Zobacz pełną wersję : Taaakie banalne pytanie :D
czeredrecki
31-05-2006, 20:36
witam
mam takie pytanie czy zakładając np: szkło 50mm i lampę błyskową w lampie zoom ustawia się na 50mm .. 300D+ 50mm = 90mm .. czy w lampię trzeba wprowadzać korekcję na + ??
zauważyłem że jak mam wszystko na 0 fotki lekko za ciemne a jak wyciągnę odbłyśnik fotka jest ok naświetlona .. hmmm
odblysnik czyli... ten bialy kartonik ?? jesli go wyciagasz to zapewne masz palnik do gory a wtedy zawsze ustawia sie na 50mm
a co do 50mm to lampa ustawia zooma na ogniskowa taka jaka ma obiektyw dla FF + robi automatycznie korekte do wielkosci matrycy ( ETTL II)
czeredrecki
31-05-2006, 21:07
odblysnik czyli... ten bialy kartonik ??
- tak to białe szkiełko
jesli go wyciagasz to zapewne masz palnik do gory
- nie palniik mam normalnie
a co do 50mm to lampa ustawia zooma na ogniskowa taka jaka ma obiektyw dla FF + robi automatycznie korekte do wielkosci matrycy ( ETTL II)
oj wydaje mnie się że lampa "wali" pod 50mm .. i jest przekonana że jest 50mm a nie 90mm ...
hmmm z 350d napewno nie :) ale z 300d byc moze (on chyba nie obsluguje ETTL II) wiec lampa nie ma podawanych info z body o wielkosci matrycy i faktycznie moze uwazac ze jest FF :) ale pewnie wystarczy dac stala korekte i bedzie ok
czeredrecki
31-05-2006, 21:25
hmmm z 350d napewno nie :) ale z 300d byc moze (on chyba nie obsluguje ETTL II) wiec lampa nie ma podawanych info z body o wielkosci matrycy i faktycznie moze uwazac ze jest FF :) ale pewnie wystarczy dac stala korekte i bedzie ok
włąśnie .. jak wyjmę odbłśnik lampa daje większą moc na 17mm i fotki są ok .. czyli korekcja na + ale ile +1/2 + 1 ??
witam
mam takie pytanie czy zakładając np: szkło 50mm i lampę błyskową w lampie zoom ustawia się na 50mm .. 300D+ 50mm = 90mm .. czy w lampię trzeba wprowadzać korekcję na + ??
Coś mieszasz. Pracując z 300D 430EX nie uwzględnia cropa przy ustawianiu palnika. Tyle że to nie ma przeniesienia na doświetlanie czy też niedoświetlanie fotek. Korekta mocy błysku a ręczne ustawianie zooma lampy to osobne sprawy.
hmm jak wyjmujesz sam odblysnik to lampa nie zmienia zoomu zmienia go jak wyjmiesz nakladke rozpraszajaca (specjalna na szeroki kat) i nie daje to wiekszej mocy tylko pokrycie blyskiem lampy wiekszego terenu....musisz ustawic stala korekte w lampie a czy to bedzie +0,3 czy +1 to musisz metoda prob i bledow sam ustalic :)
witam
Twoja nie (430EX, takze 580EX, o ile obie maja wlaczona funkcje korekty blysku dla cropa) - teoretycznie.
Sila blysku zalezy tylko od nastawow aparatu i ew. swiatla zastanego. Od cropa czy nie - zalezy tylko kat rozsylu blysku. Czyli jesli masz body z cropem to niezaleznie od typu lampy - sila blysku powinna byc dobrze obliczona, natomiast lampy 430EX i 580 EX teoretycznie obliczaja rowniez lepszy kat rozsylu blysku z uwzglednieniem cropa co pozwala zaoszczedzic na energii lampy = blyskac na dalsza odleglosc przy cropie w odpowiedni sposob wyliczonym.
Pisze "teoretczynie" - gdyz mi sie jakos z praktyki okazalo ze moja 580EX sporo lepiej sie zachowuje gdy jej w CF wylaczylem na sile ta korekte dla cropa.
300D nie podaje do lampy informacji o cropie - sprawdzilem osobiscie (od 1,5 tygodnia mam 430ex), poczatkowo myslalem ze to jakis blad, ale za sprawa googla dowiedzialem sie ze te typy tak maja. W praktyce mozna wprowadzic korekte recznie, ale w zasadzie nie spotkalem sie jeszcze z sytuacja w ktorej bez recznego zoomniecia palnika lampie zabraknie mocy.