Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sony aparaty FF ML kompaktowe C (pierwszy to A7c) oraz obiektywy kompaktowe V

jan pawlak
08-09-2020, 08:15
Nowa linia Sony (C) kompaktowych aparatów FF ML, (pierwszy to A7c) oraz nowa linia kompaktowych obiektywów V które zostaną przedstawione 15.09.2020

Specyfikacje Sony A7c, które znamy do tej pory
1. Nowy, pełnoklatkowy aparat kompaktowy klasy podstawowej „Sony A7c” :
- podobne specyfikacje Sony A7III z matrycą 24 MP
- ma ten sam, w pełni przegubowy ekran A7sIII
- algorytm autofokusa to ten z A7sIII
- 4k30p
- kształt korpusu podobny do A6600 z wizjerem elektronicznym w rogu (aparat jest tylko trochę większy)
- kamera będzie sprzedawana dla vlogerów i youtuberów
- bateria NP-FZ100,
- USB jest typu C.
- ma jedno gniazdo na kartę SD
- posiada zarówno wejście mikrofonowe, jak i gniazdo słuchawkowe
- Wi-Fi (11a / b / g / n / ac) i Bluetooth
Cena będzie powyżej A7III (2.100 euro)

2. Zostanie również ogłoszona nowa linia obiektywów: obiektywy kompaktowe będą miały kod „V”
Pierwszym obiektywem będzie kompaktowy zoom podróżny (coś w rodzaju 28-60mm f / 4,5-5,6 i podobny do Nikkora 24-50)

https://www.sonyalpharumors.com/sony-a7c-to-be-announced-on-september-15/

jp

jan pawlak
09-09-2020, 07:42
Nowa linia Sony (C) kompaktowych aparatów FF ML, (pierwszy to A7c) oraz nowa linia kompaktowych obiektywów V które zostaną przedstawione 15.09.2020

Specyfikacje Sony A7c, które znamy do tej pory
1. Nowy, pełnoklatkowy aparat kompaktowy klasy podstawowej „Sony A7c” :
- podobne specyfikacje Sony A7III z matrycą 24 MP
- ma ten sam, w pełni przegubowy ekran A7sIII
- 4k30p
- kształt korpusu podobny do A6600 z wizjerem elektronicznym w rogu (aparat jest tylko trochę większy)
- kamera będzie sprzedawana dla vlogerów i youtuberów
- bateria NP-FZ100,
- USB jest typu C.
- posiada zarówno wejście mikrofonowe, jak i gniazdo słuchawkowe
Cena będzie powyżej A7III (2.100 euro)

2. Zostanie również ogłoszona nowa linia obiektywów: obiektywy kompaktowe będą miały kod „V”
Pierwszym obiektywem będzie kompaktowy zoom podróżny (coś w rodzaju 28-60mm f / 4,5-5,6 i podobny do Nikkora 24-50)

https://www.sonyalpharumors.com/sony-a7c-to-be-announced-on-september-15/

jp

Do przewidywanej specyfikacji dodano IBIS

jp

Jacek_Z
10-09-2020, 00:23
Aparaty kompaktowe. Kolejne określenie wprowadzające w błąd. Ma wymienną optykę.

tomfoot
10-09-2020, 01:53
Wszystkie Sony to aparaty kompaktowe. To segment dla nie potrafiących poprawnie naświetlać fotografii, którym niedostatki pokryć musi software.

jan pawlak
10-09-2020, 08:10
Aparaty kompaktowe. Kolejne określenie wprowadzające w błąd. Ma wymienną optykę.

No nie wiem.
To "myśmy" przywłaszczyli pojęcie kompaktowe do konkretnego typu aparatu.
Tak na prawdę oznacza ono coś innego, kompaktowe auto to auto bez wymiennego ...... ?

A co zrobisz jak w materiałach firmowych rzeczywiście ukaże się the new “Sony A7c” entry level Full Frame compact camera ?
I chyba się oficjalnie ukaże, widać że rozmiar ma być kluczem rozpoznawczym
Zobaczymy za tydzień

jp

michalab
10-09-2020, 10:02
O kompaktach jako o aparatach bez wymiennej optyki już mało kto pamięta. Sam tego nie skojarzyłem, choć miałem w życiu kilka kompaktów zarówno analogowych jak i cyfrowych.

Przemek_PC
10-09-2020, 10:56
Kompaktowy to określenie czegoś mniejszego, bardziej zwartego. Płyta kompaktowa mniejsza od płyty winylowej na przykład.

Jacek_Z
10-09-2020, 20:32
Jednak jest jakaś tradycja w określaniu sprzętu. I powinno sie trzymać tej terminologii. Słowo powinno mieć swoje znaczenie. Słowotwórstwo marketingowców albo złe tłumaczenia - to powinno być piętnowane.
Wiecie co to pomiar światła spot z ochroną jasnych partii obrazu? To pomiar matrycowy (wielopolowy) chroniący przepały. Spot to spot. Ale nie, marketing musiał nadać nową nazwę nowej funkcji. Itd itd, mozna mnożyć takie fajne mylące określenia.
Zerknijcie na optyczne, podział aparatów (typ) .. zerknijcie na allegro - podkategorie aparatów. Raporty sprzedaży - aparaty z wymienną optyką i kompakty (z optyką niewymienną!).

jan pawlak
10-09-2020, 21:40
Sony A7c

https://www.sonyalpharumors.com/leaked-first-image-of-the-new-sony-a7c/
Ogłoszenie 15 września o 2 nad ranem czasu londyńskiego (obserwuj na żywo na SonyAlphaRumors.com)

5025

Specyfikacje Sony A7c, które znamy do tej pory:

- Podobne specyfikacje Sony A7III z matrycą 24 MP
- Ma ten sam, w pełni przegubowy ekran A7sIII
- 4k30p
- kształt korpusu podobny do A6600 z wizjerem elektronicznym w rogu (uwaga: NIE jest to wyskakujący wizjer)
- ma IBIS
- Kamera będzie sprzedawana dla vlogerów i youtuberów
- Bateria NP-FZ100,
- USB jest typu C.
- Posiada zarówno wejście mikrofonowe, jak i gniazdo słuchawkowe

Cena będzie powyżej A7III (2.100 Euro i 2399 Euro z obiektywem kitowym)
W zestawie nowy składany obiektyw 28-60 mm f / 4-5,6

jp

PS
Myślę że tworzenie kompaktowej obudowy ma sens jedynie wtedy gdy rzeczywiście powstanie szybko zestaw kompaktowych obiektywów jak zapowiada Sony
Ale czy to ma sens przy coraz lepszych funkcjach foto/film smartfonów ?

--- Kolejny post ---

Jednak jest jakaś tradycja w określaniu sprzętu. I powinno sie trzymać tej terminologii. Słowo powinno mieć swoje znaczenie. Słowotwórstwo marketingowców albo złe tłumaczenia - to powinno być piętnowane.
Wiecie co to pomiar światła spot z ochroną jasnych partii obrazu? To pomiar matrycowy (wielopolowy) chroniący przepały. Spot to spot. Ale nie, marketing musiał nadać nową nazwę nowej funkcję. Itd itd, mozna mnożyć takie fajne mylące określenia.
Zerknijcie na optyczne, podział aparatów (typ) .. zerknijcie na allegro - podkategorie aparatów. Raporty sprzedaży - aparaty z wymienną optyką i kompakty (z optyką niewymienną!).

Przypisanie nazwy kompaktowe do aparatów bez wymiennych obiektywów wzięło się z tego że były małe w stosunku do aparatów z wymienną optyką, były po prostu kompaktowe prawda ?
No ale teraz aparaty serii A7c też mają być kompaktowe w stosunku do A7. I tyle

Jedno jest stałe .... wszystko się zmienia

jp

candar
10-09-2020, 23:07
Jeśli faktycznie to coś na zdjęciu to Sony A7c , to nikt rozsądny tego czegoś nie kupi. Z daleka widać straszną tandetę. Grip to jedna wielka tragedia i funkcjonalnością przypomina tego z 10-letniego Nexa-5 https://www.optyczne.pl/2956-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_NEX-5_-_kolejne_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html U góry nie ma żadnego przycisku funkcyjnego. Jeśli tył podobnie okroili z przycisków to A6600 będzie się lepiej sprzedawał niż to "coś". No i cena powyżej A7 III to już kpina. Mogli obciąć pryzmat w A7 i wpasować wizjer po lewej, bo to co widać jest nieporozumieniem. Obiektyw też wygląda na wydmuszkę. Nikon Z5 będzie bezkonkurencyjny i ciekawe co pokaże Canon w sensie następcy RP.

jan pawlak
11-09-2020, 03:07
Jeśli faktycznie to coś na zdjęciu to Sony A7c , to nikt rozsądny tego czegoś nie kupi. Z daleka widać straszną tandetę. Grip to jedna wielka tragedia i funkcjonalnością przypomina tego z 10-letniego Nexa-5 https://www.optyczne.pl/2956-nowo%C5%9B%C4%87-Sony_NEX-5_-_kolejne_zdj%C4%99cia_przyk%C5%82adowe.html U góry nie ma żadnego przycisku funkcyjnego. Jeśli tył podobnie okroili z przycisków to A6600 będzie się lepiej sprzedawał niż to "coś". No i cena powyżej A7 III to już kpina. Mogli obciąć pryzmat w A7 i wpasować wizjer po lewej, bo to co widać jest nieporozumieniem. Obiektyw też wygląda na wydmuszkę. Nikon Z5 będzie bezkonkurencyjny i ciekawe co pokaże Canon w sensie następcy RP.

1. Mają być 2 wersje, srebrna (to pewnie ta na zdjęciu) i czarna
2. A6600 to APS-C a seria C (A7c, ....) to FF
3. Przyciski funkcyjne
Teraz już nie wyobrażam sobie że ich nie ma, ale też wolałbym by nie były na górnej krawędzi.
Wolałbym by wszystkie były dostępne kciukami gdy patrzę przez wizjer.
U mnie (te na górnej krawędzi) C1 (to bracket seryjny 2EV) i C2 (to przejście na AF-C/serie) są "chwilowe", i ich naciskanie wymusza zmianę sposobu/palca uruchamiania spustu
4. Wizjer
Jeśli tylko będzie/jest tej samej klasy co teraz w serii A7 to wolałbym mieć właśnie taki jak na zdjęciu w A7c.
Nie jestem japończykiem, mam nos, chciałbym móc porządnie przyłożyć wizjer do oka
No i aparat ma być kompaktowy

jp

candar
11-09-2020, 04:14
JP - znam całą generację nexów i serii A6xxx i wiem , że A6600 to APS-C ;) Uwierz , że vlogerom wystarczy właśnie A6600 z małymi szkiełkami z APS-C zamiast tej wydmuszki (28-60mm f/4-5.6 z zakresem ogniskowych - ni to pies, ni wydra) zrobionej na siłę do A7c https://www.igorpodgorski.pl/podcast/aparaty-do-video-2020/. O budowie już nie wspomnę , bo jakoś wątpię , aby A7c patrząc na jego zdjęcia był uszczelniony i wykonany w całości z magnezu. A7c został stworzony zupełnie dla nikogo,bo fotograf go nie kupi a vlogerzy i filmowcy wybiorą inne, lepsze i tańsze konstrukcje będące już na rynku, jak chociażby genialną Sigmę fp za niższą cenę z równie genialnymi szkłami Sigmy. Że o A7 III nie wspomnę...

Co do obiektywów kompaktowych z nowej serii V to w przypadku 28-60mm f/4-5.6 widzę najgorsze wzorce tandety w jego budowie, jasności i zakresie ogniskowych. Jeśli cała seria ma tak wyglądać to jakoś nie wróżę jej sukcesu rynkowego.

jan pawlak
11-09-2020, 04:23
JP - znam całą generację nexów i serii A6xxx i wiem , że to APS-C ;) Uwierz , że vlogerom wystarczy A6600 https://www.igorpodgorski.pl/podcast/aparaty-do-video-2020/

Zobaczymy po sprzedaży czy stratedzy produktowi Sony mają rację wprowadzając segment A7c
Pewno będzie duży PR, jakieś nowości w stosunku do A6600 itd, po to są kształceni aby wmówić ludziom że właśnie czekali na A7c, dopiero to ich uszczęśliwi

Moje wątpliwości o sens segmentu A7c budzi fakt szybkiego rozwoju funkcji foto/film w smartfonach którego każdy ma "w kieszeni".

jp

jan pawlak
11-09-2020, 14:08
A7c, dodatkowe info

- 24.2 million pixel back-illuminated CMOS, ISO100-51200 (extension: 50-204800)
- in-body camera shake correction that realizes a maximum of 5.0 steps of correction effect
- maximum of about 10 frames / sec.
- 3.0-inch touch panel type vari-angle liquid crystal
- size 124×71.1×59.7mm, weight 509g

jp

PS
A7 III to 127x96x74mm i 650g
Czyli kompaktowość A7c oznacza że ma około 40% mniejszą objętość i jest około 20% lżejszy od A7 III

candar
11-09-2020, 14:54
A7 III to 127x96x74mm i 650g
Czyli kompaktowość A7c oznacza że ma około 40% mniejszą objętość i jest około 20% lżejszy od A7 III

Czyli "kompaktowość" A7c spowoduje , że robienie nim zdjęć z obiektywami normalnych rozmiarów i jasności (czyli nie f/5,6-6,3 , ale 1,4 do 2,8) będzie baaaardzo problematyczne, bo ja już w A7 III używam dolnego małego gripa poprawiającego uchwyt.

