Zobacz pełną wersję : Canon R 2021 A.D.
Cześć,
Znalazł się budżet na Canona R + 50 RF 1.8,
czy warto to body kupić w 2021 r., ewentualnie co w tym przedziale
cenowym. Obecnie zaczynam od zera i też zerkam w stronę konkurencji
Z6, z tym że tam nie ma tak taniej 50'tki z nowym mocowaniem, i brak środków na 50S i trzeba
by kombinować FTZ+50G.
Byłem w tym systemie i miło wspominam(m.in 6D).
Ps.(video mnie nie interesuje)
Cześć,
Znalazł się budżet na Canona R + 50 RF 1.8,
czy warto to body kupić w 2021 r., ewentualnie co w tym przedziale
cenowym. Obecnie zaczynam od zera i też zerkam w stronę konkurencji
Z6, z tym że tam nie ma tak taniej 50'tki z nowym mocowaniem, i brak środków na 50S i trzeba
by kombinować FTZ+50G.
Byłem w tym systemie i miło wspominam(m.in 6D).
Ps.(video mnie nie interesuje)
Jak chcesz to kup i będziesz zadowolony o ile masz szkła na EF, bo ceny nowych szkieł RF Cię zabiją.
Ale jeśli nie masz szkieł EF to to startując od zera Nikon Z6 używany za 5k zł jest dużo lepszym wyborem (milion testów w sieci). Doskonałego Nikona Z 50 1.8s używanego kupisz za 1,6k zł (tyle kosztował pół roku temu, teraz są nawet taniej) a Viltroxa 85 1.8 + 2 karty SD 64 GB gratis za 1,8k zł (warto się szybko decydować ;) https://www.optyczne.pl/16003-news-Viltrox_85_mm_f_1.8_z_bagnetem_Nikon_Z_w_promocji. html
Praktycznie rzecz ujmując za cenę nowego R + 50 RF 1.8 kupisz używanego Nikona Z6 + szkła Z 50 1.8s i 85 1.8.
A zdjęcia z Nikona Z7 możesz obejrzeć choćby u Grzesia Lewandowskiego https://kultura.trojmiasto.pl/Fotograf-z-Sopotu-z-tytulem-Wybitnego-Artysty-EFIAP-n152273.html
ps.
"miłymi wspomnieniami" zdjęć nie zrobisz, świat poszedł nieco do przodu ;)
Warto może dodać że tych kart SD to kolega do Z6 nie włoży. Radzę też sprawdzić ile kosztują karty do Z6.
Praktycznie rzecz ujmując za cenę nowego R + 50 RF 1.8 kupisz używanego Nikona Z6 + szkła Z 50 1.8s i 85 1.8.
Używany nie wchodzi w grę, za dużo ich miałem.
Jeszcze jest Z5, ale bez górnego LCD i bez BSI, na plus 2 sloty i tańsze karty.
No to kupuj nowego R i będziesz Pan zadowolony. To dobry aparat.
I... tak, upewniłeś się już teraz na tej grupie, że dobrze robisz :mrgreen: ja oczywiście bym zrobił inaczej, ale nic więcej nie napiszę , bo po co? 8-)
No to kupuj nowego R i będziesz Pan zadowolony.
Dziękuję ;)
Jeszcze jest Z5, ale bez górnego LCD i bez BSI, na plus 2 sloty i tańsze karty.
Z5 to jest bardzo dobry aparat. IMO z lepszą matrycą od R. Za to eRkę lepiej mi się trzyma w ręku.
Z5 to jest bardzo dobry aparat. IMO z lepszą matrycą od R. Za to eRkę lepiej mi się trzyma w ręku.
Joł
Rozważyć warto też jak mawiał klasyk "plusy dodatnie i plusy ujemne" ;) Z5 vs Z6 https://beafoto.pl/userdata/public/assets/Nikon/Aparaty/Nikon%20z5/por%C3%B3wnanie-nikon-z5-z6.jpg
robertskc7
02-02-2021, 12:45
Jak bym zaczynał od zera, to bym poszedł w używany/nowy sony a7III plus samyang 45 1.8 to na pewno lepsze szkło niż odgrzewany kotlet rf 50 1.8
Przy tak kurczącym się rynku foto,poważnie trzeba się zastanowić nad wchodzeniem od zera w Nikona Z z jego problemami finansowymi ,czy firma nie poleci za Olympusem.. Canon i Sony wydaja się pewniakami i oferty szkieł największe.
Jak bym zaczynał od zera, to bym poszedł w używany/nowy sony a7III plus samyang 45 1.8 to na pewno lepsze szkło niż odgrzewany kotlet rf 50 1.8
wiem że króluje, ale to już naprawdę poza zasięgiem.
Przy tak kurczącym się rynku foto,poważnie trzeba się zastanowić nad wchodzeniem od zera w Nikona Z z jego problemami finansowymi ,czy firma nie poleci za Olympusem.. Canon i Sony wydaja się pewniakami i oferty szkieł największe.
Coś mi się tam obiło o uszy.
