Zobacz pełną wersję : Faststone - zawiesza się - problem
Hej, od 3 dni mam problem z programem Fastsone - używam go od ponad 10-u lat i nigdy czegoś takiego nie miałam.
Po usunięciu 6-u zdjęć program się po prostu zawiesza- nie ma znaczenia czy jest to 6 zdjęć usuniętych jedno po drugim, czy w jakiś większych przerwach. Jak dochodzi do usunięcia 6-ego zdjęcia, to program przestaje reagować i muszę go wyłączyć poprzez "Menadżera zadań".
Nie pomaga zainstalowanie ponowne programu, ani skorzystanie z wersji "portable" ani z wersji pełnej instalacyjnej.
Sterowniki karty graficznej są najnowsze, a windows zaktualizowany.
Macie jakiś pomysł?
Trzeba spróbować wyczyścić rejestr systemu i katalog plików tymczasowych. FastStone tworzy też własne pliki w katalogach zawierających zdjęcia i w swoim katalogu macierzystym, które trzeba usunąć przed ponowną instalacją, bo pewnie dziedziczy jakieś durne ustawienia zapisane w tych plikach. Trzeba też opróżnić kosz.
Trzeba spróbować wyczyścić rejestr systemu i katalog plików tymczasowych. FastStone tworzy też własne pliki w katalogach zawierających zdjęcia i w swoim katalogu macierzystym, które trzeba usunąć przed ponowną instalacją, bo pewnie dziedziczy jakieś durne ustawienia zapisane w tych plikach. Trzeba też opróżnić kosz.
Z każdego folderu w którym mam zdjęcia mam usunąć ręcznie jakiś plik fastone? Jak się taki plik nazywa?
Akurat jestem w robocie i nie mam dostępu do swojego kompa, więc Ci nie odpowiem, jak się dokładnie ten plik nazywa, ale ja korzystam z menedżera plików Total Commander (nigdy nie używam systemowego menedżera plików) i mam tam włączoną opcję pokazywania plików ukrytych i systemowych. No i o to chodzi, aby taka opcja była aktywna, bo Ci pokażą się pliki, które są systemowe, a nie graficzne, i być może to je trzeba pousuwać. Takie pliki program sam odbudowuje w momencie pierwszej próby wyświetlenia jakiegoś obrazka w katalogu, więc spoko. Prawdopodobnie doszło do przekroczenia granicznej wielkości jakiegoś pliku i trzeba go wywalić i dać programowi go pisać od nowa. Mam taki problem w programie pocztowym The Bat!, w którym co jakiś czas, przy kasowaniu dużych e-maili z wielkimi załącznikami, nie daje się skasować kolejnego emaila. Wtedy wchodzę do katalogu macierzystego, potem do podkatalogu "Trash" i wywalam dwa pliki, które w nim są, a one zawierają skondensowane emaile usunięte do kosza, i wtedy program zaczyna śmigać.
Ogólnie trzeba się rozejrzeć za plikami ostatnio- na bieżąco- nadpisywanymi przez program, czyli mającymi datę z dnia wystąpienia usterki lub dzisiejszą, i te pliki usunąć, bo w nich są zapisane ostatnie akcje i ustawienia, i one mogą być dziedziczone przy reinstalacji programu, o ile nie był on uprzednio całkowicie odinstalowany, i o ile nie wyrzucono z rejestru Windows wszelkich odwołań do FastStone. Jeżeli po skasowaniu plików systemowych program nie działa poprawnie, to trzeba go odinstalować automatycznie lub ręcznie, i ręcznie pousuwać wpisy w rejestrze, a potem zrestartować komputer i ponownie zainstalować program.
W zasadzie usuwanie plików FastStone'a z każdego katalogu, w którym są zdjęcia, może nie mieć żadnego sensu, albowiem program tworzy taki plik w momencie pierwszego podglądu zdjęcia w danym katalogu, i zawiera w tym pliku miniaturki zdjęć, aby je szybciej wyświetlać, i uaktualnia go na bieżąco bez tworzenia historii plików, więc ten plik może nie być powodem zamieszania, a winowajcy trzeba szukać w w plikach katalogu macierzystego programu. O ile sobie przypominam, to FastStone tworzy też gdzieś na dysku jakiś jeden wielki plik pomocniczy, którego nazwa wyraźnie wskazuje na pochodzenie z tej aplikacji, więc może to być on. Trzeba by przeszukać dyski pod kątem obecności plików (w tym ukrytych) zawierających w nazwie słowo "faststone", a do tego Total Commander się wyśmienicie nadaje.