BTW - ergonomia będzie podobna do zdjęć ze smartfona , tak więc... po raz kolejny zapytam dla kogo ten aparat jest kierowany? Bo za cenę wyższą od A7 III z pewnością nie dla amatorów. Podobna sytuacja była kiedyś z Nexem 7 , który łatwego życia nie miał ;)

Kolekcjoner
11-09-2020, 17:02
To znaczy rozmiary nie są problemem - małe aparaty znajdą nabywców. Problemem jest cena. Tu może być krucho.

Jacek_Z
12-09-2020, 21:10
Przecież inni pisali (nie ja) że jedną z głównych zalet bezlusterkowców jest ich mniejszy rozmiar (niż lustrzanek). A tu nagle to wada? No wiadomo, że ergonomia wtedy kwiczy, ale coś za coś. Podróżnicy będą zadowoleni.
Myślę, że Sony tworzy ten segment, bo Canon i Nikon nie będą mieli konkurencyjnego body, mają za duże bagnety jak na takie coś.

candar
12-09-2020, 21:41
Przecież inni pisali (nie ja) że jedną z głównych zalet bezlusterkowców jest ich mniejszy rozmiar (niż lustrzanek). A tu nagle to wada? No wiadomo, że ergonomia wtedy kwiczy, ale coś za coś. Podróżnicy będą zadowoleni.
Myślę, że Sony tworzy ten segment, bo Canon i Nikon nie będą mieli konkurencyjnego body, mają za duże bagnety jak na takie coś.
Jacek_Z
Sony ma już w ofercie dwa malutkie pełnoklatkowe kompakty z doskonałą matrycą i optyką: Sony RX1 z 24 Mpix i Sony DSC-RX1R II z matrycą 42.4 Mpix https://www.sony.pl/electronics/cyber-shot-aparaty-kompaktowe/dsc-rx1rm2 z doskonałą optyką Zeissa dla "podróżników". Zapewne niedługo wyjdzie 3 wersja tego aparatu (DSC RX1R III). Naprawdę nie widzę jakiegokolwiek sensu premiery A7c z plastikowymi zoomowymi ciemnymi wydmuszkami. Szukając małego pełnoklatkowego kompaktu po wielokroć wybrałbym Sony DSC-RX1R II zamiast A7c, którego jedyną i do tego wątpliwą zaletą (bo jest ww. DSC-RX1R II) jest jak na razie EVF umieszczony w lewym rogu wzorem dalmierzowej stylizacji serii Fuji X-PRO z wymienną optyką i to jego jedyna zaleta i magnes dla klientów nie lubiących szorować nosem po LCD.

jan pawlak
12-09-2020, 21:46
Sony ma już w ofercie dwa malutkie pełnoklatkowe kompakty z doskonałą matrycą i optyką: RX1 i Sony DSC-RX1R II z matrycą 42.4 Mpix https://www.optyczne.pl/327.1-Test_aparatu-Sony_DSC-RX1R_II-Wst%C4%99p.html z doskonałą optyką Zeissa dla "podóżników". Zapewne niedługo wyjdzie 3 wersja tego aparatu (DSC RX1R III). Naprawdę nie widzę sensu premiery A7c z plastikowymi zoomowymi ciemnymi wydmuszkami.

No tak, ale statystki sprzedaży pokazują że tylko "rosną" (najmniej spadają) body FF i body ze zmienną optyką.
No to A7c.
Zobaczymy.

jp

candar
12-09-2020, 22:08
To znaczy rozmiary nie są problemem - małe aparaty znajdą nabywców. Problemem jest cena. Tu może być krucho.

Problemem i konkurencją dla A7c (oprócz A7 III) jest zarówno cena, jak i obecne już na rynku konstrukcje Sony RX1 z 24 Mpix i Sony DSC-RX1R II z matrycą 42.4 Mpix. Taka premiera bez sensu MZ.

--- Kolejny post ---

No tak, ale statystki sprzedaży pokazują że tylko "rosną" (najmniej spadają) body FF i body ze zmienną optyką.
No to A7c.
Zobaczymy.

jp

Pierwszą wersję RX1 można kupić używaną za 3,5k - 4,5k zł https://allegro.pl/zakonczone/aparaty-cyfrowe-110618?string=Sony%20RX1&bmatch=baseline-product-cl-eyesa2-engag-dict45-ele-1-2-0903&order=d Nic lepszego w tej cenie się nie dostanie, jeśli ktoś szuka małego i pełnoklatkowego kompaktu dla podróżnika. Premiera A7c kierowana jest raczej dla fanów marki i onanistów sprzętowych. A brak przycisków funkcyjnych na korpusie u góry i z tyłu to porażka.

Porównanie A7c do A7 III i A6300

5029

5030

Jacek_Z
13-09-2020, 01:34
@Jacek_Z (https://www.canon-board.info/member.php?u=4025)
Sony ma już w ofercie dwa malutkie pełnoklatkowe kompakty z doskonałą matrycą i optyką: Sony RX1 z 24 Mpix i Sony DSC-RX1R II z matrycą 42.4 Mpix https://www.sony.pl/electronics/cyber-shot-aparaty-kompaktowe/dsc-rx1rm2 z doskonałą optyką Zeissa dla "podróżników". .
Bez wymiennej optyki - to dyskwalifikuje te aparaty dla większości bardziej zaawansowanych userów. Ja wiem, że sa osoby co lubią np stałkę 35 mm do streeta, ale wolą te stałkę podczepiać niż być do niej zmuszonym.

marfot
13-09-2020, 06:41
Bez wymiennej optyki - to dyskwalifikuje te aparaty dla większości bardziej zaawansowanych userów. Ja wiem, że sa osoby co lubią np stałkę 35 mm do streeta, ale wolą te stałkę podczepiać niż być do niej zmuszonym.

Koncepcja, którą prezentuje RX1 jest urokliwa. Wywalono dwa całkowicie zbędne w ML elementy: besensowny "pryzmat pentagonalny" oraz (tu może być sprzeciw) dolepioną kluchę czyli grip.
Jak zaczniemy do kompaktowego body dopinać wielkie szkła FF to czar pryska.

candar
13-09-2020, 09:03

Jacek_Z Dyskwalifikuje? Zakładasz, że "bardziej zaawansowani userzy" będą chcieli nosić ze sobą jasne , gargantuiczne i ciężkie pełnoklatkowe obiektywy? Szczerze wątpię, podobnie jak w to, że kupią A7c ze świetną matrycą w zestawie z ciemnymi, plastikowymi wydmuszkami/zabawkami typu 28-60mm z f/4-5,6.

BTW - na podstawie czego uważasz, że "bardziej zaawansowani userzy" zamiast obiektywu ZEISS® Sonnar T* 35 mm F2 w RX1 będą woleli plastikowe/zabawkowe obiektywy z f/5,6 z aparatem A7c, które zniszczą całkowicie wyjściowe możliwości matrycy w tym aparacie? Uważasz , że A7c z gargantuicznymi jasnymi szkłami typu 35 mm f/1.4 będzie spełnionym marzeniem "bardziej zaawansowanych userów"?

5033

Jacek_Z
13-09-2020, 10:23
Ale kto każe zapinać ogromne stałki 1.4? Zapewniam cie, że takie szkło będzie rzadkością z A7c. Byłoby bez sensu kupować małe body, z którym się źle trzyma ciężkie szkła. No i kto szuka zysku na wadze używając 1.4? No i 1.4 do podróży? Po co?
Do tego będą podpinane małe ciemne 2.8

Bechamot
13-09-2020, 10:58
mnie sie koncepcja b . podoba.

do tego korpusu male lekkie stalki jak w czasach analogu o swiatlosile np 2.0 ( wielkosci jak helios itp , czyli na dzisiejesze warunki miniaturowe a mozna przeciez jeszcze mniejsze) i mozna miec rzeczywiscie kompaktowy zestaw o dobrej jakosci obrazowania i wymiennej optyce.

bardziej uniwersalne niz drogi FF ze stalym obiektywem - np rx1.
z czasem jak to u sony bywa juz zwyczajem cena spadnie do poziomu 1500 eu za nowy.
oczekuje sukcesu komercyjnego.

jan pawlak
13-09-2020, 14:51
Koncepcja, którą prezentuje RX1 jest urokliwa. Wywalono dwa całkowicie zbędne w ML elementy: besensowny "pryzmat pentagonalny" oraz (tu może być sprzeciw) dolepioną kluchę czyli grip.
Jak zaczniemy do kompaktowego body dopinać wielkie szkła FF to czar pryska.

W pełni się zgadzam.
Sam kiedyś czekałem na RX1R3 jako "zawsze ze sobą", oczekiwałem przycisków programowanych i może IBIS.
No ale się nie doczekałem, zmieniłem koncepcję

jp

candar
13-09-2020, 15:30
mnie sie koncepcja b . podoba.

do tego korpusu male lekkie stalki jak w czasach analogu o swiatlosile np 2.0 ( wielkosci jak helios itp , czyli na dzisiejesze warunki miniaturowe a mozna przeciez jeszcze mniejsze) i mozna miec rzeczywiscie kompaktowy zestaw o dobrej jakosci obrazowania i wymiennej optyce.

bardziej uniwersalne niz drogi FF ze stalym obiektywem - np rx1.
z czasem jak to u sony bywa juz zwyczajem cena spadnie do poziomu 1500 eu za nowy.

To tylko Twój punkt widzenia. Podobnie było w systemie Fuji z serią X-E oraz X-PRO (pseudo dalmierze), które momentami były droższe od serii X-T/X-H. Przez pewien czas użytkowałem aparat z serii X-E (pseudo dalmierz z EVF z lewej strony) i zdecydowanie przeszedłem na konstrukcję z "pryzmatem" pośrodku w serii X-T, w której pasowało mi wszystko. Generalnie każdy pseudo dalmierz z EVF z lewej strony jest ogołocony z funkcjonalności, gałek nastawczych i programowalnych przycisków kontrolnych , co potwierdza okrojona konstrukcja A7c w odniesieniu do standardowej serii A7. Jeśli ktoś potrzebuje i akceptuje minimalizację elementów sterujących funkcjami aparatu to lepiej niech kupi smartfona. W każdym innym przypadku przekopywanie się przez menu (a tym bardziej w Sony) jest rzucaniem kłód pod nogi użytkownikom aparatu. Bla, bla, bla reklamowe - typu: zrobiliśmy dla Ciebie nowy aparat zubożony o elementy sterowania abyś skupił się wyłącznie na naciskaniu spustu jakoś do mnie nie trafia. Na spadek ceny bym w ogóle nie liczył, bo to pierwszy aparat z nowej serii z bebechami z A7 III i nową koncepcją uchylnego LCD.

oczekuje sukcesu komercyjnego.

Seria Fuji X-E1, X-E2 , X-E3 oraz X-pro3 za 7.777 zł jest dla Ciebie również sukcesem komercyjnym?

--- Kolejny post ---

Sam kiedyś czekałem na RX1R3 jako "zawsze ze sobą", oczekiwałem przycisków programowanych i może IBIS.
No ale się nie doczekałem, zmieniłem koncepcję

jp

A tu mam identyczne zdanie :)

Bechamot
13-09-2020, 19:18
To tylko Twój punkt widzenia.

i Cale szczescie , ze tak jest.
w tej materii mam wieksze zaufanie do siebie niz do innych , dlatego prezentuje moj punkt widzenia.
gdyby byla to dyskusja np o teorii wzglednosci , to prztoczylbym punkt widzenia Einsteina, gdyz w tej materii mam wieksze zaufanie do niego niz do siebie.

Seria Fuji X-E1, X-E2 , X-E3 oraz X-pro3 za 7.777 zł jest dla Ciebie również sukcesem komercyjnym?

na ten temat sie nie wypowiadalem i nie zamierzam

ma to zwiazek z sony Taki sam jak sukces komercyjny Porsche , albo sprzedawcy precelkow - czyli zaden.

sukces Sony lub jego brak nie bedzie zalezal od tego czy fuji odniosl go czy nie.
Taki sam zwiazek jest z pogoda albo predkosciami osiaganymi przez Kubice w wyscigach.

Natomiast z doswiadczenia wiemy , ze sony po czasie znacznie przecenial swoje aparaty i dosc dlugo oferowal je wsprzedazy . nie znajduje powodu aby uwazac , ze tym razem tak nie bedzie.

byc moze nie, ale tego nie da sie wydedukowac - mozna jedynie trafnie odgadnac na zasadzie przypadku 50/50.
albo potanieje , albo nie - ekstrapolujac dotychczasowa polityke sprzedazy spodziewalbym sie przeceny po czasie.

candar
13-09-2020, 20:32
gdyby byla to dyskusja np o teorii wzglednosci , to prztoczylbym punkt widzenia Einsteina, gdyz w tej materii mam wieksze zaufanie do niego niz do siebie.

Nawiązując do Einsteina - uważasz, że warto poczekać 5 lat, aż A7c stanieje? I będzie to za powiedźmy 5 lat aparat poszukiwany z uwagi na niższą cenę, pomimo tego, że postęp techniczny nie będzie stał w miejscu przez ten czas?

Natomiast z doswiadczenia wiemy , ze sony po czasie znacznie przecenial swoje aparaty i dosc dlugo oferowal je wsprzedazy . nie znajduje powodu aby uwazac , ze tym razem tak nie bedzie.

byc moze nie, ale tego nie da sie wydedukowac - mozna jedynie trafnie odgadnac na zasadzie przypadku 50/50.
albo potanieje , albo nie - ekstrapolujac dotychczasowa polityke sprzedazy spodziewalbym sie przeceny po czasie.

Zajeżdżonego Canona 5D Mark III po wymianie matrycy można kupić już za 1,2k zł https://allegrolokalnie.pl/oferta/canon-5dmkiii-5d-mark-iii. Gdyby cały czas był w sprzedaży obstawiam , że jego cena sklepowa po 8 latach od premiery zapewne spadłaby z 12k zł do 6k zł w chwili obecnej. Ale nie jest produkowany, ponieważ zdaniem producenta byłby konkurencją dla 6D II i 5D Mark IV. Czy warto uśmiercać poprzednie modele po wejściu następnego? Na przykładzie Sony widać , że jest większe zapotrzebowanie na nowe aparaty sprzed kilku lat w niższej cenie, niż zajeżdżone korpusy wycofane z produkcji z przebiegiem powyżej 300.000 wyzwoleń migawki. MZ Canon uśmierca za szybko poprzednie modele , ale tym sposobem niejako wymusza zakup nowych i droższych konstrukcji przez fotografów, którzy boją się kupić zajeżdżony aparat z nieznaną przeszłością.

Ciekawe , czy wolałbyś kupić za podobną cenę zajeżdżony totalnie aparat używany (już nie produkowany), czy jednak kupić nowy z podobnego rocznika, ale cały czas będący w produkcji?

jan pawlak
15-09-2020, 16:05
https://www.optyczne.pl/15444-news-Sony_A7c__obiektyw_FE_28-60%C2%A0mm_f_4-5.6_oraz_lampa_b%C5%82yskowa_HVL-F28RM.html

5038

Źle nie wygląda

jo

marfot
15-09-2020, 16:21
https://www.optyczne.pl/15444-news-Sony_A7c__obiektyw_FE_28-60%C2%A0mm_f_4-5.6_oraz_lampa_b%C5%82yskowa_HVL-F28RM.html

5038

Źle nie wygląda

jo

Jako dokonanie inżynierskie to raczej sukces.

Bechamot
15-09-2020, 16:23
Źle nie wygląda

jo

wyglada bosko.
nie zdziwilbym sie , gdyby zostal wybrany kompaktem roku , gdyz aparatem roku zostanie pewnie r5.

sony od kilku lat wyznacza trend w budowie cyfrowych aparatow fotograficznych, a w gruncie rzeczy to nic innego jak poworot do korzeni - czyli idei kompaktowosci pierwszej leici. W tym sie sony zawsze specjalizowal , to bylo tajemnica jego sukcesu w branzy Audio i jak widac jest w branzy Foto.

brawo sony, tym bardziej ze wkrotce spodziewam sie ceny na poziomie 1500 eu - swietny backup dla kazdego uzytkownika sony.

gnd
15-09-2020, 18:55
Mnie kupił, idealny do naleśnika.

candar
15-09-2020, 22:24
Mnie kupił, idealny do naleśnika.

Czym Cię kupił, albo co obiecał?

Starym i bardzo słabym EVF z 2,35 mln pikseli będącym już sześć lat na rynku?
Jednym slotem karty pamięci?
Czy może maksymalnym czasem migawki 1/4000 sek. z korpusów entry-level?
A może brakiem dżojstika i brakiem jakichkolwiek programowalnych guzików funkcyjnych?
Być może jednak brakiem współpracy z LA-EA5 w pełnym zakresie (brak AF z obiektywami Sony bez napędu)?

--- Kolejny post ---

wyglada bosko.
nie zdziwilbym sie , gdyby zostal wybrany kompaktem roku , gdyz aparatem roku zostanie pewnie r5.

brawo sony, tym bardziej ze wkrotce spodziewam sie ceny na poziomie 1500 eu - swietny backup dla kazdego uzytkownika sony.

Żartujesz prawda?

gnd
15-09-2020, 22:53
candar Komentowałem wrzucone wyżej zdjęcie. Kupił mnie wyglądem. Kupować go nie zamierzam, podobnie jak mogą mi się podobać samochody których bym nigdy nie kupił.

candar
16-09-2020, 07:06
candar Komentowałem wrzucone wyżej zdjęcie. Kupił mnie wyglądem. Kupować go nie zamierzam, podobnie jak mogą mi się podobać samochody których bym nigdy nie kupił.

Wygląd to nie wszystko. liczy się wnętrze ;)

Suchar, ale cały czas prawdziwy, no i cena z kosmosu.

https://www.youtube.com/watch?v=xRtlL4GuA8c

jan pawlak
16-09-2020, 07:25

Są tacy do których nie dociera że komu może podobać się co innego, że mają inne zdanie, inne potrzeby, inne priorytety
Tak powstają strefy wolne od poglądów

jp

Bechamot
16-09-2020, 14:40
Żartujesz prawda?

chyba zartujesz.

jan pawlak
16-09-2020, 14:55
Wstępny przegląd Sony A7C: Kompaktowe rozmiary, wysoka jakość obrazu z matrycy
https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7c-initial-review?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source

jp

jan pawlak
17-09-2020, 07:30
Wstępny przegląd Sony A7C: Kompaktowe rozmiary, wysoka jakość obrazu z matrycy
https://www.dpreview.com/reviews/sony-a7c-initial-review?utm_source=self-desktop&utm_medium=marquee&utm_campaign=traffic_source

jp

https://www.sonyalpharumors.com/curiosity-silver-a7c-clearly-sells-better-than-the-black-version-according-to-amazon/

Ciekawe: według Amazona Silver A7c sprzedaje się wyraźnie lepiej niż czarna wersja

jp

Bechamot
17-09-2020, 11:03
no prosze, nawetjuz Bestseller - czego mozna sie spodziewac bylo.
to bedzie hit.
b. fajny korpusik FF.

djtermoz
18-09-2020, 02:55
Generalnie ciekawy aparat - pierwszy tak mały bezlusterkowiec FF z wymienną optyką. Niestety wygląda na to, że ma przynajmniej dwie duże wady: słabiutki wizjer z bardzo małym powiększeniem (ważne dla okularników) i takie sobie sterowanie (brak przedniego pokrętła, joysticka).

Ostatecznie i tak wszystko będzie zależeć od szklarni. Ten aparat ma sens z małymi i lekkimi obiektywami. Jak na razie to Sony aż tak wielu takowych nie ma. Trzeba by się posiłkować Samyangami, itp.

jan pawlak
18-09-2020, 05:43
Generalnie ciekawy aparat - pierwszy tak mały bezlusterkowiec FF z wymienną optyką. Niestety wygląda na to, że ma przynajmniej dwie duże wady: słabiutki wizjer z bardzo małym powiększeniem (ważne dla okularników) i takie sobie sterowanie (brak przedniego pokrętła, joysticka).

Ostatecznie i tak wszystko będzie zależeć od szklarni. Ten aparat ma sens z małymi i lekkimi obiektywami. Jak na razie to Sony aż tak wielu takowych nie ma. Trzeba by się posiłkować Samyangami, itp.

To jest filozofia Sony.
Po to udostępniła darmowo licencję na bagnet E by niezależne firmy "optyczne" także takie obiektywy produkowały.
Sony to firma "elektroniczna" więc w ramach foto skupia się na ML i wygląda na to że prawie głównie na obiektywach z górnej półki.
Resztę mają zapełnić/uzupełnić firmy niezależne.

Aparat dla początkujących i vlogerów.
Jaki procent takich fotografujących używa/potrzebuje pokręteł, przycisków programowanych itd. ?
Joysticka nie ma w smartfonach, stosuje się do tego celu ekran i tutaj ekran pełni tą rolę (po koniecznych usprawnieniach) zgodnie z potrzebami/przyzwyczajeniami docelowego użytkownika

Wygląda na to że seria C ma być dla ambitnych którzy chcą mieć lepsze zdjęcia niż ze smartfonu ale nie chcą targać w plecaku/torbie ciężkiego/dużego sprzętu.
Ale smartfona każdy ma przy sobie, funkcje foto coraz lepsze.
Zdziwiłbym się gdyby w dłuższej perspektywie czasowej seria C odniosła sukces komercyjny.... chyba że aparat+obiektyw zmieści się do kieszeni kurtki

jp

candar
18-09-2020, 07:46
Jak dla mnie dramat dla użytkownika używającego EVF , w którym wzorem pierwszej A7 z 2014 roku dano znowu ten sam beznadziejny wizjer z 2,36 mln punktów. Dodatkowo celownik ma powiększenie zaledwie 0.59x, czyli takie, jak w malutkim, kieszonkowym Sony RX100 VII. Przykładowo w Sony A7 III EVF ma powiększenie 0.78x. EVF jest nieużywalny, równie dobrze mogli go wyrzucić w ogóle, byłoby taniej.

Cena zbija ten projekt: Sony A7C będzie dostępny w październiku w cenie ok. 9700 zł za sam korpus lub 11 000 zł w zestawie z obiektywem kitowym FE 28–60 mm F4–5.6

Prawie 10k zł za amatorski korpus tylko dlatego, że to "pełna klatka"? Bzdura roku.

--- Kolejny post ---

Wygląda na to że seria C ma być dla ambitnych którzy chcą mieć lepsze zdjęcia niż ze smartfonu ale nie chcą targać w plecaku/torbie ciężkiego/dużego sprzętu.
Ale smartfona każdy ma przy sobie, funkcje foto coraz lepsze.

jp

Uwierz, że obecne smartfony pokroju huawei p30 pro z obiektywami leica już "robią" lepsze zdjęcia niż amatorzy kupujący wypasione lustrzanki ;) Wątpię, aby amator kupił aparat fotograficzny za 10k zł , jeśli lepsze zdjęcia zrobi smartfonem za 2k zł. A zaawansowany fotograf wybierze w tej cenie dziesięć aparatów innych producentach o lepszych parametrach.

Bechamot
18-09-2020, 09:59
Uwierz, że obecne smartfony pokroju huawei p30 pro z obiektywami leica już "robią" lepsze zdjęcia niż amatorzy kupujący wypasione lustrzanki ;) Wątpię, aby amator kupił aparat fotograficzny za 10k zł , jeśli lepsze zdjęcia zrobi smartfonem za 2k zł. A zaawansowany fotograf wybierze w tej cenie dziesięć aparatów innych producentach o lepszych parametrach.

to demagogia.
niektorzy mysla , ze brak wiedzy da sie zastapic wiara .

nie ma mozliwosci fizycznej aby smartfon z obiektywem o ogniskowej rzedu kilku mm odwzorowal przedmiot z taka sama rozdzielczoscia jak obiektyw na matrycy np FF o ogniskowej paru/kilku- dziesiesciu mm.
jesli ktokolwiek potrafi zrobic dobre zdjecie smartfonem , bedzie potrafil zrobic w tych warunkach rowniez aparatem FF , zas technicznie zdjecie z FF bedzie lepsze , tzn podstawowe parametry ktorymi okresla sie jakosc obrazowania beda korzystniejsze.

to jest fizyka i wiara, ze ona nie obowiazuje jej nie zmieni.

