Zobacz pełną wersję : Problem z ostrością na zdjęciach?
panfragon
31-01-2021, 12:00
Witam!
Mam problem robiąc zdjęcie np, liścia, krzaka. Moje zdjęcia nie wychodzą ostre.
Mój sprzęt to Canon 700d + Tamron 24-70 2.8
W czym może być problem?
Marcinus
31-01-2021, 13:15
Witam!
Mam problem robiąc zdjęcie np, liścia, krzaka. Moje zdjęcia nie wychodzą ostre.
Mój sprzęt to Canon 700d + Tamron 24-70 2.8
W czym może być problem?
We wszystkim. W braku kalibracji obiektywu (ff lub bf), błędnym fotografowaniu (np poruszanie lub przesuniecie po złapaniu ostrosci) itd... itp... Jak nie wrzucisz zdjec żeby zobaczyć na czym polega brak ostrosci (vczy cale zdjecie jest nieostre, czy poruszone, czy przesunieta plaszczyzna ostrości itd...) to tylko wróżka ci pozostaje :)
panfragon
31-01-2021, 15:05
We wszystkim. W braku kalibracji obiektywu (ff lub bf), błędnym fotografowaniu (np poruszanie lub przesuniecie po złapaniu ostrosci) itd... itp... Jak nie wrzucisz zdjec żeby zobaczyć na czym polega brak ostrosci (vczy cale zdjecie jest nieostre, czy poruszone, czy przesunieta plaszczyzna ostrości itd...) to tylko wróżka ci pozostaje :)
Iso: 400 F./4 1/320
Obiektyw był kalibrowany
Marcinus
31-01-2021, 15:22
Na co byla ostrość ustawiona? Bo sopel wygląda na ostry. Uwzgledniasz że przy malej odleglosci i zaledwie f4 glebia ostrosci będzie mała? Jak sopel ostry to jużz galazki z tyłu nie - im dalej do tylu tym mniej ostro (z przodu też z resztą).
Zrob na dużej wartosci przesłony i porównaj, oczywiscie wówczas może byc potrzeba użycia statywu bo czas znacznie się wydłuży.
panfragon
31-01-2021, 16:20
Na co byla ostrość ustawiona? Bo sopel wygląda na ostry. Uwzgledniasz że przy malej odleglosci i zaledwie f4 glebia ostrosci będzie mała? Jak sopel ostry to jużz galazki z tyłu nie - im dalej do tylu tym mniej ostro (z przodu też z resztą).
Zrob na dużej wartosci przesłony i porównaj, oczywiscie wówczas może byc potrzeba użycia statywu bo czas znacznie się wydłuży.
Ostrość była ustawiona na sopel. Robiłem też na przysłonie 4,5 i moim zdaniem nie są ostre jak się przybliży zdjęcia. Przy takim czasie powinno być ostre nie było wiatru.
Marcinus
31-01-2021, 16:30
Ale co twoim zdaniem powinno byc ostre? Czy sopel jest twoim zdaniem nieostry?
Jak dla mnie to zdjęcie wyglafa jak każde, z małą glebia ostrosci. Zrob chociażby na f16 i wtedy porownaj głębie ostrosci.
panfragon
31-01-2021, 18:39
Ale co twoim zdaniem powinno byc ostre? Czy sopel jest twoim zdaniem nieostry?
Jak dla mnie to zdjęcie wyglafa jak każde, z małą glebia ostrosci. Zrob chociażby na f16 i wtedy porownaj głębie ostrosci.
Czyli wszystko jest OKEY nie trzeba kalibrować ponownie ?
Czyli wszystko jest OKEY nie trzeba kalibrować ponownie ?
Zrób sensowny test.
Aparat na statywie, wypoziomowany, wyłączona stabilizacja, odległość ok. 50 ogniskowych czyli 1,2m dla 24mm, 3,5m dla 70mm.
Plaski obiekt np banknot ustawiony pionowo.
ISO 100, kilka przysłon: f/2,8; 4; 5,6, jak nie masz wężyka to użyj samowyzwalacza z wstępnym uniesieniem lustra.
Testy zrób z AF normalnym i na LV.
Jeśli ten sopel to JPG i potrzebujesz jeszcze większego wrażenia ostrości to możesz sobie w Picture Style ustawić swoje ustawienie i dać tam ostrość ma maksa.