Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : pokrętło kontrolne nie kręci się Canon EOS 1100 D

Kabowerdenka
07-09-2020, 12:55
Nie używałam aparatu przez rok i teraz chcę skorygować ekspozycję i figa, ani w prawo, ani w lewo.
Czy jest sposób, żeby samodzielnie usunąć usterkę? Macie doświadczenie w tym temacie? Czy tylko serwis?
Dziękuję za porady.

jerzyp
11-09-2020, 07:09
Czy w canonie 1100d jest jest takie pokrętło do korekty expozycji ? jest tylko pokrętło do ustawiania trybów fotografowania ( M, Av ,Tv..... )

FlatEric
11-09-2020, 14:40
Czy w canonie 1100d jest jest takie pokrętło do korekty expozycji ? jest tylko pokrętło do ustawiania trybów fotografowania ( M, Av ,Tv..... )
Owszem, jest pokrętło nastawcze, za spustem. Jak się znam na jednopokrętłowych Canonach, po wciśnięciu przycisku korekcji ekspozycji na tylnej ściance za jego pomocą wprowadza się w/w korekcję.

Spotkałem się kiedyś z podobnym przypadkiem unieruchomionego pokrętła nastawczego na aparacie kolegi (350D), który w ogóle nie zwykł był onego pokrętła używać i chyba się po prostu jakoś zastało - gdy chciałem pokrętłem pokręcić, w ogóle nie byłem w stanie go ruszyć. W końcu obróciłem je po prostu na siłę - i dalej jakoś się już rozruszało do normalnego stanu.