Rownie dobrze mozna wierzyc ze palac kultury jest nizszy od drzewa.

candar
18-09-2020, 11:14
to demagogia.

nie ma mozliwosci fizycznej aby smartfon z obiektywem o ogniskowej rzedu kilku mm odwzorowal przedmiot z taka sama rozdzielczoscia jak obiektyw na matrycy np FF o ogniskowej paru/kilku- dziesiesciu mm.
jesli ktokolwiek potrafi zrobic dobre zdjecie smartfonem , bedzie potrafil zrobic w tych warunkach rowniez aparatem FF , zas technicznie zdjecie z FF bedzie lepsze , tzn podstawowe parametry ktorymi okresla sie jakosc obrazowania beda korzystniejsze.

Rownie dobrze mozna wierzyc ze palac kultury jest nizszy od drzewa.

No wybacz, ale strasznie pitolisz ;)

Pokaż mi amatora , który mając gotowe foty np. z iphona https://www.flickr.com/photos/ricopfirstinger/albums/72157693182120835/ kupi Sony A7c z kitem za 11.000 zł po to, aby zakładać dodatkowo na obiektyw filtry szare i połówkowe (których nie będzie potrafił użyć),celem uzyskania "jakości" obrazowania o której piszesz w postprodukcji. Litościwie o konieczności tachania ze sobą statywu (przy fotach wieczorową porą A7c z ciemnym kitowym zoomem) nawet nie wspomnę.

Oczywiście , że technicznie rzecz biorąc masz rację, tylko przekonaj tego amatora , że kupując A7c za 4x tyle co już posiadany smartfon zrobi nim 4 razy lepsze zdjęcia, które będzie jeszcze musiał obrabiać w programach graficznych, aby wyciągać światła i cienie :mrgreen:

Nie nadążasz również za tym, że ŚREDNIO ZAAWANSOWANY PASJONAT FOTOGRAFII nie kupi A7c, bo tą "jakość" znajdzie w lepszych aparatach (Canon EOS R i RP, Sony A7 III , Nikon Z5) z większymi możliwościami za 3-4k zł taniej.

I nie pisz proszę, że za 10 lat A7c spadnie w cenie z 11k zł do 3k zł i będzie to okazja, bo wówczas będzie na rynku już milion lepszych aparatów ;)

jan pawlak
18-09-2020, 15:48
candar

1. Pytanie szczegółowe

Czy uczestnik tego forum ma prawo mieć własne zdanie i prawo je prezentować na tym forum, zdanie które jest inne od Twojego ?
Ma czy niema tego prawa ?

2. Pytanie ogólne.

Czy ktoś kto ma np. samochód średniej klasy którym dojeżdża do pracy i które spełnia wszystkie jego potrzeby ma prawo kupić/zamienić na samochód wyższej klasy tylko do tych samych celów ?
To jakieś dziwne, niespotykane działanie ?

jp

tomfoot
18-09-2020, 20:11
Chyba będzie padać.

candar
18-09-2020, 22:37
candar

1. Pytanie szczegółowe

Czy uczestnik tego forum ma prawo mieć własne zdanie i prawo je prezentować na tym forum, zdanie które jest inne od Twojego ?
Ma czy niema tego prawa ?

2. Pytanie ogólne.

Czy ktoś kto ma np. samochód średniej klasy którym dojeżdża do pracy i które spełnia wszystkie jego potrzeby ma prawo kupić/zamienić na samochód wyższej klasy tylko do tych samych celów ?
To jakieś dziwne, niespotykane działanie ?

jp

Ale ten samochód wyższej klasy to ma być A7c? Tak z ciekawości pytam :)

Gdyby do A7c włożyli EVF z A7IV, dali migawkę do 1/8000 sek (zamiast 1/4000 sek), dali dwa sloty na karty , dali dżojstik i programowalne przyciski funkcyjne to byłby całkiem fajny aparat ;) Ale nie jest , bo go wykastrowali zostawiając tylko dobrą matrycę z IBIS.

W życiu nie wziąłbym obecnie aparatu na ważne zdjęcia bez zabezpieczenia w postaci dwóch slotów i drugiej puszki zapasowej. Całkiem niedawno przy zapisie równoległym jedna karta na koniec zdjęć zapytała się mnie o odzyskanie zdjęć. Na szczęście cały materiał miałem na drugiej karcie - 3.500 zdjęć (dwa dni na planie). Znam osobę, której karta padła i musiał zapłacić koszty wszystkim uczestnikom zdjęć - tu nie ma zmiłuj się!).

Jeśli rozpatrywać A7c w kategorii dla amatora fotografującego imprezy rodzinne - to tak, będzie to całkiem fajny aparat za 11.000 zł, jeśli ktoś tyle zechce na niego wydać. Dla mnie A7c to wyłącznie kolejny miś - "Patrzcie – mówimy – to nasze, przez nas wykonane i to nie jest nasze ostatnie słowo”

kmeg
19-09-2020, 06:01
to demagogia.

Rownie dobrze mozna wierzyc ze palac kultury jest nizszy od drzewa.Zdjęcia z Huawei wrzucasz na Insta lub fejsika, które oglądasz głównie na innej komórce. Algorytmy (i kilka obiektywów) załatwiają już resztę. Tak działa masówka. Aparaty serio interesują już garstkę zapaleńców lub tych, którzy na tym zarabiaja. Na Insta lub Fejsie zapewne w 99% nie widać różnic...

jan pawlak
19-09-2020, 07:54
Zdjęcia z Huawei wrzucasz na Insta lub fejsika, które oglądasz głównie na innej komórce. Algorytmy (i kilka obiektywów) załatwiają już resztę. Tak działa masówka. Aparaty serio interesują już garstkę zapaleńców lub tych, którzy na tym zarabiaja. Na Insta lub Fejsie zapewne w 99% nie widać różnic...

:!::!::!::!::!:

Bechamot
19-09-2020, 08:17
Zdjęcia z Huawei wrzucasz na Insta lub fejsika, które oglądasz głównie na innej komórce. Algorytmy (i kilka obiektywów) załatwiają już resztę. Tak działa masówka. Aparaty serio interesują już garstkę zapaleńców lub tych, którzy na tym zarabiaja. Na Insta lub Fejsie zapewne w 99% nie widać różnic...

rownie dobrze mozesz twierdzic ze Porsche jest rownie szybkie co maluch , gdyz po miescie mozna jechac tylko 50 km,/godz.

nie szkoda wam panowie czasu na takie beznadziejne, na poziomie przedszkolaka dyskusje ?

candar
19-09-2020, 16:05
rownie dobrze mozesz twierdzic ze Porsche jest rownie szybkie co maluch , gdyz po miescie mozna jechac tylko 50 km,/godz.

nie szkoda wam panowie czasu na takie beznadziejne, na poziomie przedszkolaka dyskusje ?

Ale to się dzieje! Nie zmienisz tego ;) Influancer , który posiada bloga, vloga, konto na Youtubie, Snapchacie lub innym portalu społecznościowym używa smartfonów i nie jest mu potrzebny żaden aparat fotograficzny typu A7c, który rzekomo ma być do nich kierowany.

Możesz dalej porównywać sobie konia z krową , czy garnek z suszarką i nie zmieni to faktu, że ww. masówka na społecznościówkach wykonywana jest właśnie smartfonami.

jan pawlak
21-09-2020, 17:32
https://www.sonyalpharumors.com/sony-says-the-market-will-recover-and-a7c-will-win-over-customers-from-the-dslr-and-aps-c-world/

Sony twierdzi, że rynek się ożywi, a A7c zdobędzie klientów ze świata lustrzanek cyfrowych i APS-C

Udział aparatów z wymiennymi obiektywami w 2019 r
1. Canon 4,16 mln sztuk
2. Nikon 1,73 miliona sztuk
3. Sony 1,66 miliona sztuk
4. FUJIFILM 500 000 sztuk
5. Olympus 330 000 jednostek

Bezlusterkowe aparaty fotograficzne 2019
1. Sony 1,65 miliona sztuk
2. Canon 940 000 sztuk
3. FUJIFILM 500 000 sztuk
4. Olympus 330 000 jednostek
5. Nikon 280 000 sztuk

jp

candar
21-09-2020, 17:42
https://www.sonyalpharumors.com/sony-says-the-market-will-recover-and-a7c-will-win-over-customers-from-the-dslr-and-aps-c-world/

Sony twierdzi, że rynek się ożywi, a A7c zdobędzie klientów ze świata lustrzanek cyfrowych i APS-C

jp

Serio wierzysz w ten bełkot propagandowy? :mrgreen:

Z pewnością wszyscy klienci ze świata lustrzanek cyfrowych i APS-C z utęsknieniem wyczekiwali aparatu A7c wykastrowanego z funkcji i możliwości , aby kupić go w dużo wyższej cenie niż wszystkomający A7 III. Nie bez powodu wszędzie piszą, że C dodane w nazwie A7c pochodzi od castration.

ps.
odpowiadając proponuję zapoznać się z definicją słowa: https://sjp.pwn.pl/slowniki/ironia.html

jan pawlak
21-09-2020, 18:32
Serio wierzysz w ten bełkot propagandowy? :mrgreen:

Z pewnością wszyscy klienci ze świata lustrzanek cyfrowych i APS-C z utęsknieniem wyczekiwali aparatu A7c wykastrowanego z funkcji i możliwości , aby kupić go w dużo wyższej cenie niż wszystkomający A7 III. Nie bez powodu wszędzie piszą, że C dodane w nazwie A7c pochodzi od castration.

ps.
odpowiadając proponuję zapoznać się z definicją słowa: https://sjp.pwn.pl/slowniki/ironia.html

Twierdzisz wiec że Ci od strategii produktowej w Sony :
- specjalnie wykształceni/szkoleni i dobierani
- mający specjalistyczne oprzyrządowanie planistyczno/symulacyjne
- mający dostęp do informacji jawnych i niejawnych z całego świata
- tworzący/znający wieloletnie plany Sony (i pewno nie tylko)
- znający możliwości R&D, produkcyjne, finansowe, ..... Sony
oraz Ci tą strategię zatwierdzający, dbający o wieloletnie zyski firmy
to są po prostu głupki, nie widzą rzeczy które dla Ciebie z racji Twojego usytuowania, doświadczenia i wiedzy są oczywiste

Powinieneś chyba do nich napisać przedstawiając swoje kompetencje, dokonania projektowe/strategiczne w planowaniu produktowym w skali światowej i wpływie na strategie Sony itd.
Pewno wtedy zaprzestaliby produkcji A7c

jp

candar
21-09-2020, 18:54
Podstawowa sprawa. To nie tylko moja opinia, ale wielu innych osób, które miały okazję zapoznać się tym aparatem. Każdy obiektywny i nie sponsorowany test to wypomina , ale trzeba chcieć go przeczytać ze zrozumieniem i wyciągnąć wnioski.

Kolejna sprawa - to Ty twierdzisz , że to wielki sukces strategii produktowej Sony. Sięgnij nieco wstecz do serii SLT Sony, gdzie pólprzepuszczalne lustro okazało się ślepym zaułkiem postępu technologicznego.

BTW - zaczynasz uprawiać tanią demagogię zupełnie oderwaną od realnej rzeczywistości.

jan pawlak
21-09-2020, 20:57
Podstawowa sprawa. To nie tylko moja opinia, ale wielu innych osób, które miały okazję zapoznać się tym aparatem. Każdy obiektywny i nie sponsorowany test to wypomina , ale trzeba chcieć go przeczytać ze zrozumieniem i wyciągnąć wnioski.

Kolejna sprawa - to Ty twierdzisz , że to wielki sukces strategii produktowej Sony. Sięgnij nieco wstecz do serii SLT Sony, gdzie pólprzepuszczalne lustro okazało się ślepym zaułkiem postępu technologicznego.

BTW - zaczynasz uprawiać tanią demagogię zupełnie oderwaną od realnej rzeczywistości.

Dyskutujesz sam ze sobą, ze swoimi fobiami, swoimi .....
A Twoje to Ty twierdzisz , że to wielki sukces strategii produktowej Sony to wytwór ......

I zauważyłeś że #54 to po prostu był cytat z podanego linku w tym wątku o pierwszym kompaktowym FF ML A7c, prawda ?

