Zobacz pełną wersję : Zakup 60D
Martin87
06-10-2020, 09:08
Za jakiś czas planuję zamienić 500D (ma tragiczny AF, 30% klatek jest nietrafiona lub nie jest żyleta mimo kalibracji, a widzę że 60D trafia nawet bez kalibracji) na 60D.
Niestety w Warszawskim komisie są modele tylko z wysokim przebiegiem (55tys, 80tys i 99tys.), na co powinienem uważać przy zakupie od prywaciarza żeby nie było podobnych kwiatków, poza samym AF (zrobię 36 zdjęć, będzie ostre poniżej 33 zdj to do zakupu nie dochodzi).
Miałem chwilowo w rękach 60D i to jest zupełnie inna bajka.
55k to NIE jest wysoki przebieg
Bechamot
06-10-2020, 11:44
Za jakiś czas planuję zamienić 500D (ma tragiczny AF, 30% klatek jest nietrafiona lub nie jest żyleta mimo kalibracji, a widzę że 60D trafia nawet bez kalibracji) na 60D.
Niestety w Warszawskim komisie są modele tylko z wysokim przebiegiem (55tys, 80tys i 99tys.), na co powinienem uważać przy zakupie od prywaciarza żeby nie było podobnych kwiatków, poza samym AF (zrobię 36 zdjęć, będzie ostre poniżej 33 zdj to do zakupu nie dochodzi).
Miałem chwilowo w rękach 60D i to jest zupełnie inna bajka.
jesli masz problemy z Af to nie kupuj aparatu bez mikrokalibracji.
fakt ze Canony XXX nie sa najwyzszego lotu , ale AF w c60d pracuje na tej samej zasadzie i to tez nie jest gorna polka.
to zalezy takze od konkretnej pary obiektyw - aparat.
Moze zdazyc sie , ze obiektywy ktore posiadasz nie beda dobrze wspopracowac z puszka ktora kupisz - konieczna bedzie kalibracja ( ktora i tak co iles tam tysiecy wyzwolen nalezy powtorzyc)
(zrobię 36 zdjęć, będzie ostre poniżej 33 zdj to do zakupu nie dochodzi).
to bylby b. dobry wynik , ale moze tez byc na odwrot.
nie pakuj sie w aparat bez microregulacji af - czyli bierz pod uwage modele powyzej c60d.
technik8pl
06-10-2020, 11:46
... poza samym AF (zrobię 36 zdjęć, będzie ostre poniżej 33 zdj to do zakupu nie dochodzi)..."
Z takimi wymaganiami co do AFu pozostaje Ci bezlustro. Wszystkie DSLRy pod kątem AFa to shit (chyba, że foci się od f2.8 i ciemniej).
Martin87
07-10-2020, 09:56
55k to już sporo. Aparat niby do 100k, ale w sumie już końcówka. Chcę by mi posłużył z 5 lat chociaż. Serwisowo Canon pewnie go i tak już porzucił.
33/36 to jest takie minimum jakie trafia mi analogowy canon z tym samym obiektywem czyli trafia lepiej od aparatu pod który ten obiektyw jest skalibrowany. W 60D można zawsze skalibrować w serwisie.
Ale używałem dwóch egzemplarzy 60D, i drugi z tym samym obiektywem (50mm stm) mnie szokuje że tak dużo zdjęć wchodzi, pudłowanie są jakieś pojedyncze klatki, ale generalnie zdjęcia można robić bez podglądania w czasie sesji. A na 500D sesja się nieraz zamyka nawet w 100-150 bo zdjęcia są duplikowane na wszelki wypadek, No jest dramat.
Bezlustra odpadają. 60D miałem w łapach, to wiem czego oczekiwać.
55 tys to jest mały przebieg.
Martin87
07-10-2020, 18:48
To jest już wysoki przebieg, trzeba się liczyć że padnie niedługo. Niski przebieg to tak do 10ys. max. 500D kupiłem z niskim przebiegiem, miał 1100zdj, obecnie ma 54tys. czyli trzeba liczyć że idzie te 10tys. na rok.
Z twoim podejściem proponuję kupno wyłącznie nowego aparatu.
To jest już wysoki przebieg, trzeba się liczyć że padnie niedługo. Niski przebieg to tak do 10ys. max. 500D kupiłem z niskim przebiegiem, miał 1100zdj, obecnie ma 54tys. czyli trzeba liczyć że idzie te 10tys. na rok.
