Zobacz pełną wersję : Problemy z Pretec Cheetah
Tytusdezoo
01-06-2006, 20:36
Czesc!!Taka dzisiaj nowinke uslyszalem na temat CF PRETEC-dotyczy metalowych tylko.Podobno przy duzej wilgotnosci powietrza albo w zimie jak sie wchodzi z zimnego do cieplego, na obudowie karty osiada wilgoc i powoduje to mozliwosc przeskoku jakiegos ladunku elektrycznego co w skrajnosci powodowalo wywalenie wszystkich fot z karty.
Jak ktos ma na ten temat wiesci to prosze o pomoc.Wlasnie jestem na kupnie takiego CF-a :confused:
Tomasz1972
01-06-2006, 20:37
Używam takiej karty i nic takiego nie zauważyłem :)
Uzywam takiej karty (Cheetah 1GB 80x) prawie 2 lata. W przeroznych warunkach, rowniez w tych tu opisanych. Nigdy zadna fotka mi nie zniknela.
mogę tylko powtórzyć to, co napisał Vitez: uzywam takiej karty (Cheetah 1GB 80x) prawie 2 lata. W przeroznych warunkach, rowniez w tych tu opisanych. Nigdy zadna fotka mi nie zniknela. :D
niedługo mam zamiar kupić kolejną taką kartę.
Ja używam tej karty od roku. Warunki pogodowe były przeróżne, od suszy do bardzo dużej wilgotności, mrozy, gorąco, wszystko. Jak do tej pory ta karta ani razu mnie nie zawiodła
swiderski
02-06-2006, 09:51
Czyli jak widać powstaje kolejny mit, tak samo jak z Kingstonem.
niedługo mam zamiar kupić kolejną taką kartę.
A ja mam zamiar niedlugo dokupic dwie takie ale po 2GB sztuka.
Czyli jak widać powstaje kolejny mit, tak samo jak z Kingstonem.
Powstawanie tzw."urban legends" jest domeną takich forów jak nasze :-) Zawsze powtarzam do znudzenia - 99 zadowolonych siedzi cicho i używa zgodnie z przeznaczeniem a 1 niezadowolony narobi tyle szumu, że tych 99 zacznie stopniowo wątpić w to, czy faktycznie coś im dobrze działa :-)
borkomar
02-06-2006, 14:46
Powstawanie tzw."urban legends" jest domeną takich forów jak nasze :-) Zawsze powtarzam do znudzenia - 99 zadowolonych siedzi cicho i używa zgodnie z przeznaczeniem a 1 niezadowolony narobi tyle szumu, że tych 99 zacznie stopniowo wątpić w to, czy faktycznie coś im dobrze działa :-)
Loj ;-) cos w tym jest:mrgreen: - sam nabralem dystansu do mojego Kingstona
ElitePro - teraz mi juz przeszlo ale kupujac druga karte pewnie bedzie to Pretec (stosunek jakosc cena) obecnie chyba najlepsiejsza:cool:
... obecnie chyba najlepsiejsza:cool:
:-) To tak jak nasz znakomity piłkarz o nazwisku Jeleń, powiedział w wywiadzie, że był najszybciejszy na boisku ;-)
borkomar
02-06-2006, 15:13
:-) To tak jak nasz znakomity piłkarz o nazwisku Jeleń, powiedział w wywiadzie, że był najszybciejszy na boisku ;-)
:mrgreen: Czasem wypowiedzi naszych rodakow od pilki noznej sa fascynujace ;-) - lepsze od najlepszego kabaretu:shock: - ale Jelen "szczelil" brame w ostatnim meczu - noi kurde gra w Płocku takze prawie moj ziom bo tez z okolic Płocka jestem:mrgreen:
:mrgreen:
Nie chciałem zakładać nowego wątku, więc pozwoliłem podpiąć się tutaj.
Zakupiłem kartę PRETEC CHEETAH III 133x 2GB.
Nie, żebym 'srał żarem' jak to niektórzy powiadają, ale moje pytanie brzmi - czy wszystkie CF'y PRETECA mają obudowy metalowe?
Tzn takie jak wynika z tego obrazka:
https://canon-board.info//brak.gif
źródło (http://www.comdis.com.pl/produkt/PCCF2GB.gif)
Bo ta co kupiłem, różni się wyglądem. Co prawda w aukcji nie było zaznaczone, że ma obudowę metalową, ale obrazek był jak powyżej.
Ja natomiast dostałem taką kartę:
źródło (http://img225.imageshack.us/img225/4331/pretecej6.jpg)
Tak jak wcześniej pisałem, nie żebym panikował - bo gwarancja jest dożywotnia i papiery na to dostałem. Pytam, bo przeszło mi przez głowę - czy to nie bubel??? Słyszy się o różnych bublach ostatnio...
Moje podejrzenie wywołało konieczność zrobienia testu szybkości.
Nie wiem co dokładnie oznacza określenie 133x, w każdym bądz razie test wyszedł na niekorzyść względem SANDISKA ULTRA II 1 GB.
Owy Pretec jest wolniejszy. Np. Bufor w 20D po serii 6 rawów w trybie seryjnym na Sandisku UII opróżnia się do zera po 8,5 sekundach, a na tym Pretecu po 12'stu sekundach.
Transfer (pokazywany przez TotalCommander) wynosi:
- przy przesyle z CF PRETEC Cheetah III na kompa po USB2 ~7,5MBps
- prz przesyle z kompa na CF PRETEC Cheetah III ~4,5MBps
Dla porównania podaję wyniki dla SanDiska UII:
- przy przesyle z CF na kompa ~6,8-7,0MBps (niby mniej niż PRETEC)
- przy przesyle z kompa na CF ~4,7MBps
Moje pytanie brzmi: co o tym sądzicie?
I czemu w specyfikacji podawane są:
Szybkość zapisu: 20 MB/s; Szybkość odczytu: 18 MB/s jak ja tego nigdzie nie widzę. Czy ja czegoś nie rozumiem? :grin:
A może TotalCommander nie pokazuje rzeczywistego transferu.
Niech ktoś wytłumaczy.
Zapłaciłem 225zł.
Na koniec wklejam fotkę jak wyglądał blister z kartą. Dodam, że nie jest on taki zgrzewany, tylko normalnie można go otworzyć i wyjąć kartę.
źródło (http://img136.imageshack.us/img136/4033/pretecblistermd6.jpg)
Wlasnie dzis do mnie ta karta dojedzie ;-)
I wierze, ze bede zadowoloby!
Obecnie mam tez Preteca, ale 1GB.
Juz dojechala!
I nie uwierzysz - mam identyczna z mala roznica - jest metalowa ;-)
Nie mam aparatu w pracy, ale jesli nie wierzysz - moge jutro sfocic ;-)
hejka 8-)
niedawno zakupiłem wyżej opisaną kartę, lecz moja jest w metalowej obudowie. Do tej pory myślałem, że wszystkie sa w metalowych ubrankach i uchodziło to za element wyróżniający te karty w tłumie....
Jak widać powoli świat się zmienia i obudowy też.
Marcin na Twoim miejscu napisał bym do przedstawiciela Pretec czy wypuszczają na rynek karty CF w plastikowych obudowach. Zapytać nigdy nie zaszkodzi a będziesz spokojniejszy, przynajmniej mam taką nadzieje :D
Odnośnie opakowania to też miałem podobne odczucia jak Ty. Karta przyszła w blistrze, który był poprostu zaknięty sam w sobie, nigdzie zgrzany. Wygląda to troche jak składanie długopisów w domu, ktoś dostaje karty, etykietke i blister i jedzie w domowym zaciszu. Na etykiecie nie ma żadnych danych odnośnie parametrów karty, ani adresu dystrybutora.
Sprawia to mieszane uczucie odnośnie tej karty, jak się widzi opakowania Sandisk i Kingston, Pretec przy nich aż bije w oczy niechlujstwem.... :-x
Co do samej karty nie mam żadnych zastrzeżeń, śmiga aż miło. Jakiś poragon dostałem więc jak by coś myśle że będzie gdzie gwarancje zrealizować w przypadku problemów, jednak narazie odpukać w niemalowane...
pozdrawiam
Juz dojechala! I nie uwierzysz - mam identyczna z mala roznica - jest metalowa ;-)
niedawno zakupiłem wyżej opisaną kartę, lecz moja jest w metalowej obudowie. Do tej pory myślałem, że wszystkie sa w metalowych ubrankach...