Natomiast jestem przekonany że specjaliści w Sony głęboko przemyśleli, uwzględnili wiele różnych czynników wpływu wprowadzenia na rynek A7c na zysk firmy teraz lub/i w przyszłości
I tyle.

jp

candar
21-09-2020, 21:19
Bardzo się cieszę, że bezgranicznie i dziecinnie wierzysz we wszystko w to , co widzisz w reklamach produktów, peanach na temat producenta oraz jesteś "przekonany że w Sony głęboko przemyśleli, uwzględnili wiele różnych czynników wpływu wprowadzenia na rynek A7c na zysk firmy". Napisać klient idealny, to jakby nic nie napisać.

Podążaj dalej tą drogą , a takie "przekonania" jak wyżej uniosą Cię same w powietrzu.

Jacek_Z
21-09-2020, 21:21

jp
Sony twierdzi, że aparat za 10 tys zdobędzie klientów, którzy kupowali lustrzanki w cenie kilku tys zł?
Tak zdobywali klientów starym Sony A7 mk1, które można było kupić wiele lat po premierze, za grosze. Ale teraz, za taką kasę?

jan pawlak
21-09-2020, 21:45
Sony twierdzi, że aparat za 10 tys zdobędzie klientów, którzy kupowali lustrzanki w cenie kilku tys zł?
Tak zdobywali klientów starym Sony A7 mk1, które można było kupić wiele lat po premierze, za grosze. Ale teraz, za taką kasę?

Widać że tak "mówią" (#54) a czy tak myślą, czy taki jest cel to zupełnie inna sprawa.

To może być np. PRowe "zagranie", gotowi wstępnie stracić trochę kasy by budować prestiż firmy, pierwszy kompaktowy FF ML z wymienną optyką.
Tak jak w krótkim czasie (1,5 roku) po A7R3 (42Mpix) powstała A7R4 z matrycą 61Mpix by tylko miała matryca więcej Mpix niż (przewidywana wtedy) R5 (45Mpix)

Dla mnie największym konkurentem dla dużej sprzedaży serii c (A7c, Axc...) jest rozwój funkcji foto w smartfonach.
No ale nie mam wiedzy o przesłankach decyzyjnych strategów Sony

Trudno odmówić im profesjonalizmu.
A7 pokazało się 7 lat temu, teraz dużą/"rosnącą" sprzedaż robią ML, aparaty z wymienną optyką i głównie FF
W ML w sprzedaży 2019 pierwsze miejsce ma Sony, technologicznie też są (najprawdopodobniej) pierwsi
Dali darmowy dostęp do firmom optycznym do bagnetu E
A kiedy Sony pojawiło się w świece foto ?
Nie lekceważyłbym ich

jp

tomfoot
21-09-2020, 22:19
Sony przewodnią siłą fotograficznego świata.

Marketing Sony:
"Naszą ambicją jest tworzenie technologii i produktów zdolnych zmieniać świat. Zapoznaj się z naszymi ostatnimi innowacjami w dziedzinie urządzeń mobilnych, telewizorów, kamer, aparatów fotograficznych i zestawów muzycznych."

Wynik działania sony:
"Mimo zaprzestania sprzedaży komputerów i produktów PC nadal będziemy świadczyć obsługę posprzedażową wszystkich komputerów VAIO marki Sony, zgodnie z lokalnymi przepisami i zasadami gwarancji."

Taki sam komunikat czeka na fanów aparatów Sony. Wszystko jest kwestią czasu.

Jacek_Z
22-09-2020, 00:34
Trudno odmówić im profesjonalizmu.
A7 pokazało się 7 lat temu, teraz dużą/"rosnącą" sprzedaż robią ML, aparaty z wymienną optyką i głównie FF
W ML w sprzedaży 2019 pierwsze miejsce ma Sony, technologicznie też są (najprawdopodobniej) pierwsi
Dali darmowy dostęp do firmom optycznym do bagnetu E
A kiedy Sony pojawiło się w świece foto ?
Nie lekceważyłbym ich

jp
Oj jak ty im wierzysz.
(w świecie foto sa od bardzo dawna, przejęli Minoltę, a w świecie fotografii cyfrowej byli .. pierwsi - Mavica)
Zaczęli z ML 7 lat temu. Bo chyba o to ci chodzi. I ile sa z przodu? Już w pierwszym ML Nikon Z6 i Z7 ma lepszy wizjer niz każdy z modeli Sony A7. Canon za chwile będzie sprzedawał więcej ML niż Sony. Jedyne co ma Sony lepsze to AF. A i tu dystans sie zmniejsza z miesiąca na miesiąc. Wraz z upgrade softu w Nikonach i Canonach. Optyka Canona to górna półka, coraz więcej modeli, Nikona też taka jest albo będzie ( https://www.optyczne.pl/index.php?obiektyw=1746 na tym forum nikt nie zauważył tego obiektywu, a to ważniejsze szkło od manualnego Nikkora 58/0.95), gdy minie kryzys i będą mieli więcej kasy.
Nie mam żadnych watpliwości i to pisałem od zawsze, że te dwie firmy będą z przodu, przynajmniej jeśli chodzi o sprzęt fotograficzny z górnej półki. Szkoda, że to oznacza wysokie ceny, sprzęt PRO sobie ceną. Sony miało przewagę kilku lat i już jej prawie nie ma jesli chodzi o technologię body. Ma więcej optyki, to też wynika z czasu jaki mieli oni i firmy niezależne na jej zaprojektowanie i wyprodukowanie.
Z mocowaniem Canon R jest już 29 obiektywów, na Nikona Z - 30 (wy wyszukiwarki w bazie na optyczne.pl ). I co chwila producenci niezależni wypuszczają kolejne szkiełka. Czyli za chwile oferta tanich szkieł na R i Z będzie na tyle ciekawa, że będzie się można obywać bez zakupu firmowych szkiełek C i N.

gnd
22-09-2020, 07:56
Akurat z dostępnością alternatywnych szkieł RF jest i będzie słabo bo się Canon postarał żeby tak było:)

jan pawlak
22-09-2020, 07:58
Oj jak ty im wierzysz.
(w świecie foto sa od bardzo dawna, przejęli Minoltę, a w świecie fotografii cyfrowej byli .. pierwsi - Mavica)
Zaczęli z ML 7 lat temu. Bo chyba o to ci chodzi. I ile sa z przodu? Już w pierwszym ML Nikon Z6 i Z7 ma lepszy wizjer niz każdy z modeli Sony A7. Canon za chwile będzie sprzedawał więcej ML niż Sony. Jedyne co ma Sony lepsze to AF. A i tu dystans sie zmniejsza z miesiąca na miesiąc. Wraz z upgrade softu w Nikonach i Canonach. Optyka Canona to górna półka, coraz więcej modeli, Nikona też taka jest albo będzie ( https://www.optyczne.pl/index.php?obiektyw=1746 na tym forum nikt nie zauważył tego obiektywu, a to ważniejsze szkło od manualnego Nikkora 58/0.95), gdy minie kryzys i będą mieli więcej kasy.
Nie mam żadnych watpliwości i to pisałem od zawsze, że te dwie firmy będą z przodu, przynajmniej jeśli chodzi o sprzęt fotograficzny z górnej półki. Szkoda, że to oznacza wysokie ceny, sprzęt PRO sobie ceną. Sony miało przewagę kilku lat i już jej prawie nie ma jesli chodzi o technologię body. Ma więcej optyki, to też wynika z czasu jaki mieli oni i firmy niezależne na jej zaprojektowanie i wyprodukowanie.
Z mocowaniem Canon R jest już 29 obiektywów, na Nikona Z - 30 (wy wyszukiwarki w bazie na optyczne.pl ). I co chwila producenci niezależni wypuszczają kolejne szkiełka. Czyli za chwile oferta tanich szkieł na R i Z będzie na tyle ciekawa, że będzie się można obywać bez zakupu firmowych szkiełek C i N.

Może tak być że Canon będzie kiedyś więcej sprzedawał ML niż Sony ale jak na razie to tylko myślenie życzeniowe, nie wiadomo.
Weź jednak pod uwagę że z powodu rozwoju technologii foto smartfonów i rozwoju ML sprzedaż "innych" aparatów silnie się kurczy i będzie kurczyć i to głównie Canon ostro traci rynek zbytu a nie Sony który tak praktycznie nie ma co tracić.
Myślę, że zostaną w najbliżej przyszłości na rynku z "normalnych" aparatów tylko ML FF z wymienną optyką.
Pewnie dlatego Sony zaczyna (jak 7 lat temu A7) wprowadzać wersje c

Ograniczanie się rynku aparatów/obiektywów tylko do zakresu profi i tylko zaawansowanych hobbistów to bardzo duży kłopot (przychody) dla marki Canon.

jp

PS
"Paradoksem" jest że Sony ostro rozwija zarówno technologię samrtfonów jak i technologie elementów foto dla innych producentów zarówno aparatów jak i funkcji foto w smartfonach

Bechamot
22-09-2020, 09:23
Ale to się dzieje! Nie zmienisz tego ;) Influancer , który posiada bloga, vloga, konto na Youtubie, Snapchacie lub innym portalu społecznościowym używa smartfonów i nie jest mu potrzebny żaden aparat fotograficzny typu A7c, .

jesli wciskacz kitu uzywa smartfona i z tego powodu jak piszesz nie kupi a7c co ma byc powodem fiaska komercyjnego , to tym samym wciskacz kitu nie kupi zadnego innego aparatu , gdyz uzywa jak piszesz wylacznie smartfonu , tzn zaden aparat oferowyn na rynku nie bedzie sprzedawalny..

oczywiscie aparaty fotograficzne kupuja wylacznie wciskacze kitu, nikt inny nie potrzebuje.

przyznaje , przyszedlem na swiat z pewna wada wrodzona , nie mam tolerancji dla braku logiki myslenia.

to jest uniwersalny kompaktowy aparat FF , o b. dobrej jakosci obrazowania , z wymienna optyka (!) ktory mozna stosowac jak kazdy inny domowy duzy aparat fotograficzny . Jesli ktos potrzebuje maly lekki Korpus to wlasnie pojawi sie w sprzedazy.

za rok bedzie kosztowal 1200 eu , mala optyka juz teraz istnieje w nadmiarze - ladna elegancka zgrabna konstrukcja , dla tych , ktorzy wiedza do czego jest aparat fotograficzny i nie ulegaja przesadom , a takzy dla tych ktorzy o tym nie wiedza - czyli dla wszytkich , ktorzy chca tylko fotografowac lub filmowac.

candar
22-09-2020, 10:11
oczywiscie aparaty fotograficzne kupuja wylacznie wciskacze kitu, nikt inny nie potrzebuje.

przyznaje , przyszedlem na swiat z pewna wada wrodzona , nie mam tolerancji dla braku logiki myslenia.

to jest uniwersalny kompaktowy aparat FF , o b. dobrej jakosci obrazowania , z wymienna optyka (!) ktory mozna stosowac jak kazdy inny domowy duzy aparat fotograficzny . Jesli ktos potrzebuje maly lekki Korpus to wlasnie pojawi sie w sprzedazy.

za rok bedzie kosztowal 1200 eu , mala optyka juz teraz istnieje w nadmiarze - ladna elegancka zgrabna konstrukcja , dla tych , ktorzy wiedza do czego jest aparat fotograficzny i nie ulegaja przesadom , a takzy dla tych ktorzy o tym nie wiedza - czyli dla wszytkich , ktorzy chca tylko fotografowac lub filmowac.

Jak widzę zupełnie nie dociera do Ciebie to, że: fotografowie, "którzy wiedza do czego jest aparat fotograficzny" (jak napisałeś wyżej) i nie przyszli "na swiat z pewną wadą wrodzona" (jak napisałeś wyżej) i mając do wyboru wykastrowany z najważniejszych funkcji (1/4000 sek, bardzo słaby wizjer z 2014 roku, brak joya, 1/160 xSync, single SD, ta sama matryca i procesor z A7 III) Sony A7c za 11.000 zł https://scentre.pl/shop/product/show?produkt=sony_7c_ilce_7cl_kompaktowy_aparat_pe lnoklatkowy_obiektyw_28_60_mm&gclid=CjwKCAjwwab7BRBAEiwAapqpTPsmPn5Cyaz-I-PCWhMVe9RjWBD4fUwuNexrpJyOXROhaBlW4LeTUxoCHc0QAvD_ BwE
wybiorą Sony A7 III za 8.500 zł https://scentre.pl/shop/product/show?produkt=sony_ilce7m3b_aparat_7_iii_z_przetwor nikiem_obrazu_35_mm

Praktycznie rzecz biorąc A7c zrobiony jest zupełnie dla nikogo, bo ani w plener (1/4000 sek), ani do studia (1/160 xSync), ani na śluby (single SD). Amator w jego cenie kupi inne, tańsze i lepsze konstrukcje. Aby A7c się sprzedawał musieliby z półek obok niego usunąć poprzednie modele A7 II i A7 III wraz z cenami.