Akurat jestem w robocie i nie mam dostępu do swojego kompa, więc Ci nie odpowiem, jak się dokładnie ten plik nazywa, ale ja korzystam z menedżera plików Total Commander (nigdy nie używam systemowego menedżera plików) i mam tam włączoną opcję pokazywania plików ukrytych i systemowych. No i o to chodzi, aby taka opcja była aktywna, bo Ci pokażą się pliki, które są systemowe, a nie graficzne, i być może to je trzeba pousuwać. Takie pliki program sam odbudowuje w momencie pierwszej próby wyświetlenia jakiegoś obrazka w katalogu, więc spoko. Prawdopodobnie doszło do przekroczenia granicznej wielkości jakiegoś pliku i trzeba go wywalić i dać programowi go pisać od nowa. Mam taki problem w programie pocztowym The Bat!, w którym co jakiś czas, przy kasowaniu dużych e-maili z wielkimi załącznikami, nie daje się skasować kolejnego emaila. Wtedy wchodzę do katalogu macierzystego, potem do podkatalogu "Trash" i wywalam dwa pliki, które w nim są, a one zawierają skondensowane emaile usunięte do kosza, i wtedy program zaczyna śmigać.
Ogólnie trzeba się rozejrzeć za plikami ostatnio- na bieżąco- nadpisywanymi przez program, czyli mającymi datę z dnia wystąpienia usterki lub dzisiejszą, i te pliki usunąć, bo w nich są zapisane ostatnie akcje i ustawienia, i one mogą być dziedziczone przy reinstalacji programu, o ile nie był on uprzednio całkowicie odinstalowany, i o ile nie wyrzucono z rejestru Windows wszelkich odwołań do FastStone. Jeżeli po skasowaniu plików systemowych program nie działa poprawnie, to trzeba go odinstalować automatycznie lub ręcznie, i ręcznie pousuwać wpisy w rejestrze, a potem zrestartować komputer i ponownie zainstalować program.
W zasadzie usuwanie plików FastStone'a z każdego katalogu, w którym są zdjęcia, może nie mieć żadnego sensu, albowiem program tworzy taki plik w momencie pierwszego podglądu zdjęcia w danym katalogu, i zawiera w tym pliku miniaturki zdjęć, aby je szybciej wyświetlać, i uaktualnia go na bieżąco bez tworzenia historii plików, więc ten plik może nie być powodem zamieszania, a winowajcy trzeba szukać w w plikach katalogu macierzystego programu. O ile sobie przypominam, to FastStone tworzy też gdzieś na dysku jakiś jeden wielki plik pomocniczy, którego nazwa wyraźnie wskazuje na pochodzenie z tej aplikacji, więc może to być on. Trzeba by przeszukać dyski pod kątem obecności plików (w tym ukrytych) zawierających w nazwie słowo "faststone", a do tego Total Commander się wyśmienicie nadaje.
Wydaje mi się, że wszystko pousuwałam, zrestartowałam komputer i zainstalowałam na nowo, ale problem niestety ciągle ten sam , przy usunięciu 6-ego zdjęcia program się całkowicie zawiesza :(
Czy opróżniasz kosz? Ile masz miejsca na dysku? Czy masz plik "filehistory"?
Czy opróżniasz kosz? Ile masz miejsca na dysku? Czy masz plik "filehistory"?
tak opróżniłam kosz. gdzie szukać tego pliku "filehistory"?
ps. Czy jest może jakiś inny bardzo podobny program do przeglądania zdjęć? Z taką wygodną lupką do zbliżania itp?
Mohinder
25-03-2021, 13:55
IrfanView jest dobry ale od kiedy któryś z kolegów tutaj polecił mi tego Faststona to tylko jego używam i jak na razie miałem takich dziwnych problemów choć zdarzały mu się takie zadyszki jak miałem wyswietlone zdjęcie na cały ekran i poprzez ESC chciałem przerwać wyświetlanie to po nacisnięciu klawisz ESC musiałem sporą chwilę odczekać (czasem nawet koło 10 sekund). Nie wiem od czego to zalezy ale nie zawsze tak jest.
niestety w irfanview brakuje mi takiego widoku/podglądu katalogów
6053
Faststone jest super, ja używam od lat. Zaczynałem od InfraView, ale Faststone wygodniejszy zdecydowanie.
Propozycje mam dwie, nie wiem czy pomogą, ale warto spróbować.
Po pierwsze to plik, o którym pisano poprzednio jest w Ustawieniach programu.
C:\Users\nazwa komputera\AppData\Roaming\FastStone\FSIV\
Po drugie można spróbować wyczyścić kompa:
na ikonie Mój Komputer wybieramy partycję z systemem - prawym klawiszem myszki - Waściwości, a potem:
Włąściwości - Oczyszczanie dysku - Oczyść pliki systemowe - Usuń zbędne pliki
Wydaje mi się, że wszystko pousuwałam, zrestartowałam komputer i zainstalowałam na nowo, ale problem niestety ciągle ten sam , przy usunięciu 6-ego zdjęcia program się całkowicie zawiesza :(
Jeżeli masz uruchomioną w systemie opcję Historia Plików, to zapisuje ona wszystkie z zadanej lokalizacji, np. z katalogu Pictures, i dzień po dniu możesz odtworzyć wstecz wszystkie pliki, jakie w tym katalogu były, i je np. skasowałaś. Ten plik może osiągnąć gigantyczny rozmiar i stanowić problem dla działania systemu, bo wyczerpuje miejsce na dysku. W katalogu FileHistory są podkatalogi zawierające zapisane pliki, które sobie możesz przeglądąć zupełnie normalnie, albowiem nie są scalane ani szyfrowane.