Każdy orze jak może ;) Canon zrobił się towarem zbyt ekskluzywnym na moją kieszeń i sobie podziękowaliśmy za wiele lat spędzonych razem. Tak więc wróciłem do Sony (początki na Mavikach) i Nikona. Szczerze wątpię, aby Nikon "padł". Przespali ML i muszą nadgonić ;)
Panie Car, tak klikłem w Pana linka i szczęka mi opadła. Piękne zdjęcia - gratuluję, domniemam że to wszystko A7III?
Panie Car, tak klikłem w Pana linka i szczęka mi opadła. Piękne zdjęcia - gratuluję, domniemam że to wszystko A7III?
To zasługa aparatu A7 III ostatnio (wcześniej X-T2 i A7 II) i modelek oraz dobrych matryc w tych aparatach. Ja tylko naciskam spust i czasem coś wyjdzie :)
Ja tylko naciskam spust i czasem coś wyjdzie :)
jasne, ;)
ok, dzięki za komentarze.
R ma w sumie jeden slot, ale można robić backup po wifi do jakiejś apki.
Jeszcze to wszystko raz przemyśle.
jasne, ;)
ok, dzięki za komentarze.
R ma w sumie jeden slot, ale można robić backup po wifi do jakiejś apki.
Jeszcze to wszystko raz przemyśle.
Dwa razy w życiu padła mi karta SD. Tak więc luz. Osobiście robię zapis na dwie karty ;)
Ale zgodnie z prawami Murphy'ego ;)
I. Jeżeli coś może się nie udać – nie uda się na pewno.
II. Nie uda się nawet wtedy, gdy jednak nie powinno się nie udać.
III. Wszystko wali się naraz.
Ja w zasadzie w ogóle nie pamiętam awarii karty SD, już szybciej to zgubiłem - tylko że nie działam na pełen etat i zawodowiec może mieć inne zdanie.
Jeszcze dopytam przy okazji o szkło.
Canon RF 50 i 35 1.8 da mi to samo ? pomijając ogniskowa A różnica w cenie tylko przez IS?
Canon RF 50 i 35 1.8 da mi to samo ? pomijając ogniskowa A różnica w cenie tylko przez IS?
To są zupełnie inne szkła. Nie możesz "pomijać" ogniskową. Zależy do czego chcesz to szkło.
To są zupełnie inne szkła. Nie możesz "pomijać" ogniskową. Zależy do czego chcesz to szkło.
pracowałem na tych ogniskowych, wiem co do czego i na której na co uważać.
W czym są zupełnie inne (pomijając ogniskową i IS)?
Bokeh i przerysowania
Im dłuższa ogniskowa, tym większe rozmycie tła i większa separacja przedniego planu od tła
Im krótsza ogniskowa, tym większe przerysowania obiektów w środku i rozciągnięcia na brzegach
Bokeh i przerysowania
Im dłuższa ogniskowa, tym większe rozmycie tła i większa separacja przedniego planu od tła
O ile postać nie stoi pod ścianą ;)
joke :)
Uproszczę, czy np jest ostro od pełnej dziury?
Gdybyś pracował na tych ogniskowych to pytanie byłoby bezzasadne.
--- Kolejny post ---
O ile postać nie stoi pod ścianą ;)
joke :)
Jesteś pewien że to czego oczekujesz to jest super ostre szkło od pełnej dziury? Pomijam oczywiście jakiś zupełnie mydlane egzemplarze. Dam tobie przykład. Szkło 35mm canon 35/1.4L i sigma Art 35/1.4 Sigma jest bardziej ostra na 1.4, wręcz analitycznie i cyfrowo ostra. Sprzedałem. Wolę stare, analogowo rysujące, mniej ostre 35/1.4 od canona. Ostrość to nie wszystko.
Jak kupisz nowe szkło z serii Art Sigmy DG DN to będzie ostro od pełnej dziury ;)
Ale niektórych bardziej rajcuje mydło na f/1.2 np. w Canonie EF 85 1.2 L II USM ;)
Faktycznie przegladając zdjęcia na róznych forach, łatwo mozna zobaczyć,że ostrość to nie wszystko jak mówi kolega aptur..mam podobny gust. Często zdjęcia są perfekcyjnie ostre.. wręcz klinicznie, co w moim odczuciu w przyrodzie nie wystepuje ;)foty wygladają sztucznie, nierealnie bardziej komputerowo..ale to juz kwestia gustu..i chyba rzadziej problem w Canonie.
Gdybyś pracował na tych ogniskowych to pytanie byłoby bezzasadne.
Dawno się tak nie uśmiałem ;) nie odważyłbym się wrzucić wszystkich 35'tek do jednego worka.Pytanie nie dotyczyło też co Tobie się podoba lub czego Ty oczekujesz.
Jak nie znasz odp to Po prostu nie komentuj.
Panie Car dlaczego mówisz nowa Sigma? Czy kilkuletnie już może mieć problem z ostrości od 1.4?
