PDA

Zobacz pełną wersję : Adapter/przejściówka Canon-> 4/3

wandy
13-08-2020, 12:47
Spotkał ktoś może z szanownych Forumowiczów adapter/przejściówkę z body Canon na obiektyw 4/3 lub mikro 4/3? A jeśli tak, to jak taki zestaw współpracuje (szybkość AF, ostrzenie w punkt, itp)? Mam jeszcze trochę pozostałości i jestem ciekawy, czy udałoby się to jakoś połączyć ze sobą. Z góry dzięki za wsparcie:)

cosinus
14-08-2020, 20:13
Są głosy, że analogiczny adapter do Sony E to KIEDYŚ ustawi ostrość, ale nikt nie wie kiedy.

Adapter do obcego systemu to jedna wielka niewiadoma (mam na myśli nie to co EF-S -> EF-M)

--- Kolejny post ---

Spotkał ktoś może z szanownych Forumowiczów adapter/przejściówkę z body Canon na obiektyw 4/3 lub mikro 4/3?

Doczytałem lepiej. Body z większą odległością bazową nie połączysz z obiektywem zaprojektowanym do systemu z wiele mniejszą.
Nie mowa tu o półtora milimetra, jak nikon <-> m42, soczewki, rypanie itd, tylko o ciężkich centymetrach, których niczym nie pokonasz (za cenę mniejszą niż całą stajnia obiektywów)
Wniosek: przejściówki, jakich szukasz nie mogą istnieć z mocy ustawy.

wandy
15-08-2020, 22:07
Tjaa, w drugą stronę działa: body m 4/3 + obiektyw Canon...Szkoda. Z powodów, które opisujesz, nikt takich przejściówek nie produkuje. Dzięki za pomoc.