Parafrazując Twoje słowa - ja również "nie mam tolerancji dla braku logiki myslenia" w sprawach oczywistych dla każdego fotografa.

Bechamot
22-09-2020, 12:18
Jak widzę zupełnie nie dociera do Ciebie to,.

moj profesor od logiki , pewnie przekrecilby sie w grobie gdyby dotarlo.
dlaczego ma docierac wrecz idiotyczna argumentacja jaka sie poslugujesz?

nie jest Prawda co napisales , ze jakosc obrazu z komorki jest taka jak z tego aparatu - to demagogia - tak napisalem i to powtarzam.
Do tego sie glownie ustosunkowalem

z faktu , ze wciskacze kitu posluguja sie komorkami , nie wynika ze pozostali tego aparatu nie beda uzywac.

- nie ma zwiazku , tzn rownie dobrze mogles podac liczby wylosowane w totolotka i wysunac wniosek , ze poniewaz te liczby sa takie , wiec aparat sie nie sprzeda , albo i twierdzic cos przeciwnego.

Nie wiem jaka bedzie sprzedaz , ale nie masz zadnych wiarygodnych danych by cokolwiek prorokowac . Dlatego ze mozna uzyc komorki ? - to dotyczy kazdego innego aparatu.

fajny, maly, zgrabny aparacik do fotografii domowo-urlopowo- wycieczkowej. Powiedzialbym wspolczesny odpowiednik analogowych contaxow z lat 60-tych , 70 - tych.

Parametry ma lepsze od komorek , wiec skoro argumentujesz ze mozna robic komorka , wiec dlaczego nie mozna by bylo tym ?.

Amatorzy wydaja pieniadze dla przyjemnosci wydania.

Jeszcze raz - nie pisz glupot , ze komorka daje taka sama jakosc jak ten aparat .

candar
22-09-2020, 13:05
moj profesor od logiki , pewnie przekrecilby sie w grobie gdyby dotarlo.
dlaczego ma docierac wrecz idiotyczna argumentacja jaka sie poslugujesz?

nie jest Prawda co napisales , ze jakosc obrazu z komorki jest taka jak z tego aparatu - to demagogia - tak napisalem i to powtarzam.
Do tego sie glownie ustosunkowalem

z faktu , ze wciskacze kitu posluguja sie komorkami , nie wynika ze pozostali tego aparatu nie beda uzywac.

- nie ma zwiazku , tzn rownie dobrze mogles podac liczby wylosowane w totolotka i wysunac wniosek , ze poniewaz te liczby sa takie , wiec aparat sie nie sprzeda , albo i twierdzic cos przeciwnego.

Nie wiem jaka bedzie sprzedaz , ale nie masz zadnych wiarygodnych danych by cokolwiek prorokowac . Dlatego ze mozna uzyc komorki ? - to dotyczy kazdego innego aparatu.

fajny, maly, zgrabny aparacik do fotografii domowo-urlopowo- wycieczkowej. Powiedzialbym wspolczesny odpowiednik analogowych contaxow z lat 60-tych , 70 - tych.

Parametry ma lepsze od komorek , wiec skoro argumentujesz ze mozna robic komorka , wiec dlaczego nie mozna by bylo tym ?.

Amatorzy wydaja pieniadze dla przyjemnosci wydania.

Jeszcze raz - nie pisz glupot , ze komorka daje taka sama jakosc jak ten aparat .

To ja się zapytam wprost, bo zaczynasz się gubić w tym co piszesz.

Dlaczego zamiast na moje zapytanie powyżej - post #67 https://www.canon-board.info/threads/113167-Sony-aparaty-FF-ML-kompaktowe-C-(pierwszy-to-A7c)-oraz-obiektywy-kompaktowe-V/page7?p=1414408&viewfull=1#post1414408 dotyczącym porównania A7c z A7 III pod względem ceny i możliwości niespodziewanie odpowiadasz na post #53 :?: :?: :?: https://www.canon-board.info/threads/113167-Sony-aparaty-FF-ML-kompaktowe-C-(pierwszy-to-A7c)-oraz-obiektywy-kompaktowe-V/page6?p=1414322&viewfull=1#post1414322 dotyczącym tego, że (cytuję) "Influancer , który posiada bloga, vloga, konto na Youtubie, Snapchacie lub innym portalu społecznościowym używa smartfonów i nie jest mu potrzebny żaden aparat fotograficzny typu A7c, który rzekomo ma być do nich kierowany."

Może zacznij dodatkowo odpowiadać tutaj na pytania zadane w kilku innych wątkach dotyczących jeszcze innych aparatów?

Pomijam fakt , że nikt nigdzie tutaj nie napisał (poza Tobą), że: "komorka daje taka sama jakosc jak ten aparat. Gdyż albowiem dyskusja dotyczy zasadności i przydatności wprowadzenia na rynek wykastrowanej puszki w cenie przewyższającej korpus z wyższej półki w kontekście tego, że kierowana jest do blogerów i vlogerów używających smartfonów nie potrzebujących kilkudziesięcio milionowej matrycy w ML oraz wymiennych szkieł (bo w większości mają już po 4 obiektywy w swoich smartfonach.

Powótrzę za Tobą!: "Jeszcze raz - nie pisz glupot" , bo nikt tutaj nie porównuje jakości smartfona z aparatem fotograficznym.

Bechamot
22-09-2020, 13:58
To ja się zapytam wprost, bo zaczynasz się gubić w tym co piszesz.

Dlaczego zamiast na moje zapytanie powyżej - post #67 https://www.canon-board.info/threads/113167-Sony-aparaty-FF-ML-kompaktowe-C-(pierwszy-to-A7c)-oraz-obiektywy-kompaktowe-V/page7?p=1414408&viewfull=1#post1414408 dotyczącym porównania A7c z A7 III pod względem ceny i możliwości niespodziewanie odpowiadasz na post #53 :?: :?: :?: [url]https://www.canon-board.info/threads/113167-Sony-aparaty-FF-ML-kompaktowe-C-(pierwszy-to-A7c)-oraz.

gdyz mam prawa nature i sklonnosci altruistyczne.
Te cechy spowodowaly iz najzwyczjniej po ludzku zaoponowalem wciskaniu kitu jaki uprawiasz , iz zdjecia z komorki sa rownie dobre jak z tego aparatu. To nie jest mozliwe i to wiadomo z cala pewnoscia, gdyz to wyjasnia fizyka , a jest to nauka dajaca odpowiedz obiektywna i pewna.

wszystko inne jest tylko fantazjowniem i snuciem przypuszczen.

aparat ma wystarczajaco dobra specyfikacje , by moc go uzywac jako aparat fotograficzny w kazdej stosowanej w domu odmianie fotografii.
cena ? - wiekszym przestepstwem jest aktualna cena za R5 - aparat z ukryta do niedawna jeszcze wada przegrzewania, wystepujaca w tym zakresie uzywalnosci , w jakim ten aparat propagowano jako szczegolny.

candar
22-09-2020, 14:32
gdyz mam prawa nature i sklonnosci altruistyczne.
Te cechy spowodowaly iz najzwyczjniej po ludzku zaoponowalem wciskaniu kitu jaki uprawiasz , iz zdjecia z komorki sa rownie dobre jak z tego aparatu. To nie jest mozliwe i to wiadomo z cala pewnoscia, gdyz to wyjasnia fizyka , a jest to nauka dajaca odpowiedz obiektywna i pewna.

wszystko inne jest tylko fantazjowniem i snuciem przypuszczen.

aparat ma wystarczajaco dobra specyfikacje , by moc go uzywac jako aparat fotograficzny w kazdej stosowanej w domu odmianie fotografii.
cena ? - wiekszym przestepstwem jest aktualna cena za R5 - aparat z ukryta do niedawna jeszcze wada przegrzewania, wystepujaca w tym zakresie uzywalnosci , w jakim ten aparat propagowano jako szczegolny.

O matulu...

Pokaż mi, gdzie w tym wątku ktokolwiek napisał, że "zdjecia z komorki sa rownie dobre jak z tego aparatu." !!!!

Naprawdę tak trudno Tobie ogarnąć to, co napisałem tutaj - post #53 https://www.canon-board.info/threads/113167-Sony-aparaty-FF-ML-kompaktowe-C-(pierwszy-to-A7c)-oraz-obiektywy-kompaktowe-V/page6?p=1414322&viewfull=1#post1414322 ? !!!!!!!! "Influancer , który posiada bloga, vloga, konto na Youtubie, Snapchacie lub innym portalu społecznościowym używa smartfonów i nie jest mu potrzebny żaden aparat fotograficzny typu A7c, który rzekomo ma być do nich kierowany."

Zafiksowałeś się w jednym położeniu , jak nieużywany taboret stojący od kilkudziesięciu lat w tym samym miejscu.

cohontes
22-09-2020, 15:22
Twierdzisz wiec że Ci od strategii produktowej w Sony :
- specjalnie wykształceni/szkoleni i dobierani
- mający specjalistyczne oprzyrządowanie planistyczno/symulacyjne
- mający dostęp do informacji jawnych i niejawnych z całego świata
- tworzący/znający wieloletnie plany Sony (i pewno nie tylko)
- znający możliwości R&D, produkcyjne, finansowe, ..... Sony
oraz Ci tą strategię zatwierdzający, dbający o wieloletnie zyski firmy
to są po prostu głupki, nie widzą rzeczy które dla Ciebie z racji Twojego usytuowania, doświadczenia i wiedzy są oczywiste

Powinieneś chyba do nich napisać przedstawiając swoje kompetencje, dokonania projektowe/strategiczne w planowaniu produktowym w skali światowej i wpływie na strategie Sony itd.
Pewno wtedy zaprzestaliby produkcji A7c

jp

ja bym powiedział, że mają ostatnio pseudostrategów ;) widać to idealnie na przykładzie ich kolejnej premiery PS5.. to są tlyko ludzie, którzy mogą się pomylić

michalab
22-09-2020, 15:42
Jeśli chcą utrzymać się na rynku muszą ryzykownie grać - to na pewno wiedzą. Czy akurat to przedsięwzięcie się powiedzie zobaczymy. Moim zdaniem sens małego aparatu FF jest, pytanie tylko czy w tej cenie.

Kolekcjoner
22-09-2020, 17:46
Ograniczanie się rynku aparatów/obiektywów tylko do zakresu profi i tylko zaawansowanych hobbistów to bardzo duży kłopot (przychody) dla marki Canon.
Jakie "ograniczanie się do profi" cóż Ty za jakieś bajki wypisujesz :lol:....
Ja bym nie tracił czasu na te oderwane od realiów "analizy"...

jan pawlak
22-09-2020, 18:18
Jakie "ograniczanie się do profi" cóż Ty za jakieś bajki wypisujesz :lol:....
Ja bym nie tracił czasu na te oderwane od realiów "analizy"...

To jest zdanie warunkowe związane z aktualną wysoką ceną body ML i natywnych obiektywów systemowych.
I brak "dopuszczenia" do bagnetu RF niezależnych producentów a więc brak tańszych obiektywów RF spełniających poprawnie wszystkie funkcje/założenia Canona

Jeśli tak będzie dalej to stać będzie na ten sprzęt tylko profi i niektórych/zaawansowanych hobbistów.

Przeprasza za skrót myślowy, mam nadzieję że teraz już zrozumiałe .

jp

Kolekcjoner
22-09-2020, 19:17
To jest zdanie warunkowe związane z aktualną wysoką ceną body ML i natywnych obiektywów systemowych.
I brak "dopuszczenia" do bagnetu RF niezależnych producentów a więc brak tańszych obiektywów RF spełniających poprawnie wszystkie funkcje/założenia Canona

Jeśli tak będzie dalej to stać będzie na ten sprzęt tylko profi i niektórych/zaawansowanych hobbistów.

