Zobacz pełną wersję : Sony A7S III i A5
jan pawlak
02-07-2020, 19:50
1. A7S III
Długo oczekiwany następca A7S II ma się pojawić (wg. przedstawiciela Sony p. Tanaka) zaraz po prezentacji EOS-R5
Walka konkurencyjna wchodzi w fazę gorącą, pojawiają się jego wypowiedzi:
W nowym wywiadzie Tanaka powiedział po raz kolejny, że następca As7II „przekroczy twoje oczekiwania”
Ma najwyższą na świecie rozdzielczość nowego 9,44 miliona punktów EVF !!!
W porównaniu z tym, nowy Canon EOS-R5 będzie miał 5 milionów EVF „Tylko”.
Obecnie skupiamy się na wprowadzeniu na rynek nowego aparatu, który będzie całkowicie przeprojektowany dla całego systemu, w tym czujnika obrazu. Wszystko jest nowe Mamy nadzieję, że spełni i przewyższy oczekiwania i prośby naszych klientów. Jestem przekonany, że nasz nowy model spełni ich wymagania.
„S” pierwotnie oznaczało „czułość”, ale teraz myślę, że powinno oznaczać „najwyższy” pod względem jakości obrazu i ekspresji. Wynika to z posiadania naprawdę dużych pikseli. Myślę, że wielu profesjonalistom i zaawansowanym użytkownikom spodoba się nowy aparat.
Głównie takie rzeczy jak 4K / 60p, 10-bit 4: 2: 2… naprawdę, czego można się spodziewać. Wiemy, że istnieje zapotrzebowanie na surowe RAW wideo. Jak wiecie, do naszych klientów należy wielu specjalistów, dlatego ciężko pracujemy, aby móc zapewnić tym osobom przechwytywanie surowych danych.
Pytanie, czy As7III przewyższy przyszłego EOS-R5? Myślę, że z czystej perspektywy wideo na pewno tak będzie. I podoba mi się, że mówią, że „S” oznacza teraz „Najwyższą jakość obrazu”. To bardzo obiecujące!
2. A5
Natomiast A5 to będzie tańsza wersji FF w cenie poniżej 1000$.
Ma to być ponoć uproszczona wersja A9II.
jp
PS
info za https://www.sonyalpharumors.com
Bechamot
03-07-2020, 08:42
przynajmniej w zapowiedziach sony wygralo juz z canonem.
mamy nowa dascypline - kto lepiej zapowie swoj aparat, na dlugo zanim ukaze sie na rynku.
mam nadzieje, ze bedzie mial wiecej niz 12 mpx .
wprawdzie to wystarcza , ale czasami brakuje rozdzielczosci , glownie ze wzgledu na koniecznosc cropowania niekiedy.
przy ok 20 -24 mpx czyli pixelach ok 6 mikro ( duzych jak na dzisiejsze Technologie) byloby calkiem fajnie.
Przemek_PC
03-07-2020, 09:48
Seria S jest dedykowana nagrywaniu filmów więc więcej pikseli nie potrzeba.
Bechamot
03-07-2020, 10:58
czy sony o tym wie ?
nazywa to urzadzenie aparatem fotograficznym .
;) o nagrywaniu filmów w 8K na pewno słyszałeś. Policz piksele.
Przemek_PC
03-07-2020, 12:07
Że tak zapytam, nagrasz film w 8k i co dalej z nim zrobisz? Zanim 8k się upowszechni to A7s będzie już w kolejnej wersji.
Że tak zapytam, nagrasz film w 8k i co dalej z nim zrobisz?
Szukasz racjonalnej odpowiedzi sądząc, że ma to znaczenie.
Ważne, co dużemu gronu nabywców wmówi marketing.
