Zobacz pełną wersję : Fotografia dzikiej przyrody
Dominik_z_Polski
11-12-2020, 09:24
Cześć na razie mam canon 2000d i Tamron sp 70-300mm f4-5.6 Di vc usd. Jaki polecacie sprzęt do fotografowania ptaków? Jakie polecacie gadżety typu siatka masująca itp. Może body canon mark ii? Co polecacie?
Dużo tego jest, żeby tak jednorazowo napisać. Tym bardziej że różne gatunki wymagają różnych technik.
Dominik_z_Polski
11-12-2020, 15:42
Dużo tego jest, żeby tak jednorazowo napisać. Tym bardziej że różne gatunki wymagają różnych technik.
A może mi Pan powiedzieć w skrócie co Pan używa?
Cześć na razie mam canon 2000d i Tamron sp 70-300mm f4-5.6 Di vc usd. Jaki polecacie sprzęt do fotografowania ptaków? Jakie polecacie gadżety typu siatka masująca itp. Może body canon mark ii? Co polecacie?Dobry głośnik na BT oraz dobrze dobrane i zapętlone odgłosy aby wabić. To jest po foto najczęściej widywany przeze mnie sprzęt...
A może mi Pan powiedzieć w skrócie co Pan używa?
Tu na forum Marcin, lub Kaczy po prostu jestem.
To zależy do czego. Ptaki? ssaki? Z podchodu? Czatownie? A jeśli tak to stałe czy na szybko rozkładane? Co do sprzętu foto, obecnie R6 z obiektywem 400mm 2.8 L IS. Ale to jest mniej ważne, bo w tej zabawie chodzi bardziej o przygotowania, żeby mieć wogóle co focić.
Obecnie zbliża się łatwiejszy okres, czyli zimowe dokarmianie. A to oznacza jakąś czatownie, dokarmianie i tu zależy co chcesz, sikorki, gile, kosy (inny rodzaj pokarmu), drapieżniki, a jeśli tak to jakie?
Widzisz jest tego tyle, że najlepiej jak byś określił co możesz fotografować i poszukał czegoś pod konkretny gatunek.
Dominik_z_Polski
11-12-2020, 19:25
Tu na forum Marcin, lub Kaczy po prostu jestem.
To zależy do czego. Ptaki? ssaki? Z podchodu? Czatownie? A jeśli tak to stałe czy na szybko rozkładane? Co do sprzętu foto, obecnie R6 z obiektywem 400mm 2.8 L IS. Ale to jest mniej ważne, bo w tej zabawie chodzi bardziej o przygotowania, żeby mieć wogóle co focić.
Obecnie zbliża się łatwiejszy okres, czyli zimowe dokarmianie. A to oznacza jakąś czatownie, dokarmianie i tu zależy co chcesz, sikorki, gile, kosy (inny rodzaj pokarmu), drapieżniki, a jeśli tak to jakie?
Widzisz jest tego tyle, że najlepiej jak byś określił co możesz fotografować i poszukał czegoś pod konkretny gatunek.
Faktycznie, mogłem bardziej doprecyzować. Najczęściej będę fotografował ptaki w lesie, więc myślę, że chyba będzie potrzebna jakaś czatownia. Nie wiem dokładnie, ale najlepiej będzie nadawał się do tego jakiś rozkładany namiot lub siatka maskująca??
Faktycznie, mogłem bardziej doprecyzować. Najczęściej będę fotografował ptaki w lesie, więc myślę, że chyba będzie potrzebna jakaś czatownia. Nie wiem dokładnie, ale najlepiej będzie nadawał się do tego jakiś rozkładany namiot lub siatka maskująca??
Spoko, większość ptaków leśnych fotografuje się na skrajach, bo zwykle lepsze tło no i światła więcej.
Dobry głośnik na BT oraz dobrze dobrane i zapętlone odgłosy aby wabić. To jest po foto najczęściej widywany przeze mnie sprzęt...
Głośnik to dość kontrowersyjne narzędzie. Napewno nie dla kogoś kto nie wie jak i kiedy zwierzęta rozmawiają. Nieumiejętne użycie może nie tylko przynieść odwrotny efekt, ale jeszcze wprowadzić zaburzenia w przyrodzie.