Zobacz pełną wersję : Wifi canon rp
Czy mogłby ktoś pomóc jak połączyć canona rp za pomocą wifi z gimbalem, chodzi mi jakie dać ustawienia w menu odnośnie wifi bo gimbal go nie widzi
Co to jest twoim zdaniem ten Gimbal? Bo jeżeli uchwyt - stabilizator do smartfona, to RP z uchwytem nie połączysz.
Czy mogłby ktoś pomóc jak połączyć canona rp za pomocą wifi z gimbalem, chodzi mi jakie dać ustawienia w menu odnośnie wifi bo gimbal go nie widzi
Chyba potrzeba pośrednictwa aplikacji na smartfonie żeby połączyć gimbal z body. Przynajmniej niektóre gimbale tak mają.
Nie podałeś typu swojego.
Nie podałeś modelu gimbala, to dostaniesz odpowiedź ogólnikową.
Zajrzyj na stronę 492 instrukcji obsługi aparatu, i zainteresuj się tym co jest napisane pod "Tryb punktu dostępu aparatu". Natomiast w instrukcji obsługi gimbala sprawdź sobie, czy nie jest wymagana jakaś specjalna nazwa punktu dostępowego zamiast standardowej proponowanej przez aparat, oraz czy nie jest napisane pod jakim typem urządzenia konfigurować Wi-Fi w aparacie.
Gimbal to feiyu tech ak2000, udało mi sie juz dojść do momentu ze oba urzadzenia sie widza (poprzez aplikacje) natomiast po połączeniu na aparacie wyskakuje komunikat trwa parowanie z komputerem (bo taką ikonkę w funcji wifi aparatu wybieram). Uruchom eos utility na komputerze. I koniec nic sie dalej nie dzieje
Oleks sprawdź czy aparat już łączył się z jakimś urządzeniem przez wifi, bowiem w instrukcji jest napisane: przed połączeniem z nowym urządzeniem należy wykasować stare połączenie!!! Ja łączyłem aparat z trzema różnymi urządzeniami ale wifi było to samo, tzn nie musiałem nic kasować bo login i hasło było takie same. W instrukcji jest także: Urządzeń nie można sparować jeżeli aparat jest połączony z urządzeniem za pomocą kabla interfejsu, oraz przed parowaniem usuń wcześniejsze rekordy parowań. Instrukcja strona 425
Nie miałem wcześniej żadnych połączeń więc problem gdzieś indziej, Jacek mógłbyś podać co wybierasz w zakładce funkcja wifi, tam jest smartfon, komputer, drukarka i chmura, ja wybieram komputer, rozpoczyna synchronizowanie i wyskakuje ten komunikat co wyżej
Nie miałem wcześniej żadnych połączeń więc problem gdzieś indziej, Jacek mógłbyś podać co wybierasz w zakładce funkcja wifi, tam jest smartfon, komputer, drukarka i chmura, ja wybieram komputer, rozpoczyna synchronizowanie i wyskakuje ten komunikat co wyżej
Na 21 stronie instrukcji gimbala jest połączenie z Canonem i wybiera się ikonkę "smartfon"
Po wpisaniu hasła do aplikacji gimbala na aparacie wyskakuje komunikat włącz oprogramowanie canona (camera connect) i z tym programem łączę się ale aplikacja gimbala nadal nie widzi aparatu.
Nie wiem jak ci pomóc.
Po pierwsze: to w zasięgu tej samej sieci wifi muszą być oba urządzenia.
W smartfonie nie robię nic poza uruchomieniem programu Camera connect.
Natomiast w aparacie muszę uruchomić w dwóch miejscach. Zakładka kluczyk, nr 5 - Ustawienia komunikacji bezprzew. - Ustawienia wifi - włącz, ale potem jeszcze Funkcja wifi - i tu muszę wybrać urządzenie: komputer, smartfon, tablet co tam mi pasuje.
Po akceptacji (wyborze) urządzenia aparat woła: włącz program camera connect a po uruchomieniu tego programu, na smartfonie
następuje parowanie urządzeń.