Ważna jest też cena, ważne dla ludzi z systemu Sony, że poprzednie body ma 5 lat itd. Ważne, że pojawił się konkurent w postaci Canona, który tez ma nieźle rozwinięte filmowanie (i Nikon, który daje najlepsze parametry w najniższej cenie, czego inni nie dostrzegają, bo jeśli chodzi o film to skreślili te firmę lata temu i trzymają się stereotypów).
jan pawlak
03-07-2020, 17:22
A7S III
Potwierdzone dotychczas specyfikacje następcy A7sII:
- nowa na świecie najwyższa rozdzielczość EVF 9,44 miliona punktów (rozdzielczość QXGA)
- pasywny (bezszumowy) układ chłodzenia
- Obsługa kart UHSII
za https://www.sonyalpharumors.com/second-confirmed-spec-sony-a7sii-successor-has-a-new-kind-of-passive-cooling-system-to-avoid-overheating/
jp
Że tak zapytam, nagrasz film w 8k i co dalej z nim zrobisz? Zanim 8k się upowszechni to A7s będzie już w kolejnej wersji.
Mam DejaVu. Zrobisz w 8K i na obejrzysz ekranie 8K.
Przemek_PC
04-07-2020, 10:50
Masz ekran 8k? Jaka wielkość?
Bechamot
04-07-2020, 11:30
niezaleznie od tego czy 8 k Ma sens czy nie , kilka dni temu w onecie natknalem sie na Reklame i oferty monitorow 8k . Jakis wybor juz jest.
Za iles lat pojawia sie monitory 64 k i pewnie beda dyskusje po co ? - skoro 32 k wystarcza.
Ach gdyby sony opakowal swoja Linie ML tak jak kiedys lustrzanki ( np A800 o ile pamietam jeszcze oznaczenia ) , byloby to Optimum mozliwosci technicznych i ergonomii.
zobaczymy - do tej pory sony zaskakiwal swoimi premieram wylacznie poztytywnie a pod pewnymi wzgledami nawet bardzo.
mozliwe , ze sony pojdzie w kierunku wysokiej jakosci obrazowania ( czyli niskie szumy , niska kurtoza , odwzorowanie barw, DR itp. ) rezygnujac z wysokiej rozdzielczosci. Mysle , ze rynek by sie nie obrazil na nieco nizsza rozdzielczosc , dostajac w zamian matryce o b. niskim szumie i wysokim DR.
A7S III
Potwierdzone dotychczas specyfikacje następcy A7sII:
- nowa na świecie najwyższa rozdzielczość EVF 9,44 miliona punktów (rozdzielczość QXGA)
- pasywny (bezszumowy) układ chłodzenia
- Obsługa kart UHSII
za https://www.sonyalpharumors.com/second-confirmed-spec-sony-a7sii-successor-has-a-new-kind-of-passive-cooling-system-to-avoid-overheating/
jp
Przetłumaczę Ci to z marketingowego na polski:
- nie mamy nic do zaoferowania czego nie miałaby już konkurencja, to damy EVF 9,44 mil pix (który i tak nic nie wnosi).
- nie radzimy sobie z odprowadzeniem ciepła, bo nasz procesor to stary ramol i grzeje się niemiłosiernie.
- po co nam szybkie karty CFast Express, skoro nie jesteśmy w stanie zaoferować RAWa?
Masz ekran 8k? Jaka wielkość?
A jakie znaczenie ma to czy ja mam taki ekran ?
Przemek_PC
04-07-2020, 19:00
Fundamentalne. Bo jeśli nie masz ekranu 8k to filmu nagranego w 8k nie obejrzysz w natywnej rozdzielczosci.
Zawsze jest spore pole do cropowania więc pod tym względem zawsze lepiej jak jest więcej.
Przemek_PC
04-07-2020, 19:36
Jak ktoś nie potrafi skomponować kadru przed wciśnięciem REC to faktycznie nadmiar pikseli się przyda. Ale to chyba nie tędy droga?
Fundamentalne. Bo jeśli nie masz ekranu 8k to filmu nagranego w 8k nie obejrzysz w natywnej rozdzielczosci.
Nie potrzeba w natywnej. Kadrujesz zdjęcie z natywnej rozdzieczości? Baaardzo wątpię.
Jak ktoś nie potrafi skomponować kadru przed wciśnięciem REC to faktycznie nadmiar pikseli się przyda. Ale to chyba nie tędy droga?