Panie Car dlaczego mówisz nowa Sigma? Czy kilkuletnie już może mieć problem z ostrości od 1.4?
Po prostu historia Sigmy dzieli się na dwa okresy ;)
Sigmy do 2012 roku, gdzie były synonimem lekkiej tandety
Oraz Sigmy z serii ART od roku 2012 , gdzie Sigma stała konkurencją dla natywnych szkieł bijąc rekordy rodzielczości i jakości oraz relacji cena/jakość
Obecnie Seria DG DN do ML to najlepiej zoptymalizowane szkła pod względem wielkości i jakości do bezlusterkowców w porównaniu do Canona, który tłucze gargantuiczne szkła RF z zaporową ceną powyżej 10k zł ;) Ersatze typu RF 35 i 50 mm z f1.8 wiosny nie czynią - to tzw. budżetowy temat zastępczy, aby było co włożyć w bagnet puszki kupionej za 12k i 20k zł.
Eberloth
02-02-2021, 22:19
Ale niektórych bardziej rajcuje mydło na f/1.2 np. w Canonie EF 85 1.2 L II USM ;)
Mydło powiadasz? Prawdopodobnie z wiekiem wzrok ci siada. Pamięć też. To pomogę:
Zastanawiałem się nad sigmą i wybrałem Canona EF 85mm f / 1.2L II USM, którego obecnie można spokojnie wybrać z ofert poniżej 4k zł. Portretówki mają to do siebie, że MZ nie muszą być żyletą na pełnym otwarciu.
Nawiasem pisząc stary EF 85 1.2 L II to całkiem zacne szkiełko
Mydło powiadasz? Prawdopodobnie z wiekiem wzrok ci siada. Pamięć też. To pomogę:
No i ?
Do czasu premiery w zeszłym roku Sigmy Art 85 1.4 DG DN Canon był całkiem dobrym wyborem i dalej jest dla osób nie wymagających zbyt wiele.
ps.
Nie hamuj się, napisz więcej przytyków osobistych na mój temat.
Tak wracając do tematu zastanawiam się czy brak joysticka jest bardzo upierdliwe przy wyborze AF
Tak wracając do tematu zastanawiam się czy brak joysticka jest bardzo upierdliwe przy wyborze AF
No jest bez dwóch zdań. Jakoś nie wyobrażam sobie użytkowania obecnie aparatu bez "joysticka" po latach użytkowania 7D i 5D, X-T2 , A7 III , Z6 itp. Nawet Eye AF i wskazanie punktu ostrości palcem na ekranie nie zastąpi dokładnego wskazania punktu AF dżojstikiem.
No jest bez dwóch zdań. Jakoś nie wyobrażam sobie użytkowania obecnie aparatu bez "joysticka".
No to pięknie,to faktycznie może boleć.
No to pięknie,to faktycznie może boleć.
Odezwie się zaraz kupa osób, że przecież można miziać paluchem po ekranie dotykowym ;) Ale mając oko przy przy EVF nie jest to dobra opcja i serio uzależniłem się od dżoja podobnie jak od obrotowego pokrętła w radiu samochodowym ;)
Odezwie się zaraz kupa osób, że przecież można miziać paluchem po ekranie dotykowym ;) Ale mając oko przy przy EVF nie jest to dobra opcja i serio uzależniłem się od dżoja podobnie jak od obrotowego pokrętła w radiu samochodowym ;)
Też mi się tak wydaję. No nic, chyba zostanie Z5 i jakoś będzie trzeba naciągnąć budżet by starczyło na początek na 50S. Do 14 jest jeszcze promocja.
W sumie, on jest na tyle świeży że do końca roku będzie 4 z przodu jak nic. Szkoda że black friday nie jest na wiosnę wrr.
Sam narzekałem na brak dzojstika w R-ce, ale od aktualizacji 1.6 softu, ten brak przestał być dla mnie istotny.
robertskc7
03-02-2021, 09:58
Mizianie po prawej górnej części ekranu , względem robienia tego samego joytikiem w trybie servo z wykrywaniem twarzy/oka nie stanowi absolutnie żadnego problemu. Nawet z przyłożonym okiem do EVF, bo erKa ma ********ą ergonomię i zupełnie inaczej trzyma się aparat, niż malutkiego soniaka. Mało tego Rka ma genialny i represywny wyświetlacz i ja praktycznie od 2 lat pracuję tylko na LV. Jak masz szybką konieczność zmiany punktu Af z prawej na lewą stronę kadru poprostu dotykam palcem lewej ręki gdzie ma być ostrość i tyle. Dla mnie jest to szybsze rozwiązanie od EVF/joystick.
Też mi się tak wydaję. No nic, chyba zostanie Z5 i jakoś będzie trzeba naciągnąć budżet by starczyło na początek na 50S. Do 14 jest jeszcze promocja.
W sumie, on jest na tyle świeży że do końca roku będzie 4 z przodu jak nic. Szkoda że black friday nie jest na wiosnę wrr.
