PDA

Zobacz pełną wersję : Sposób zatwierdzania wprowadzonej ręcznie korekty błysku w Speedlite 600 EX II RT (?)

Krismar72
08-10-2020, 09:41
Witam!

Mam pytanie następujące:
W instrukcji 600 EX II RT w procedurze dot. (ręcznego) wprowadzania korekty ekspozycji dla błysku wskazano, iż po wybraniu wartości tej korekty za pomocą pokrętła (np. +1,3) należy wartość tę zatwierdzić poprzez wciśnięcie przycisku "set". Pytanie - czy bez ryzyka uszkodzenia sprzętu - lampy lub korpusu aparatu, do którego jest ona zamocowana - można pominąć zatwierdzenie wybranej wartości korekty poprzez wciśnięcie "set" a od razu niejako dokonać tego zatwierdzenia poprzez wciśnięcie spustu wyzwolenia migawki aparatu w pozycję "do połowy". Identyczne pytanie mam w odniesieniu do lampy 430 EX, gdzie próbnie "wysondowałem", iż po wyborze przyciskiem "-" albo "+" preferowanej wartości korekty błysku można ją zatwierdzić z pominięciem wciśnięcia "set" na lampie, a od razu naciskając spust migawki do połowy. Tylko czy to nie stwarza ryzyka uszkodzenia czegokolwiek??? Nawiasem mówiąc bodajże w instrukcji 550 EX znalazłem wprost wskazanie, że takiego zatwierdzenia można dokonać właśnie m.in przyciskiem spustu migawki wciskanym "do połowy.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Krzysztof

cosinus
11-10-2020, 12:42
Dziwna jest ta myśl o uszkodzeniu ...

najwyżej nieudane zdjęcie/a w najbliższej serii

Nozanu
11-10-2020, 17:59
W nastawach cnf lampy można sobie wybrać czy korekta ma być zatwierdzana czy też nie.

Krismar72
11-10-2020, 22:10
Dziwna jest ta myśl o uszkodzeniu ... Dziwna - niedziwna. Skoro pytam to najwidoczniej nie wiem☺ Z kolei nie wiem czemu zdjęcia miałyby wyjść nieudane. Ustawienie preferowanej wartości korekty błysku pokrętłem na lampie i zaniechanie wciśnięcia przycisku w jego środku (set)a zamiast tego wciśnięcie spustu migawki do połowy aktywuje wprowadzoną wartość korekty. Zdjęcia wychodzą bądź "jaśniejsze" (przy korekcie na "+") bądź "niedoświetlone" (przy korekcie na "-"). Widać zatem, że pomimo niewciśnięcia "set" korekta zostaje aktywowana. Zastanawia mnie tylko czemu w instrukcji o tym nie wspomniano. A po co to wszystko? Pominięcie "set" i przejście od razu na poziom aparatu to zawsze jeden ruch mniej - czas☺

zdebik
12-10-2020, 12:22
Najlepiej jak lampa jest w pudełku. Inaczej stopka się porysuje, szklo przypali a przyciski wytra i zakurzą.

Na poważnie... Nie wiem jak nowe 600'ki, ale stare są nie do zajechania. To nie tani chiński plastik.