Mówisz do faceta, który 15 lat fotografował głównie na slajdach 6x7. Kadrowanie przed to podstawa. Ale nie dla dzisiejszej młodzieży.
Czy do oglądania zdjęć z body mającego 50 Mpx masz jakiś monitor graficzny? Oglądasz wycinki. A ludzie i tak chcę mieć 45 czy 50 Mpx. Bez sensu, bo 99% robi wydruki najwyżej A4 lub A3 ( o ile w ogóle robią wydruki!).
Mój prosty odtwarzacz filmowy (funkcja przeglądarki jpg) ma wyświetlanie filmu w powiększeniu 200%. Mogę oglądać wycropowany film.
Znam fotoreportera sportowego, wściekłego że w nowszym modelu lustrzanki nie dostał filmowania 4K. A wiesz do czego tego chciał? Wycinać stopklatki, bo go nie było stać na flagowy model mający kilkanaście fps. Więc wykombinował stopklatkę z 4K. Plik do prasy wystarczy. Z 8K byłby osikany ze szczęścia.
Ludzie sobie wymyślają dziwne rzeczy, a ty myslisz że racjonalizm zwycięża. Oni ci odpowiedzą, że zwycięża postęp, a ty jesteś zacofany.
Przemek_PC
04-07-2020, 23:26
Ale ja o filmowaniu a nie robieniu zdjęć pisałem.
Jakie to ma znaczenie. Klient zmieni zdanie i nie chce tak szeroko albo można zrobić wywiad na jednej kamerze i przebicia że zbliżeniami. To że nie widzisz zastosowania nie znaczy, że nie może się przydać. Puryzmem zalatuje.
Ale ja o filmowaniu a nie robieniu zdjęć pisałem.
Ja wiem. Film tez można kadrować.
Zobacz co robi marketing. Piękna wrzuta ze zdjęciem LCD R5 panelu filmowania 8K. Część ludzi dostaje orgazmu ;)
Sony ciągle nie podało jaka będzie matryca. Jakość będzie super - no to sobie może każdy napisać.
Zobacz co robi marketing. Piękna wrzuta ze zdjęciem LCD R5 panelu filmowania 8K. Część ludzi dostaje orgazmu ;)
Sony ciągle nie podało jaka będzie matryca. Jakość będzie super - no to sobie może każdy napisać.
Jakoś w przeciwieństwie do Canona bardziej ufam zapewnieniom Sony, że ich matryca i "jakość będzie super", bo patrzę z punktu realnego ich użytkownika. Znacznie mniejszy kredyt zaufania ma u mnie Canon, który cały czas fetuje nowe sukcesy na papierze.
Nie czytasz ze zrozumieniem. Nie ma znaczenia co ja mam ale co ma albo będzie miał użytkownik, które zechce wykorzystać 8K. To w jakim czasie kwota wejścia w system 8K będzie akceptowalna dla ciebie nie ma znaczenia.
--- Kolejny post ---
Marketingowcy jak widać spisali się
--- Kolejny post ---
Jakoś w przeciwieństwie do Canona bardziej ufam zapewnieniom Sony, że ich matryca i "jakość będzie super", bo patrzę z punktu realnego ich użytkownika. Znacznie mniejszy kredyt zaufania ma u mnie Canon, który cały czas fetuje nowe sukcesy na papierze.
Czasy takie, że ten kto pracował w zeszłym tygodniu w Canonie dzisiaj może pracować w Sony. Nie wiem skąd brak zaufania do Canona, psioczyć można na wszystko ale realnie czy jest się czego czepiać ?
Przemek_PC
07-07-2020, 01:23
Że tak zapytam, nagrasz film w 8k i co dalej z nim zrobisz? Zanim 8k się upowszechni to A7s będzie już w kolejnej wersji.Przeczytaj ze zrozumieniem co napisałem wcześniej w tym wątku.
jan pawlak
14-07-2020, 18:11
Wiemy teraz o A7s III (ponoć ma) : https://www.sonyalpharumors.com/sony-a7sii-successor-has-16bit-raw-output-and-600mbps-bitrate/
- New 12MP sensor with fast readout
- records FHD 240fps, 4k120fps 10bit 4:2:2 and 4K120fps raw over HDMI
- 600mbps bitrate
- Base ISO 160 for S-LOG3
- Max ISO 409600 (video)
- 16bit RAW output
- Sony claims 15 stops dynamic range
- world’s highest resolution new 9.44 million dot EVF (QXGA resolution)
- new kind of passive (noise free) cooling system
- no overheating, no recording time limits
- UHSII card support
- Looks pretty similar to a Sony A7rIV.