Coś mi tu śmierdzi... :?
Mimo, że karta nie dla mnie...
Co prawda, komenta na allegro jeszcze nie wystawiłem.
Czekam na dalsze Wasze informacje.
@Zielony
"133x" oznacza 133 x 150KBps = 20MBs
Ta karta powinna być 2x szybsza od SanDisk Ultra II
Albo ogranicza Cię czytnik albo kupiłeś bubla.
Zielony jak dla mnie podróba preteca chetah'a mój był w innym opakowaniu
@Zielony
"133x" oznacza 133 x 150KBps = 20MBs
Ta karta powinna być 2x szybsza od SanDisk Ultra II
Albo ogranicza Cię czytnik albo kupiłeś bubla.
Kurde, czytnik mam z HAMY opisywany TUTAJ. (http://canon-board.info/showpost.php?p=195731&postcount=11)
Nigdy nie robiłem takich testów, nawet się nie zagłębiałem, która karta ma być szybsza.
Ale czy faktycznie 2x szybsza od Ultra II?
Test na TotalCommanderze bym olał, ale autentycznie robiłem test na 20D i mierzyłem stoperem czas opróżnienia bufora. Różnica 4 sekundy w plecy dla PRETECA.
Aha, zaraz ktoś powie, że i tak tego pewnie nie wykorzystuję - ale liczy się fakt.
Dodatkowo dzwoniłem teraz do PRETEC'a i koleś mi powiedział, że jest to bardzo popularne pytanie tzn. że czemu są plastikowe?
Generalnie mi powiedział, że oni oficjalnej informacji nie dostali od Preteca, ale że napewno to jest ta karta. Bo oni nawet je mają i robili testy. Nowej dostawy jeszcze nie było. Do tej pory były dwie - wszystkie plastiki (jeśli chodzi o 2GB Cheeteh III 133x, bo te 80x przychodzą nadal metalowe)
Powiedział, że mogę zadzwonić za jakiś czas się zapytać czy dostali metalowe - ale on nie ma pewności czy w ogóle będą. Jak będą to mogą wymienić.
Jesteś przekonany? Dodam, że kupowałem TUTAJ (http://allegro.pl/item118797051_pretec_cf_cheetah_iii_2gb_133x_20mb_ s_f_vat_w_wa_.html)
Koleś bez negatywów. Bardzo dobry kontakt. W sumie niczym nie podpadł.
Kurde, chyba do niego napiszę - i zapytam co jest grane?
Kurde, czytnik mam z HAMY opisywany TUTAJ. (http://canon-board.info/showpost.php?p=195731&postcount=11)
Nigdy nie robiłem takich testów, nawet się nie zagłębiałem, która karta ma być szybsza.
Ale czy faktycznie 2x szybsza od Ultra II?
Test na TotalCommanderze bym olał, ale autentycznie robiłem test na 20D i mierzyłem stoperem czas opróżnienia bufora. Różnica 4 sekundy w plecy dla PRETECA.
Ja tam na czytnikach się nie znam, ale ten jak dla mnie ma 2 podstawowe wady: "19 in 1" oraz "hama" :D
Na dobrym czytniku karta 133x powinna być ok. 2x szybsza od Ultra II (10MBps).
Możesz sprawdzić zegarkiem ile kopiuje się cała karta - przecież o ten czas właśnie chodzi.
1. Wg mnie powinna byc metalowa. Tym sie odroznia Pretec Cheetah :roll: . Tak wiec ta wyglada na podrobe.
2. Ja na Pretecu 1GB 80x mam odczyt ok 14MB/s a czasem podskakuje i wiecej w Total Commander w czytniku Sandisk 1in1. Zapis nie wiem bo nie zapisuje w tym kierunku. Moze podrzuc ja do mnie na testy jak chcesz? Ale na weekend wyjezdzam za godzine.
Zielony, nawet na fotce masz karte całą metalową a nie plastik z metalowymi okładzinami
może zadzwoń do tego sklepu
http://www.fotoexpert.pl/pretec-2gb-cf-cheetah-133x-kamery-cyfrowe-produkt-1744.html#PRETEC-2GB-CF-CHEETAH-133X
powinni miec orzginały
Ja tam na czytnikach się nie znam, ale ten jak dla mnie ma 2 podstawowe wady: "19 in 1" oraz "hama" :D
Na dobrym czytniku karta 133x powinna być ok. 2x szybsza od Ultra II (10MBps).
Możesz sprawdzić zegarkiem ile kopiuje się cała karta - przecież o ten czas właśnie chodzi.
Mam w domu drugi czytnik (z i-tec'a zakupiony od Tomasza1972) ale co prawda nie moge go użyć do 11.08 - bo to prezent urodzinowy dla współlokatora* :mrgreen:
Wtedy dopiero zrobię porównanie czytników i tych kart.
Generalnie sfocę całą kartę jeszcze RAWami i porównam z zegarkiem w ręku
pomiędzy 2GB preteca i 1GB UII (przy UII czas pomnożę razy dwa)
Jezu, co za cyrki - i pomyśleć, że normalni ludzi zajęli by się foceniem, a nie jakimiś tego typu testami... :???:
*tylko bez skojarzeń - ja mam kobietkę :lol:
EDIT:
1. Wg mnie powinna byc metalowa. Tym sie odroznia Pretec Cheetah :roll: . Tak wiec ta wyglada na podrobe.
:roll: :???:
2. Ja na Pretecu 1GB 80x mam odczyt ok 14MB/s a czasem podskakuje i wiecej w Total Commander w czytniku Sandisk 1in1.
Zapis nie wiem bo nie zapisuje w tym kierunku.
Ja też w sumie nie zapisuje w tym kierunku na codzień. Tylko sprawdzałem.
Moze podrzuc ja do mnie na testy jak chcesz? Ale na weekend wyjezdzam za godzine.
No właśnie. Problem w tym, że też na pociąg się śpieszę, a musiałbym działać w tej sprawie :???: Generalnie się wq...m
ja mam takie samo opakowanie, a jednak metalowa ;]
Simon. po Twoim potwierdzeniu i telefonie do sklepu[aby jeszcze bardziej potwierdzić] na miejscu Zielonego bym odesłał tą kartę do sprzedawcy. bo może mieć więcej problemów, a po to kupujesz chetach'a zeby był metalowy.
Simon. po Twoim potwierdzeniu i telefonie do sklepu[aby jeszcze bardziej potwierdzić] na miejscu Zielonego bym odesłał tą kartę do sprzedawcy. bo może mieć więcej problemów, a po to kupujesz chetach'a zeby był metalowy.
No mnie bylo w sumie rybka.
Zamowilem tego 2GB, bo z poprzedniej karty Preteca jestem zadowolony, dodatkowo rewelacyjna cena.
Rano troche mnie scielo, jak zobaczylem tego posta i ...plastikowa karte, ale mowie, co tam. Tez bedzie dzialac ;-)
I przyjechala po godzinie moze od przeczytania watku, tyle, ze cala metalowa ;-)
borkomar
04-08-2006, 13:23
Mysle tez, ze to lipa poniewaz robilem testy na poprzedniej wersji czy x80 i juz ona byla szybsza od SandiskaUII.
Przeczytaj ten watek to sam zobaczysz jak to wyglada.
http://canon-board.info/showthread.php?t=6344&page=7&highlight=pd70x
Pozdrawiam i chyba pomyslalbym o wymianie karty - bo chyba nikt nie lubi jak sie w butelke nabija, czyz nie:?: Powodzonka
Mysle tez, że to lipa poniewaz robilem testy na poprzedniej wersji czyli x80 i juz ona byla szybsza od SandiskaUII.
