PDA

Zobacz pełną wersję : DSLR i filtr polaryzacyjny liniowy - macie (negatywne) doświadczenia własne ?

massud
13-09-2020, 16:48
Cześć.
Mam pytanie jak w temacie.
Upatrzyłem sobie polar do tele , po czym w trakcie rozmowy ze sprzedawcą wyszło że filtr jest liniowy.
Teoria głosi, że w określonych warunkach mogą pojawić się problemy a AF-em.
Mieliście takie doświadczenia ?
Z jednej strony mnie kusi , z drugiej nie chcę zostać z kawałkiem mało użytecznego szkła w rzadko spotykanym rozmiarze.

pozdrawiam,
massud,

akustyk
13-09-2020, 18:08
Mam Hoye liniowa. Dziala bez problemu, zero zastrzezen do pracy AF czy pomiaru swiatla, jedyne co to ze moj egzemplarz (to jakas bardzo stara Hoya) daje dosc chlodne kolory. Uzywam z 28/2.8 IS.

Bechamot
13-09-2020, 19:22
Cześć.
Mam pytanie jak w temacie.
Upatrzyłem sobie polar do tele , po czym w trakcie rozmowy ze sprzedawcą wyszło że filtr jest liniowy.
Teoria głosi, że w określonych warunkach mogą pojawić się problemy a AF-em.
Mieliście takie doświadczenia ?
Z jednej strony mnie kusi , z drugiej nie chcę zostać z kawałkiem mało użytecznego szkła w rzadko spotykanym rozmiarze.

pozdrawiam,
massud,

w okreslonych warunkach tak , tylko w jakich ?
mnie sie nie zdazylo .
natomiast szczegolnie w tele jesli sa to polary niskiej klasy , wowczas potrafia popsuc ostrosc obrazu.
jesli cos takiego nastapi to raczej nie bedzie to wina braku kolowatosci , lecz jakosci filtra.

ogolnie to dobry pomysl - PL sa w f. cyfrowej rzadko uzyteczne , wiec kupujac tanszy od kolowego PL liniowy mniej pieniedzy zamrozisz w szufladzie.

massud
14-09-2020, 17:25
Dzięki za odpowiedzi.

Jeżeli ktoś jeszcze miał doświadczenia z polarem liniowym (niekoniecznie negatywne), chętnie przeczytam.

FlatEric
16-09-2020, 09:53
Jeżeli ktoś jeszcze miał doświadczenia z polarem liniowym (niekoniecznie negatywne), chętnie przeczytam.
Ja tez przez dobre 20 lat używam głównie liniowych - i osobiście mam zero problemów z AF czy czymkolwiek.
ALE - przyznać muszę, że raz udało mi się problem wyprodukować, gdy jeszcze w zeszłym wieku założyłem radziecki liniowy filtr polaryzacyjny KMZ na EOSa 100 kolegi z obiektywem kręcącym mordką przy ustawianiu ostrości - wtedy rzeczywiście wystąpiło takie zjawisko, że w niektórych położeniach filtra nie potrafił ustawić ostrości. Ale na nowszych aparatach nigdy mi się to nie zdarzyło, niezależnie czy obiektyw się kręcił, czy nie.

akustyk
16-09-2020, 10:50
ja tylko podpowiem potencjalnie zainteresowanym: jak sie ma juz jakis polaryzator kolowy w domu, to mozna go obrocic tyl na przod (gwintem do zewnatrz) i trzymajac w rece sprawdzic czy aparat sobie radzi z ustawianiem ostrosci i pomiarem. bo wtedy uzywa sie wlasnie polaryzatora liniowego

massud
17-09-2020, 23:44
filtr dzisiaj dotarł, jutro potestuję go trochę. Pierwsze "ruchy" są..... nie są negatywne.
Na razie AF i pomiar ekspozycji nie sprawiły problemów.

massud
26-09-2020, 10:41
Po ok. tygodniowych testach AF czy pomiar ekspozycji nie zawiódł ani razu.
Informacja dla "potomnych" gdyby też mieli podobne rozterki.

massud,

Leon007
26-09-2020, 11:56
Czy filtr liniowy daje inne (lepsze - gorsze - słabsze - mocniejsze) efekty niż kołowy? Może ktoś miał okazję porównać?

marfot
26-09-2020, 12:43
Czy filtr liniowy daje inne (lepsze - gorsze - słabsze - mocniejsze) efekty niż kołowy? Może ktoś miał okazję porównać?

Do czasu wprowadzenia fazowego AF wszystkie filtry polar były liniowe. Kołowe wprowadzono w celu wyeliminowania błędów fazowego AF, które rzekomo pojawiały się przy liniowych.
Myślę, że różnice między poszczególnymi produktami w wersji kołowej są tak duże, że nie bardzo wiadomo z czym porównywać jakiś przypadkowy filtr liniowy.

Bechamot
26-09-2020, 14:10

filtr kolowy to filtr liniowy + depolaryzator.

te same filtry liniowe sa stosowane w jednych i drugich , czyli eentulana roznica jakosci wynika z tego jaki konkretnie zastosowano filtr liniowy , a te moga sie roznic miedzy soba.

ogolnie to mozna powiedziec , ze filtry liniowe tej samej jakosci winny byc tansze od kolowych.