Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : 6d mark1 i Canon 580 EX mark1 - ograniczenia

taniFotograf
22-06-2020, 20:38
Jak wchodzę w ustawienia lampy to jest że lampa nie jest wspierana/albo nie ma zasilania.
Z tego co czytałem to dopiero Canon 580 EX mark2 jest wspierany.

Jakie są tego konsekwencje? bo wszystko działa dobrze, jedynie ogniskową ręcznie wybieram na lampie
Czy zmiana ogniskowej obiektywu ma znaczenia jak korzystam ze światła odbitego od sufitu ściany, ogólnie nigdy nie korzystam z bezpośredniego?
Czy wyciąganie dyfuzora ma sens jak odbijam od sufitu?

r_m
23-06-2020, 05:12
Canon dopiero od wersji "II" wprowadził możliwość zmiany ustawień lamp przez stopkę. Tyle znaczy to "wspieranie".
Zależy.
W wielu wątkach piszesz z pozycji doświadczonego, zawodowego fotografa, ale przy takim założeniu niektóre Twoje pytania mogą mocno dziwić, mówiąc delikatnie

taniFotograf
23-06-2020, 09:07
Canon dopiero od wersji "II" wprowadził możliwość zmiany ustawień lamp przez stopkę. Tyle znaczy to "wspieranie".

siłę błysku mogę zmieniać przez stopkę, przesłonę i iso też dobrze komunikuje. Jedyne co nie działa to informacja o ogniskowej.
Czyli w zasadzie nie ma się co przejmować tym komunikatem, bo w menu informacja jest że lampa nie jest swpierana.

jak zwykle w każdym temacie offtop robicie:

W wielu wątkach piszesz z pozycji doświadczonego, zawodowego fotografa, ale przy takim założeniu niektóre Twoje pytania mogą mocno dziwić, mówiąc delikatnie
czy muszę być alfą i omegą żeby dostrzec tak oczywiste rzeczy jak brak 4k, upscaling 2k do 4k, czy crop w 4k w Video i inne kwiatki które powinny działać i działają u konkurencji tylko nie w canonie? czy niedziałające wifi? niestety jak np zapytałem o wifi to dostałem odpowiedź że działa z video a oczywiście nie działa. Zapytałem o magic latern to się pytacie w wątku "co to za menu na filmiku"

Przemek_PC
23-06-2020, 09:42
Instrukcję obsługi lampy czytałeś? Ogniskowa lampy zmienia się automatycznie tylko przy ustawieniu palnika na wprost. Działało tu już w ten sposób zanim jeszcze cyfrowe lustrzanki się pojawiły w lampach 420EX i 380EX.

taniFotograf
23-06-2020, 09:44
Instrukcję obsługi lampy czytałeś? Ogniskowa lampy zmienia się automatycznie tylko przy ustawieniu palnika na wprost.

Jak wchodzę w ustawienia lampy to jest że lampa nie jest wspierana/albo nie ma zasilania.

Przemek_PC
23-06-2020, 10:05
Oznacza to tyle, że z poziomu aparatu nie zmienisz jej ustawien tylko musisz użyć menu w lampie. Jednak jak sam zauważyłeś aparat przekazuje do lampy informacje o przysłonie a ja dodam, że o ogniskowej informacja również jest przekazywana tylko aby zoom lampy działał automatycznie palnik lampy musi być ustawiony na wprost.

taniFotograf
23-06-2020, 11:57
Oznacza to tyle, że z poziomu aparatu nie zmienisz jej ustawien
regulacja sily blysku normalnie działa przez guzik info

Leon007
23-06-2020, 12:21
Jesteś pewny że wszystko ogarnąłeś może czegoś nie doczytałeś? Mam starą piątkę i lampę Metz (stary aparat i nie firmowa lampa) i jedyny brak komunikacji to korekta siły błysku. W drugim aparacie, czyli siódemce, komunikacja jest pełna. A Twoja szóstka to nowszy sprzęt no i firmowa lampa.

Bechamot
23-06-2020, 13:02
Czy zmiana ogniskowej obiektywu ma znaczenia jak korzystam ze światła odbitego od sufitu ściany, ogólnie nigdy nie korzystam z bezpośredniego?
Czy wyciąganie dyfuzora ma sens jak odbijam od sufitu?

ad 1 - teoretycznie tak, niewielki ale jednak

ad 2 - tez ma wplöyw korzystny , gdyz czesc swiatla przechodzacego przez dyfuzor oswietla bezposrednio motyw , tzn rozjasnia cienie od swiatla odbitego z gory , czyli zmniejsza Kontrast - wplylw pozytywny .
Z tym zeby odbic od sciany/sufitu przez dyfuzor to odleglosci nie moga byc duze a moc lampy potezna.

ale i tak wiekszy wplyw ma jak dziala TTL , a z tym roznie bylwa - nie zawsze proporcjonalnie ze zmiana odleglosci , gwrantujac takie samo oswietlenie - jakbysmy tego oczekiwali

r_m
23-06-2020, 14:23
ad 2 - tez ma wplöyw korzystny , gdyz czesc swiatla przechodzacego przez dyfuzor oswietla bezposrednio motyw

Czytając w pytaniu o "wyciągnięciu dyfuzora" zakładam, że chodzi o wysunięcie "szybki" poszerzającej kąt świecenia, i położenie jej na palniku, jak instrukcja lampy przykazała. Tylko wtedy trudno myśleć o oświetleniu motywu światłem bezpośrednio z dyfuzora, jeśli palnik jest skierowany w sufit. O ile chodzi o ten dyfuzor.

Nozanu
30-06-2020, 08:14
Zwykle nie ustawia się lampy pionowo ani poziomo tylko pośrednio, regulując w ten sposób ilość światła odbitego do ilości tego padającego bezpośrednio.
Dyfuzor(ten w lampie) zwiększa kąt rozproszenia światła na tyle mocno że kierując lampę w sufit tworzy taką czapę światła widoczną w kadrze co nie za bardzo jest pożądane. Po to mamy obracane palniki aby płaszczyznę odbijającą wymanewrować poza kadr.
I na marginesie: mając 6D oraz L is i tylko DPP4 - można łatwo odzwyczaić się od lamp.