Przeczytaj ten watek to sam zobaczysz jak to wyglada.
http://canon-board.info/showthread.php?t=6344&page=7&highlight=pd70x
No podejrzewam - bo już po rozmowie z Vitezem on stwierdził, że na 20D, 350D spokojnie starczy Cheetah x80, ale pomyślałem skoro mogę dopłacić jakieś 5zł do Cheetah III x133 to stwierdziłem czemu nie. Teraz się okazało... :?
...Chyba pomyslalbym o wymianie karty - bo chyba nikt nie lubi jak sie w butelke nabija, czyz nie :?: Powodzonka
Napisałem akurat do gościa maila, z prośbą o wymianę na metalowy egzemplarz albo zwrot gotówki.
Zobaczymy co odpisze.
Jak dostanę kaskę to poszukam jakiegoś innego źródła.
Może nawet u Pretec'a ale nie wiem czy oni sprzedają pojedyńcze sztuki.
Tomasz1972
04-08-2006, 13:37
Sam zamierzam kupić preteca 133x ( mam 2 x pretec 2gb 80x i karty są ok) , więć zadzwoniłem do preteca .
KARTY PRETEC CHEETAH 133X SĄ METALOWE Z PLASTIKOWĄ OBWÓDKĄ
PRETEC zdecydował się na zmianę kart całych metalowych na metalowo-plastikowe by obniżyć cenę .
Sam zamierzam kupić preteca 133x ( mam 2 x pretec 2gb 80x i karty są ok) , więć zadzwoniłem do preteca .
PRETEC zdecydował się na zmianę kart całych metalowych na metalowo-plastikowe by obniżyć cenę .
To dlaczego dzis dostalem bezposrednio od dystrybutora karte metalowa PRETEC CHEETAH III x133? ;-) Kurde, opublikuje jutro fotki, bo dzis po poludniu nie bedzie mnie na necie :P
Sam juz z tego nic nie wiem :-?
Tomasz1972
04-08-2006, 13:48
To dlaczego dzis dostalem bezposrednio od dystrybutora karte metalowa PRETEC CHEETAH III x133? ;-) Kurde, opublikuje jutro fotki, bo dzis po poludniu nie bedzie mnie na necie :P
Pewnie dlatego że kupiłeś z pierwszej serii . Obecnie są tylko takie jaką kupił ZIELONY .
Tak tłumaczono mi w PRETEC POLSKA ( sam się u nich zaopatruję ).
eeeeeeee, Tomasz... to mnie zaskoczyłeś. mocno. plastikowego preteca kupować nie będę.
badziew zrobili.
cena nie spadła dla EndUser
Pewnie dlatego że kupiłeś z pierwszej serii . Obecnie są tylko takie jaką kupił ZIELONY .
Kurde, szkoda, że Cię nie zapytałem czy masz w ofercie karty - to może byłoby coś taniej z czytnikiem (zdaje się, że u tego samego dystrybutora to załatwiasz)
No nic. Zobaczymy co odpisze sprzedawca.
Generalnie skłaniam się do wersji Tomasza1972, pozatym koleś w PRETECU powiedział też, że być może ze względu na wagę odeszli od tych metalowych. Ponoć były odczuwalnie cięższe - jeśli w ogóle dla kogoś to miało znaczenie.
Tomasz1972
04-08-2006, 13:52
eeeeeeee, Tomasz... to mnie zaskoczyłeś. mocno. plastikowego preteca kupować nie będę.
badziew zrobili.
Zawsze możesz kupić 80X w dobrej cenie i metalowej obudowie .
Czekalem na ta karte troche czasu.
U dystrybutora pojawila sie partia 1.08, czyli 3 dni temu.
Myslisz, ze to stara partia jeszcze i mialem szczescie po prostu?!
Tomasz1972
04-08-2006, 14:04
Myslisz, ze to stara partia jeszcze i mialem szczescie po prostu?!
Myślę że tak . Czekam właśnie na aktualny cennik , więc porównam czy będzie duża różnica w cenie w stosunku do cennika z 05.07.2006.
Myślę że tak . Czekam właśnie na aktualny cennik , więc porównam czy będzie duża różnica w cenie w stosunku do cennika z 05.07.2006.
Nie sadze, by to byla kwestia partii.
U mojego dystrybutora cena sie nie zmienila, a czekaja na partie kolejna.
Napisze z ciekawosci do handlowca. Niech mi da znac jakie dojada te nastepne, czy metal czy plastik.
ErnestPierwszy
04-08-2006, 14:49
Dajcie już spokój z tymi kartami:)
Dzwoniłem do firmy ComDis (www.pretec.pl) i dowiedziałem się, że cała Polska dzwoni i pyta o te obudowy:)
Otóż, plastikowa karta jest ORYGINALNYM produktem i nie ma co się martwić, a jak ktoś chce metalową to nie ma, ale pani stwerdziła, że można zwrócić i oddadzą pieniądze. O!
Oto fotki mojej karty, tej z dzisiaj ;-)
źródło (http://www.wrzesnia.info.pl/siatkowka/pretec1.jpg)
źródło (http://www.wrzesnia.info.pl/siatkowka/pretec2.jpg)
Jednak - metalowa ;-)
borkomar
04-08-2006, 21:37
Oki obudowa obudowa - ale Kolega Zielony wspomnial, iz transfer karty x133 jest mniejszy niz w UII Sandiska co dla mnie jest niezrozumiale - poniewaz pretec x80 jest od niego szybszy.Dokladnie bym to zlustrowal;)
Tomasz1972
04-08-2006, 21:48
Oki obudowa obudowa - ale Kolega Zielony wspomnial, iz transfer karty x133 jest mniejszy niz w UII Sandiska co dla mnie jest niezrozumiale - poniewaz pretec x80 jest od niego szybszy.Dokladnie bym to zlustrowal;)
Możę być wina czytnika . Ale warto by się temu przyjżeć :)
edit : zauważyłem różnicę w prędkościach kart w zależności od pojemności . Nie znam się na tym , ale jeżeli ktoś miałby dwie takie same karty , rózniące się pojemnością to mógłby to sprawdzić dokładniej .
agnelita
05-08-2006, 00:58
Ja kupilam od tego samego sprzedawcy, dzisiaj przyszla. Ale jest metalowa.
Opakowanie takie samo i tez sie latwo otwieralo, ze 1 co pomyslalam czy to nie podrobka :( Mam nadzieje, ze jest wszystko ok i ze bedzie szybka.
Tomasz1972
05-08-2006, 08:42
Co do opakowań preteca . Wszystkie karty nie tylko CF preteca są pakowane w takich opakowaniach .
ja potwierdzam tanie ceny preteca. wzcoraj kupiłem swojego w sklepie pronotek za 113 złotych (80x 1gb). z fakturką. :)
ja potwierdzam tanie ceny preteca. wzcoraj kupiłem swojego w sklepie pronotek za 113 złotych (80x 1gb). z fakturką. :)
ja też z fakturką za 115 (80x 1 GB)
A ta karta w plastikowej czarnej obudowie, to dla mnie lipa. Podróbka, aczkolwiek na stronie agito.pl (http://agito.pl/product/26424?cid=1) ma czarną plastikową kartę. Więc już nie wiem co o tym sądzić. Inna sprawa, ze ceny mają chore haha. Pretec z tego co wiem robi metalowe obudowy, karty kiedyś były w opkaowaniu zgrzewanym, ale od dawna już takiego nie widziałem. Nową kupiłem w zaciskanym opakowaniu
Preteki w zgrzewanych opakowaniach były lepsze! No ja nie potrafię robić zdjęć na tych kartach ledwo zaciskowych... toż to lipa jakaś i wogóle to nie uchodzi. Zgrzewane to było coś! Taki zgrzew jest dużo lepszy od zwykłego marnego wieśniackiego zacisku. Ble! A ten plastik.... to jakaś nowość chyba (niesprawdzona?) ochyda... ja na TYM nie będę zapisywał swoich drogocennych zdjęć. G***no do potęgi entej!
Patrzac na ceny to i ja wlasnie zamierzam kupic 2GB 133x ... ale pod warunkiem ze bedzie metalowy!
