?_nc_cat=101&ccb=1-3&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=v24wFpAiE4QAX8th-mR&_nc_ht=scontent.fpoz1-1.fna&oh=5cd1a7562446c6608390abe80735dd33&oe=60B7851F
Dobre ciekawe jaka stolarnia -modelarnia to wykonała :lol:
Baterie w tym gripie pewnie z płyty OSB.
Kolekcjoner
06-05-2021, 00:07
Baterie w tym gripie pewnie z płyty OSB.
Może płaskie od latarki pasują ;)....
O taki obrazek:
https://scontent.fpoz1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/182394454_10220505736646689_2453101230695885899_n. jpg?_nc_cat=101&ccb=1-3&_nc_sid=b9115d&_nc_ohc=v24wFpAiE4QAX8th-mR&_nc_ht=scontent.fpoz1-1.fna&oh=5cd1a7562446c6608390abe80735dd33&oe=60B7851F
może chciał przerobic na hasselblada - już było blisko trzeba tylko ten grip jeszcze pomalować bezbarwnym - 20 zł i godzina roboty i będzie git