Przeprasza za skrót myślowy, mam nadzieję że teraz już zrozumiałe .

jp

Ale to jest nadal bez sensu, bo u Canona jest też M właśnie dla tych nie profi ;)... Mają ofertę i tu i tu, a biorąc pod uwagę ogromną przewagę na rynku nie wróżę żadnych kłopotów. Wręcz wszystko wskazuje na to że nie wyrabiają się z produkcją.

jan pawlak
22-09-2020, 20:52
Ale to jest nadal bez sensu, bo u Canona jest też M właśnie dla tych nie profi ;)... Mają ofertę i tu i tu, a biorąc pod uwagę ogromną przewagę na rynku nie wróżę żadnych kłopotów. Wręcz wszystko wskazuje na to że nie wyrabiają się z produkcją.

Teraz.

Życie prezentacji foto przenosi się do netu, jaki procent fotografujących za 2-4 lata będzie potrzebowało coś innego niż smartfony która mają coraz doskonalsze funkcje foto?
Ile ludzi będzie drukować ?

Zostaną przy "normalnych" aparatach tylko Ci którzy na tym zarabiają i Ci którzy mają takie ugruntowane hobby, sądzę że będzie bardzo mało młodych/nowych
I to najprawdopodobniej aparatach ML FF z wymienną optyką a to tylko dlatego że jakość zdjęć tylko z tych aparatów będzie (jeszcze) wyraźnie lepsza od smartfonowych.
Skoro mają smartfony to poco mieliby nosić dodatkowy sprzęt który daje im taką samą jakość jak ze smartfona ?

Sprzedaż sprzętu foto gwałtownie spada, najmniej (lub wcale) ML FF z wymienna optyką i Canon by się utrzymać na konkurencyjnym rynku musi agresywnie rozwijać i agresywnie promować swoje tego typu rozwiązania kanibalizując swoje inne segmenty.

Sony wprowadza segment kompaktowych ML FF z kompaktowymi obiektywami.
Ale nie dałbym głowy że to spowolni kurczenie rynku "normalnych" aparatów foto chyba że będzie jakiś skok technologiczny w konstrukcji obiektywów taki że aparat+obiektyw zmieszczą się do kieszeni kurtki a zdjęcia będą nadal wysokiej jakość i z zapewnieniem/przenoszeniem rozdzielczości matryc o dużych (42-61-...) Mpix

jp

Kolekcjoner
22-09-2020, 21:04
Teraz.

Życie prezentacji foto przenosi się do netu, jaki procent fotografujących za 2-4 lata będzie potrzebowało coś innego niż smartfony która mają coraz doskonalsze funkcje foto?
Ile ludzi będzie drukować ?

Zostaną przy "normalnych" aparatach tylko Ci którzy na tym zarabiają i Ci którzy mają takie ugruntowane hobby, sądzę że będzie bardzo mało młodych/nowych
I to najprawdopodobniej aparatach ML FF z wymienną optyką a to tylko dlatego że jakość zdjęć tylko z tych aparatów będzie (jeszcze) wyraźnie lepsza od smartfonowych.
Skoro mają smartfony to poco mieliby nosić dodatkowy sprzęt który daje im taką samą jakość jak ze smartfona ?

jp

Tyle że to nie ma nic do rzeczy wobec tez które wcześniej postawiłeś, bo póki co Canon ma bardzo dużą sprzedaż w segmencie APSC, Sony pewnie też. Jak tendencja o której piszesz zagości na dobre w domach to będzie to jednakowo dotyczyło wszystkich firm.

Jacek_Z
22-09-2020, 21:33
Może tak być że Canon będzie kiedyś więcej sprzedawał ML niż Sony ale jak na razie to tylko myślenie życzeniowe, nie wiadomo.
Jakie życzeniowe? Dlaczego ja miałbym tego życzyć Canonowi? Jestem nikoniarzem (potencjalny największy wróg Canona ;)). Sorry, to ironia, mam się za osobę obiektywną, a systemów foto mam tyle, że mogę otworzyć małe muzeum. Dla mnie zawsze (za analoga, ale cyfrowy też, uwaga, nie mułowaty ML) Rolls - Roycem był Hasselblad a nie Canon ani Nikon.
Canonowi oczywiście będzie spadała sprzedaż lustrzanek, ale będzie wzrastała sprzedać ML. Nie bój sie o pozycje Canona.
Ludzie się zafiksowali ustalając pozycje na rynku jako ilość sprzedanych w danym roku (kwartale itp) aparatów (i to często dane np tylko z Japonii, a nie na świecie). Tymczasem to bzdura.
Jeśli chce się przewidzieć potencjał i to sie będzie działo na rynku to trzeba myśleć znacznie szerzej. I zdecydowanie bardziej wstecz.
Canon (i Nikon) wyprodukowali ponad 100 mln obiektywów do swoich systemów lustrzankowych. IIe należy doliczyć obiektywów Sigmy, Tamrona, Tokiny itp firm z mocowaniami EF i F?
Ile jest aparatów z mocowaniem Nikon F i Canon EF? Miliony. Ludzie są przekonani do tych marek. To może nie dotyczy młodzieży, ale wszystkich starszych już tak. Jak myślisz, jest coś takiego jak marka?
Przeczytaj blog Adama Trzcionki, używa aż 3 szt. flagowego Sony A9. I co? Ma chęć na R6 https://blog.adamtrzcionka.pl/subiektywna-recenzja-canon-eos-r6/ - to porównanie R6 z A9, przeczytaj cały wpis. Ma tu znaczenie to, że miał kiedyś Canony. Szykuje się zapewne niedługo powrót. Jeszcze kilka fajnych szkieł R i zawodowcy nie będą mieli wątpliwości, wrócą do marki, której kiedyś używali. Tym bardziej, że bagnet R (i Z) dają większe możliwości niż ten z Sony.
W tej chwili ma jeszcze znaczenie, że do Sony zrobiono więcej szkieł, to przewaga tych paru lat. Już jedyna przewaga, na DR matrycy mało kto patrzy, taka prawda. Od pewnego momentu to przestaje mieć większe znaczenie. Zastanów się nad rokiem dajmy na to 2025, wtedy na Canona będzie sporo nowych szkieł, będą tanie modele, będą używki Canona R. Sony będzie ewidentnie za Canonem i Nikonem. Jedyne ale to .. sytuacja finansowa w Nikonie. Jeżeli będzie stabilna to ta marka spokojnie "obroni" swoje miejsce (2) na rynku, ze sporą przewagą nad nr 3 i to teraz mam na mysli te głupie statystyki sprzedaży w danym okresie, które zaciemniają realia tego, jaki system jest największy, ma najwięcej użytkowników itp.
Chyba nikt nie ma wątpliwości, że w 2020 nie fotografuje sie wyłącznie aparatami sprzedanymi w roku 2020? Używa sie także tych z roku 2019, 2018, 2017 ... Używa sie ML, używa się jeszcze też te okropne lustrzanki ;) Prawo o konieczności ich utylizacji w UE jeszcze nie zostało uchwalone ;)
Samochody elektryczne są podobno przyszłością, ale na ulicach jeździ więcej tych spalinowych. Za ile lat elektryków będzie więcej niż spalinowych? Za kilka lat zrównają się w sprzedaży, ale na ulicach i tak cięgle będa dominowały spalinowe. Zanim kupionych w tym roku (spalinowych, w 2020) nie zeżre rdza ;) (u nas średni wiek pojazdów to chyba 11 lat). Tesla ma wyższą wycenę giełdową niż BMW i Honda razem wzięte. Chyba każdy z nas sie puka w głowę jak to słyszy. A to wszystko marketing Muska. Tak jak marketing Sony wmawia, że liczą sie wyłącznie ML. Nie. Canon i Nikon nadal sprzedają więcej lustrzanek. To nie produkcja na magazyny. Uczę w 2 szkołach średnich, we wszystkich klasach fotograficznych jest ponad 200 uczniów, którzy stopniowo kupują lustrzanki. Żaden uczeń nie kupił ML. Powód - cena. Przestawianie sie na ML będzie trwało latami, a największe będą te systemy, które był największe "w czasach lustrzanek".

tomfoot
22-09-2020, 21:51
W 2025 roku Sony będzie już znudzone produkcją foto.

candar
22-09-2020, 22:08

W 2025 to będziesz jeździł autkiem Sony :P

https://www.youtube.com/watch?v=j1RAdaSFWkM&feature=emb_title

sv
22-09-2020, 22:16

Wcześniej.

candar
22-09-2020, 22:33
Wcześniej.

10-lecie bagnetu Sony E https://www.sonystyle.com.cn/minisite/di/alphauniverse/10thanniversary/ilc/index.html?53%206f%206e%2079%2041%206c%2070%2068%2 061%2052%2075%206d%206f%2072%2073%202e%2063%206f%2 06d

5068

jan pawlak
22-09-2020, 23:23
Ciekawie/pomysłowo zrobiona plansza

jp

Jacek_Z
23-09-2020, 01:28
Bagnet może i tak, ale pierwsze 11 modeli to były body cropowe. Dopiero w trzecim roku produkcji postanowili wypuścić FF i to na tym samym bagnecie.
10 lat rozwoju ML Sony, Canon wypuścił cropowe M w 2012, a FF w 2018. Tyle wystarczyło by najnowsze Canony były ciekawsze od tego co proponuje Sony.

jan pawlak
23-09-2020, 08:17
Bagnet może i tak, ale pierwsze 11 modeli to były body cropowe. Dopiero w trzecim roku produkcji postanowili wypuścić FF i to na tym samym bagnecie.
10 lat rozwoju ML Sony, Canon wypuścił cropowe M w 2012, a FF w 2018. Tyle wystarczyło by najnowsze Canony były ciekawsze od tego co proponuje Sony.

Nawiązując do planszy/rocznicy bagnetu E to w pełni się zgadzam z Tobą że Canon ma ciekawsze rozwiązania.
Ma wiele różnych bagnetów i są fajne przejściówki pomiędzy tymi bagnetami, można przebierać

jp

candar
23-09-2020, 08:36

No bo Canony są ciekawsze niż Sony, nie zaprzeczam. To jest prawda i to jest fakt. Ale wydać na zestaw: R6 za 12k zł + RF 24-70 2.0 za 14k zł + RF 70-200 za 12k zł + RF 85 1.2 za 12k zł + RF 50 1.2 za 11k zł + RF 15-35 za 11k zł = 72.000 zł z bagnetem RF , który byłby mi potrzebny jest jak dla mnie jest zbytkiem i pompowaniem swojego ego. Mnie wystarczy w zupełności to, co posiadam i jak pisałem nudzi mnie już niekończąca się gonitwa za króliczkiem. Używam Artów Sigmy, które kosztują o połowę mniej i są równie dobre, jak nie lepsze.

Bechamot
23-09-2020, 08:43
O matulu...

Pokaż mi, gdzie w tym wątku ktokolwiek napisał, że "zdjecia z komorki sa rownie dobre jak z tego aparatu." !!!!

Naprawdę tak trudno Tobie ogarnąć to, co napisałem tutaj - post #53 https://www.canon-board.info/threads/113167-Sony-aparaty-FF-ML-kompaktowe-C-(pierwszy-to-A7c)-oraz-obiektywy-kompaktowe-V/page6?p=1414322&viewfull=1#post1414322 ? !!!!!!!! "Influancer , który posiada bloga, vloga, konto na Youtubie, Snapchacie lub innym portalu społecznościowym używa smartfonów i nie jest mu potrzebny żaden aparat fotograficzny typu A7c, który rzekomo ma być do nich kierowany."