- fully articulating screen like the one used by the Sony ZV-1.
- announcement late July
- shipment start mid August
jp
Wiemy teraz o A7s III (ponoć ma) : https://www.sonyalpharumors.com/sony-a7sii-successor-has-16bit-raw-output-and-600mbps-bitrate/
- New 12MP sensor with fast readout
- records FHD 240fps, 4k120fps 10bit 4:2:2 and 4K120fps raw over HDMI
- 600mbps bitrate
- Base ISO 160 for S-LOG3
- Max ISO 409600 (video)
- 16bit RAW output
- Sony claims 15 stops dynamic range
- world’s highest resolution new 9.44 million dot EVF (QXGA resolution)
- new kind of passive (noise free) cooling system
- no overheating, no recording time limits
- UHSII card support
- Looks pretty similar to a Sony A7rIV.
- fully articulating screen like the one used by the Sony ZV-1.
- announcement late July
- shipment start mid August
jp
Kto próbował filmować przy braku światła wie, że kluczowym parametrem będzie ISO 409600 (wideo). No i jest 15 stops dynamic range i 16Bit RAW.
w zasadzie 12Mpikseli wystarcza do robienia zdjęć (nadal takie zdarza mi się robić) ale niewiele osób w to wierzy więc to raczej będzie służyło do video - 16 bit raw output 15 EV dynamic range - idzie nowe ale moze przy tak dużym pikselu nie jest to nową technologią a tyle po prostu dało się wyciągnąć z aktualnej, a i "no overheating" :mrgreen: i nie dali nikomu niepotrzebnego :mrgreen: 8k - z mojej perspektywy to bardzo specjalizowany korpus i ja gdybym miał wybierać wybrałbym coś bardziej uniwersalnego np R5 z większym naciskiem na obrazy nieruchome - dla mnie video to dodatek istotny i oczekiwany ale jednak dodatek - ale ogólnie fajnie że takie coś wychodzi bo konkurencja jest istotna dla konsumenta, a 16bitów i 15EV wytycza jakiś tam kierunek którym dotąd podążały korpusy z odrobinę większymi niż mały obrazek matrycami
jan pawlak
14-07-2020, 21:22
w zasadzie 12Mpikseli wystarcza do robienia zdjęć (nadal takie zdarza mi się robić) ale niewiele osób w to wierzy więc to raczej będzie służyło do video - 16 bit raw output 15 EV dynamic range - idzie nowe ale moze przy tak dużym pikselu nie jest to nową technologią a tyle po prostu dało się wyciągnąć z aktualnej, a i "no overheating" :mrgreen: i nie dali nikomu niepotrzebnego :mrgreen: 8k - z mojej perspektywy to bardzo specjalizowany korpus i ja gdybym miał wybierać wybrałbym coś bardziej uniwersalnego np R5 z większym naciskiem na obrazy nieruchome - dla mnie video to dodatek istotny i oczekiwany ale jednak dodatek - ale ogólnie fajnie że takie coś wychodzi bo konkurencja jest istotna dla konsumenta, a 16bitów i 15EV wytycza jakiś tam kierunek którym dotąd podążały korpusy z odrobinę większymi niż mały obrazek matrycami
Od początku (i całego rozwoju) segmentu A7/A9 był podział ukierunkowania na :
- A7 uniwersalne ("wszystkiego" średnio)
- A7S filmowanie z możliwością zdjęć wymagających dużych DR i niskich szumów
- A7R rozdzielczość/ostrość ze "średnim" zaawansowaniem technologii filmowania
- A9 sport,
Wygląda na to że R5 to próba połączenia A7S + A7R w jednym modelu/korpusie.
jp
Ciekaw jestem ceny. Nie będą mogli za bardzo poszaleć, a to plus dla konsumenta.