Parowanie nie powiodło się w momencie kiedy byłem w zasięgu innej sieci wifi. Oba urządzenia: Aparat i smartfon widziały nową sieć, ale dopóki nie usunąłem poprzedniego parowania, nie było połączenia, tylko cały czas parowanie urządzeń, i tak w kółko.
Tzn. aparat woła o włączenie programu camera connect tylko przy wyborze smartfon lub tablet, natomiast przy wyborze komputera automatycznie wybiera EOS Utility.
Panowie nie wiem czy my się do końca rozumiemy, mi nie chodzi o sterowanie aparatem który zamontowany jest na gimbalu za pomocą aplikacji Camera connect, tylko o sterowanie nim za pomocą gimbala, co wymaga połączenia po wifi aparat - gimbal (za pomocą aplikacji gimbala)
Z całą pewnością da się sterować aparatem przy użyciu smartfona czy tabletu za pomocą aplikacji Camera connect. Sam pisałeś, że przy próbie parowania, aparat wysyła ci taki komunikat - "włącz na urządzeniu aplikację Camera connect".
Natomiast, czy da się sterować aparatem za pomocą aplikacji gimbala - tego nie wiem. Z tego co pisałeś wcześniej wynika, że aparat nie widzi tej aplikacji??? Być może hakerzy już coś wymyślili, skoro są już haki na R5.
Panowie nie wiem czy my się do końca rozumiemy, mi nie chodzi o sterowanie aparatem który zamontowany jest na gimbalu za pomocą aplikacji Camera connect, tylko o sterowanie nim za pomocą gimbala, co wymaga połączenia po wifi aparat - gimbal (za pomocą aplikacji gimbala)
Tak, oczywiście.
Może aplikacja FeiyuON ma jakiś konflikt z Camera Connect. Odinstaluj na moment Camera Connect i zobacz czy sama apka do gimbala zadziała.
Skoro marfot napisał, że się da, to zapewne tak jest, ale bardzo jestem ciekaw, co pojawi się na ekraniku gimbala, gdyby udało się nawiązać połączenie wifi z RP?
Skoro marfot napisał, że się da, to zapewne tak jest, ale bardzo jestem ciekaw, co pojawi się na ekraniku gimbala, gdyby udało się nawiązać połączenie wifi z RP?
Bardzo podoba mi się ten gimbal i przymierzam się do niego. Szukając info o współpracy z R natrafiłem na filmik o RP:
https://www.youtube.com/watch?v=wHUqeMeiqjo&list=WL&index=1&t=331s
Ok 6:20 gościu połączył się z RP przez Wi-Fi. Stąd wiadomo, że się da :)
marfot znam ten filmik, jemu na końcu tez wyskakuje komunikat o włączeniu na komputerze programu eos utility ale jest połączony bo zakręcił gimbalem. Weź tylko pod uwagę że ten model jest mniejszy od ak2000 więc jak masz cięższy zestaw (ciężki obiektyw) to go nie wyważysz.
A wracając do mojego sprawy, gimbal trafił do Łodzi do serwisu. Okazuje się że w każdym gimbalu firmy feiyu tech wgrane jest oprogramowanie do obsługi albo canona albo sony, w przeważającej większości do sony i nie ma możliwości sprawdzenia tego (np po numerze seryjnym) jak tylko wysłanie do serwisu. Okazało się że na moim urządzeniu było oprogramowanie do sony, natomiast serwis nie potrafił jasno odpowiedzieć (jeszcze nie wiedząc jakie jest oprogramowanie czyli przed wysyłką)czy jeżeli jest sony to się w ogóle nie połączą czy tylko funkcje obsługi nie będą działały. W poniedziałek gimbal będzie już u mnie więc napiszę czy działa.
No to ważne info z tym oprogramowaniem.
Oglądałem kilka filmików ale w większości spinają się poprzez USB.
Napisz jak ten "nowy" gimbal współpracuje z RP. Pewnie podobnie będzie z R.