MR_ Uważam , że to bardzo dobra decyzja iść w stronę Z5 + 50s
Moja lepsza połowa od razu przechwyciła Nikona Z6 z Nikonem Z 50 mm f/1.8s i robi świetne foty (Canona żadnego już nie chce widzieć ;)
https://35photo.pro/photo_5581587/
https://35photo.pro/photo_5627516/
https://500px.com/photo/1027516393/paulina-by-anna-rawka
Eberloth
03-02-2021, 10:51
No i ?
candar. No i? No i wypadałoby prezentować jakąś konsekwencję w wypowiedziach. Albo obiektyw jest "zacny" albo "mydlany". I żadna nowa premiera tego nie zmiania. Co najwyżej może zmienić pozycję danego obiektywu, powiedzmy w Top 10 obiektywów danej klasy, np. portretówek. Ale mam nadzieję że dostrzegasz subtelność, iż "mydlany" i "zacny" to nie są słowa bliskoznaczne w kontekście opisywania cech danego obiektywu.
Coś jeszcze wyjaśnić? Pytaj śmało.
candar. No i? No i wypadałoby prezentować jakąś konsekwencję w wypowiedziach. Albo obiektyw jest "zacny" albo "mydlany". I żadna nowa premiera tego nie zmiania. Co najwyżej może zmienić pozycję danego obiektywu, powiedzmy w Top 10 obiektywów danej klasy, np. portretówek. Ale mam nadzieję że dostrzegasz subtelność, iż "mydlany" i "zacny" to nie są słowa bliskoznaczne w kontekście opisywania cech danego obiektywu.
Coś jeszcze wyjaśnić? Pytaj śmało.
Pozwolisz łaskawie, że swoje TOP 10 szkieł portretowych sam będę ustalał na podstawie własnych doświadczeń i zdjęć? EF 85 1.2 II L USM z 2006 roku jest sztandarowym przykładem "zacnego" (budowa , czyli L-ka) i "mydlanego" (praca na w pełni otwartej przysłonie) szkła (dla mnie oczywiście). Dla innych moze to być cud, miód i orzeszki.
BTW - nie jestem ciekawy, czy nawet miałeś i używałeś to szkło.
Tyle
totamten
03-02-2021, 12:05
Masz zupełną rację, co do kupy, jestem lewooczny, patrząc w wizjer, trzymając prawą dłonią aparat maźnę sobie po ekranie kciukiem czyli jednym ruchem ustawiam ostrość gdzie potrzebuję. A ponieważ "ślizgacz" tak sobie ustawiłem, że przeciągając kciukiem zmieniam wielkość pola AF, a dotykając jego prawej krawędzi pojawia mi się albo znika histogram, stwierdzam, oczywiście tylko w wypadku mej kupy, że odczucia związane z rocznym amatorskim używaniem R sprawiają, że nie przesmradzam w tym temacie, aczkolwiek przyjmuję, że kupa kupie nie równa. Tu bym wkleił ikonki z twojego posta, ale nie mogę, bo mi na tablecie nie wyskakują.
Czytałem na bloku spider (Czy jakoś tak) że gościu testował z6 R i A7III . Generalnie bardziej był zadowolony z R biorąc pod uwagę np AF-C niż z Z6. Czy to może być prawda ?
(Sorki że tak stękam, ale dla mnie to Full kasy A za rok nie zmienię i w koszty nie wrzucę)
Czytałem na bloku spider (Czy jakoś tak) że gościu testował z6 R i A7III . Generalnie bardziej był zadowolony z R biorąc pod uwagę np AF-C niż z Z6. Czy to może być prawda ?
(Sorki że tak stękam, ale dla mnie to Full kasy A za rok nie zmienię i w koszty nie wrzucę)
AF jest w R nieco lepszy niż w z6 ale nie są to spore różnice. Za to matryca w Z6 (także w z5) jest sporo lepsza niż w R (głównie chodzi o DR).
Za to matryca w Z6 (także w z5) jest sporo lepsza niż w R (głównie chodzi o DR).
Ponieważ na wykresie porównanie DR wygląda tak:
5786
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Canon%20EOS%20R,Nikon%20Z%206
to najlepiej ściągnąć sobie RAWy z obu body, wywołać po swojemu i zobaczyć jaka to różnica, ile to jest "sporo" i jakie ma dla nas znaczenie.
AF jest w R nieco lepszy niż w z6 ale nie są to spore różnice. Za to matryca w Z6 (także w z5) jest sporo lepsza niż w R (głównie chodzi o DR).
Dziękuję, teraz już chyba wszystko wiem, pozostało się tylko zdecydować. Dzięki za wszystkie komentarze!
Dziękuję, teraz już chyba wszystko wiem, pozostało się tylko zdecydować. Dzięki za wszystkie komentarze!
Do 15 lutego 2021 masz rabat 700 zł na Z5 https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrowy-nikon-z5-p.html?boxtype=quarticon&place=productpage_top&logic=similar
Do 15 lutego 2021 masz rabat 700 zł na Z5 https://www.cyfrowe.pl/aparat-cyfrowy-nikon-z5-p.html?boxtype=quarticon&place=productpage_top&logic=similar
Dzięki,
w Media dziś poszli dalej
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-nikon-z-5-body
ale to jest oferta i to z ekspozycji, nie wiem, czy Wy też tą kwotę widzicie?
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/lustrzanka-cyfrowa-nikon-d750
7800 za d750 z ekspozycji :-)) bo to sklep nie dla idiotow przecież. BTW. serio zastanawiasz się nad nikonem z5? Nie obawiasz się być pierwszą osobą, która go w Polsce kupi?
Dzięki,
w Media dziś poszli dalej
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/aparat-nikon-z-5-body
ale to jest oferta i to z ekspozycji, nie wiem, czy Wy też tą kwotę widzicie?
https://mediamarkt.pl/foto-i-kamery/lustrzanka-cyfrowa-nikon-d750
MR_
Przede wszystkim przymierz się do aparatu organoleptycznie. Ja przed zakupem zawsze brałem aparat do ręki i robiłem próbne zdjęcia na swojej karcie (czasami można) i dopiero później decydowałem. A przede wszystkim nie zwracaj uwagi na głupawe zaczepki niespełnionych fotoziutków na forum.
MR_
Przede wszystkim przymierz się do aparatu organoleptycznie. Ja przed zakupem zawsze brałem aparat do ręki i robiłem próbne zdjęcia na swojej karcie (czasami można) i dopiero później decydowałem. A przede wszystkim nie zwracaj uwagi na głupawe zaczepki niespełnionych fotoziutków na tym forum.
R miałem w rękach,ale to było dawno temu jak weszła (znajomy sobie zafundował) i pamiętam że fajnie leżała. Ale to były czasy jak miałem Canona. Z powodu DR wskoczyłem na Nikona. Przypasowało mi rozmieszczenie pokręteł na korpusie w Nikosiu, i nie dawno miałem w rękach 6dm2 i kurczę jakoś dziwnie mi się użytkowało bo paluchy szły pamięciowo. Podejrzewam kwestia przyzwyczajenia, ale Nikon (DSLR) ma to wszystko jak dla mnie w odpowiednim miejscu. Dzwoniłem do mediamarkt, bo chciałem na żywo Z5 zobaczyć to nima, - tylko w magazynie.
Kolekcjoner
03-02-2021, 23:54
MR_
Przede wszystkim przymierz się do aparatu organoleptycznie. Ja przed zakupem zawsze brałem aparat do ręki i robiłem próbne zdjęcia na swojej karcie (czasami można) i dopiero później decydowałem. A przede wszystkim nie zwracaj uwagi na głupawe zaczepki niespełnionych fotoziutków na forum.
Bardzo proszę tu nikogo nie wyzywać.
Kolekcjoner
03-02-2021, 23:56
R miałem w rękach,ale to było dawno temu jak weszła (znajomy sobie zafundował) i pamiętam że fajnie leżała. Ale to były czasy jak miałem Canona. Z powodu DR wskoczyłem na Nikona. Przypasowało mi rozmieszczenie pokręteł na korpusie w Nikosiu, i nie dawno miałem w rękach 6dm2 i kurczę jakoś dziwnie mi się użytkowało bo paluchy szły pamięciowo. Podejrzewam kwestia przyzwyczajenia, ale Nikon (DSLR) ma to wszystko jak dla mnie w odpowiednim miejscu. Dzwoniłem do mediamarkt, bo chciałem na żywo Z5 zobaczyć to nima, - tylko w magazynie.
Jak ergonomicznie jesteś przyzwyczajony do Nikona to się nie zastanawiaj tylko kupuj ale nie Z5 ;)....
Bardzo proszę tu nikogo nie wyzywać.
Ewe, tam. candar nie wyzywa. On tylko robi to, za co mu płacą :-) a ze zdania chlop swego nie ma, to i po plastiku na zdjęciach widać.
totamten
04-02-2021, 01:37
Jestem niespełnionym fotoziutkiem (naprawdę), przestrzegam przed czytaniem tego co napiszę. A co napiszę? Ano skoro mamy znaleźć dla Ciebie świętego Grala wśród aparatów bezlusterkowych, to łatwiej mi będzie jeśli zechcesz napisać, jakie miałeś body w Canonie i jakie szkła, a potem jakie body i szkła jak stałeś się użytkownikiem Nikona i czego teraz zabrakło ci w Nikonie, ze jesteś gotów zainwestować przynajmniej 7500 zł w przygodę z nowym body z jednym, jedynym obiektywem.
Jestem niespełnionym fotoziutkiem (naprawdę), przestrzegam przed czytaniem tego co napiszę. A co napiszę? Ano skoro mamy znaleźć dla Ciebie świętego Grala wśród aparatów bezlusterkowych, to łatwiej mi będzie jeśli zechcesz napisać, jakie miałeś body w Canonie i jakie szkła, a potem jakie body i szkła jak stałeś się użytkownikiem Nikona i czego teraz zabrakło ci w Nikonie, ze jesteś gotów zainwestować przynajmniej 7500 zł w przygodę z nowym body z jednym, jedynym obiektywem.