Paść może zawsze, mojemu znajomemu padła migawka po 3 miesiącach od kupna apratu, przebieg miał ok. 2000 cyknięć ;)
Z twoim podejściem proponuję kupno wyłącznie nowego aparatu.
Popieram :)
(55k) To jest już wysoki przebieg, trzeba się liczyć że padnie niedługo. Niski przebieg to tak do 10ys. max. 500D kupiłem z niskim przebiegiem, miał 1100zdj, obecnie ma 54tys. czyli trzeba liczyć że idzie te 10tys. na rok.
Za kolegami, sugeruję zakup nowego, lub polowanie na okazje.
Z dawnych czasów, sprzedałem 350d jak miał ponad 60k, znajomy po kilku latach sprzedał go (sprawnego) z "nalotem" prawie 190k.
5d mk II o teoretycznej trwałości 150k w wielu przypadkach robiły dwa razy tyle, i całkiem sporo 3x tyle.
Nie chcę przez to powiedzieć, że przebieg jest nieistotny. Chcę powiedzieć, że warto traktować (niedrogie używane) body jako "wymienny element zestawu", nie przywiązywać się za bardzo, i w miarę możliwości po niedługim czasie zmienić na kolejny model (sprzedając poprzedni). Lub zakupić "jako konsument" w polskim sklepie, z europejskiej (najlepiej polskiej) dystrybucji, to zapewni trochę spokoju przez czas gwarancji (i rękojmi), dla przywiązujących się do sprzętu są jeszcze ubezpieczenia napraw (do dokupienia z nowym sprzętem), tylko to nie jest najtańsze wyjście.
Martin87
08-10-2020, 08:26
Nowy odpada, wychodzą poza budżet i nie wspierają magic latern.
Bechamot
08-10-2020, 08:31
To jest już wysoki przebieg, trzeba się liczyć że padnie niedługo..
Moze to i dobrze jest byc pesymista ,ale optymisci Maja ladniejsze zycie.
jak sam widzisz maly przebieg niczego nie gwarantuje . kupiles przeciez aparat z minimalnym przebiegiem , praktycznie nieuzywany i mimo tego masz problemy z AF.
za koszt regulacji AF w 60d w zakladzie zaplacisz wiecej niz bys doplacil do nowszego i wyzszego modelu z mikroregulacja , co pozwoli na zdecydowana poprawe pracy af i zwiekszy Komfort obslugi. w praktyce kazdy obiektyw wymaga regulacji af do konkretnej puszki.
Popelniasz blad decydujac sie na 60d - to byl krok wstecz o canona.
Martin87
08-10-2020, 09:26
kalibracja to w porywach 300zł, a i tak 60D bez kalibracji lepiej sobie radzi niż 500D z kalibracją.
Z czym krok wstecz?
Pamiętam, że jak przechodziłem z serii xxxd na 60d to rzeczywiście z AF było lepiej, ale były i szkła jak C 50/1.8 II (nie stm), czy tez T 17-50/2.8, którym mikrokalibracja nie pomagała, bo i tak było losowo jak diabli, tylko ostrzenie LV dawało pewność trafienia.
Bechamot
08-10-2020, 10:21
Pamiętam, że jak przechodziłem z serii xxxd na 60d to rzeczywiście z AF było lepiej, ale były i szkła jak C 50/1.8 II (nie stm), czy tez T 17-50/2.8, którym mikrokalibracja nie pomagała, bo i tak było losowo jak diabli, tylko ostrzenie LV dawało pewność trafienia.
w 60d nie bylo microkalibracji , a kalibracja w zakladzie roznie sie konczy.
Jest nieodzowna przy jakims duzym rozkalibrowaniu , ktore wychodzi poza zakres mikroregulacji.
robia ja na niewielkiej odleglosci rzedu parudziesiesiu cm a wiemy, ze dla wielu obiektywow , szczegolnie zoomow czy tez stalek z wewnetrznym ogniskowaniem , pomiar af zalezy od odleglosci zdjeciowej - inna jest kalibracja na macro , inna dla np 3 m , dlatego o ile obiektyw i aparat nie sa uszkodzone to mikrokalibracja da sie to zrobic samem duzo dokladniej niz robia w zakladzie, gdyz na odleglosciach zdjeciowych . wymaga to troche cierpliwosci.
Generalnie nie mozna powiedziec ze w 60d nie bedzie problemow z AF. Moze tylko na zasadzie przypadku z jakims konkretnym obiektywem.