A co to jest, co ów pan trzyma w rękach, podobne do smartfona, to też część gimabala???
marfot po kablu usb działą tylko wyzwalanie migawki, nie ma możliwości zmiany parametrów, iso, wb, przysłona, itd to tylko działa po wifi Jacek to jest smartfon z zainstalowaną aplikacją do obsługi gimbala
No i to jest trochę inna sprawa, niż to o czym pisaliśmy, kwestia wysławiania. Aparat łączy się ze smartfonem, na którym jest także program do obsługi gimbala. Być może w tym programie do obsługi gimabala jest także obsługa aparatu, żeby nie przełączać się pomiędzy programami. Wydaje mi się, że to nie jest to samo co sparowanie aparatu z gimbalem, bo urządzeniem które steruje jest smartfon a nie ten malutki ekranik w gimbalu. Ładnie to wygląda na tym filmie, i tego ci życzę, by tak pięknie działało.
Jacku połączenie musi nastąpić za pomocą aplikacji gimbala, natomiast sterowanie może odbywać się poprzez aplikację jak również ten malutki ekranik i przyciski na gimbalu (przełączanie pomiędzy kamerą i foto, wyzwalanie migawki, ustawienia wb, iso, przysłony to wszystko też można robić z gimbala, nie tylko a apki w smarfonie)
Zapewne jest jak piszesz, czyli da się połączyć aparat z gimbalem bez używania smartfona, ciekaw jestem co wówczas widać na ekraniku gimbala, skoro on jest taki malutki (ekranik). Jak już to zrobisz, napisz co wybierasz na aparacie, na filmie ów pan wybrał komputer.
Przy sterowaniu aparatem ze smartfona, tabletu, czy komputera, na tych urządzeniach widać obraz z aparatu, a co widać na ekraniku gimbala jeżeli połączenie jest bez pośrednictwa smartfona???
Aplikacja jest niezbędna do połączenia z gimbalem, na wyświetlaczu gimbala masz tylko ikonki do zmiany parametrów aparatu, obraz oglądasz w aparacie przed nosem
Gimbal odebrany, bez wchodzenia w szczegóły bo to długa historia, łącznie z tym że nie mogłem gimbala w ogóle uruchomić przez dobrą godzinę, to co ciekawe wybierając w menu aplikacji canona rp dalej połączenie jest niemożliwe i stajemy na etapie pokazanym na filmików z YT, natomiast wybierając w menu canona r zamiast rp następuje cudowne połączenie obu urządzeń:lol:
Co do samego sterowania aparatem z gimbala to jeżeli chodzi o ustawienia działa jedynie zmiana iso, załączanie i wyłączanie nagrywania kamery oraz spust migawki, z tym że możliwość przełączania pomiędzy nagrywaniem, a robieniem zdjęć jest tak losowa, że właściwie nie użyteczna, aparat w trybie nagrywania jakby wiesza się i nawet przełączając nastawy pokrętła nie da się z niego wyjść (trzeba go wyłączyć).
Bechamot
29-09-2020, 08:11
juz nie wnikajac w szczegoly perypetii zwiazanych z polaczniem , to w ogole jaki jest sens sterowania aparatem z gimbala skoro mozna to zrobic bezposrednio na aparacie ?
przeciez to dodatkowe komplikowanie obslugi aparatu i zwiekszony pobor pradu .
jakie korzysci w zamian w ogole ?
Nie wiem czy korzystasz z gimbala ale taki zestaw gimbal + aparat obiektyw to kawał sprzętu, nielekkiego w użytku, tym bardziej jeżeli wykonujemy nim jakieś "wyszukane" ruchy. Ja dla wygody i pewności trzymam go w dwóch rękach i teraz wyobraź sobie (oczywiście wszystko odnoszę do fotografowania i przełączania między trybami) że albo puszczasz go cały czas żeby coś mienić w aparacie lub nacisnąć migawkę, jednocześnie walcząc z silnikami gimbala bo cały czas czuć ten opór albo masz pewnych chwyt urządzenia i wszystkie funkcję pod kciukiem.