Dostęp do Historii plików z poziomu Panelu Sterowania:
Panel sterowania > System i zabezpieczenia > Historia plików
Są tam ustawienia zapisywania plików, i tak, np. system może tworzyć kopię np. co godzinę, a zapisywać wersje "Zawsze", albo np. "Dopóki nie będzie potrzebne miejsce", i może właśnie skończyło się to miejsce.
Jest tam też opcja "oczyść wersje", którą powinno się skasować wszystkie zapisane w historii pliki.
Możesz się też do tego dobrać "ręcznie":
Z poziomu menedżera plików szukaj:
C:\Users\nazwa twojego kompa\AppData\Local\Windows\FileHistory
tam są dwa podkatalogi:
Configuration
Data
W podkatalogu Data są następne podkatalogi już zawierające twoje zdjęcia czy coś tam. Możesz sobie je poprzeglądać. Możesz te podkatalogi gdzieś skopiować, a w miejscu źródła je skasuj i zobacz, co się będzie działo z FastStone. W razie czego możesz te podkatalogi przekopiować z powrotem, ale chyba dość często się zdarza, że użytkownik nie ma bladego pojęcia, że Historia plików jest u niego aktywna, i że rośnie mu gdzieś gigantyczny plik (u mnie przekroczył 750 GB, zanim go wywaliłem).
Jeżeli pozbycie się Historii Plików nie pomoże, to spróbuj działać na bazach danych FastStone.
Znajdź katalog:
C:\Users\nazwa twojego kompa\AppData\Roaming\FastStone\FSIV
w tym katalogu znajdź pliki:
FSViewer.db
HisFolderList.db
Ten drugi plik może mieć też inne wersje różniące się numerem, np.
HisFolderList2.db
Skopiuj te pliki w inne miejsce, a tam, gdzie były, skasuj je.
To są bazy danych plików i folderów otwieranych przez FastStone, które są tworzone automatycznie podczas startu programu, i są na bieżąco uzupełniane, więc ich skasowanie nie powinno stanowić problemu dla działania programu, bo je sobie automatycznie stworzy, ale one mogą powodować ten problem, który masz. Te pliki pozwalają programowi tylko szybciej otwierać pliki graficzne. Zanotuj wielkość tych plików tak dla orientacji- u mnie ten pierwszy ma wielkość prawie 800MB. Jeżeli skasowanie tych plików w katalogu źródłowym pomogło, to OK, a jeśli nic nie pomogło, to możesz z powrotem wgrać te pliki, i trzeba kombinować coś innego.
atsf - twoja rada zapewne jest dobra, ale w moim komputerze ścieżka:
C:\Users\nazwa twojego kompa\AppData\Local\.........nie zawiera katalogów - Windows\FileHistory
prawdopodobnie przyczyną jest to , że: w Panelu Sterowania - > System i zabezpieczenia > Historia plików ( JEST WYŁĄCZONA)
Pliki:
FSViewer.db - to parę kilobajtów
HisFolderList.db - to ok, 18 MB, ale nie Gigabajty o których pisałeś.
Może powodem jest to, że ja systematycznie czyszczę komputer, prawie codziennie,
zajmuje mi to 2 czy 3 minuty, ale nie mam spowolnienia systemu.
Może to jest kwestia systemu operacyjnego. Ja mam Windows 8.1 i nie wiem, jak to dokładnie wygląda w innym. Poza tym co innego wielkości plików u mnie, a co innego u kogoś. Moje aparaty strzeliły już ca 300 tys. klatek, a zgromadzonych zdjęć mam ze 2 TB w setkach katalogów, więc to się musi gdzieś odbijać czkawką ;-)
Mam win10, zrobione zdjecia przenosze na dyski 2TB, mam ich aktualnie 16 ( dyskow z fotografiami ) ale mz to nie ma nic wspolnego z dzialaniem faststone czy win?
sprawdź wersję portable faststone.
jest też fajny xnview
odkryłam kolejną "ciekawostkę"...program zawiesza się tylko przy usuwaniu 6-ego zdjęcia w formacie JPG. przy usuwaniu plików RAW program się nie zawiesza...
jakieś pomysły? bo ja już nie mam pojęcia co z tym zrobić...
Jak pisałem - sprawdź wersję portable. https://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm zobaczysz wtedy, czy to nie kwestia konfiguracji.
Jak pisałem - sprawdź wersję portable. https://www.faststone.org/FSViewerDownload.htm zobaczysz wtedy, czy to nie kwestia konfiguracji.
niestety problem się utrzymuje :(