Zobacz pełną wersję : Pierścienie makro do obiektywu makro
Marcinus
20-07-2020, 15:51
Chcialem Was zapytać czy jeśli podepnę obiektyw makro 1:1 dokładnie to canon 100/2.8 L przez pierscienie makro dystansujace/oddalajace obiektyw od matrycy to uzyskam jeszcze wieksze makro/powiększenie? Zawsze byłem przekonany że tak, ale ostatnio trafiłem gdzieś na jakiś artykuł gdzie było napisane, że przy obiektywie makro pierscienie nic nie dadza, że tylko przy obiektywach nie makro zwiększa skalę odwzorowania czyli powiększenie.
Jeśli jednak jest tak że zwiększą za czym obstaje to może ktoś z Was poleci mi sprawdzone dobre pierscienie przenoszace komunikację między body a obiektywem.
Bouli_wro
20-07-2020, 16:01
Oczywiście że zwiększy się skala jak podepniesz pierścienie :) osobiście używam i polecam Kenko z tym, że jak ja kupowałem to nie było z czego wybierać (drogie Canon, tańsze Kenko i najtańsze metalowe badziewie) teraz jest tego sporo więcej i warto sprawdzić inne opcje.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Nie wiem co to był za artykuł, ale zawierał bzdurę kompletną (zakładając, że jego treść była zgodna z Twoją wypowiedzią).
Nawet w specyfikacji masz podane dostępne zakresy skali odwzorowania z pierścieniami produkowanymi przez Canona:
https://www.canon.pl/lenses/ef-100mm-f-2-8l-macro-is-usm-lens/specification.html
Jedyny potencjalny problem to stabilizacja - jeśli użyjesz pierścienia pośredniego innej firmy (niewykrywanego przez korpus), to aparat "nie będzie wiedział" jaka jest skala odwzorowania i w efekcie stabilizacja może być mniej skuteczna (a może nawet totalnie nieskuteczna - trzeba to sprawdzić). Przy czym to tylko moje rozważania. Nie widziałem, żeby ktokolwiek to sprawdzał.
Marcinus
20-07-2020, 18:32
Dzieki za info. Tez tak uważaÅ‚em bo prawa optyki za tym przemawiajÄ… - dalej obiektyw od matrycy wiÄ™ksze powiekszenie. Jedyne co to moze nie zÅ‚apać ostrosci na duze odleglosci i nieskonczonosc ale nie po to montuje siÄ™ pierscienie. Nie pamietam gdzie to byÅ‚o ale na bank byÅ‚o tak napisane bo od razu zwróciÅ‚o to mojÄ… uwagÄ™ i dokÅ‚adnie wyczytaÅ‚em siÄ™ - chyba że autor piszac "A" miaÅ‚ na mysli "F" í ½í¸„
FlatEric
21-07-2020, 13:51
Jedyne co to moze nie złapać ostrosci na duze odleglosci i nieskonczonosc
Jeśli dołożysz do obiektywu pierścienie pośrednie, to on nie ma prawa złapać ostrości na większe odległości i nieskończoność - bo pierścień pośredni działa tak samo jak ustawienie ostrości na małą, a nawet bardzo małą odległość. ;)