Zobacz pełną wersję : Jaki masywny statyw?
Dominik_z_Polski
03-02-2021, 20:37
Cześć, jaki polecacie masywny [COLOR=#050505][FONT="]i stabilny statyw z udźwigiem ok. 4 kg. Cena +/-350zl Może VANGUARD ADAPTOR 265AB? https://www.sigma-sklep.pl/vanguard-adaptor-265ab-statyw,3,4623,41854
Cześć, jaki polecacie masywny [COLOR=#050505][FONT="]i stabilny statyw z udźwigiem ok. 4 kg. Cena +/-350zl Może VANGUARD ADAPTOR 265AB? https://www.sigma-sklep.pl/vanguard-adaptor-265ab-statyw,3,4623,41854
A jaka waga sprzętu ? Statywy z udźwigiem 4 kg utrzymają 4kg, ale są raczej mało stabilne do dłuższych ogniskowych.
Standardowo najmniej skomplikowany Manfrotto 055. To sprawdzony statyw wśród przyrodników.
Obecnie mam produkty Benro. Cioram po błotach, mocze w wodzie, dzieci po nich chodzą jak wsiadają do auta i jak narazie wszystko działa jak należy.
Dominik_z_Polski
03-02-2021, 21:18
Standardowo najmniej skomplikowany Manfrotto 055. To sprawdzony statyw wśród przyrodników.
Obecnie mam produkty Benro. Cioram po błotach, mocze w wodzie, dzieci po nich chodzą jak wsiadają do auta i jak narazie wszystko działa jak należy.
A jakie ma Panprodukty Benro?
--- Kolejny post ---
A jaka waga sprzętu ? Statywy z udźwigiem 4 kg utrzymają 4kg, ale są raczej mało stabilne do dłuższych ogniskowych.
Waga sprzętu ok. 4 kg , a waga statywu obojętnie
Głowica gimbalowa GH-2, a statyw nie pamiętam dokładnie modelu, ale to węglowy, 3 częściowy, bez kolumny centralnej o nośności 25kg.
Dominik_z_Polski
04-02-2021, 07:44
Głowica gimbalowa GH-2, a statyw nie pamiętam dokładnie modelu, ale to węglowy, 3 częściowy, bez kolumny centralnej o nośności 25kg.
Dziękuje
może Velbon Sherpa 600? mam do sprzedania akurat, powiedzmy za 250zł :)
Używam i mogę polecić Triopo MX-1327. Wysoki, 3 częściowy i solidny.
Dominik_z_Polski
11-02-2021, 09:11
może Velbon Sherpa 600? mam do sprzedania akurat, powiedzmy za 250zł :)
Dziekuje za propozycję, ale nie jestem zainteresowany
Używam i mogę polecić Triopo MX-1327. Wysoki, 3 częściowy i solidny.
Też mam ten statyw i potwierdzam opinię. Jakby stworzony do opisu wymagań założyciela wątku, ale chyba już nie można go kupić. W ogóle marka Triopo zniknęła ze sklepów.
A ja z kolei mam chiński statyw innorel RT80C z aliexpress, a gimbal na dzien dzisiejszy fajnie wyglada to https://m.aliexpress.com/item/1005001386217509.html?_randl_currency=GBP&_randl_shipto=GB&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&albcp=9317296204&albag=99548979972&trgt=489474619664&crea=en1005001386217509&netw=u&device=m&albpg=489474619664&albpd=en1005001386217509&gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5fQ6o4wgpIE0TzhBQp3-UODVJzS482wTF6NGZgDoQfXDrn7Iv-zw7gaAt0WEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Dominik_z_Polski
11-02-2021, 13:18
A ja z kolei mam chiński statyw innorel RT80C z aliexpress, a gimbal na dzien dzisiejszy fajnie wyglada to https://m.aliexpress.com/item/1005001386217509.html?_randl_currency=GBP&_randl_shipto=GB&src=google&albch=shopping&acnt=494-037-6276&isdl=y&slnk=&plac=&mtctp=&albbt=Google_7_shopping&aff_platform=google&aff_short_key=UneMJZVf&&albagn=888888&isSmbAutoCall=false&needSmbHouyi=false&albcp=9317296204&albag=99548979972&trgt=489474619664&crea=en1005001386217509&netw=u&device=m&albpg=489474619664&albpd=en1005001386217509&gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5fQ6o4wgpIE0TzhBQp3-UODVJzS482wTF6NGZgDoQfXDrn7Iv-zw7gaAt0WEALw_wcB&gclsrc=aw.ds
Dziękuje za linka i jak się sprawuje gimbal? Płynnie chodzi?
michalab
11-02-2021, 13:33
Standardowo najmniej skomplikowany Manfrotto 055.