Co z tego ze producent twierdzi ze zmienili na plastik by obnizyc koszta jak konsument nie czuje wcale tej obnizki. Jesli ten sam sklep w tej samej cenie wysyla albo plastikowe albo metalowe to albo wina albo zasluga sklepu - to znaczy albo sle tansze, plastikowe ale za cene pierwszej-metalowej serii 133x, albo po nowej cenie sle jeszcze starsze-metalowe pozostalosci z magazynow :roll: .
Jesli znajde sklep praktykujacy druga wersje to biore 133x , jesli nie to 80x ale metalowa mi starczy.
Metalowa bo wydaje sie sporo solidniejsza od plastikowej. Owszem - odrobine ciezsza ale ja lubie ten ciezarek - czuje ze cos solidnego uzywam w aparacie a na zmiane mam 1GB plastikowego Lexara - nie mam z nim problemow ale psychiczne odczucie gorsze ;)
Pozostaje kwestia predkosci - czy ktokolwiek posiadajacy metalowego 133x moze potwierdzic wynik odczytu/zapisu?
Pozostaje kwestia predkosci - czy ktokolwiek posiadajacy metalowego 133x moze potwierdzic wynik odczytu/zapisu?
Napisz jak, a Ci to zaraz sprawdze ;]
Sorki panowie, ale nie miałem dostępu do kompa stąd ta cisza ;)
Generalnie odezwał się sprzedawca i w pierwszym mailu odpisał, że z pytaniem odnośnie plastikowych kart to mam się udać do Pretec Polska. Pozatym zaznaczył, że on sprzedaje tylko ich karty - zaopatruje się w Polsce.
W następnym mailu (odrazu potem) napisał, że dostał znowu nową dostawę i te z kolei są metalowe :D Niezłe jaja :?
W każdym bądź razie czekam na odpowiedź czy mi wymieni - myślę, że nie będzie problemu.
Robiłem znowu dziś test szybkości bo dostałem w łapy czytnik brata (jakiś taki lepszy NoName z allegro)
Generalnie wynik się nie zmienia - czytnik Hamy mniej więcej ten sam wynik co NoName. Szybkość różni się też w zależności czy zgrywam na lapa czy na PC (zapewne to od HD zależy) ale nieznacznie.
A więc:
czytnik NoName + Pretec Cheetah III 133x 2GB --> laptop = ~6,5-6,7MBps
czytnik HAMA + Pretec Cheetah III 133x 2GB --> laptop = ~6,5-6,7MBps
czytnik NoName + Pretec Cheetah III 133x 2GB --> PC = ~7MBps
czytnik HAMA + Pretec Cheetah III 133x 2GB --> PC = 7MBps i spada do 6,5MBps
Tak więc nie wiem w końcu czy rzeczywiście taki transfer zapewnia ta karta czy jednak czytniki (te co próbowałem) ją ograniczają.
Niech dla pewności Ci co zakupili metalowe wersje Pretec Cheetah III 133x 2GB sprawdzą i zapodają info. Jutro będę w W-wie więc jak ten teges to możemy jeszcze na innym czytniku to sprawdzić (jeśli w ogóle warto drążyć ten temat - bo za niedługo mnie za onanistę co poniektórzy wezmą ;-) )
EDIT:
Zapełnij kartę (mogą być RAWy w dużej ilości) i kopiuj zawartość na kompa za pomocą np. TotalCommandera (bo pokazuje transfer) i zobacz na jakim on jest poziomie.
Robiłem znowu dziś test szybkości bo dostałem w łapy czytnik brata (jakiś taki lepszy NoName z allegro)
Generalnie wynik się nie zmienia
No to zostaje przy 80x 8)
No to zostaje przy 80x 8)
Sam pomyślałem, żeby zapytać sprzedawcę czy mi wymieni 133x na 80x ;-)
Jakoś długo te 'zaraz' :roll: ;) :p
Jaka to różnica czy karta jest w plastikowej obudowie czy w metalowej? ;)
Pytam z czystej ciekawosci... zeby ktos przypadkiem nie pomyslał ze sie nabijam.
Jaka to różnica czy karta jest w plastikowej obudowie czy w metalowej? ;)
Pytam z czystej ciekawosci... zeby ktos przypadkiem nie pomyslał ze sie nabijam.
Metalowa jest minimalnie cięższa. Ponoć odczuwalnie w ręce. Pozatym, teoretycznie, jest bardziej odporna na uszkodzenia. Reszty nie wiem...
No więc wziąłem do ręki metalowego preteca i plastik kingstona.
Fakt - pretec jest cięższy.
Ale czy KTOKOLWIEK to może odczuć w użytkowaniu???
Chyba jakby się posiadało spory worek takich kart. ;)
agnelita
08-08-2006, 01:41
Przez to cale zamieszanie o Karty Pretec tylko sie denerwuje, ze kupilam jakas zla karte :( a wczesniej tak bardzo polecano te karty na tym forum :( PRETEC CF Cheetah III 2GB 133x u mnie dziala wolniej niz SANDISK EXTREME III 1Gb, szczegolnie widac to przy zdjeciach seryjnych. Zgrywalam dzisiaj zdjecia z Preteca czytnikiem i 1,74Gb zgralo sie w ciagu 3min i 5s. Byly to Raw + Jpg. Nie wiem czy to wolno czy szybko?
KuchateK
08-08-2006, 06:29
Nie przejmuj sie ;) To sa onanisci sprzetowi (sorry, taka prawda:D) i im byle *******a potrafi uniemozliwic robienie zdjec :mrgreen: A jak juz cos mozna potestowac... Hehehe :twisted:
Do czasu az nie wysiadzie z jakimis waznymi zdjeciami nie ma sie czym martwic...
Wiesiek_TGT
08-08-2006, 07:50
Witam
Kupiłem na Allegro (za 750 PLN brutto - 16% VAT europejski bo na firmę) kartę jak wyżej o szybkości x120. To chyba najtańsza propozycja przy tej wielkośći. Firma ta robi od dawna pamięci do PC-tów. Nie jest tak popularna jak wymieniae tu ale ta cena minie przekonała. W elektronice marka kosztuje bardzo dużo. Często sprzęt robiony w tych samych fabrykach ma cenę o 30-50 % inną z tytułu nalepki.
Wiesiek
Nie przejmuj sie ;) To sa onanisci sprzetowi (sorry, taka prawda:D) i im byle *******a potrafi uniemozliwic robienie zdjec :mrgreen: A jak juz cos mozna potestowac... Hehehe :twisted:
Do czasu az nie wysiadzie z jakimis waznymi zdjeciami nie ma sie czym martwic...
Znowu tak nie gadaj Kuchatek. Wiadomo, że sprawę można było by olać - ale niby dlaczego, skoro ja za to płacę. Najgorsze to to, że kupowałem tą kartę dla znajomego i odrazu mu mówiłem, że będzie mieć fajną metalową.
A tu zonk. W aukcji co prawda nie pisało, że metalowa - więc sugerowałem się zdjęciem bo kto mógł podejrzewać??? Sprzedawca napisał mi, że nie wymieni mi na metalową (mimo, że je ma - bo dostał kojeną serię sztuk) więc piszę do niego zaraz, że chcę KASĘ spowrotem i albo sobie kupię gdzie indziej albo pakuję tą kasę w SanDiska. Ew. zapytam go czy może mi wymienić na 2GB ale 80x wraz ze zwrotem różnicy w gotówce.
W dodatku ten transfer. Wiem wiem wiem - zawsze może się trochę dłużej czekać, żeby zgrać na kompa bo się nie pali, a seriami też niczego zwyczajowo nie traktuję.
Ale to takie nabijanie w butelkę szybkością na poziomie 20Mbps ODCZYT i 18MBps ZAPIS czyli te 133x - jak się okazuje, karty 80x są szybsze.
PRETEC CF Cheetah III 2GB 133x u mnie dziala wolniej niz SANDISK EXTREME III 1Gb, szczegolnie widac to przy zdjeciach seryjnych. Zgrywalam dzisiaj zdjecia z Preteca czytnikiem i 1,74Gb zgralo sie w ciagu 3min i 5s. Byly to Raw + Jpg. Nie wiem czy to wolno czy szybko?