Wygląda na to że R5 to próba połączenia A7S + A7R w jednym modelu/korpusie.
jp
Jeżeli już to A7r i A9
Ciekaw jestem ceny. Nie będą mogli za bardzo poszaleć, a to plus dla konsumenta.
Jeżeli już to A7r i A9
Akurat nie. Jan dobrze napisał "A7S + A7R"
A9 II to inna liga do której R5 bym nie porównywał. Zresztą tak samo, jak nie porównałbym R5 do 1Dx III
Akurat nie. Jan dobrze napisał "A7S + A7R"
A9 II to inna liga do której R5 bym nie porównywał. Zresztą tak samo, jak nie porównałbym R5 do 1Dx III
A9 z migawką elektroniczną 20 klatek, z mechaniczną 10 klatek
R5 i R6 z elektroniczną 20, mechaniczną 12.
Rozdzielczość możesz sobie wybrać.
A9II do R5 też bym nie porównywał, bo to faktycznie inna liga. A9II to raczej R6 :-)
Co za czasy, następca 6d przegonił topowy "sportowy" korpus Sony, za który nie tak dawno Sony wołało 25.000,- zł :-)
A9 z migawką elektroniczną 20 klatek, z mechaniczną 10 klatek
R5 i R6 z elektroniczną 20, mechaniczną 12.
Rozdzielczość możesz sobie wybrać.
Co za czasy, następca 6d przegonił topowy "sportowy" korpus Sony, za który nie tak dawno Sony wołało 25.000,- zł :-)
Zabawne rzeczy piszesz , jak zawsze ;)
Zapewne nie zauważyłeś iż Canon nigdzie się nie pochwalił , że w nowych R-kach rozwiązał problem rolling-shutter, który w A9 w ogóle nie występuje. Jeśli faktycznie o tym "zapomnieli" to 20 fps, będzie można włożyć między bajki jako nieużyteczny gadżet, podobnie jak 8K.
Cytat: "Gordon Laing from CamerLabs for example was told explicitly to NOT talk about Rolling Shutter."
Zabawne rzeczy piszesz , jak zawsze ;)
Zapewne nie zauważyłeś iż Canon nigdzie się nie pochwalił , że w nowych R-kach rozwiązał problem rolling-shutter, który w A9 w ogóle nie występuje. Jeśli faktycznie o tym "zapomnieli" to 20 fps, będzie można włożyć między bajki jako nieużyteczny gadżet, podobnie jak 8K.
Pocieszaj się jak możesz, ale to A9 już jest praktycznie nie do obrony. Czekamy na potrójny cashback + talon na balon :-)
Pocieszaj się jak możesz, ale to A9 już jest praktycznie nie do obrony. Czekamy na potrójny cashback + talon na balon :-)
Ja się nie muszę pocieszać. Od roku fotografuję aparatem, który kosztuje połowę ceny R6 i ma to samo na pokładzie ;)
Ja się nie muszę pocieszać. Od roku fotografuję aparatem, który kosztuje połowę ceny R6 i ma to samo na pokładzie ;)
Tak, tak. A świstak....
jan pawlak
28-07-2020, 16:45
A7S III oficjalnie ogłoszona
4871
https://www.sonyalpharumors.com/sony-a7siii-officially-announced/
i optyczne :
https://www.optyczne.pl/772.1-artykuł-Sony_A7S_III_w_naszych_rękach.html
jp
https://www.youtube.com/watch?v=_TzbefT0gq4
Porównanie iso A7s3 vs R6 (iso25600):
https://www.youtube.com/watch?v=b_hp7HYDveQ
Fajny ten Sony a7s3. Tak z dwa lata temu pewnie byłaby dobra sprzedaż. Czyli z 15 sztuk.
Porównanie iso A7s3 vs R6 (iso25600):
https://www.youtube.com/watch?v=b_hp7HYDveQ
Nawet z R5...
4875
Nawet z R5...