Pierwszy i ostatni statyw jaki kupiłem. Teraz używam sporadycznie (parę razy w roku), kiedyś regularnie, również z tele. Najcięższe co na nim stawiałem to 5D + 400Lf5.6/180LMacro więc to nieco ponad 2kg, ale przez kilkanaście lat nigdy nie zdarzyło się, aby mi się przewrócił. Działa dalej idealnie.
Dziękuje za linka i jak się sprawuje gimbal? Płynnie chodzi?
Niestety go nie posiadam ale cenowo dobrze wypada
Znalazłem coś takiego o wersji xgh-2/INNOREL CH6
https://flic.kr/p/2jCJz63
https://www.photography-forum.org/threads/xiletu-xgh-2-pro-aluminum-gimbal-head.157847/
Łap od razu z miską do poziomowania https://pl.aliexpress.com/item/4001244877568.html?spm=a2g17.12057483.0.0.12953712 f1qvto
Polecę Czarka , który sprzedaje używany Manfrotto MN 055 CB https://allegrolokalnie.pl/oferta/statyw-manfrott-mn-055-cb?fbclid=IwAR3SBNXw-6Rd0_sAGslRrr5k5dfjfCXSeoWC14HKc-ai15k9Gndo5UwP680
Stan , jak na zdjęciach, ale nic solidniejszego taniej nie kupisz. Jeśli będziesz zainteresowany podam Ci bliższe namiary na Czarka i się dogadacie.
Panowie doszedłem do wniosku, że jakiś stabilny statyw czasami by mi się przydał. Mam póki co plastikowy Opticam jak ten https://sklep.loombard.pl/products/statyw-fotograficzny-opticam-1wnu , ale stabilizacji brak w nim. Szukam czegoś solidnego, szczególnie zależy mi na głowicy, która po dokręceniu nie będzie jeszcze przez chwilę się opuszczać w dół pod wpływem ciężaru aparatu - jak to ma ten Opticam. Fajnie jakby był całkiem lekki, ale nie musi być super lekki. Dobrze jakby był mniej więcej takiej wysokości po złożeniu (lub niższy, naturalnie) jak ten Opticam tj. 66cm.
Wchodzi w rachubę używka oczywiście i nie za miliony monet. Będę go używał pewnie z 2-3 razy do roku dosłownie.
jan pawlak
07-11-2023, 10:22
Panowie doszedłem do wniosku, że jakiś stabilny statyw czasami by mi się przydał. Mam póki co plastikowy Opticam jak ten https://sklep.loombard.pl/products/statyw-fotograficzny-opticam-1wnu , ale stabilizacji brak w nim. Szukam czegoś solidnego, szczególnie zależy mi na głowicy, która po dokręceniu nie będzie jeszcze przez chwilę się opuszczać w dół pod wpływem ciężaru aparatu - jak to ma ten Opticam. Fajnie jakby był całkiem lekki, ale nie musi być super lekki. Dobrze jakby był mniej więcej takiej wysokości po złożeniu (lub niższy, naturalnie) jak ten Opticam tj. 66cm.
Wchodzi w rachubę używka oczywiście i nie za miliony monet. Będę go używał pewnie z 2-3 razy do roku dosłownie.
Dużo wpływa czynników by mieć "nierozmazane" zdjęcie ze statywu
Aparat to lustrzanka ?
Jest w systemie aparat/obiektyw stabilizacja a jeśli tak to czy nowszej technologii ?
Czy dopuszczasz takie rozwiązanie/mocowanie by środek cieżkości sprzętu pokrywał się z "osią" statywu ?
Zdjęcia w terenie (wiatr, ..) ?
....
Bardzo dużo testowałem głowic, nie znalazłem takiej by przy klasycznym mocowaniu z 70-200 nie pochylała się trochę po dokręceniu.
W tym zakresie lepiej jest w fotografii obliczeniowej, opiera sie na tym że ręka drga (w pewnym zakresie) przy fotografowaniu z długim czasem, gdy stosujesz statyw to nie musi być super
jp
Bezlusterkowiec R. Body nie ma IBIS, ale obiektywy, które używam mają stabilizację i pewnie będę strzelał głównie obiektywem RF100-400 oraz Tamronem EF 24-70 V1. Mocowanie na statyw dokręcając body aparatu nie obiektyw, więc na pewno ten front będzie cięższy i nie będzie to dobrze wyważone. Zdjęcia w terenie właśnie, wschody/zachody słońca w górach pewnie zazwyczaj, więc na pewno wiatr to jeden z czynników.
jan pawlak
07-11-2023, 10:56
Bezlusterkowiec R. Body nie ma IBIS, ale obiektywy, które używam mają stabilizację i pewnie będę strzelał głównie obiektywem RF100-400 oraz Tamronem EF 24-70 V1. Mocowanie na statyw dokręcając body aparatu nie obiektyw, więc na pewno ten front będzie cięższy i nie będzie to dobrze wyważone. Zdjęcia w terenie właśnie, wschody/zachody słońca w górach pewnie zazwyczaj, więc na pewno wiatr to jeden z czynników.
Dobrze by było byś zrobił test.
1.
Tekst (np. gazeta) w dużej odległosci od statywu i dla typowych dla Ciebie czasów naswietlań po 10 zdjęć z włączona i wyłączoną stabilizacją i ocenił na ekranie przy 100% ile zdjęć w każdej grupie ostrych.
2.
Te nieostre do "jakiegoś" dobrego programu i próba wyostrzania
Będziesz wtedy wiedział co masz i co ewentualnie musisz szukać
jp
problem z cyklu - stabilny, lekki i tani - czemu chce pam kupić trzy statywy? :mrgreen:
czy jest jakieś mocowanie statywowe do RF 100-400? (może jakiś niezależny smallrig? albo coś? ostatnio zaczął produkować jakiś erzac lbracketa z ringiem może to pasuje) to poprawiłoby wyważenie, inaczej będzie problem z każdą głowicą w normalnej cenie i ciężarze
kulowa głowica jak ma nie opadać po zablokowaniu to musi mieć dużą kulę używałem np induro BHD2 kula wielka właściwie nic nie opada, używam leofoto LH-40 bo była w komplecie :) nawet niezła leofoto ma jeszcze wersję LH-55 i ta ma dużą kulę (dużą w moim rozumieniu) - firma kopiuje RRSa w sumie z dobrym skutkiem, albo zdecydować się na coś bez kuli ale tanio nie będzie
i z zasady nie kupuję kompletu głowica nogi (ale zawsze mogą być jakieś powody do złamania zasad np. ciekawość :mrgreen: - "może tym razem będzie inaczej" lub cena)
nogi - ja jestem fanem rozwiązań carbonowych, warto się zastanowić nad rozwiązaniem bez kolumny centralnej, aktualnie używam leofoto ranger 324C - i używam go bez kolumny, cztery segmenty to pewien kompromis zapewniający mniejsza długość po złożeniu - te nogi to kopia RRSa ale nieźle wykonana w sumie dobrze że firma nie kombinuje za dużo dodatkowo zapewnia sporą liczbę produktów typu śrubka, ramię, mocowanie, pasek czy głowica niestety firma nie jest budżetowa ale jest tańsza od oryginału :mrgreen:
Dobrze by było byś zrobił test.
1.
Tekst (np. gazeta) w dużej odległosci od statywu i dla typowych dla Ciebie czasów naswietlań po 10 zdjęć z włączona i wyłączoną stabilizacją i ocenił na ekranie przy 100% ile zdjęć w każdej grupie ostrych.
2.
Te nieostre do "jakiegoś" dobrego programu i próba wyostrzania
Będziesz wtedy wiedział co masz i co ewentualnie musisz szukać
jp
Chodzi o zwykłe polecenie statywu a nie doktorat na temat ostrości zdjęć...