Sam nie wiem czy ma wolniej działać od EXTREME III (bo to tyż ponoć szybka karta) ale napewno ma być szybsze od ULTRA II a w moim przypadku nie jest. Z tego co podał Vitez jego 80x jest szybsze od tych 'nowych' 133x.
Spróbuj zainstalować TotalCommandera i podaj jaki masz transfer.
Aha i jeszcze jedno. Nie żebym siedział i testy robił. Wszystko wyniknęło z konieczności sprawdzenia czy nie kupiłem bubla. I najpierw co zrobiłem to sprawdziłem szybkość opróżniani bufora w 20D na Pretecu i Ultra II i to drugie wyszło lepiej. Nie żebym nonstop siedział, sprawdzał i notował transfery przy zrzucie danych na PC.
Bo chyba Kuchatek to miał na myśli ;-) :twisted:
KuchateK
08-08-2006, 15:07
Znowu tak nie gadaj Kuchatek.
Dopisac Cie do Vitezowej listy nieumiejacych czytac emotikonki? :mrgreen:
Fakt, milo by bylo jak by byla metalowa.
Zrzucanie bufora i transfery moga byc rozne w zaleznosci od sposobu testowania i dostepu do karty przez urzadzenie. Ale obecne karty sa na tyle szybkie, ze nie przejmowal bym sie tym tak bardzo. A z pewnoscia nie lecial bym jednak na najszybsze karty na rynku, bo jak widac powyzej czesto z ta predkoscia nie jest tak rozowo. A ekstra predkosc okupiona ona moze byc pewnymi wadami ukrytymi...
Warto czasem poszukac jak testowano karte ;) ze osiagnala ona takie a nie inne wyniki. Warto tez pamietac, ze USB jak i aparaty zaczynaja byc waskim gardlem dla tych szybszych kart i to ze wyszlo malo wcale nie musi byc z winy karty.
Choc idac tropem reklam proszku, "skoro nie widac roznicy to po co przeplacac?".
Ech, dorzucę swoje 3 grosze...
Onanistów sprzętowych z Vitezowej listy omijam ;-)
Sedno tkwi w tym, czy ta plastikowa karta jest podróbą czy nie i czy transfery są takie jak w metalowych obudowach.
A Wy się tu zaraz dzielicie na onanistów i... tych co tego nie lubią hahaha
Dopisac Cie do Vitezowej listy nieumiejacych czytac emotikonki? :mrgreen:
:lol:
Genralnie może ktoś podać link do wątku jak załatwiać sprawę kiedy sprzedawca nie chce przyjąć zwrotu?? Tzn jak odzyskać spowrotem gotówkę.
Dla formalności dodam, że fakturkę i gwarancję MAM. Nie było to załatwiane gdzieś pod stołem. Sprzedawca z allegro.
Ech, dorzucę swoje 3 grosze...
Onanistów sprzętowych z Vitezowej listy omijam ;-)
Sedno tkwi w tym, czy ta plastikowa karta jest podróbą czy nie i czy transfery są takie jak w metalowych obudowach.
Az sie pobawilem w onaniste i specjalnie sprawdzilem moja 1GB.
Na moim sprzecie bardzo ciekawie to bywa ;) , bo zdarzylo sie ze cala karte kopiowal 3MB/s a zdarzylo sie ze przy innym kopiowaniu transfer na sporych odcinkach podskakiwal do 30MB/s :shock: .
Ale zeby usrednic pomiar to dokonalem 5 kopiowan, odrzucilem najwolniejsze i najszybsze i wyszedl odczyt 1024MB/56s = 18MB/s, zapis 1024MB/94s = ok 10MB/s .
sebastek
08-08-2006, 21:42
A Panowie - jak robicie swoje testy, to sprawdźcie jakie macie USB zainstalowane w komputerze...
Testy kopiowania z karty są trochę bez sensu - nie chodzi o to żeby szybko dane kopiować do komputera (można te 38 sekund dłużej poczekać), ale żeby KARTA nadążała z opróżnianiem buforu APARATU...
A testowania z sekundnikiem w ręce nie polecam :) Może łatwiej będzie z takim programikiem?
http://www.loader.pl/dld/narzedzia/diagnostyka/clicks.php?id=340
agnelita
08-08-2006, 23:03
Zrobilam test tym programikiem i o to rezultaty:
PRETEC CF Cheetah III 2GB 133x - 11,8 MB/s
EXTREME III 1Gb - 11,6MB/s
KINGSTON HIGH SPEED 256mB - 5,3MB/s
Ciekawe jak u was wyjdzie.
Testy kopiowania z karty są trochę bez sensu - nie chodzi o to żeby szybko dane kopiować do komputera (można te 38 sekund dłużej poczekać), ale żeby KARTA nadążała z opróżnianiem buforu APARATU...
Wlasnie po to sa dwie osobne predkosci.
Write speed - to wlasnie mozliwosc szybkiego oprozniania bufora aparatu. I tu bodajze 10MB/s to szczyt mozliwosci body klasy 350D/20D/30D wiec nie ma sensu szybszej karty niz 80x .
Read speed - dla jednych niewazne dla innych wazne. Dla mnie bardzo wazne przy zgrywaniu karty na databanka by trwalo to ok 5 min a nie ok 10 min. Rowniez czasem w domu sie spiesze z oproznianiem kart i tez lepiej by to trwalo minute niz 2 czy 4 minuty. Dlatego read speed - jak najwiecej i bez oporow 8) ,ale rowniez ograniczone odgornie albo maks przeplywem USB 2.0 albo interfejsem w databanku.
Tytusdezoo
11-08-2006, 12:05
Zrobilam test tym programikiem i o to rezultaty:
PRETEC CF Cheetah III 2GB 133x - 11,8 MB/s
EXTREME III 1Gb - 11,6MB/s
KINGSTON HIGH SPEED 256mB - 5,3MB/s
Ciekawe jak u was wyjdzie.
Na jakim czytniku robilas te testy?
U mnie slabiutko.
CF cheetach 1Gb 80x - 2,8MB/sek
CF kingston 256Mb zwykly - 1MB/sek
Pendrive PQI U339 Pro 1Gb - 23,5MB/sek, oczywiscie nie przez czytnik
A moj czytnik to UNITEK taki z alu obudowa za 35 zeta.
Na jakim czytniku robilas te testy?
U mnie slabiutko.
CF cheetach 1Gb 80x - 2,8MB/sek
CF kingston 256Mb zwykly - 1MB/sek
Pendrive PQI U339 Pro 1Gb - 23,5MB/sek, oczywiscie nie przez czytnik
A moj czytnik to UNITEK taki z alu obudowa za 35 zeta.
Dwa slowa: zmien czytnik.
Pendrive udowadnia ze nie masz problemu z gniazdem, komputerem ogolnie itp.
agnelita
11-08-2006, 16:20
Moj czytnik to: Czytnik-klucz kart pamięci CompactFlash na magistrali USB 2.0 kupiny na allegro za 29zl :) jego Parametry techniczne:
zgodny z USB 2.0,
kompatybilny z magistralą USB 1.1,
czyta i zapisuje pamięci CompactFlash typu I, II i MicroDrive,
podłączany bezpośrednio do portu USB,
przedłużacz USB w zestawie,
transfer ok. 3000 kB / sekundę,
Hot Plug & Play
Moim zdaniem dziala calkiem dobrze :)
rysiaczek
11-08-2006, 20:17
Moj czytnik to: Czytnik-klucz kart pamięci CompactFlash na magistrali USB 2.0 kupiny na allegro za 29zl :) jego Parametry techniczne:
zgodny z USB 2.0,
kompatybilny z magistralą USB 1.1,
czyta i zapisuje pamięci CompactFlash typu I, II i MicroDrive,
podłączany bezpośrednio do portu USB,
przedłużacz USB w zestawie,
transfer ok. 3000 kB / sekundę,
Hot Plug & Play
Moim zdaniem dziala calkiem dobrze :)
nooo skoro Twoim zdaniem dziala calkiem dobrze, to po co poprzedni post? :rolleyes: Ale masz racje - dziala dobrze - jak na swoje mozliwosci:rolleyes:
Po małej nieobecności wracam z... kolejnym testem :mrgreen:
Zdaje się, że ktoś miał problem do czytników HAMY? Który to? Który? :grin:
Dodam ino, że dzisiaj jade wymienić w końcu tego Pretec'a plastika na Pretec'a metala.
