PDA

Zobacz pełną wersję : AF Servo, AF AI i inne takie - lamerskie pytanie.

Przemo(c)
01-06-2006, 22:25
Witam,

Czy ktoś mógłby pokrótce opisać o co chodzi? Zawsze sądziłem, że AF Servo, to wynalazek, który śledzi obiekt, na bieżąco zmieniając ostrość. Tymczasem w Wasii to nie działa i to jakiś święty Graal, hehe. Poza tym bez wgrania Wasii mój obiektyw śledzi obiekt - jak to się nazywa? Mam tu pewną lukę w wiedzy, więc proszę uprzejmie o wyjaśnienie tych wszystkich mambo - jumbo, czyli:

AF-SE AI Servo
AF-AI AI Focus

Na czym to dokładnie polega. Nie każcie mi tego szukać po forum, bo to zbyt ogólne zagadnienia i wyskakuje mi milion tematów, w których te wyrażenia występują. Thx a lot.

pzdr

Michal-Czuba
01-06-2006, 22:27
Servo z Wasią będzie Ci śledził obiekt, ale nie wyzwolisz niestety migawki.

Przemo(c)
01-06-2006, 22:32
No tak, ale ja to miałem PRZED wgraniem wasii, więc o co comon? Może ja to źle rozumiem, albo to coś zupełnie innego?

Michal-Czuba
01-06-2006, 22:36
Jak wybrałeś Servo bez Wasii ?

stratus
01-06-2006, 22:50
Jeśli dobrze pamiętam (miałem 300D) to AF jest zależny od wybranego trybu fotografowania tematycznego. W manualu i półmanualu AF jest automatyczny (czyli AI FOCUS) i sam wybiera czy to ma być AI SERWO czy ONE SHOT w zależności od tego czy obiekt się porusza czy nie. Wszystko to jednak opisane jest w instrukcji obsługi, trzeba tylko dokładnie poczytać.
Po wgraniu Wasi dochodzi możliwość wyboru trybu AF ale niestety nie działa.

chyrus
01-06-2006, 23:40
W 300D bez wasia soft działa serwo w trybie zdjęć sportowych. reszta trybow nie pozwala na uzywanie servo. Z wasią jest można wybrać servo przy AV, P, TV, M, ale nie zrobi się foto poprzez wciśnięcie spustu migawki tylko przez kombinację spust migawy + prawy przycisk na wśród przycisków "krzyżowych" i to tylko w momencie gdy złapie focus ostrość. :|

Przemo(c)
02-06-2006, 00:27
W 300D bez wasia soft działa serwo w trybie zdjęć sportowych. reszta trybow nie pozwala na uzywanie servo.

Dobrze, więc wytłumaczcie mi takie zjawisko: (przed chwilą robiłem test).

Nastawiam tryb M, wciskam spust migawki do połowy i z tak wciśniętym spustem przybliżam aparat do monitora, lub do lampki, nieważne, chodzi o jakies źródło światła, bo w pokoju jest ciemno. I co się dzieje? Obiektyw na bieżąco koryguje ostrość (widać jak pierścień ostrości się obraca w zależności od odległości od obiektu). To samo w trybie AV, TV, P. Więc to jest to AF Servo? Jeżeli tak, to jednak działa nie tylko w trybie sportowym. I jeżeli tak, to what's this all about, skoro działa bez żadnej łachy ze strony wasii?

Zaku
02-06-2006, 00:42
może jednak masz wgraną jakąś wasie :) i o tym nie wiesz.

Odnośnie śledzenia przez autofokus obiektu, zgodze się obiekty będzie kręcił i tyle.
Spróbuj teraz wyzwolić migawkę bez kombinacji klawisz jak koledzy wimieniali. Nie da rady 8-)

Przemo(c)
02-06-2006, 01:02
Ha! I tu Was zaskoczę! Wyzwala migawkę w każdym trybie manualnym, czyli P, AV, TV i M. Śledzi obiekt, ostrość jest utrzymywana, dociskam spust do końca i jest zdjęcie. Bez żadnych cudów na kiju, lewych przycisków itd. I co Wy na to?:mrgreen:

Robson01
02-06-2006, 01:07
No to pewnie "skośnoocy" :-) się machneli.

KuchateK
02-06-2006, 02:21
Nie machneli tylko to jest wlasnie AF AI, ktore samo w niektorych sytuacjach (czyt. zwykle nie jak by sie przydalo) uruchamia servo i sledzi obiekt ktory wyjechal ze strefy ostrosci zanim zdazylo sie zrobic zdjecie.

Army
05-06-2006, 21:46
To jak to jest w końcu z Wasia?? To działa to śledzenie ostrości czy nie? Może trzeba jakiś zabieg przeprowadzić żeby działało tak jak Przemo(c)`owi

KuchateK
05-06-2006, 22:08
Nie dziala.

Army
06-06-2006, 11:32
ech...:(