Chcesz wywołać kolejny wątek tasiemiec fotografując gazety z daleka - proszę bardzo, ale może nie tutaj, tylko załóż jakiś swój testowy wątek ;)
ja mam na sprzedaż karbonowy Benro Mach 3, jest świetny, ale sam bez głowicy, tylko że na 2-3 w roku trochę overkill
poczekaj może na BF, na pewno coś się znajdzie dobrego w przecenie
a głowicę jeśli kulowa to weź minimum 35mm
jan pawlak
07-11-2023, 13:14
Chodzi o zwykłe polecenie statywu a nie doktorat na temat ostrości zdjęć...
Chcesz wywołać kolejny wątek tasiemiec fotografując gazety z daleka - proszę bardzo, ale może nie tutaj, tylko załóż jakiś swój testowy wątek ;)
Chyba masz jakąś traumę.
Na tekscie widać najlepiej rozmycia/nieostrość
Ale oczywiście zamiast tekstu może być również stojący na lotnisku samolot, nie ma sprawy, bylebyś dobrze mógł oceniać ostrość/rozmycie.
Jeśli uważasz że nie jest potrzebne sprawdzanie, wystarczy opierać się na "co ktoś/gdzieś" napisał i na tej podstawie podejmować decyzje to oczywiscie masz takie prawo
jp
PS
Z proponowanego testu może wyniknąc wiele ciekawych informacji, np.
- że stabilizacja w tym obiektywie przy zdjęciach na statywie bardzo pomaga i nie jest potrzebny inny statyw albo ze musi być koniecznie wyłączona
- że AF w tym obiektywie, z "zabetonowanego" statywu daje tylko np. 70% ostrych zdjęć
- że program X z AI jest tak dobry że skutecznie usuwa rozmycia ze zdjęć tego typu i z tej klasy statywu
- .....
Chyba masz jakąś traumę.
Na tekscie widać najlepiej rozmycia/nieostrość
Ale oczywiście zamiast tekstu może być również stojący na lotnisku samolot, nie ma sprawy, bylebyś dobrze mógł oceniać ostrość/rozmycie.
Jeśli uważasz że nie jest potrzebne sprawdzanie, wystarczy opierać się na "co ktoś/gdzieś" napisał i na tej podstawie podejmować decyzje to oczywiscie masz takie prawo
jp
PS
Z proponowanego testu może wyniknąc wiele ciekawych informacji, np.
- że stabilizacja w tym obiektywie przy zdjęciach na statywie bardzo pomaga i nie jest potrzebny inny statyw albo ze musi być koniecznie wyłączona
- że AF w tym obiektywie, z "zabetonowanego" statywu daje tylko np. 70% ostrych zdjęć
- że program X z AI jest tak dobry że skutecznie usuwa rozmycia ze zdjęć tego typu i z tej klasy statywu
- .....
Ale po co sugerujesz komuś bezużyteczne próby?
Przecież oczywiste jest, że generalnie przy używaniu statywu warto wyłączyć stabilizację (niektóre szkła mają funkcje wykrywania statywu i powinny same wyłączyć stabilizowanie).
Poza tym na ostrość zdjęć i tych z długimi czasami mam znaczenie wiele rzeczy, chociażby rzeczony wcześniej wiatr, mikrodragania lustra (w przypadku lustrzanek), przejrzystość powietrza (termika) itd., itp.... no i oczywiście sama jakość statywu.
Nie mam traumy, tylko nie mogę patrzeć na absurdalne rady i jeszcze nie na temat ;)
Dodam, że rzadko używam statywu, ale mam takowy budżetowy (nie da się już chyba kupić) Fotopro C50i z głowicą FPH-52Q i generalnie daje radę. Zazwyczaj leży w bagażniku auta.
Natomiast a wyprawy gdzie ciężar i rozmiar mają znaczenie kupiłem Manfrotto, o którym pisałem tutaj https://www.canon-board.info/threads/118803-Statyw-mini-2023?p=1453296&viewfull=1#post1453296 (mam też do niego uchwyt na smartfon). Ten maluch spokojnie "dźwiga" R + RF 24-105/4 L.
jan pawlak
07-11-2023, 18:45
Statyw kupuje/wybiera się poto by mieć nierozmyte zdjęcia
Technologia stabilizacji (aparat/obiektyw) jest teraz bardzo skuteczna i dalej się rozwija
No i dochodzi rozwój AI np. w Topaz Photo AI, jestem pod wrażeniem efektów funkcji wyostrzania
Mam dosyć stary system (A7R3, obiektywy, gitzo) w którym przy foto na statywie :
- przy stabilnym podłożu, bez drgań, bez wiatru mam ostość zdjęć taką samą przy zał i przy wył stabilizacji
- przy drganiu podłoża (droga, pomost,..) i przy wietrze "widocznie" lepsze są wyniki przy zał stabilizacji.