Jako, że dorwałem w końcu w ręce czytnik I-TEC (http://www.pretec.pl/index.php?lang=pl&pid=2&kid=3&id=USBALL2), który miałem nadzieję czymś zabłyśnie w stosunku do NoName i HAMA - ale okazało się, że nie zabłysnął niczym :mad: :-? Z całym szacunkiem dla sprzedawcy.
Transfer danych Pretec'a Cheetah III 133x 2GB w połączeniu z owym I-TEC'iem wynosi:
z CF na PC --> ~2,8 MB/s :lol:
z PC na CF --> ~2,6 MB/s :lol:Więcej już pisać mi się na ten temat nie chce bo test robiłem tylko, żeby coś sobie udowodnić. Zdałem sobie sprawę, że te całe USB2 i transfer na poziomie 20MB/s czy nawet do 480MB/s to istna ściema :lol: Myślałem, że wina leży po stronie czytnika, ale jak się okazuje czytniki które wypuszcza Pretec są bardziej do bani. W dodatku gniazdo CF jest tak płytko osadzone, że trzeba bardzo ostrożnie wkładać karty żeby pinów nie pokrzywić. Jedyne co za nimi przemawia to 2 lata gwarancji w cenie 40zł. Tym też się sugerowałem. Na pocieszenie sobie dodam, że czytnik jak i karta nie dla mnie więc nie ma co srać żarem, aczkolwiek kolejna nauczka.
Jak będę miał już metal to sprawdzę jeszcze z ciekawości czy jest różnica w transferze pomiędzy wersją metalową a plastikową. I to by było na tyle.
Całe to zamieszanie gwoli tego, że zastanawiałem się nad kolejną kartą dla siebie i albo faktycznie zapodam sobie wersję 80x albo kupię kolejnego SanDiska U II bądź Ex III (mimo, że droższy).
KuchateK
12-08-2006, 14:34
Czytniki nascie w jednym sa do bani. A sandisk "rzondzi" :D
Tomasz1972
12-08-2006, 21:28
Sprawdziłem moje 2 karty PRETEC Cheetah 2GB 80X .
Czytnik I-tec all-in-one ( starsza wersja )
Mam starego kompa i włożyłem kartę USB2 na PCI
Kopiowałem rawy za pomocą Total Commandera .
karta 1 ( starsza - bez geparda ) - 6,4 MB/s
karta 2 ( nowsza - z gepardem ) - 6,5 MB/s
Czytniki nascie w jednym sa do bani. A sandisk "rzondzi" :D
No wlasnie... w moim przypadku to wlasnie czytnik Sandiska 1in1 osiaga takie predkosci z pretec 1GB 80x 8) .
No więc sprzedawca wymienił mi na metalową mimo, że z początku nie chciał.
Jednak na słowa: 'przysługuje mi prawo zwrotu za gotówkę w terminie do 10dni bez podania przyczyny' - zmienił zdanie :mrgreen:
Wyników testu nie podaję, bo są to tak różne cyferki, że masakra :lol:
Jak ktoś chce, to ostatecznie mogę później dopisać.
PS. HAMA tyż 'rzondzi' :lol:
No to chyba EOT w tej sprawie ;)
Tomasz1972
13-08-2006, 09:31
No wlasnie... w moim przypadku to wlasnie czytnik Sandiska 1in1 osiaga takie predkosci z pretec 1GB 80x 8) .
Takie znaczy jakie ?
Wyników testu nie podaję, bo są to tak różne cyferki, że masakra :lol:
Jak ktoś chce, to ostatecznie mogę później dopisać.
Myślę że opublikowanie wyników pomiędzy kartami 133x w metalowej i plastikowej obudowie przyda się użytkownikom i nie tylko :)
PS. HAMA tyż 'rzondzi' :lol:
Duża różnica pomiędzy i-tec a hamą ?
No to chyba EOT w tej sprawie ;)
Chyba nie :):):)
Dobra, zamieszczam te wyniki bo posypały się PM'ki.
Zaznaczam, że wszystko to jest z leksza śmieszne i sam nie wiem czemu jest jak jest. Najlepiej chyba olać temat i zająć się normalnymi rzeczami :lol:
Jesli komuś to coś da. Mi dało tyle, że nie kupię dla siebie Pretec'a 133x :mrgreen:
Tomasz 1972 ma na to swoją teorię - być może prawdziwą.
Prawda jest taka, że znajomemu dla którego kupowałem tą kartę i czytnik itec'a - to wystarczy. Ja chciałem kupić jak najlepiej. Wyszło jak wyszło :oops:
I-Tec + metalowy Pretec Cheetah III 2GB 133x
z PC na CF --> ~2,5MB/s
z CF na PC --> ~2,9MB/sHama + metalowy Pretec Cheetah III 2GB 133x
z PC na CF --> ~4,5MB/s
z CF na PC --> ~7MB/s
PS. Teraz już EOT? :-D
Takie znaczy jakie ?
A czytales ten watek? :roll: .
Post nr 64
Zielony - wez mi podrzuc ta karte, naprawde jestem ciekaw jak 133x moze byc wolniejsza i to wyraznie od 80x :roll: .
Tomasz1972
13-08-2006, 16:16
A czytales ten watek? :roll: .
Post nr 64
No dobra sam znalazłem :)
Zielony - wez mi podrzuc ta karte, naprawde jestem ciekaw jak 133x moze byc wolniejsza i to wyraznie od 80x :roll: .
Tak zrobimy. Ino kiedy? Daj znać na PW.
Generalnie ktoś mi napisał, że jadę na USB1. Zdecydowanie to nieprawda - tzn zakładam, bo nie wiem jak to sprawdzić :mrgreen: - ale komp jest 6 miesięczny więc raczej USB2 już było :lol: ;)
rysiaczek
13-08-2006, 17:03
Tak zrobimy. Ino kiedy? Daj znać na PW.
Generalnie ktoś mi napisał, że jadę na USB1. Zdecydowanie to nieprawda - tzn zakładam, bo nie wiem jak to sprawdzić :mrgreen: - ale komp jest 6 miesięczny więc raczej USB2 już było :lol: ;)
nie musisz - transferow, o ktorych piszesz nie da sie wyciagnac na USB1 :rolleyes:
Więc,tak przez to całe zamieszanie nie wiem co wybrać:neutral:
Mam aukcje na allegro: http://www.allegro.pl/item119168035_pretec_cf_cheetah_iii_2gb_133x_20mb_ s_f_vat_w_wa_.html
Pytanie stawiam jasno,kupić ją czy nie??Czy lepiej wziąść x80?y:roll:
Pytanie stawiam jasno,kupić ją czy nie??Czy lepiej wziąść x80?y:roll:
Dziś się przekonamy. Swoją drogą odezwij się do Tomasza1972.
Ma o wiele taniej. Wątek: http://canon-board.info/showthread.php?t=8590
Ok. której godziny się przekonamy??
Ok. której godziny się przekonamy??
Jak będzie to będzie. Niewiem. Pewnie wieczorem.
A jaką karte wybrać,jeśli ten cheetah bedzie zły... chce karte do Eos 350D,do zdjęć seryjnych,w wiekszości jpeg,ale czasem raw,więc jaką karte mi polecicie??
Zaraz zaraz. Nie twórzmy odrazu famy, że PRETEC jest beee. Jakieś zamieszanie jest w związku z nowymi 133x. Może się to ustablizuje.
Dziś sprawdzimy z Vitezem różnice pomiędzy 2GB 80x a 2GB 133x na jego czytniku SanDiska.
Przy okazji wymacam jego szkła ;-)
Wg opinii na forum 80x były gitez i bardzo szybkie.