Sa tez przypadki , ze ludzie nie narzekaja na af w 500d , sa przypadki ze Jakis obiektyw ostrzy lepiej na 500d a gorzej na 60d i na odwrot tez bywa. Microkalibracja pozwala ograniczyc te przepadkowosc.
juz bez wchodzenia w szczegoly , gdyz byly to rzeczy wazne i aktualne 10 lat temu - jesli Autor przyklada wage do ostrosci w tym co robi , to nie wchodzilbym w aparat bez microkalibracji. Poprzednik mial , nastepcy Maja , akurat 60d nie mial , a lepszy pod tym wzgledem nie byl.
Martin87
08-10-2020, 12:12
70D chyba ma, ale to nie do końca udany model (wadliwe płyty główne), a i też droższy. Idzie go dostać z niskim przebiegiem, ale jest ogólnie drogi aparat.
Bechamot
08-10-2020, 12:48
70D chyba ma, ale to nie do końca udany model (wadliwe płyty główne), a i też droższy. Idzie go dostać z niskim przebiegiem, ale jest ogólnie drogi aparat.
miales juz tani aparat z malym przebiegiem i wiesz czym sie to konczy.
nie bez powodu te aparaty sa takie tanie.
Martin87
08-10-2020, 12:53
To amatorska półka, więc to pewnie ten powód. Ale migawka i wszystko nadal działa (IRDA padło akurat).
Bechamot
08-10-2020, 13:49
60d tez jest amatorski.
jesli sie nie ma tego co sie lubi , to sie lubi to co ma.
jesli wiecej nie chcesz wydac to i tak alternatywy nie ma.
a noz bedzie dobrze ? - tego nie wiemy .
pomoca moga byc obiektywy sigmy z doc-iem , ktore mozna kalibrowac samodzielnie w domu niezaleznie od puszki - to tylko dla informacji. glowa muru nie przebijemy.
lepiej byc optymista niz pesymista.
po co pytasz na forum jak jesteś mądrzejszy od nas wszystkich?
Mohinder
08-10-2020, 18:06
Napisałeś gdzieś o budżecie ale nie napisałeś jaki masz ten budżet. Powiedz to może koledzy podpowiedzą jakieś inne rozwiazanie.
Martin87
08-10-2020, 18:44
1000zł
michalab
08-10-2020, 20:49
1000zł
Już chciałem polecić nowego m100, bo za mniej więcej tyle kupiłem go rok temu, ale widzę, że teraz z kitem kosztuje 2000. Ale pewnie niewiele używany za 1000 można kupić. Wymagania co do AF spełni lepiej niż każda lustrzanka w tej cenie.
Martin87
08-10-2020, 21:21
To bezlusterkowiec, w grę wchodzą canon eos. 60D wydaje się najsensowniejszy, z nim miałem coś do czynienia jednak.
Mohinder
08-10-2020, 23:27
Widzę kolego, że od samego początku wiesz co masz kupić, decyzja dawno podjęta. Nie docierają żadne rady, informacje. Nie słuchasz uwag odnośnie licznika migawki, 55 tysięcy to już prawie końcówka życia aparatu według Ciebie, a według mnie to złe podejście. Nie wiem po co założyłeś wątek. Pisałeś coś o sesjach a więc zarabiasz sprzętem. Posłuchaj rad i zainwestuj w coś nowszego. Nie wiem dlaczego wykluczasz bezlustro? Tam nie będziesz narzekał na AF bez względu na to jaki obiektyw założysz. A jak dalej nie masz zamiaru słuchać to kup to od początku chciałeś i ciesz się z zakupu.
PS. Pierwszy raz napisałem posta w tym klimacie ale szanowny kolega tak na mnie wpłynął.
dwucyfrowa lustrzanka bez mikrokalibracji to pomyłka producenta, do ciemnego zooma od biedy się nada - od biedy bo ciemne zoomy też mogą nie trafiać, do jasnej stałki już nie bardzo - chyba że będa to sigmy arty z dockiem wtedy się skalibrują dockiem (lepiej niż canony mikrokalibracją czy w serwisie)
Martin87
09-10-2020, 09:09
Sesje amatorskie, nie komercyjne, więc nie zarabiam, to tym bardziej nie ma sensu kupować niczego ponad ten budżet. Zastosowanie amatorskie. Jakbym zarabiał to by poszedł 5D mk3 i tak by się zwrócił. 60D/70D się nie zwróci. Nowsze nie wspierają Magic Latern i są pioruńko drogie.