]
ale masz świadomość, że jeden ma matrycę 45 mpix, a drugi 12 mpix?
Panama Joe
30-07-2020, 12:18
https://www.youtube.com/watch?v=tgcp8wXAUZY&feature=youtu.be
Wychodzi na to że w "terenie" SONY też się przegrzewa, i przy 4k potrafi to zrobić nawet szybciej niż Canon. Cóż, pewnych rzeczy się jednak nie przeskoczy.
W zakresie stabilizacji też nie doszli do poziomu nowych eRek. Mała dziura bagnetu jednak ma swoje konsekwencje.
Oczywiście, wiem, że te 12mpx to nieco śmieszne jest...
jan pawlak
06-08-2020, 12:44
Fajny ten Sony a7s3. Tak z dwa lata temu pewnie byłaby dobra sprzedaż. Czyli z 15 sztuk.
Sony ostrzega, że mogą wystąpić opóźnienia w dostawie Sony A7sIII, ponieważ zamówienia w przedsprzedaży „znacznie przekroczyły nasze oczekiwania”
https://www.sonyalpharumors.com/sony-warns-there-might-be-sony-a7siii-shipment-delays-because-preorders-greatly-exceeded-our-expectations/
jp
Sony ostrzega, że mogą wystąpić opóźnienia w dostawie Sony A7sIII, ponieważ zamówienia w przedsprzedaży „znacznie przekroczyły nasze oczekiwania”
https://www.sonyalpharumors.com/sony-warns-there-might-be-sony-a7siii-shipment-delays-because-preorders-greatly-exceeded-our-expectations/
jp
A to ciekawe, bo w Polsce aparatu jeszcze nie ma, a pojawił się cash back 1200 zł + 5 lat gwarancji :-) Takich bonusów Sony raczej nie rozdaje jak coś się tak świetnie sprzedaje.
jan pawlak
06-08-2020, 17:40
A to ciekawe, bo w Polsce aparatu jeszcze nie ma, a pojawił się cash back 1200 zł + 5 lat gwarancji :-) Takich bonusów Sony raczej nie rozdaje jak coś się tak świetnie sprzedaje.
Podasz link czy raczej Ty jesteś taki "wspaniałomyślny" ?
jp
Podasz link czy raczej Ty jesteś taki "wspaniałomyślny" ?
jp
W kilku sklepach, np tutaj
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/Bezlusterkowiec-Sony-A7SIII?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
jan pawlak
06-08-2020, 20:14
W kilku sklepach, np tutaj
https://www.fotoplus.pl/aparaty-cyfrowe/bezlusterkowce/Bezlusterkowiec-Sony-A7SIII?utm_source=ceneo&utm_medium=referral
Cashback to kupno wyrobu i zwrot gotówki za kupno tego wyrobu, w "ogłoszeniu" sprawa dotyczy zwrotu gotówki przy "dokupieniu" obiektywów
Jest różny cashback przy zakupie obiektywów, sam ostatnio "zarobiłem" sporo kasy.
W Sony za założenie konta i rejestracje wyrobu w ich serwisie dostaje się darmowy/dodatkowy rok gwarancji
jp
Cashback to kupno wyrobu i zwrot gotówki za kupno tego wyrobu, w "ogłoszeniu" sprawa dotyczy zwrotu gotówki przy "dokupieniu" obiektywów
Jest różny cashback przy zakupie obiektywów, sam ostatnio "zarobiłem" sporo kasy.
p
Tu masz bez konieczności zakupu obiektywu:
https://www.beiks.com.pl/bezlusterkowce/10192-depozyt-sony-a7s-iii-body-5-lat-gwarancji-w-zestawie-przedsprzedaz-zarezerwuj-juz-dzis-4548736119154.html
jan pawlak
06-08-2020, 21:55
Tu masz bez konieczności zakupu obiektywu:
https://www.beiks.com.pl/bezlusterkowce/10192-depozyt-sony-a7s-iii-body-5-lat-gwarancji-w-zestawie-przedsprzedaz-zarezerwuj-juz-dzis-4548736119154.html
No to szkoda że nie filmuję.
jp