A jak nie chcesz Preteca to kup SanDiska UII (spokojnie wystarczy do 350D) - jak chcesz coś z nowości to weź Extreme III.
Może się kiedyś przeda jak zmienisz puche na fullframe.
Ino uważaj na podróbki - bo sporo była o nich ostatnio mowa.
Jest nawet wątek na forum: http://canon-board.info/showthread.php?t=12761&highlight=podr%F3bki
Z
Dziś sprawdzimy z Vitezem różnice pomiędzy 2GB 80x a 2GB 133x na jego czytniku SanDiska.
Eee... roznice miedzy moja 1GB 80x a twoja 2GB 133x :p
Ktos tu wczesniej wspominal ze 2GB moga byc wolniejsze wiec tu moge podejrzewac problem.
Eee... roznice miedzy moja 1GB 80x a twoja 2GB 133x :p
Ktos tu wczesniej wspominal ze 2GB moga byc wolniejsze wiec tu moge podejrzewac problem.
Może w końcu dojdziemy drogą tych testów do jakiegoś wniosku :lol:
Najlepiej by było 2GB z 2GB. No nic, posłużymy się wynikami Tomasz'a 1972 - tyle, że wyniki z innych czytników będą :mrgreen: Eh, już powoli śmiać mi się z tego nie chce, że bawię się w takie rzeczy... (przypadek zmusił :-x)
Istnieje też teoria, że karty 133x to przepakowane 40x których już 'nie wypuszczają' ;)
Tomasz1972
15-08-2006, 14:28
Jak znajdę chwilkę to porównam preteca 512 40X z 512 80X , tylko niech mi ktoś wytłumaczy jak zmierzyć prędkość przesyłania pod win nie mając totalcomandera ani innego tego typu softu :)
tylko niech mi ktoś wytłumaczy jak zmierzyć prędkość przesyłania pod win nie mając totalcomandera ani innego tego typu softu :)
Post nr 65 :roll: .
HDTach z linku w poście 65, lub... zegarek w ręku i mały rachunek :lol:
Karta 2GB 133x okazala sie w porzadku - transfer ok 8MB/s zapis i 11.8 MB/s odczyt na moim czytniku Sandisk 1in1. Wina po stronie czytnika I-Tec All in one, ktory niezaleznie od komputera i karty pamiec daje odczyt 2.9MB/s - ograniczenie fabryczne albo po prostu kiepska jakosc.
Czekamy jeszcze na wynik ew. testu Tomasza karty 2GB 80x by sprawdzic czy roznica jest zauwazalna.
W!
Szybkosc i transfer zalezy od:
1) Czytnika ;/
2) Kontrolera USB w kompie
3) Szybkosci dysku w kompie
4) Uzytego systemu oraz sterwonikow
5) Wielkosci i ilosci plikow na nosniku USB (np. CF)
6) Pojemnosci nosnika USB
7) I pewnie jeszcze kilku innych rzeczy ktore pominalem...
8) Aaaaa, uzyty kabel usb oraz jego sdlugosc ma takze niemaly wplyw
Co do tego czy metal czy plastik - smieszne... Ale nie, jesli sie ma dwadziescia pare lat ;>
Zdrowko i milego testowania szybkosci...Ooo, moze dla odmiany swiatla odbitego od gladkiej powierznchni przez lampy 580ex ;>
Wiec bez problemu moge brać Cheetah 133x 2gb czy nie bo już zgłupiałem??:razz:
W!
Bierz bez obaw!
Zdrowko
Co do tego czy metal czy plastik - smieszne... Ale nie, jesli sie ma dwadziescia pare lat ;>
Sam masz niewiele więcej :lol:
Zdrowko i milego testowania szybkosci...Ooo, moze dla odmiany swiatla odbitego od gladkiej powierznchni przez lampy 580ex ;>
Zapodaj wzór!
Wiec bez problemu moge brać Cheetah 133x 2gb czy nie bo już zgłupiałem??:razz:
A co Vitez napisał? :twisted: Bierz i odrazu ze dwie bo się przyda :mrgreen:
Przytyki co do wieku forumowiczow sa traktowane jako naruszenie pkt 1 regulaminu i zazwyczaj usuwane.
Potraktuj prosze powaznie to publiczne ostrzezenie :roll: .
Zielony - dales sie koledze nabrac... przeciez predkosc swiatla jest stala :roll: .
Zielony - dales sie koledze nabrac... przeciez predkosc swiatla jest stala :roll: .
Nie wiem ;) Nie uważałem na fizyce :mrgreen:
KuchateK
15-08-2006, 19:54
Ale ilosc juz nie :D
Mozemy wiec sprawdzic czy aby napewno wszystkie 580'tki sa tak samo mocne :mrgreen:
Ale ilosc juz nie :D
Ale bedac po mojemu precyzyjnym - mowa byla tylko o szybkosci :p :
"milego testowania szybkosci...Ooo, moze dla odmiany swiatla odbitego od gladkiej powierznchni przez lampy 580ex ;>" = skleilem szybkosci+swiatla odbitego.
W!
Vitez, nie byly to przytyki do wieku, lecz wylacznie sam pamietam jak 'cisnieniowalem' gdy mialem tak jeszcze kolo 24 lat ;/ Sprawdzalem czy kazdy podzespol komputera mi dziala prawidlowo i zestawialem z tabelami i testami innych... Teraz juz mi to calkiem zeszlo, ale nadal rozumiem to zapotrzebowanie.
Co do predkosci swiatla odbitego to ponac te z mniejszymi numerami seryjnymi daja wiecej swiatla ;>
Zdrowko
Teraz juz mi to calkiem zeszlo, ale nadal rozumiem to zapotrzebowanie.
A widzisz ja np nigdy takiego cisnienia nie mialem :roll: .
Powiedzenie na dzis: "nie mierz innych swoja miara" .
Witam! Też sprawdziłem prędkość swojej Extreme III CF SanDisk 1 GB. Robiłem to programem polecanym w poście 65. Wynik 9,2 Mb/s. Czytnik Hama USB 2.0 Card Reader 12in1. Czy to OK? Chodzi o wynik.
W!
Swoiste czerpanie satysfakcji z posiadanego sprzetu czy tez jego 'uswiecanie' oraz checi wykazania jego przewagi lub doszukiwania sie jego, nie daj bog, wad ukrytych jest zupelnie naturalne dla ludzi i to w skali globalnej (patrz psychologia spoleczna czy tez socjologia). Ni jak odnosi sie do mojej miary, po prostu jest to zupelnie normalne i naturalne. A przyklad z metalem czy plastykiem jest tego chyba najlepszym przykladem... W pewnym wieku jednak juz te roznice palstykowo metalowe przestaja byc dostrzegane - vide ja, ktorej bym zapewne zupelnie nie odnotowal, baaa juz na pewno bym o niej na forum nie napisal ;) A kiedys- baaa, kiedys pewnie tez bym o tym dlugo rozmysla ;/ I tyle - bez obrazy czy tez jakiegos wyzszego ujecia rzeczywistosci. Znam osoby ktore w wieku 26 lat mialy doktorat z genetyki molekularnej, wiec...
Zdrowko i slonecznego wreszcie dnia i poprzez to ciekawych ujec foto.
p.s. Ja mam transfer 9.8, ale na kompie w pracy siega 10.5 nawet na mega steno apacera am190 i kingstonie 100x
Piotrek_J
16-08-2006, 11:21
Nie kupujcie z aukcji,którą podałem wcześniej http://www.allegro.pl/item119168035_pretec_cf_cheetah_iii_2gb_133x_20mb_ s_f_vat_w_wa_.html
Po wysłaniu maila do tego gościa,powiedział,że są same plastikowe,że metalowe może będą w następnej dostawie.
Witam Forumowiczów.
Miałem się nie dołączać do dyskusji, ponieważ Zielony kartę kupił u mnie, ale całe zamieszanie zaczyna mnie delikatnie mówiąc denerwować.
Drażni mnie, jeżeli ktoś wybiórczo przekazuje treść korespondencji ze mną, dokonując jednocześnie wygodnej dla siebie interpretacji.