60D i 70D tu najlepiej wypadają. AF łatwo jest sprawdzić przy odbiorze osobistym. Bardziej kwestia czy na coś jeszcze uważać poza samym AF. 500D miał bardzo słaby AF, 60D ma ten AF już ok (i 9 krzyżowych), 70D miał wadliwą linię i trzeba dokładnie sprawdzać, ale jest drogi, ale idzie go dostać w komisie z niskim przebiegiem i gwarancją.
Bechamot
09-10-2020, 09:39
Sesje amatorskie, nie komercyjne, więc nie zarabiam, to tym bardziej nie ma sensu kupować niczego ponad ten budżet. Zastosowanie amatorskie. Jakbym zarabiał to by poszedł 5D mk3 i tak by się zwrócił. 60D/70D się nie zwróci. Nowsze nie wspierają Magic Latern i są pioruńko drogie.
60D i 70D tu najlepiej wypadają. AF łatwo jest sprawdzić przy odbiorze osobistym. Bardziej kwestia czy na coś jeszcze uważać poza samym AF. 500D miał bardzo słaby AF, 60D ma ten AF już ok (i 9 krzyżowych), 70D miał wadliwą linię i trzeba dokładnie sprawdzać, ale jest drogi, ale idzie go dostać w komisie z niskim przebiegiem i gwarancją.
jestes zamkniety na podpowiedzi, wiec nie za bardzo Maja one sens
w tej sytuacji podpowiedzialbym kup co uwazasz , jesli bedziesz niezadowolony do odsprzedaj z zyskiem.
byc moze nabywca zglosi sa na tym Forum z pytaniami o porade na co zamienic kupiony wlasnie aparat gdyz nie dziala wlasciwie - odpowiedz juz mam - odsprzedaj z zyskiem - itd itd w kolo macieju - Forum bedzie sie krecic.
kup , nie pytaj , jak bedzisz zadowolony to dobrze, jesli nie to wiesz co masz robic.
Martin87
09-10-2020, 10:50
Temat był o tym na co uważać, na co zwracać uwagę przy zakupie konkretnego aparatu od prywaciarza, a nie jaki aparat kupić - bo tu wyboru większego w tym budżecie w zasadzie nie ma. 60D był akurat udanym modelem. AF działa w nim dobrze, dobrze sobie radzi nawet na ISO 400-800, kiedyś na 500D maksem jest ISO200. Ale ISO to najmniejszy problem.
Nawet w tytule tematu jest podany konkretny model. Ostatnim pasującym jest 70D, ale wylatuje ponad budżet i była wadliwa linia.
Bechamot
09-10-2020, 12:14
Temat był o tym na co uważać, na co zwracać uwagę przy zakupie konkretnego aparatu od prywaciarza,.
ja bym uwazal zeby nie zarazic sie coronavirusem.
sprawdzic jak dziala AF lub czy nie ma Jakis wad ukrytych nie masz szans - tylko wowczas gdyby to byly duze usterki.
zakupu takiej zabawki za 1000 zl nie traktowalbym jako wydarzenia zyciowego.
nikt nie wie w sieci jaki bedziesz mial aparat w reku.
ogolnie to aparaty wytrzymoja spokojnie 10 - 15 lat a usterka moze sie zdazyc w pierwszym tygodniu albo i nigdy - to jest zdazenie losowe.
O zdazenie losowe nalezaloby pytac jasnowidza.
michalab
09-10-2020, 13:02
Temat był o tym na co uważać, na co zwracać uwagę przy zakupie konkretnego aparatu od prywaciarza, a nie jaki aparat kupić - bo tu wyboru większego w tym budżecie w zasadzie nie ma. 60D był akurat udanym modelem.
Dostajesz odpowiedzi takie, a nie inne bo przyjąłeś złe założenie, że 60D w stosunku do 500D jakoś drastycznie poprawi jakość AF.
Jeśli chcesz kupić aparat przy takich założeniach jak przyjąłeś, to możesz długo szukać i nie znaleźć.
Jeśli faktycznie Ci zależy na celności AF to skup się na tym głównie testując, pamiętaj że:
1. w tym samym body z różnymi obiektywami będzie inaczej pracować AF więc przetestuj wszystkie swoje obiektywy
2. w tym samym body z tym samym obiektywem będzie inaczej pracować AF przy różnych odległościach ostrzenia - więc testując rób zdjęcia z odległości jakich faktycznie używasz z danym obiektywem
3. w tym samym body z tym samym obiektywem przy tej samej odległości ostrzenia będzie inaczej pracować AF przy różnych rodzajach światła (dzień słoneczny, dzień pochmurny, różne rodzaje żarówek) ...
