Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Canon 6D error70. Uważaj na używane Canony. Nie znasz dnia ani godziny!

taniFotograf
05-07-2020, 12:37
Podpinam aparat przez kabel, usuwam pliki z aparatu przez explorator windows.
Pod koniec się zatrzymuje na wieczność i później aparatu nie da się włączyć, bo jest error 70
Pomaga wyjęcie baterii. Ktoś miał coś podobnego?

Ogólnie canony słyną z tych błędów, nawet od nowości. Z tego co czytałem inni nie mają tyle szczęścia i tylko serwis i wymiana płyty głównej.
Przy kupnie używanego jesteśmy w kropce.
Tutaj przykładowe artykuły, ale jak wygooglujcie to są setki artykułów o tym:

Poniżej udostępniamy informacje firmy Canon odnośnie występowania błędów 70 i 80 w aparacie EOS 70D:

Z powodu błędu komunikacji wewnętrznej wynikającego ze struktury elektrycznej drukowanej płytki scalonej w rzadkich przypadkach na ekranach niektórych lustrzanek cyfrowych EOS 70D może być wyświetlany regularnie komunikat o błędzie 70 lub błędzie 80. Dalsze używanie aparatu może doprowadzić do sytuacji, w której nie będzie można go włączyć. W większości przypadków błąd występuje podczas nieprzerwanej pracy aparatu, kiedy jego wewnętrzna temperatura jest wysoka, np. podczas ciągłego nagrywania filmów.

Na ekranie LCD w tylnej części aparatu lub na panelu LCD w jego górnej części pojawi się komunikat „Err 70” (Błąd 70) lub „Err 80” (Błąd 80).

https://www.youtube.com/watch?v=OIOYXd8t6UA

Marcinus
05-07-2020, 13:19
Ale ja to mam szczęście że choć od lat bawię sie tylko canonami to nigdy nie mialem takiego błędu z którego canony słyną. No chyba że canony tak słyną z tych błędów jak niemieckie samochody z niezawodności, tylko czemu moi znajomi ciągle odwiedzają serwisy grupy VAG a silniki 1.4 tsi (tfsi) przeklinają na codzień.

gnd
05-07-2020, 13:27
Jedyny błąd jaki miałem na 6d to błąd komunikacji z obiektywem. Wystarczyło przetrzeć styki i śmigał.

r_m
05-07-2020, 21:01
Ogólnie canony słyną z tych błędów, nawet od nowości.

Ok. Słyną. Model 70d. Z błędu kończącego się wymianą płyty.
Poprzedni "słynny" problem to pamiętam z 40d. Felerna partia silników. Padały w okolicy 20-30tys. klatek.
O odklejającym się lustrze w 5d też warto wspomnieć. Tak żebyś nie odkrył Ameryki po raz kolejny.
Masochista z Ciebie, sprzęt nie spełnia Twoich podstawowych oczekiwań (nie to co S lub ogólnie "wszyscy inni"), ma błędy, nie da się nim pracować, ale nadal nim pracujesz i wrzucasz nam kolejne "odkrycia"

Wiesz co? Jeśli ten Twój 6d to taka mina, pułapka itd, to na pewno chętnie się go pozbędziesz, a biorąc pod uwagę, jaki to słaby, awaryjny, niedopracowany i ryzykowny aparat, na pewno chcesz się go pozbyć za cenę odpowiadającą jego wartości - po tych wszystkich wpisach na pewno nie uważasz, że jest wart więcej, niż 500zł, więc za tyle mogę go kupić. Sprzedajesz? Pozbędziesz się problemów :D

taniFotograf
05-07-2020, 23:02
Ok. Słyną. Model 70d. Z błędu kończącego się wymianą płyty.
nie tylko 70d, wszystkie canony, mam ten błąd ciągle w 6d jak i bezlusterkowcu od canona

że jest wart więcej, niż 500zł
to jest właśnie zaleta! za tyle kupiłem moje 6d w idealnym stanie z 50k przebiegu. Ludzie pozbywają się canona.
SONY A7 III, wiadomo że pod każdym względem lepszy, ale już swoje kosztuje :(

Przemek_PC
06-07-2020, 11:47
Jest jakiś powód dla którego zamiast włożyć kartę do czytnika podłączasz aparat do komputera?

