PDA

Zobacz pełną wersję : Symulacja kamery obscura

Mohinder
14-02-2021, 23:32
Witam
Dzisiaj moja młodzież zapytala mnie czy można na body Canon R zasymulować kamerę obscura. Nawet nie wiem czy dobrze to opisuję. Nie wiem jak miałem odpowiedzieć i liczę, że tutaj ktoś jest w stanie sesnownie odpowiedzieć.
Dzięki z góry.

marfot
14-02-2021, 23:53
Witam
Dzisiaj moja młodzież zapytala mnie czy można na body Canon R zasymulować kamerę obscura. Nawet nie wiem czy dobrze to opisuję. Nie wiem jak miałem odpowiedzieć i liczę, że tutaj ktoś jest w stanie sesnownie odpowiedzieć.
Dzięki z góry.

Przed chwilą sprawdziłem jak to działa.
Zapnij adapter bez obiektywu do body. Przyłóż do niego kartonik z małą dziurką o ostrych krawędziach. Pojawi się obraz.

Mohinder
15-02-2021, 01:48
O widzisz, jutro postaram się to zrobić. Dzięki

djtermoz
15-02-2021, 05:00
Fotografia otworkowa za pomocą aparatu cyfrowego jest bardzo prosta. Problemem jest tylko zrobienie otworka. Musi mieć określoną średnicę (inaczej zdjęcie będzie nieostre) i równe brzegi. W domowych warunkach proponuję poświęcić ten plastikowy dekielek na korpus, który dostajemy fabrycznie z każdym aparatem. W dekielku wiercimy otwór, po czym zalepiamy go szczelnie folią aluminiową. W folii robimy otworek igłą do szycia. Trzeba będzie poekperymentować jaka średnica otworka jest najlepsza dla naszej ogniskowej.
Czasy naświetlania będą rzędu kilkudziesięciu sekund więc statyw jest niezbędny. Ponieważ w tak wykonanym obiektywie przesłona jest mikroskopijnych rozmiarów, wszystkie śmieci na matrycy będą doskonale widoczne, co widać na fotce poniżej.
5860

Mohinder
15-02-2021, 05:14
O, no to mamy sposób na szukanie syfów na matrycy :)

kmeg
15-02-2021, 10:18
Inna opcja to kilka lat temu na Kickstarterze ktoś z Kanady robił właśnie obiektyw do camera obscura, kosztowalo to około 100usd. Kolega to nawet kupił ale jakoś nie przypominam sobie abym widział efekty tego...

Mohinder
16-02-2021, 03:11
100 usd to chyba troche dużo albo nawet za duzo i kolega nie przyznał się, że wtopił kasę.
Niestety nie miałem dzisiaj czasu, wypadły inne rzeczy. jak tylko znajdę chwile na to to bardzo chętnie sie podzielę efektami.

Mohinder
27-02-2021, 00:14
Witam
Dzisiaj wreszcie znalazłem trochę czasu. To moje pierwsze zdjęcie otworkowe. Zastanawiam się jak uzyskać nieco większą ostrość. Jeszcze mniejszy otworek? Ten zrobiłem samym czubeczkiem igły w foli aluminiowej.
5907

4kwiatek
27-02-2021, 12:05
Jaki czas naświetlania. Jak umocowany aparat ?

djtermoz
28-02-2021, 02:24
Witam
Dzisiaj wreszcie znalazłem trochę czasu. To moje pierwsze zdjęcie otworkowe. Zastanawiam się jak uzyskać nieco większą ostrość. Jeszcze mniejszy otworek?

Musiałbyś poeksperymentować. Optymalna średnica otworka jest zależna od ogniskowej - w tym przypadku od odległości płaszczyzny otworka od matrycy. Najlepiej jeśli zrobisz zdjęcia przez otworki o różnej średnicy.

Mohinder
28-02-2021, 21:52
Jaki czas naświetlania. Jak umocowany aparat ?

Aparat oczywiście na statywie. Czas 10 sekund iso 640. Dzisiaj zrobiłem nowy "obiektyw" i chyba dziurka wyszła lepsza. Użyłem blaszki z puszki po fancie zamiast folii aluminiowej.
Efekt chyba lepszy. Trochę ostrzejsze. A, i jeszcze. Blaszkę dłem teraz na zewnątrz dekielka a nie wewnątrz jak poprzednio. Zmniejszyło to kąt widzenia troszkę. Jeszcze muszę spróbować zrobić tele :)
5924

5926

Mohinder
01-03-2021, 10:39
Tak patrzę na te zdjęcia i wygląda na to, że matrycę mam czyściutką :)