Zobacz pełną wersję : Monitor do obróbki zdjęć
panfragon
06-02-2021, 20:57
Witam!
Szukam monitora 27 cali w rozdzielczości 4k głównie do obróbki zdjęć, filmów i grafiki. A czasami będzie wykorzystywany do gier.
Najlepsze odwzorowanie kolorów AdobeRGB na monitorze i przy wydruku.
Koszt +/- 2000 zł
Witam!
Szukam monitora 27 cali w rozdzielczości 4k głównie do obróbki zdjęć, filmów i grafiki. A czasami będzie wykorzystywany do gier.
Najlepsze odwzorowanie kolorów AdobeRGB na monitorze i przy wydruku.
Koszt +/- 2000 złTo jak znajdziesz taki to daj znać. Wg mnie w tej cenie nie ma szans. Za 1600 bywały Nec EA274WMI (2K a nie 4k), które są kalibrowalne sprzętowo ale do Adobe RGB im daleko... To jest najwięcej co możesz dostać w budżecie jaki założyłeś.
panfragon
08-02-2021, 07:41
To jak znajdziesz taki to daj znać. Wg mnie w tej cenie nie ma szans. Za 1600 bywały Nec EA274WMI (2K a nie 4k), które są kalibrowalne sprzętowo ale do Adobe RGB im daleko... To jest najwięcej co możesz dostać w budżecie jaki założyłeś.
Acer ProDesigner PE270K taki?
robertskc7
08-02-2021, 10:01
Wg opinii w necie detaE <1 więc chyba warto. Zależy czego potrzebujesz i jaką masz wiedzę na temat zarządzania kolorem. Ja nie wielką. Ale mam eizo 27 z 5k i Neca 24 za 2K ( oba skaliborwane sprzętowo ) i różnica w komforcie pracy jest całkiem spora przez zbyt niska rozdzielczość neca moim zdaniem.
Tu masz trochę o Twoim acerze. I trzymał bym się tylko i wyłącznie opinii z forum tego typu a nie recenzji internetowych.
https://mva.pl/viewtopic.php?t=4018
To jest alternatywa do BenQ, Asusów i podobnej masówki z przerośniętym marketingiem. W żadnym wypadku nie są to monitory fotograficzne, o graficznych nie mówiąc.