Zobacz pełną wersję : Nie można wykonać ekspozycji wielokrotnej
Mohinder
05-02-2021, 11:57
Witam
Wczoraj wieczorem chciałem wykonać zdjęcie z użyciem ekspozycji wielokrotnej. Aparat Canon EOS R + obiektyw RF 24-240. W ustawieniach chciałem włączyć ekspozycja wielokrotna i jest to niemożliwe z tym obiektywem. Wiecie może o co chodzi?
https://www.canon.pl/lenses/rf-24-240mm-f4-6-3-is-usm/specifications/
"Ze względu na specyfikację obiektywu rejestrowanie z wielokrotną ekspozycją nie jest obsługiwane. Ponadto nie możliwe jest także tworzenie wielokrotnych ekspozycji przy użyciu ujęć wykonanych za pomocą tego obiektywu."
niedługo czytanie specyfikacji stanie sie dramatycznie męczące bo męczące już jest trzeba będzie zaczynac od poszukiwania gwiazdek, małych literek, załączników, szczegółowych dokumentacji technicznich i zadawać pytania które wydawałoby się mają oczywiste odpowiedzi (może kupowanie tylko eLek załatwia temat) ciekawe co mozna tak s....... w obiektywie żeby korpus nie robił wielokrotnej ekspozycji :mrgreen:
niedługo czytanie specyfikacji stanie sie dramatycznie męczące bo męczące już jest trzeba będzie zaczynac od poszukiwania gwiazdek, małych literek, załączników, szczegółowych dokumentacji technicznich i zadawać pytania które wydawałoby się mają oczywiste odpowiedzi (może kupowanie tylko eLek załatwia temat) ciekawe co mozna tak s....... w obiektywie żeby korpus nie robił wielokrotnej ekspozycji :mrgreen:
A to już trzeba zapytać Canona ;)
ciekawe co mozna tak s....... w obiektywie żeby korpus nie robił wielokrotnej ekspozycji :mrgreen:
Nie wiem dlaczego akurat wielokrotna ekspozycja jest dla tego szkła wykluczona ale stopień ingerencji softu w obrazek z tego szkła jest bezprecedensowy. Tu jest pewnie przyczyna.
Czyli canon jak smartfon - bez softu nie można zrobić zdjęcia. Dobre.
Jeden z Kolegów założył wątek o kompatybilności i głupich celowych ograniczeniach...
Nie wiem dlaczego akurat wielokrotna ekspozycja jest dla tego szkła wykluczona ale stopień ingerencji softu w obrazek z tego szkła jest bezprecedensowy. Tu jest pewnie przyczyna.
ciągle ktoś pisze na forum że korekcja programowa szkła to najwspanialsza rzecz pod słońcem (i ludzie wierzą w takie bajania) i przecież nie widać różnicy pomiędzy obrazkiem z dobrze skorygowanego obiektywu, a obrazkiem z denka od słoika skorygowanego softem - przede wszystkim nie widać różnicy w cenie i ktoś tą róznicę zgarnia :mrgreen: ale o tym się nie pisze
ciągle ktoś pisze na forum że korekcja programowa szkła to najwspanialsza rzecz pod słońcem (i ludzie wierzą w takie bajania) i przecież nie widać różnicy pomiędzy obrazkiem z dobrze skorygowanego obiektywu, a obrazkiem z denka od słoika skorygowanego softem - przede wszystkim nie widać różnicy w cenie i ktoś tą róznicę zgarnia :mrgreen: ale o tym się nie pisze
Trywialne i tanie szkło jakim jest Rf 24-105L jest świetnie skorygowane. Można było.
Włączenie korekcji na f=24mm praktycznie tylko znosi winietę (co nie zawsze jest zdrowe dla obrazka). A tej ogniskowej nie lubiły spacerzoomy.
Bardzo często zapominam włączyć korekcję w LR.
Mohinder
06-02-2021, 10:20
Obiektyw może i tani ale i tak to nie jest mało kasy. Kupiłem ten obiektyw jako taki turystyczny. Wszystko w jednym. I tu się mocno zdziwiłem kiedy nie mogłem wykonać wielokrotnej ekspozycji. Ale za to z udało się zrobić z takim kombinowanym zestawem - obiekty 70-300 USM II + telekonverter x2 + oczywiście adapter. Śmieszne to jest.
Mohinder
06-02-2021, 11:23
I w ogóle to nie umiem znaleźć powodu przez który może wystapić brak mozliwości wykonania wielokrotnej ekspozycji z jakimkolwiek obiektywem.