4. Jest jeszcze kilka innych drobnostek, które mogą wpływać na celność AF fazowego w lustrzance. Nawet AF w 5D mk4 w porównaniu z bezlusterkowcem jest niepewny, 60D leży daleko daleko
Więc jeśli uda Ci się znaleźć 60D, które we wszystkich przypadkach będzie miało 90% celności AF, do tego z akceptowalnym dla Ciebie przebiegiem, do tego w warszawskim komisie, do tego w cenie dla Ciebie akceptowalnej, to po prostu bierz.
Przebieg to jak sam uważasz 55tys dla jednych mało dla innych dużo.
Martin87
09-10-2020, 13:29
1. Testuję na własnym obiektywie. Jeszcze go sprawdzę na tym testowym 60D przed zakupem. No ale jednak na analogu problemu z tym obiektywem nie ma, a na 500D mimo kalibracji nie da się robić praktycznie zdjęć. Jednak sprawdzałem 60D na innym tym samym obiektywie, no to jest aparat idealny pod względem celności. Z ISO też jest lepiej, ale dla mnie wysokie ISO nie jest priorytetem, mam statyw i tak.
3. Najlepiej testować na dwóch odległościach na modelce, na średnich warunkach oświetleniowych, wtedy szybko wychodzi czy jest problem czy nie.
Dlatego przed zakupem sobie sprawdzę ten wątek. Jeden 60D trafia idealnie, drugi trafiał niewiele lepiej od 500D. Przebieg musi być niski, chyba cena będzie niższa. Będę nad tym gdybał czy 60D czy 70D jak będę mieć pełną kwotę.
Bechamot
09-10-2020, 13:46
1. No ale jednak na analogu problemu z tym obiektywem nie ma, a na 500D mimo kalibracji nie da się robić praktycznie zdjęć..
czy na analogu masz Problem to tego nie wiesz do konca. w jaki sposob sprawdzales? zeby organoleptycznie porownac to trzeba zrobic zdjecie o wymiarach geometrycznych takich jakie ma zdjecie z cyfry w skali 100 % , czyli wydruk wielkosci paru metrow .
Na analogach Problem byl nawet wiekszy niz w cyfrze , tyle ze z tego sobie nikt nie zdawal sprawy , gdyz pomiary nie byly tak latwe jak w cyfrze a czesto oceniano na malych wydrukach. Jesli bedziesz robil z 500d zdjecia 10*15 cm - tez beda ostre.
najprawdopodobniej masz zle przeprowadzona kalibracje puszki ( wlasciwie pary puszka-obiektyw) . jesli robiono to w servisie na typowej odleglosci ok 30 cm , to nic dziwnego.
A moze masz zla odlegosc matrycy ? - tego nie wiemy.
Te same toretyczne problemy AF jakie sa w d500 wystepuja w d60. Jak to bedzie w konkretnym przypadku do zadecyduje los. nikt przez siec nie powie na pewno. Sensory krzyzowe nie rozwiazuja problemu , nie chce mi sie wyjasniac dlaczego , potrafia dac gorszy wynik od liniowych , jesli te prawidlowo stosowac.
z ciekawosci zajrzalem na optyczne.pl do 60d - praca af i napisali to o czym wczesniej wpomnialem - jeden z obiektywow pracuje lepiej na 500d niz na 60d . Ogolnie tez kiedys odnioslem wrazenie ze AF w serii cxx jest jakby lepszy od serii cxxx ( dokladniejsze wykonanie , regulacja ? - nie wiem ) , ale wciaz bez mikroregulacji Problem jest duzy.
W sumie mozna powiedziec , ze w dslr zdjecie bedzie tak dobre jak na to pozwoli AF.
Moze akurat bedziesz mial szczescie , ze z Twoim obiektywym zaskrzyni , ale z innymi tak byc nie musi.
Aparat bez microregulacji to przyczyna frustracji - co zreszta przyzywasz aktualnie.
AF łatwo jest sprawdzić przy odbiorze osobistym. Bardziej kwestia czy na coś jeszcze uważać poza samym AF. 500D miał bardzo słaby AF, 60D ma ten AF już ok (i 9 krzyżowych), 70D miał wadliwą linię i trzeba dokładnie sprawdzać, ale jest drogi, ale idzie go dostać w komisie z niskim przebiegiem i gwarancją.
Przy odbiorze osobistym to możesz sobie najwyżej sprawdzić czy AF działa i nie myli się na pół metra. Dokładne sprawdzenie AF na jasnym szkle to jest dłuższa zabawa. Chyba że spędzisz u sprzedającego kilka godzin. Osobiście nie chciałbym Tobie sprzedawać aparatu. Serio kup sobie nowy. Jak czytam twoje posty to myślę, że jakikolwiek używany aparat kupisz to i tak będziesz z niego niezadowolony.
--- Kolejny post ---
dwucyfrowa lustrzanka bez mikrokalibracji to pomyłka producenta, do ciemnego zooma od biedy się nada - od biedy bo ciemne zoomy też mogą nie trafiać, do jasnej stałki już nie bardzo - chyba że będa to sigmy arty z dockiem wtedy się skalibrują dockiem (lepiej niż canony mikrokalibracją czy w serwisie)
No patrz pan a ja wciąż używam jednocyfrowej lustrzanki canona bez mikrokalibracji i ona jakoś mi trafia nawet z jasnymi szkłami :)
--- Kolejny post ---
3. Najlepiej testować na dwóch odległościach na modelce, na średnich warunkach oświetleniowych, wtedy szybko wychodzi czy jest problem czy nie.
AF testuje się w dobrych warunkach oświetleniowych. W średnich, słabych zawsze może działać gorzej.
michalab
09-10-2020, 14:54
3. Najlepiej testować ... na średnich warunkach oświetleniowych, wtedy szybko wychodzi czy jest problem czy nie.
Cokolwiek znaczy "średnie warunki oświetleniowe", to co napisałeś nie jest prawdą, może być tak, że body+obiektyw przy świetle dziennym przy słonecznej pogodzie trafia, a przy świetle sztucznym lub nawet podczas pochmurnej pogody (inna temperatura barwowa) nie trafia.
Za jakiś czas planuję zamienić 500D (ma tragiczny AF, 30% klatek jest nietrafiona lub nie jest żyleta mimo kalibracji
Jeszcze coś mi przyszło do głowy - gdzie robiona kalibracja?
Czy czujniki AF są czyste? Może się okazać, że Twój problem z celnością AF rozwiąże (lub znacząco poprawi) przedmuchanie ich gumową gruszką za kilka zł.
Na co zwracać uwagę, mając "uczulenie na AF"? Na poprawne położenie matrycy. Nie sprawdzisz tego przy zakupie.
Skąd upór na Magic Latern?
W trybie lustrzanki niewiele/nic daje -> więc nie jara cie używanie lustrzanki jako lustrzanki
-> kupować lustro dla wyłącznie LiveView to dziś nieporozumienie -> kup bezlustro
zadowolony właściciel 70D 40tys używanego 95% przez wizjer.
cohontes
11-10-2020, 14:36
Skąd upór na Magic Latern?
W trybie lustrzanki niewiele/nic daje -> więc nie jara cie używanie lustrzanki jako lustrzanki
-> kupować lustro dla wyłącznie LiveView to dziś nieporozumienie -> kup bezlustro
zadowolony właściciel 70D 40tys używanego 95% przez wizjer.
może kwestie video
To bezlusterkowiec, w grę wchodzą canon eos. 60D wydaje się najsensowniejszy, z nim miałem coś do czynienia jednak.
No to jak od samego początku wiesz co kupić to kupuj 60D. To jest uwstecznienie u Canon, bo w porówaniu do 50D to to była zabawka dla dzieci na komunię, a nie rzeczowe rozwinięcie poprzednika.
canon5dClassic
13-10-2020, 13:45
Naprawdę bezlusterkowce mają leszy af?
oer r vs 5d mark4? jak wypada af?
cohontes
13-10-2020, 15:41
wiadomo, że lepszy w ML ;)
canon5dClassic
13-10-2020, 21:41
wiadomo, że lepszy w ML ;)
co to ML?
cohontes
13-10-2020, 21:47
mirrorless bezluterkowce
Naprawdę bezlusterkowce mają leszy af?
Zobacz na schematach budowy gdzie są czujniki AF w lustrzankach. Porównaj z tym, gdzie są w bezlusterkowcach.
Zastanów się, jaki to może mieć wpływ na celność AF.