Mohinder
06-07-2020, 12:46
O to samo miałem zapytać. Praca aparatu jako zewnętrznej pamięci to chyba nie jest jego najważniejsze zadanie.

Bechamot
06-07-2020, 13:16
nie tylko 70d, wszystkie canony, mam ten błąd ciągle w 6d jak i bezlusterkowcu od canona

:(

Canon wbudowal w swoje aparaty System autodiagnozy.

jak widac masz aparat ze sprawnie dzialajacym systemem autodignozy , za ktory zreszta zaplaciles.
Gorzej , gdyby nie pokazywal bledow , gdyz wowczac mialbys prawo do w pelni uzasadnionych narzekan , ze System za ktory zaplaciles nie melduje bledow , wiec po co ?.

A tak masz dzialajacy aparat - wiec wszystko jest absolutnbie tak jak byc powinno.
ciesz sie z tego , za Taki meldunek masz.

z moich obserwacji wynika, iz Canon produkuje jedne z najtrwalszych i mniej zawodnych aparatow.
Mozna zgodzic sie z tym , ze aktualnie nie stosuje wiodacych technologii, ale nie ze jest bardziej zawodny od innych.

nigdy mnie nie zawiodl , nigdy sie nieoczekiwanie nie zepsul , zawsze wykonal powierzone zadanie i czesto lepiej niz bym sie spodziewal.

Prawdopodobnie fotografia to nie jest to czym sie powinienes zajmowac , gdyz sprawia Cie wiecej problemow niz innym .

Moze muzyka zalobna ? Sa takie rozne elektroniczne instrumenty , ktore zawsze stroja i Maja niezmienny od poczatku dzwiek , zas wrodzony pesymizm pewnie ulatwilby uprawianie takiej muzyki. Moglbys zapewne dojsc do ponadprzecietnych wynikow w ogolnym zasmucaniu .

Cenna cecha , trzeba tylko znalezc dla siebie odpowiednia nisze rynkowa.

taniFotograf
06-07-2020, 13:33
Canon wbudowal w swoje aparaty System autodiagnozy.

jak widac masz aparat ze sprawnie dzialajacym systemem autodignozy , za ktory zreszta zaplaciles
Wolałbym żeby zamiast systemu autodiagnozy sprzedawali działający aparat a nie
błędu komunikacji wewnętrznej wynikającego ze struktury elektrycznej drukowanej płytki scalonej, W większości przypadków błąd występuje podczas nieprzerwanej pracy aparatu, kiedy jego wewnętrzna temperatura jest wysoka, np. podczas ciągłego nagrywania filmów.

O to samo miałem zapytać. Praca aparatu jako zewnętrznej pamięci to chyba nie jest jego najważniejsze zadanie.
w innym temacie jak pytałem, dlaczego topowy Canon EOS R kłamie w specyfikacji o 4k:
https://www.youtube.com/watch?v=hDS_bP9LIcw

to też usłyszałem że to nie kamera i że w specyfikacji jest 4k to tak naprawdę nie jest 4k i po co mi w ogóle to 4k i to nie potrzebne, żebym kupił kamerę.

Jest jakiś powód dla którego zamiast włożyć kartę do czytnika podłączasz aparat do komputera?
bo nie znalazłem dobrego czytnika z usb 3.0. Jest jakiś powód żeby tego nie robić? Rozumiem że to normalne, że aparat przestaje działać po podłączeniu do komputera? i żeby go naprawić trzeba robić twarde resety? które mogę doprowadzić do:

Dalsze używanie aparatu może doprowadzić do sytuacji, w której nie będzie można go włączyć.

Kolekcjoner
06-07-2020, 14:05
taniFotograf - jeśli dalej będziesz prowadził tę krucjatę to się pożegnamy.