Słuchaj fotoziutek, czy jak tam się zwiesz. Brak BF/FF i dlatego w to idę.
Puste hasło typu nie Z5 bo nie, nie jest argumentem.
Dobrego Dnia!
totamten
04-02-2021, 10:34
Słuchaj fotoziutek, czy jak tam się zwiesz. Brak BF/FF i dlatego w to idę.
Puste hasło typu nie Z5 bo nie, nie jest argumentem.
Dobrego Dnia!
Brak Bf/Ff to jest uzasadniony motyw, by pożegnać lustrzankę, z tego samego względu pożegnałem 7d i kupiłem R. Mam prośbę, nie odpowiadaj wszystkim w jednym poście, bo o nie kupowaniu Z5 napisał bodajże Kolekcjoner, nie ja. Ja tylko policzę tobie koszty. Nowy Z5 - najtaniej 5449 + Z 50 f/ 1.8 - 2449 = 7898. Używka Z6 z przebiegiem 3k 5150 bez FTZ + używka Z 50 f/1.8 - 1900 = 7050. Mam R i wiedzę opieram na testach i opiniach , ci którzy porównywali Z5 vs Z6, napisali, że AF podobny, czyli nie oczekuj możliwości Z6 II, matryce podobne,ale nie takie same i Z6 tycio tycio mniej szumi i przyjemniej (zasługa BSI), Z6 podobno wygodniej się trzyma, wizjery te same, ekran w Z6 jest lepszy, serie zdjęć Z6, Co do kart, za jedną do Z6 (na szczęście/nieszczęście ma 1 slot) kupisz stos do Z5. A co ci doradzają na forum Nikona?
kupiłem R
Specyfikacje to jedno, opinie osób które miały dany sprzet w ręce nie mniej wazne.
Interesuje mnie Twoja opinia na temat eRki. Kupił byś jeszcze raz?
Body będzie nowe. Nie mówię że wszystkie są be, ale mam swoje zdanie na ten temat.
bzdura1979
04-02-2021, 11:26
Wszystkie te aparaty są ********e, mają świetne matryce i bardzo dobry AFC. Daj sobie spokój z tymi testami, bo to są jakieś pierdoły, elaboraty na temat różnic, w których chodzi o piczy włos. Litości. Jak czytam, że "Z6 ma dużo lepszą matrycę od R", to się tylko uśmiecham, bo dam sobie głowę uciąć, że matryca R-ki zaspokoi 100% potrzeb 98% użytkowników. Jak już, to kierować się szeroko pojętym "środowiskiem", stabilizacją, szklarnią itp.
Mohinder
04-02-2021, 11:50
Specyfikacje to jedno, opinie osób które miały dany sprzet w ręce nie mniej wazne.
Body będzie nowe. Nie mówię że wszystkie są be, ale mam swoje zdanie na ten temat.
Po przejściu z lustrzanki na Canona EOS R gdzyby była taka potrzeba zrobiłbym to jeszcze raz. Obawiałem się wizjera elektronicznego ale niepotrzebnie, jest prawie doskonały. Trzeba się przyzwyczaić że to jednak nie jest optyczny wizjer. Wybieranie punku ustawiania ostrości na wyświetlaczu nawet z przytkniętym nosem do ekranu nie stanowi problemu i jest bardzo dobre. Nie musisz jeżdzić po całym ekranie a tylko na wybranym fragmencie. Jedyny dla mnie proniony pomysł w R to ten miziany pasek. Nie bardzo umiem znaleźć wytłumaczenie dla takiej konstrukcji i nie potrafię z nim zaprzyjaźnić. Juz nawet nie pamiętam jak go skonfigurowałem bo go w ogóle nie dotykam. Aparat mogę z czystym sumieniem polecić.
Po przejściu z lustrzanki na Canona EOS R gdzyby była taka potrzeba zrobiłbym to jeszcze raz. Obawiałem się wizjera elektronicznego ale niepotrzebnie, jest prawie doskonały. Trzeba się przyzwyczaić że to jednak nie jest optyczny wizjer. Wybieranie punku ustawiania ostrości na wyświetlaczu nawet z przytkniętym nosem do ekranu nie stanowi problemu i jest bardzo dobre. Nie musisz jeżdzić po całym ekranie a tylko na wybranym fragmencie. Jedyny dla mnie proniony pomysł w R to ten miziany pasek. Nie bardzo umiem znaleźć wytłumaczenie dla takiej konstrukcji i nie potrafię z nim zaprzyjaźnić. Juz nawet nie pamiętam jak go skonfigurowałem bo go w ogóle nie dotykam. Aparat mogę z czystym sumieniem polecić.
W pełni się zgadzam.
Co do dotykowego paska to go w ogóle nie używam, równie dobrze mogłoby go nie być.
robertskc7
04-02-2021, 12:27
W pełni się zgadzam.
Co do dotykowego paska to go w ogóle nie używam, równie dobrze mogłoby go nie być.