Zafiksowałeś się w jednym położeniu , jak nieużywany taboret stojący od kilkudziesięciu lat w tym samym miejscu.

mylisz ze nie mam nic ciekawszego do robienia niz surfowanie po tym beznadziejnym watku

ale poswiecielem pare sekund mojego pieknego zycia:

Cytat Zamieszczone przez candar Zobacz posta

Uwierz, że obecne smartfony pokroju huawei p30 pro z obiektywami leica już "robią" lepsze zdjęcia niż amatorzy kupujący wypasione lustrzanki Wątpię, aby amator kupił aparat fotograficzny za 10k zł , jeśli lepsze zdjęcia zrobi smartfonem za 2k zł. A zaawansowany fotograf wybierze w tej cenie dziesięć aparatów innych producentach o lepszych parametrach.

candar
23-09-2020, 08:49
mylisz ze nie mam nic ciekawszego do robienia niz surfowanie po tym beznadziejnym watku

ale poswiecielem pare sekund mojego pieknego zycia:

Brawo! Wygrałeś medal z kartofla! Chwilowo nie mam pod ręką takowego ;)

Jacek_Z
24-09-2020, 01:15
No bo Canony są ciekawsze niż Sony, nie zaprzeczam. To jest prawda i to jest fakt. Ale wydać na zestaw: R6 za 12k zł + RF 24-70 2.0 za 14k zł + RF 70-200 za 12k zł + RF 85 1.2 za 12k zł + RF 50 1.2 za 11k zł + RF 15-35 za 11k zł = 72.000 zł z bagnetem RF , który byłby mi potrzebny jest jak dla mnie jest zbytkiem i pompowaniem swojego ego.
Tanizna. Hasselblad H6D100 bez obiektywu - 155 tys, czyli 2x tyle co ten ogromny zestaw Canona.
Szkoda, że liczysz tylko R6, a nie R5. Za to jesli chce sie liczyć szkła super, ale i zarazem praktycznie do używania to z zestawienia bym wywalił bezsensownego 28-70/2. Brak w zestawie jasnej szerokokątnej stałki. Zauważ, że większość z tej kasy poszło na optykę. A Sony ? Z optyką innych firm. Kupić Canona z inną optyką, np z Artami. Ludzie, nie bądźcie tacy w gorącej wodzie kompani. Pisałem jak rynek będzie niedługo wyglądał. Będą szkła na Canona, każdy (Sigma) będzie chciał sprzedawać jak najwięcej obiektywów, czyli na najpopularniejsze systemy.
Zapewniam cie, że posiadacze Canonów R będą czekali krócej na Sigmy Art niż czekało Sony.
Użytkownicy przechwalają sie co ich system oferuje, a nie ma konkurencja. A nie tym co sami mają. Co ty masz, co chcesz to nieistotne w kontekście dyskusji o lepszości systemów. Przypomnę stwierdzenia fanów Sony, że ta firma jest lata przed C i N.

candar
24-09-2020, 07:30
Tanizna. Hasselblad H6D100 bez obiektywu - 155 tys, czyli 2x tyle co ten ogromny zestaw Canona.
No proszę Cię. Nie rozmawiamy o tym co i gdzie można kupić jeszcze drożej. Za dużo chodzisz po warzywniakach słuchając: "a u Krysi za rogiem w warzywniaku pietruszka jest 2x droższa".

Szkoda, że liczysz tylko R6, a nie R5.
Liczę to, co mogłoby mnie zainteresować. To chyba oczywiste? Po co mam liczyć coś innego?

Za to jesli chce sie liczyć szkła super, ale i zarazem praktycznie do używania to z zestawienia bym wywalił bezsensownego 28-70/2. Brak w zestawie jasnej szerokokątnej stałki.

Powtórzę się. Liczę to, co mogłoby mnie zainteresować. To chyba oczywiste? Po co mam liczyć coś innego?

Zauważ, że większość z tej kasy poszło na optykę.

Trudno tego nie zauważyć. Może właśnie dlatego, że nowa optyka Canona z mocowaniem RF jest koszmarnie droga? Pytanie było retoryczne...

A Sony ? Z optyką innych firm. Kupić Canona z inną optyką, np z Artami. Ludzie, nie bądźcie tacy w gorącej wodzie kompani. Pisałem jak rynek będzie niedługo wyglądał. Będą szkła na Canona, każdy (Sigma) będzie chciał sprzedawać jak najwięcej obiektywów, czyli na najpopularniejsze systemy.

Wchodząc w system RF (ja akurat nie zamierzam) z pewnością chciałbym wykorzystać możliwości wspaniałych szkieł RF. Czekanie na byle jakie szkła Samynaga z półki entry-level, lub czekanie na zmiłowanie Sigmy oraz Tamrona, które być może w ogóle nie wypuszczą żadnych szkieł pod RF (dlaczego pisałem poniżej) jest co najmniej dziwnym postępowaniem, jeśli kupuje się nową puszkę Canona oczekując najwyższej jakości zdjęć oraz powtarzalności wyników.
https://www.canon-board.info/threads/113159-Adapter-EF-EOS-R-czas-oczekiwania/page3?p=1413871&viewfull=1#post1413871 i https://www.canon-board.info/threads/113159-Adapter-EF-EOS-R-czas-oczekiwania/page2?p=1413869&viewfull=1#post1413869

Zapewniam cie, że posiadacze Canonów R będą czekali krócej na Sigmy Art niż czekało Sony.
Czyli wiesz coś więcej od osób śledzących wypowiedzi Sigmy w tym temacie, czy tak sobie gdybasz i są to wyłącznie pobożne życzenia? Podzielisz się tymi informacjami?

Użytkownicy przechwalają sie co ich system oferuje, a nie ma konkurencja. A nie tym co sami mają. Co ty masz, co chcesz to nieistotne w kontekście dyskusji o lepszości systemów. Przypomnę stwierdzenia fanów Sony, że ta firma jest lata przed C i N.
Konkurencja jest zdrowa i doskonale to widać na przykładzie ML, bo jeśli ktoś nie dorównuje konkurencji to zaczyna znikać z rynku (przykładów tego typu jest masa na rynku elektroniki). Bardzo cieszę, że Canon i Nikon zdecydowali się w końcu dołączyć do ML wypuszczając aparaty, które nie odstają od konkurencji.

michalab
24-09-2020, 10:16
Wchodząc w system RF (ja akurat nie zamierzam) z pewnością chciałbym wykorzystać możliwości wspaniałych szkieł RF. Czekanie na byle jakie szkła Samynaga z półki entry-level, lub czekanie na zmiłowanie Sigmy oraz Tamrona, które być może w ogóle nie wypuszczą żadnych szkieł pod RF (dlaczego pisałem poniżej) jest co najmniej dziwnym postępowaniem, jeśli kupuje się nową puszkę Canona oczekując najwyższej jakości zdjęć oraz powtarzalności wyników.
https://www.canon-board.info/threads/113159-Adapter-EF-EOS-R-czas-oczekiwania/page3?p=1413871&viewfull=1#post1413871 i https://www.canon-board.info/threads/113159-Adapter-EF-EOS-R-czas-oczekiwania/page2?p=1413869&viewfull=1#post1413869

Czy zaletą systemu Sony jest brak możliwości wykorzystania szkieł RF? Czy tych szkieł co masz teraz nie mógłbyś wykorzystać z R6 (w stopce masz "szkiełka Canona")? Lub ich odpowiedników EF jeśli używasz Arty?

candar
24-09-2020, 10:24
Czy zaletą systemu Sony jest brak możliwości wykorzystania szkieł RF?

Nie, zaletą systemu Sony jest możliwość pełnej współpracy z nowym Artami Sigmy pod ML z serii DN, jak również z Tamronem, itp.

Czy tych szkieł co masz teraz nie mógłbyś wykorzystać z R6 (w stopce masz "szkiełka Canona")? Lub ich odpowiedników EF jeśli używasz Arty?

Mam jeszcze cztery szkła z mocowaniem EF (w tym dwa Arty sigmy), których używam z S przez MC-11. Kliku już się pozbyłem na rzecz mniejszych i lepszych szkieł Sigmy i Sony pod ML. O problematycznym sensie zakupu R6 pisałem wcześniej.

Eberloth
24-09-2020, 10:27
zaletą systemu Sony jest możliwość pełnej współpracy z Artami Sigmy.

To jest dopiero mądrość ludowa. Pod Canona DSLR/ML nigdy nikt Sigmy Art nie zapiął...

candar
24-09-2020, 10:38
To jest dopiero mądrość ludowa. Pod Canona DSLR/ML nigdy nikt Sigmy Art nie zapiął...

Postaraj się proszę nie pisać bzdur i poczytaj trochę zanim coś napiszesz. Nowych Sigm Art z serii DN zoptymalizowanych na nowo pod ML (pisałem o tym wyżej) na dzień dzisiejszy nie podepniesz do żadnego systemu DSLR i ML poza Sony E i L-Mount. Nie produkują ich z innym mocowaniem niż L-Mount i Sony E.

5076

Eberloth
24-09-2020, 10:42
No i? Większość tych szkieł nie ma odpowiedników z innymi mocowaniami? Ale to zaprojektowane pod S oczywiście "biją na głowę" wszystkie inne wcześniejsze Arty.

tomfoot
24-09-2020, 10:43
Marzenie fotografa 2020. Obiektywy sigma :-)

candar
24-09-2020, 10:53
Marzenie fotografa 2020. Obiektywy sigma :-)

Może niekoniecznie Twoje ;) Ale trochę fotografów już się przesiadło w całości na Sigmy A ;)

--- Kolejny post ---

No i? Większość tych szkieł nie ma odpowiedników z innymi mocowaniami? Ale to zaprojektowane pod S oczywiście "biją na głowę" wszystkie inne wcześniejsze Arty.

No i znowu piszesz bzdury. Masz to już zakodowane, czy robisz to celowo?

Nowe Arty z serii DN dokładnie jak napisałeś: "biją na głowę wszystkie inne wcześniejsze Arty"

Mój test Sigma 85 mm F1.4 DG DN Art (Sony E) VS Sigma A 85 mm f/1.4 DG HSM - przysłona f/1.4. Możesz tupać nóżkami, ale tego akurat nie zmienisz.
https://www.canon-board.info/threads/113000-SIGMA-pierwszy-obiektyw-ML/page14?p=1413786&viewfull=1#post1413786

Eberloth
24-09-2020, 11:27
No i znowu piszesz bzdury

Tak, szczególnie w części, że większość tych szkieł ma inne mocowania.

Mój test Sigma 85 mm F1.4 DG DN Art

Twój test? :) I trzeba to koniecznie przeczytać? :mrgreen: Może marzy ci się bycie trendsetterem fotografii, ale chyba za wysokie progi.
A jaki mi podasz precyzyjną definicję "bicia na głowę" i jednostkę, jak to się mierzy, to sprawdzę sobie co i kogo pobiło na głowę. Mam pewne domysły, ale nie tęsknię za banem. Jeszcze.

candar
24-09-2020, 11:36
Twój test? :) I trzeba to koniecznie przeczytać? :mrgreen: Może marzy ci się bycie trendsetterem fotografii, ale chyba za wysokie progi.
A jaki mi podasz precyzyjną definicję "bicia na głowę" i jednostkę, jak to się mierzy, to sprawdzę sobie co i kogo pobiło na głowę. Mam pewne domysły, ale nie tęsknię za banem. Jeszcze.

Nikim mi się nie marzy być. Jestem amatorem, który lubi robić hobbystycznie zdjęcia i potrafię opisać to, co widzę porównując różne rzeczy. Już kilka razy pisałem wcześniej, że nie przeszkadza mi postponowanie mojej osoby przez Ciebie, tak więc nie kryguj się jak panna na wydaniu i używaj mocniejszych słów na ulżenie frustracji , którą widać w każdej Twojej wypowiedzi.

michalab
24-09-2020, 11:57
Mój test Sigma 85 mm F1.4 DG DN Art (Sony E) VS Sigma A 85 mm f/1.4 DG HSM - przysłona f/1.4. Możesz tupać nóżkami, ale tego akurat nie zmienisz.
https://www.canon-board.info/threads/113000-SIGMA-pierwszy-obiektyw-ML/page14?p=1413786&viewfull=1#post1413786
No spoko, różne priorytety. Jak dla mnie stara wersja w centrum jest zupełnie wystarczająca, a ostrość w rogach przy f1.4 i 85mm to nie wiem do czego miałbym wykorzystać. Podsumowując wolałbym starą wersję z r6 niż nową i a7III czy nawet a7IV

Jacek_Z
25-09-2020, 00:32
Postaraj się proszę nie pisać bzdur i poczytaj trochę zanim coś napiszesz. Nowych Sigm Art z serii DN zoptymalizowanych na nowo pod ML (pisałem o tym wyżej) na dzień dzisiejszy nie podepniesz do żadnego systemu DSLR i ML poza Sony E i L-Mount. Nie produkują ich z innym mocowaniem niż L-Mount i Sony E.

I tu sie mylisz. Sigmy Art z serii DN podepniesz przez przejsciówkę do Nikonów Z. Z AF.
Do Nikonów Z da sie podpiąć prawie wszystko. Także optykę Canon EF. Z AF.

candar
25-09-2020, 08:27
I tu sie mylisz. Sigmy Art z serii DN podepniesz przez przejsciówkę do Nikonów Z. Z AF.
Do Nikonów Z da sie podpiąć prawie wszystko. Także optykę Canon EF. Z AF.

To super sprawa! Tego nie wiedziałem. Dziękuję Jacku! No to sprawa jest bardzo prosta, że mając szkła Sigmy Art z serii DG DN pod mocowanie Sony FE warto pomyśleć o jakiejś Z-etce z Techart TZE-01. Nikon Rulez :D

https://www.youtube.com/watch?time_continue=19&v=fcwjpAXJt6Q&feature=emb_title