Treść maila do sali128:
"W poniedziałek sprzedałem ostatnie dwie karty (karty były metalowe).
W tej chwili czekam na nową dostawę, ale nie wiem jakie będą karty (czy metalowe, czy plastikowe). Dowiem się dopiero w momencie odbioru z magazynu. Na stanie mam jeszcze jedną sztukę w obudowie plastikowej, ale domyślam się, że woli Pan/Pani kartę metalową."
Dodam, że aukcja jest zablokowana (prywatna) i nikt karty nie zakupi. W momencie odbioru kart od dystrybutora i jeżeli będą metalowe, aukcja zostanie odblokowana.
Pozdrawiam.
Sory,nie zwróciłem uwagi,że aukcja prywatna...potwierdzam mail "Piotrka_J".Wiadomość usunięta.I jeżeli bede kupował te Cheetah to kupie od "Piotrka_J".
Jeszcze raz przepraszam za nieporozumienie
Pozdrawiam,Sali128
Tomasz1972
16-08-2006, 13:35
porównałem prędkości kart 512Mb - czytnik kart I-TEC ALL-IN-ONE wewnętrzny.
pretec 40X 5,8 Mb/s
pretec 80X 7,1 Mb/s
Wąskim gardłem są tak jak ktoś napisał czytniki ALL-IN-ONE
dla porównania pendrive 18,7 Mb/s .
... nie chcialem otwierac nowego watku i mam pytanie co do tanszych kart CF ...
na allegro znalazlem kilka aukcji z kartami firm:
A-DATA http://allegro.pl/item120612429_a_data_cf_4gb_x120_turbo_sklep_w_wa. html
http://allegro.pl/item121258582_adata_compact_flash_cf_4_gb_120x_slc _najtaniej_.html
Transcend
http://allegro.pl/item120957767_karta_compact_flash_cf4_gb_120x_slc_ sklep_.html
Prosze o informacje co te karty sa warte? Czy warto w nie zainwestować?
pozdrawiam :)
Prosze o informacje co te karty sa warte?
Wydaje mi sie ze sa warte tyle co kompakty klasy Pentagram, Premiere itp noname z kategorii 'pozostale' .
Czy warto w nie zainwestować?
Krotko - nie. W koncu beda na nich zapisywane TWOJE zdjecia. No chyba ze nie szkoda ci zdjec :roll: .
Krotko - nie. W koncu beda na nich zapisywane TWOJE zdjecia. No chyba ze nie szkoda ci zdjec :roll: .
Oj szkoda i to bardzo! Oki dzieki za odpowiedz! Pozdrawiam
Wydaje mi sie ze sa warte tyle co kompakty klasy Pentagram, Premiere itp noname z kategorii 'pozostale' .
a karty PQI?
to niby nie jest już jakiś tam noname, tylko dość znany dostawca pamięci RAM do pecetów... miał do tej pory karty "F1" CF x40 takie średnie, teraz wypuścił CF x100. ceny atrakcyjne, ale czy ktoś ma takie karty i może coś o nich powiedzieć?
W!
A-Data to calkiem niezla firma produkujaca chipy pamieci dla Kingstona rowniez, wiec...
A co do reszty, to ni znam, wiec ja bym nie kupil.
Zdrowko
PQI słynie zdaje się z bardzo dobrej jakości PenDrive'ów. Sam mam jednego na oku. Jeśli chodzi o CF to nie mam pojęcia.
Witam! Też sprawdziłem prędkość swojej Extreme III CF SanDisk 1 GB. Robiłem to programem polecanym w poście 65. Wynik 9,2 Mb/s. Czytnik Hama USB 2.0 Card Reader 12in1. Czy to OK? Chodzi o wynik.
Chyba nie OK. Mam 9,7 MB/s odczyt na karcie Sandisk ultraII a czytnik toCR-T2-U2c 1in1 made in Taiwan. Extreme III powinna być szybsza na dobrym czytniku.
http://www.canon-board.info/showpost.php?p=352361&postcount=26
Witam,
Co sądzicie o Pretec Cheetach x233
http://www.allegro.pl/item352091808_salon_pretec_cf_4gb_x233_szybka_35_m b_s_wawa.html ?
Cena atrakcyjna. Jak się ma do SanDisków Extreme III, np tu:
http://www.allegro.pl/item351575783_sandisk_cf_extreme_iii_4gb_jeszcze_s zybsze_30mb_s.html ?
malkontent
04-05-2008, 14:40
No i dołączyłem do listy zawiedzionych użytkowników kart Pretec. Karta która ma niecały rok właśnie się "wysrała". Wszystkie zdjęcia są uszkodzone.
Właśnie szukam paragonu aby próbować dochodzić praw gwarancyjnych.
Superbeer
09-09-2008, 12:09
Jestem tu po raz pierwszy więc bardzo serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Chciałbym zapytać czy ktoś miał do czynienia z kartami pamięci firmy Pretec. Chciałem kupić taką do EOS-a 40D. Według producenta jest szybka, ma dożywotnią gwarancję.
Jednak jak się zachowuje w aparacie, czy zapis do pełna nie powoduje niszczenia zawartości, jak ma to miejsce w przypadku kart PQI? Czy w ogóle są z nią jakieś problemy.
Jestem tu po raz pierwszy więc bardzo serdecznie wszystkich pozdrawiam.
Chciałbym zapytać czy ktoś miał do czynienia z kartami pamięci firmy Pretec.
http://canon-board.info/announcement.php?f=27&a=3
pkt 3.:!:
http://canon-board.info/search.php?query=pretec&titleonly=1
http://canon-board.info/search.php?query=pretec&showposts=1
hmmmm, o jakieś problemy jest ta karta podejrzewana:
http://canon-board.info/showthread.php?t=37905
a tu wątek-ankieta w sprawie kart tej marki:
http://canon-board.info/showthread.php?t=11868
Superbeer
09-09-2008, 12:49
No właśnie przeczytałem ten wątek ale w nim nic nie ma o najnowszych Pretecach 233x. Na podstawie tego co w tym wątku ogólnego poglądu nie można sobie wyrobić. Jedni nie mają z kartami Pretec żadnych problemów a innym psuje się. No ale każdy sprzęt się psuje. Róznica w tym, że jeden psuje się szybko (bardzo szybko) a inny pracuje, pracuje i zdarzy mu się, że się popsuje.
Jednak nikt nie mówił o 233x, to chyba nie jest seria Cheetah. Mam na myśli tą serię http://www.agito.pl/compactflash/pretec_compactflash_4gb_233x.145.334227.html.
Chciałbym jednocześnie przeprosić administratorów, że sam nie dodałem mojego postu do tego wątku - mój błąd.
No właśnie przeczytałem ten wątek ale w nim nic nie ma o najnowszych Pretecach 233x.
w tym wątku jest ogólnie o Pretec.
ale zwróć uwagę na pierwszy podlinkowany przeze mnie wątek (ten o znikających zdjęciach) - tam w roli głownej występuje właśnie 4GB 233x
Na podstawie tego co w tym wątku ogólnego poglądu nie można sobie wyrobić. Jedni nie mają z kartami Pretec żadnych problemów a innym psuje się. No ale każdy sprzęt się psuje. Róznica w tym, że jeden psuje się szybko (bardzo szybko) a inny pracuje, pracuje i zdarzy mu się, że się popsuje.
Pamiętaj o jednym - zwykle piszą, krzyczą, skarża sie Ci co mają problemy; natomiast chwali mało kto - po prostu używa i zazwyczaj siedzi cicho, do momentu az mu się zepsuje.
Z tego wyciągnij odpowiednie wnioski.
Chciałbym jednocześnie przeprosić administratorów, że sam nie dodałem mojego postu do tego wątku - mój błąd.
podam Ci sposób na naprawę :-)
zamiast teraz założyć nowy temat z pytaniem "co dalej? jaką kartę kupić do 40D?", użyj szukajki:
http://canon-board.info/search.php?query=karta+40d&titleonly=1
przeczytaj znaleziony temat i jeśli nie uda Ci się wybrać dla siebie karty, to tam ewentualnie pytaj dalej :-)