Przykładowe zastosowanie paska.
1. Ustawiasz sobie ISO jak na weselu błyskasz na kilka lamp, na przymkniętej przysłonie. Gdy chcesz skorzystać z małej GO, to zmieniasz sobie paskiem iso np z 800 na 100 w ułamku sekundy, bez odrywania oka od aparatu. Oczywiscie musisz być jakimś sztukmistrzem z lublina by tego nie robić przypadkowo, bo ten miziak jest w takim miejscu, że nie sposób go nie macać kciukiem :)
2. Ustawiasz sobie IS0-auto iso, bo czasami w reporterce eos R w trybie auto iso w biały dzień potrafi wyjechać Ci z ISO 6400 kiedy doskonale wiesz że np 800 będzie lepszym wyborem. Oczywiscie musisz być jakimś sztukmistrzem z lublina, by tego nie robić przypadkowo, bo ten miziak jest w takim miejscu, że nie sposób go nie macać kciukiem :)
3. Wyłączyć go wpiździet jak każdy inny :)
Witam
Odnośnie paska
Też sądziłem, że nie jest przydatny. Od 2 miesięcy uznaje to za GENIALNE rozwiązanie.
Przypisałem:
lewy - wyświetlanie poziomicy
prawy - wielokość ramki AF
przesuwanie po pasku - powiększenie obrazu
Polecam
totamten
04-02-2021, 14:24
Tak, kupiłbym jeszcze raz bo:
1. Bo to jest body na które mnie stać przy wydajności wyraźnie lepszej niż najtańsze bezlustro FF Canona czyli RP , do których mam szkła po podłączeniu przez adapter z kompletu. Z kolei dużo dużo lepsze R6 kosztuje teraz prawie dwa razy drożej i jeszcze całuj Japończyków po rękach, żeby ci adapter przesłali.
2. Dostępność szkieł bardzo dobrych, dobrych i przeciętnych przez adapter i bezproblemowa współpraca przejściówki z bagnetem EF na pewno w szkłach natywnych (ale mam stareńkiego Tamrona 70-300 z plastikowym bagnetem i ostrzy, choć raczej to ciekawostka niz zastosowanie!).
3. Matryca daje bardzo miłe dla oka, naturalnie stonowane kolory, jpgi do 6400 też dają radę, bardzo dobry balans bieli nawet z automatu, a jest jeszcze priorytet bieli, nie bije rekordów w DR na papierze, ale daje plastyczny i nie wymagający jakichś mocnych ingerencji w obrazek - w sam raz dla leniwego fotoamatora, czyli mnie. Jest po prostu bardzo dobra w tym przedziale cenowym.
4. Przyjemny w dotyku, dobrze leży w dłoni, jakość wykonania podobno lepsza niż R6, cicha migawka. Nie filmuję.
5. Jak nie masz szkieł, to które body byś nie kupił w tym przedziale cenowym (może poza RP) okaże się lepsze niż się spodziewałeś i koszt wejścia w system, zwłaszcza na nowe bagnety też dużo wyższy niż się spodziewałeś.
Kolekcjoner
04-02-2021, 15:29
Brak Bf/Ff to jest uzasadniony motyw, by pożegnać lustrzankę, z tego samego względu pożegnałem 7d i kupiłem R. Mam prośbę, nie odpowiadaj wszystkim w jednym poście, bo o nie kupowaniu Z5 napisał bodajże Kolekcjoner, nie ja.
Napisał dlatego, że według niego i ergonomicznie i jeśli chodzi o obrazek i funkcjonalność (może poza SD) lepiej wziąć starszego brata 8-).
A tak w ogóle to najpierw bym zaczął od optyki. Co mnie interesuje i co mam zamiar kupić w przewidywalnej i dalszej przyszłości - sprawdziłbym ceny i dostępność w danym mocowaniu i dopiero wybierał system.
Z mojego doświadczenia to puszki różnią się w realnym zastosowaniu pierdołami i dosyć łatwo je zmienić, a jak się już nakupi szkieł to jest dużo gorzej.
Wszystkie te aparaty są ********e, mają świetne matryce i bardzo dobry AFC. Daj sobie spokój z tymi testami, bo to są jakieś pierdoły, elaboraty na temat różnic, w których chodzi o piczy włos. Litości. Jak czytam, że "Z6 ma dużo lepszą matrycę od R", to się tylko uśmiecham, bo dam sobie głowę uciąć, że matryca R-ki zaspokoi 100% potrzeb 98% użytkowników. Jak już, to kierować się szeroko pojętym "środowiskiem", stabilizacją, szklarnią itp.
Taki zimny prysznic chyba wyjdzie mi na dobre ;)
Napisał dlatego, że według niego i ergonomicznie i jeśli chodzi o obrazek i funkcjonalność (może poza SD) lepiej wziąć starszego brata 8-).
A tak w ogóle to najpierw bym zaczął od optyki. Co mnie interesuje i co mam zamiar kupić w przewidywalnej i dalszej przyszłości - sprawdziłbym ceny i dostępność w danym mocowaniu i dopiero wybierał system.
