Zobacz pełną wersję : .. coś dziwnego zaobserwowałem POMOCY
czeredrecki
28-05-2006, 14:20
witam dziś na moich fotkach znalazłem jak by odbite linie papilarne , bez wzlędu na obiektyw są takie same ... fotki wyglądają jak by ktoś palca odbił na matrycy .. co to mogło sie stać ..
swiderski
28-05-2006, 14:29
Jeżeli mam być szczery, to ja tam nic nie widzę :), no ale skoro jest- to jest. Może tak jak napisałeś ktoś (np. Ty przez przypadek) dotknął paluchem matrycy?
czeredrecki
28-05-2006, 14:34
Jeżeli mam być szczery, to ja tam nic nie widzę :), no ale skoro jest- to jest. Może tak jak napisałeś ktoś (np. Ty przez przypadek) dotknął paluchem matrycy?
nie stety nie dotykałem matrycy .. przyciemnij troszkę monitor ...
Tomasz1972
28-05-2006, 14:49
ja też nic nie widzę ;)
może namalujesz jakąś strzałkę pokazującą tego palucha ?
nic nie widzę nawet jak przyciemnię monitor :)
czeredrecki
28-05-2006, 15:00
ja też nic nie widzę ;)
może namalujesz jakąś strzałkę pokazującą tego palucha ?
http://canon-board.info/attachment.php?attachmentid=1376&stc=1&d=1148820890
Michal-Czuba
28-05-2006, 15:01
Yyy... pomimo porównania szkicu z oryginałem też nic takiego nie widzę :| Może masz morę na monitorze? Patrzyłem na to z różnych kątów, przy różnej jasności i nic nie wypatrzyłem.
Tomasz1972
28-05-2006, 15:02
moim zdaniem to nie odcisk tylko artefakty , powstające przy z byt mocnej kompresji *jpg
sprawdź na kilku innych zdjęciach
U mnie tez nic nie widac. Wyglada na to ze monitor Ci szwankuje
czeredrecki
28-05-2006, 15:09
moim zdaniem to nie odcisk tylko artefakty , powstające przy z byt mocnej kompresji *jpg
sprawdź na kilku innych zdjęciach
w pracy mam 2 takie w miare padnięte monitory zjawisko to występuje na jednym i 2 minitorze ale tylko na jasnym kolorze .. hmmm toże nic nie widzicie to jest dla mnie pocieszające ..
ja też nic nie widzę :) A słuchaj, może masz odciśniętego palucha na okularach ?
czeredrecki
28-05-2006, 15:54
ja też nic nie widzę :) A słuchaj, może masz odciśniętego palucha na okularach ?
zdjąłem okulary ..i nic ... już myślałem że będę musiał pisać do Ciebie Cichy po gwarancję .. :D i pchać na żytnią .. wychodzi na to że monitory do wymiany .. :D
też nic nie widze, ale hipoteza z paluchem na okularach może byc bardzo prawdopodobna ;)
Po drobnej analizie, zwiększeniu kontrastu poprzez rozciągnięcie histogramu, obrazek wygląda tak: http://wilk.wpk.p.lodz.pl/~minek/palce.png Gdzie palce?
:lol:
dawno się już nie uśmiałem tak jak tutaj
czeredrecki, wskazówka - twoja matryca ma z grubsza 20mm na 30 mm. Chcąc odbić na niej linie papilarne w takich odstępach jak narysowałeś, musiałbyś wysłać swoje body do Yeti ;)
czeredrecki
28-05-2006, 17:00
:lol:
dawno się już nie uśmiałem tak jak tutaj
czeredrecki, wskazówka - twoja matryca ma z grubsza 20mm na 30 mm. Chcąc odbić na niej linie papilarne w takich odstępach jak narysowałeś, musiałbyś wysłać swoje body do Yeti ;)
kreski narysowałem co 3-4 linie a nie dokładnie każdą po kolei .. i niema się z czego śmiać :D
emisiaczek
28-05-2006, 17:12
-odswiezanie masz na 60Hz ?
-z boku stoi glosnik ?
Może mora monitora wyłazi :D
czeredrecki
28-05-2006, 17:24
-odswiezanie masz na 60Hz ?
-z boku stoi glosnik ?
temeat uważam za zamknięty .... wyszło że wina leży po stronie kompresji .. ??
stdanielo
28-05-2006, 17:52
Na 100% mora na monitorze, jak masz korekcje mory w ustawieniach monitora to zniknie, jak nie to musisz z tym żyć
swiderski
28-05-2006, 18:05
Już myślałem, że to ja mam coś ze wzrokiem i nie widzę widocznych pasków :)
Przestaw monitor z 16 na 32 bity. Kiedyś syn przestawił mi ustawienia monitora i też mialem zgryz co się dzieje ale sprawa się wyjaśnila.
czeredrecki
28-05-2006, 18:39
Na 100% mora na monitorze, jak masz korekcje mory w ustawieniach monitora to zniknie, jak nie to musisz z tym żyć
to tylko minitorek w pracy w domu nic takiego sie nie działo ..
Rada na przyszlosc - jesli zauwazysz cos dziwnego na zdjeciach ogladanych na monitorze i juz zaczynasz podejrzewac aparat/obiektyw - NAJPIERW ZROB ODBITKI np 15x21 albo wieksze... dzieki temu wyeliminujesz wplyw softu/monitora/karty graf itp.
A może to po prostu karta graficzna ustawiona na 16-bitowy kolor? :roll: