Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : EOS M50 brak doświetlenia wspomagającego AF lampy zewnetrznej

ofx
05-03-2021, 19:11
Pytanie do użytkowników EOS M50. Czy działa w EOS M50 doświetlenie wspomagające AF lampy zewnętrznej (wzorek)?
Sprawdzone dwie lampy Canon Speedlite 580 EX II oraz Metz Mecablitz 58AF-2 Digital. Obie lampy doświetlają AF poprawnie w innych Canonach. W M50 doświetlania jest martwe.
Oczywiście jest wyłączone wspomaganie w body i włączone w lampie zewnętrznej (przełączanie jest widoczne z poziomu body).
Może jest ktoś, kto ma podobne doświadczenia albo jest w stanie sprawdzić to w swojej 50-ce.

marfot
05-03-2021, 19:52
Prawdopodobnie AF assist w lampie działa tylko wtedy, gdy lampa ma ledowe doświetlenie. Jeśli lampa ma IR to nie działa w większości bezluster różnych firm.

ofx
05-03-2021, 20:17
Dzięki !!!
Trzeba było od razu pytać społeczność a nie odsyłać do serwisu (aż do Niemca).
Na infolinii potwierdzili pełną w współpracę flash/M50, zalecili wysłanie w celu sprawdzenia i usunięcie usterki...i dostałem papier z info, że ten typ tak ma. Szkoda było czasu, zachodu itp.

marfot
05-03-2021, 20:35
Może być trochę mylące, że w menu jest dostępna opcja włączenia doświetlenia AF w zewnętrznej lampie. Ale jeżeli pojawią się na większą skalę lampy z doświetleniem LED to będzie jak znalazł.
AF w większości bezluster nie widzi doświetlenia IR. To technika dla DSLR.

ofx
05-03-2021, 22:42
Ja już rozpocząłem poszukiwania lampy z doświetleniem LED :D

marfot
06-03-2021, 10:49
Ja już rozpocząłem poszukiwania lampy z doświetleniem LED :D

U Canona lampka 320EX miała takie doświetlenie LED ale czy współpracuje ono z M50 jako AF assist to nie wiem.
Swoją droga wszystkie współczesne lampy maja światełko IR a nie białe LED. Z kolei w bezlustrach wbudowano AF assist "pomarańczowy" i jakoś działa.