Z mojego doświadczenia to puszki różnią się w realnym zastosowaniu pierdołami i dosyć łatwo je zmienić, a jak się już nakupi szkieł to jest dużo gorzej.
No tak, z tym że ten znajomy co eRkę (co prawda dawno go nie widziałem) nie miał problemów ze szkłami EF przez adapter, a wierzcie naprawdę ma tego, więc szłoby się podratować szkłami EF.
Znowu w Nikonie raczej bałbym się kupować już coś z bagnetem F i przez FTZ, bo czytałem gdzieś że zdarzają się przypadki, że ludzie mają z tym jaja, a szczególnie ze szkłami firm trzecich, i tu raczej skupiłbym się na szkłach z nowym mocowaniem. Nie wiem czy to do końca prawda, nie mam doświadczenia.
totamten
04-02-2021, 17:43
Tak, wiem, masz rację, podpisuję się dwoma rękami, ale chodziło o to, aby odpisywał tobie bezpośrednio, a nie przeze mnie.
--- Kolejny post ---
Taki zimny prysznic chyba wyjdzie mi na dobre ;)
No tak, z tym że ten znajomy co eRkę (co prawda dawno go nie widziałem) nie miał problemów ze szkłami EF przez adapter, a wierzcie naprawdę ma tego, więc szłoby się podratować szkłami EF.
Znowu w Nikonie raczej bałbym się kupować już coś z bagnetem F i przez FTZ, bo czytałem gdzieś że zdarzają się przypadki, że ludzie mają z tym jaja, a szczególnie ze szkłami firm trzecich, i tu raczej skupiłbym się na szkłach z nowym mocowaniem. Nie wiem czy to do końca prawda, nie mam doświadczenia.
Poszukaj tego znajomego z R.i będziesz miał recenzję z pierwszej reki, zapytaj Candara, skoro jak to napisał "jego lepsza połowa" używa Z6, czy przez adapter i z jakimi szklami?
zapytaj Candara, skoro jak to napisał "jego lepsza połowa" używa Z6, czy przez adapter i z jakimi szklami?
O tym z jakimi szkłami i przez jakie adaptery pisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads/113393-Nikon-Z6-vs-Canon-5D-III-seria-R-vs-Sony-A7-II-i-III/page3?p=1417384&viewfull=1#post1417384
i tutaj https://www.canon-board.info/threads/113393-Nikon-Z6-vs-Canon-5D-III-seria-R-vs-Sony-A7-II-i-III/page3?p=1416105&viewfull=1#post1416105
totamten
04-02-2021, 19:52
O tym z jakimi szkłami i przez jakie adaptery pisałem tutaj: https://www.canon-board.info/threads/113393-Nikon-Z6-vs-Canon-5D-III-seria-R-vs-Sony-A7-II-i-III/page3?p=1417384&viewfull=1#post1417384
i tutaj https://www.canon-board.info/threads/113393-Nikon-Z6-vs-Canon-5D-III-seria-R-vs-Sony-A7-II-i-III/page3?p=1416105&viewfull=1#post1416105
Dzięki, widziałem, zapomniałem.
Dziękuje!
Dziękuje!
Może nie widziałeś tego porównania Nikon Z6 vs Sony A7III https://rafalmazur.com.pl/nikon-z6-vs-sony-a7iii/, ale warto przeczytać. Oba aparaty są równie doskonałe do każdego typu fotografii i zasadniczo idą łeb w łeb co potwierdzam jako użytkownik obu.
Może nie widziałeś tego porównania Nikon Z6 vs Sony A7III https://rafalmazur.com.pl/nikon-z6-vs-sony-a7iii/, ale warto przeczytać. Oba aparaty są równie doskonałe do każdego typu fotografii i zasadniczo idą łeb w łeb co potwierdzam jako użytkownik obu.
Fantastycznie, bo nie chcę zapeszać ale na 99% będzie Z6 ;)
Generalnie wybór Nikona teraz może się okazać dobrą inwestycją. Przecież to ostatnie aparaty tej marki produkowane w Japonii.
Mohinder
11-02-2021, 00:48
Witam
Odnośnie paska
Też sądziłem, że nie jest przydatny. Od 2 miesięcy uznaje to za GENIALNE rozwiązanie.
Przypisałem:
lewy - wyświetlanie poziomicy
prawy - wielokość ramki AF
przesuwanie po pasku - powiększenie obrazu
Polecam
No dobra, dałem druga szansę mizianemu paskowi. Lewy - poziomica, prawy - histogram, mizianie - powiększenie. Jakoś to działa i może jednak zacznę używać.
No dobra, dałem druga szansę mizianemu paskowi. Lewy - poziomica, prawy - histogram, mizianie - powiększenie. Jakoś to działa i może jednak zacznę używać.
Od początku używam paska do wyboru trybu AF. Kombinowałem tylko czy ma być aktywny na stałe czy uruchamiany.
Mam aktywny z blokadą Lock.