Zobacz pełną wersję : Plasticzana sława EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM
Canon EF-S 10-18 mm f/4.5-5.6 IS STM
Wszystkie recenzje mówią o zupełnie dobrej optyce tego obiektywu, i sugerują obawy o konstrukcję mechaniczną.
1. Komuś się rzeczywiście rozleciał?
2. Nt dobrej optyki się zgodzicie?
Hipotetycznie kupowałbym nowy.
1. Komuś się rzeczywiście rozleciał?
mialem prawie 2 lata. bez zastrzezen, no ale oczywiscie obchodzilem sie z tym ostrozniej niz z jakims czerwonym paskiem
2. Nt dobrej optyki się zgodzicie?
zdecydowanie nie. moze z wylaczona stabilizacja przy foceniu na statywie i ostrzeniu manualnym to bylyby cuda wianki. w normalnym egzemplarzu, przynajmniej moj egzemplarz, potrafil byc koszmarne nieostry w jednym z bokow kadru. prawdopodobnie skutek nadmiaru tolerancji konstrukcji optycznej, a moze po prostu modulu IS, ktory nie potrafil utrzymac soczewek w jednej plaszczyznie... nie wiem. zwal jak zwal, calkiem spory odsetek zdjec robionych tym obiektywem bynajmniej nie mial akceptowalnej ostrosci, o cudownych pomiarach znanych z internetowych testow nawet nie wspominajac
Optyka bardzo dobra jak na cenę obiektywu. Polecam również stosowanie DLO w oprogramowaniu DPP, czyni cuda w przypadku tego obiektywu.
Mechanicznie też nie widzę słabych stron, chyba, że ktoś lubi gwoździe wbijać obiektywem...
Ogólnie szkło, którego mogą zazdrościć canoniarzom w innych systemach.
... DLO w oprogramowaniu DPP ...
że tę tego ... mam jakieś braki w wiedzy ogólnej?
że tę tego ... mam jakieś braki w wiedzy ogólnej?
W DPP, w trybie Edit Image jak klikniesz na ikonkę obiektywu to możesz włączyć Digital Lens Optimizer (DLO).
Kilkudniowe wrażenia:
* zakres ... trochę szkoda, że nie 20 albo 22mm. Niby wiem, za co zapłaciłem, ale trochę szkoda... Po wykonaniu pomysłu zdjęcia szerokokątnego - raczej nieunikniona będzie wymiana obiektywu na kit czy inny.
* waga niemal nic - ważne jak na stałego lokatora torby. Wczoraj dzielnie poszedł na 1000m npm
* słońce w kadrze - żaden problem (jestem w zachwytach)
Oczekiwanie na paczkę z tulipanami