Zobacz pełną wersję : Pamieć wewnętrzna aparatu
Witam, mam od niedawna aparat EOS 77D i uczę się go obsługiwać. Czy jesli nie mam na ten moment karty pamieci to czy mogę zrobic zdjęcia które zapiszą sie w pamieci wewnętrznej aparatu (moze jest jakiś limit takich zdjęć) jesli tak to prosze o pokierowanie jak je zrobić i jak odtworzyć po ich zrobieniu. W instrukcji nie mogę się niczego doszukać w tym temacie niestety.
Kolekcjoner
01-02-2021, 15:27
Ale jaki problem kupić kartę, to groszowa sprawa. Nie ma możliwości zapisywania zdjęć bez karty.
Istnieje możliwość fotografowania aparatem EOS bez karty, (nie wiem jak jest w przypadku 77D)
Po połączeniu aparatu z programem EOS Utility (kablem lub przez wifi) wybierasz opcje zapisu zdjęć na komputerze.
Ostatnio robiłem sesję, aparat był bez karty, zdjęcia zapisywały się nie w pamięci aparatu, tylko w komputerze.
Aparat był połączony z komputerem przez wifi, komputer sterował aparatem, ustawiał parametry, wyzwalał migawkę.
Obraz z aparatu był na bieżąco wyświetlany na telewizorze stojącym za aparatem, tak, żeby modelki widziały jakie będzie zdjęcie.
Komputer i telewizor spięte HDMI.
robertskc7
02-02-2021, 10:42
Ostatnio robiłem sesję, aparat był bez karty, zdjęcia zapisywały się nie w pamięci aparatu, tylko w komputerze.
Aparat był połączony z komputerem przez wifi, komputer sterował aparatem, ustawiał parametry, wyzwalał migawkę.
Obraz z aparatu był na bieżąco wyświetlany na telewizorze stojącym za aparatem, tak, żeby modelki widziały jakie będzie zdjęcie.
Komputer i telewizor spięte HDMI.
A komputer, po wifi zapisywał Ci Rawy czy jpegi skompresowane do 2mb? bo rozumiem, że korzystałeś z Camera Connect ( wifi)
btw dlaczego robiłeś sesję bez karty ?
p.s wygodny jesteś. aparat na statywie a ty obok przed kompem robiłeś sesję sterując aparatem na statywie.
Nie chcę być nie miły. Nie dowierzam i pytam z ciekawości.
edit: ok możliwe że da się tak przez eos utilty. Nie sprawdzałem
Mam ustawiony zapis tylko w RAW. Tu nie chodziło o wygodę, fotografowałem panią fotograf, która sama siebie lepiej ustawia niż ja bym to zrobił.
Jest zdjęcie dwóch osób zrobione w 1981 roku, i teraz po 40 latach trzeba było zrobić takie same, lub w miarę jak najbardziej podobne.
Z tego powodu modelki widząc siebie na starej fotografii, próbowały powtórzyć układ. Na telewizorze na zmianę wyświetlałem raz stare, raz bieżący obraz, one się "korygowały". Musiałem być przy komputerze a nie przy aparacie. Najlepiej byłoby, gdyby obraz bieżący z aparatu można było wyświetlić w opcji 50% z tłem ze starego zdjęcia. Tak bez problemu da się zrobić w fotoszopie, ale w EOS Utility ja nie potrafię.
robertskc7
02-02-2021, 11:08
Dzięki nie miałem pojęcia, że da się Rawa bez zapisu na karcie da sie zgrać na kompa.
Tak jak pisałem nie wiem jak jest w 77D,
natomiast w R6 fotografowanie bez karty - Instrukcja obsługi strona 241