Mam więc włączoną "na stale"
Myślę że sens stosowania ciężkich/stabilny statywów w terenie zwolna zanika.
Przy wyborze statywu warto ocenić jaką klasę stabilizacji ma posiadany sprzęt i z tego wyniknie jakiej klasy statyw będzie ewentualnie potrzebny czy też/tylko oprogramowanie postprocesu
jp
Myśle, że nikt nie ma traumy, a Pan jest mistrzem dyskusji pobocznej byle dołożyć swoje trzy grosze, nieważne, że nie w temacie.
zagadnienie jest proste to prośba o polecenie masywnego statywu, to nie prośba o wywody na temat tego jak sprawdzić czy mam dobry statyw albo co może być substytutem statywu.
Dominik_z_Polski Polecam Ci Manfrotto Element Traveller. Tylko za 350 zł będzie ciężko. Może jakaś używka lub wysupłaj jeszcze z 2 stówy. Znana marka, solidne wykonanie, lekki i krótki po złożeniu.
https://youtu.be/sOMdetePdJo?si=V_mCGAS2-QThbPv7
https://www.wexphotovideo.com/manfrotto-055-cf-pro3-professional-kit-3099186/#prodthumb-carousel
Albo leć na bogato, ten jest ok tylko ta złączka pomiędzy statywem a głowicą to pomyłka.
Statyw kupuje/wybiera się poto by mieć nierozmyte zdjęcia
Technologia stabilizacji (aparat/obiektyw) jest teraz bardzo skuteczna i dalej się rozwija
No i dochodzi rozwój AI np. w Topaz Photo AI, jestem pod wrażeniem efektów funkcji wyostrzania
Mam dosyć stary system (A7R3, obiektywy, gitzo) w którym przy foto na statywie :
- przy stabilnym podłożu, bez drgań, bez wiatru mam ostość zdjęć taką samą przy zał i przy wył stabilizacji
- przy drganiu podłoża (droga, pomost,..) i przy wietrze "widocznie" lepsze są wyniki przy zał stabilizacji.
Mam więc włączoną "na stale"
Myślę że sens stosowania ciężkich/stabilny statywów w terenie zwolna zanika.
Przy wyborze statywu warto ocenić jaką klasę stabilizacji ma posiadany sprzęt i z tego wyniknie jakiej klasy statyw będzie ewentualnie potrzebny czy też/tylko oprogramowanie postprocesu
jp
Statyw kupuje się tylko po to aby fotograf! załapał się na zdjęciu.
Kwestię wyważenia zestawu na głowicy zawsze permanentnie załatwia płytka Arca o odpowiedniej długości przymocowana do aparatu. Do R z RF 100-400 powinna wystarczyć 100 mm, a są dłuższe, np. 200 mm.
Jeżeli się nie chce mieć tak długiej płytki na stałe przy korpusie, to się zakłada standardową ca 50 mm, a w torbie się nosi tę długą z przymocowaną dodatkową klamrą. Jeśli tą klamrą jest obrotnica, to nawet nie ma znaczenia kierunek przykręcenia płytki zasadniczej do korpusu.
https://pl.aliexpress.com/item/1005005921086874.html?spm=a2g0o.productlist.main.1 .5b263a4f9m4ker&algo_pvid=2afe9155-27d0-4ef4-acf1-91b5842a4947&algo_exp_id=2afe9155-27d0-4ef4-acf1-91b5842a4947-0&pdp_npi=4%40dis%21PLN%2174.53%2172.61%21%21%2117.4 7%21%21%402132a26616997458885494442e041a%211200003 4859153064%21sea%21PL%21826976191%21&curPageLogUid=LiWh1W0lnrro
Na odpowiednio długiej płytce da się wyważyć każdy zestaw.
Są też pytki Arca z regulowaną podpórką pod obiektyw nie posiadający mocowania statywowego.
https://pl.aliexpress.com/item/32970505680.html?spm=a2g0o.productlist.main.27.5b2 63a4f9m4ker&algo_pvid=2afe9155-27d0-4ef4-acf1-91b5842a4947&algo_exp_id=2afe9155-27d0-4ef4-acf1-91b5842a4947-13&pdp_npi=4%40dis%21PLN%21162.45%21162.33%21%21%2138 .08%21%21%402132a26616997458885494442e041a%2110000 000047679421%21sea%21PL%21826976191%21&curPageLogUid=Icy4CEVS1LFz
W przypadku głowicy kulowej statywu oprócz średnicy kuli istotny jest sposób jej zaciskania. Tańsze i starsze modele mają podnośnik kuli i ona jest blokowana przez docisk do góry gniazda, a w nowszych jest kula zaciskana obwodowo przez śrubę w gnieździe z tyłu kuli. To drugie jest dużo lepsze.
Przy ciężkich i długich obiektywach przymocowanie płytki do korpusu się nie sprawdza ze względu na duże siły (a dokładnie momenty sił), obciążające bagnet. Powinna być wtedy mocowana do obiektywu przez jego uchwyt. Często też duże obiektywy mają taką średnicę blisko bagnetu, że nie można zamocować długiej płytki do korpusu.
Jaki statyw do Samsunga s23 ultra?
FlatEric
13-11-2023, 17:44
Jak masywny, to pewnie enerdowski Goliat spełni wymagania. :P
jan pawlak
13-11-2023, 21:52
Jaki statyw do Samsunga s23 ultra?
Porównywałem zdjęcia wykonane S23U o czasach kilkusekundowych na wietrze na statywie (do aparatu A7R3) oraz na https://shiftcam.com/products/travelpod-pro.
Po rozłożeniu do "normalnej" wysokości ten Shiftcam wyglada humorystycznie jakby się chwiał od samego patrzenia na niego ale na zdjęciach przy 100% nie widać różnicy w ostrości.
Widać zaletę technologii fotografii obliczeniowej + AI
jp
Bez fotografii obliczeniowej to każdy statyw może być do ****, gdy się go właściwie nie dociąży.
Jeden z moich statywów, chiński carbon, był do chrzanu z C 80D i T 100-400, co ważyło do kupy ca 2 kg, ale jak mu założyłem C 7D II z C EF 100-400L II, o łącznej wadze prawie 3 kg, to nabrałem do skurczybyka szacunku, a wcześniej kupiłem do poprzedniego zestawu Manfrotto 190 X-Pro 3 :mrgreen: Teraz z Manfrotto nie chce mi się szarpać.
Chciałem napisać coś o statywach obliczeniowych, ale jednak nie.
A wracając do tematu wątku: parę dobrych lat temu rozważałem przystosowanie drewnianego statywu geodezyjnego do stacjonarnych zdjęć z tarasu domu... Ale się rozmyśliłem.
jan pawlak
14-11-2023, 03:24
Chciałem napisać coś o statywach obliczeniowych, ale jednak nie.
A wracając do tematu wątku: parę dobrych lat temu rozważałem przystosowanie drewnianego statywu geodezyjnego do stacjonarnych zdjęć z tarasu domu... Ale się rozmyśliłem.
To mogło być dobre rozwiązanie, można w bardzo prosty sposób sprawdzić tłumienie drgań co było istotne przy lustrzankach, przy bezlustrach do zaniedbania. A stabilność jest zapewniona.
jp
A wracając jeszcze do tematu statywów. Używacie w ogóle monopod z kolei? Miałem taki stary Manfrotto, dzisiaj rano go sprzedałem, ale wczoraj jak podpiąłem aparat z ciekawości, to nie najgorsze to w sumie. Poręczny, noga rozwijała się na wysokość około 1,6-1,7m, no i całkiem spoko to stabilizowało.
A wracając jeszcze do tematu statywów. Używacie w ogóle monopod z kolei? Miałem taki stary Manfrotto, dzisiaj rano go sprzedałem, ale wczoraj jak podpiąłem aparat z ciekawości, to nie najgorsze to w sumie. Poręczny, noga rozwijała się na wysokość około 1,6-1,7m, no i całkiem spoko to stabilizowało.
Używam, ale nie z PKP.