PDA

Zobacz pełną wersję : Kopiowanie slajdów

marfot
17-05-2020, 22:15
Czasami mam potrzebę skopiowania slajdu i nie mam nic pod ręką, żeby to ułatwić.
Zgapiłem się w swoim czasie i zniknęły praktycznie z rynku typowe przyrządy do fotograficznego kopiowania slajdów.
To co jest na ebayu to raczej drogie sprzęty nowszej generacji. Chiny milczą.
Może ktoś się podzieli pomysłem jak bezproblemowo skopiować slajd w ramce z wykorzystaniem aparatu.
Jakiś link do sprawdzonego przyrządu?

marfot
04-06-2021, 21:11
Temat kopiowania ogarnięty.
Czy ktoś mógłby polecić jakieś presety do LR lub inny soft w celu zniwelowania skutków leżakowania przez 30 lat slajdów ORWO?
Chodzi przede wszystkim o korektę kolorów.
Szukam w necie ale temat już chyba przebrzmiały.

mkamelg
04-06-2021, 22:02
https://exchange.adobe.com/creativecloud.details.12445.retro-exposure-presets.html

Color Film Effects. This collection consists of pure color film emulations.

- Other : Jessops SHR 100/200, ORWO Chrom UT18/21, Polaroid 690, Polaroid 990, Svema Color 125/DS-4/DS100

Black and White Film Emulation Effects. This collection consist of pure black and white film emulations

- Other: Arista Edu Ultra 100/200/400, Polaroid Polapan Pro 100, Silberra U200/U400, Bergger BRF 200/400 Plus, ERA 100, ORWO N74/NP15/NP20, Svema FN64/FN125

Vintage Color Film Effects. This collection consists of vintage color film emulations and cross processing. Cross process is a technique that was originally developed for processing film images. By processing the film in the wrong type of chemicals, you could create a highly stylised image with drastically different colours and contrast.

- ORWO: Chrom UT 18 / vintage print green cast; Chrom UT 21 / vintage film scan; Color NC 21 / exp. film magenta cast

marfot
05-06-2021, 10:45
https://exchange.adobe.com/creativecloud.details.12445.retro-exposure-presets.html

Fajny zestaw - dzięki.
Z tym, że te presety nastawione są na przekształcenie wizualne współcześnie zrobionej fotki na styl któregoś z wymienionych materiałów.
Ja poszukuję jakby przywrócenia oryginalnej kolorystyki materiału ze zminimalizowanymi efektami starej emulsji.

Zacząłem szukać w języku niemieckim i jest lepiej :). Jednak to ORWO.
Skleciłem jakiś swój preset ale zachwycony nie jestem.
Jest pytanie czy w ogóle korygować coś czy zostawić jako starocie :roll:?

solti
10-06-2021, 15:36
Ciekawy temat. Sam mam mnóstwo starych slajdów i pewnie prędzej, czy później, będę też chciał coś z nimi zrobić.
Marfot mógłbyś podzielić się tym, jak ogarnąłeś temat samego kopiowania? Jakieś sprawdzone rozwiązanie, godne polecenia? Jeśli nie chcesz tutaj, może być na PW. Z góry dzięki!

marfot
10-06-2021, 19:16
Marfot mógłbyś podzielić się tym, jak ogarnąłeś temat samego kopiowania? Jakieś sprawdzone rozwiązanie, godne polecenia? Jeśli nie chcesz tutaj, może być na PW. Z góry dzięki!

Skompletowałem taki zestaw:
6359

1. Nikon Slide Copying Adapter ES-1 (46 USD)
2. Redukcja M52/M67 (13 PLN)
3. EF 35/2IS
4. Pierścień pośredni 12 mm Viltrox (165 PLN za komplet 3 sztuk)
5. Adapter EF-M
6. M50
Zamiast M50 można użyć R w funkcji crop ale stracimy na rodzielczości.

Adapter ES-1 jest dedykowany do Nikkorów Macro 55 lub 60 mm. Ja użyłem mojego C35/2IS bo mam ;)
Uzyskuję obrazek jak poniżej:

6360

Chodzi mi o pokazanie stopnia wypełnienia, stąd paproszki i żadna obróbka.
Tu wychodzi 5066x3377 po wykadrowaniu. W przypadku R jest to ok. 3460x2306 - zależy jak przycinamy krawędzie.
Jakość reprodukcji jest na tyle dobra, że oryginalne ziarno jest doskonale widoczne.

Użycie innego szkła wymaga trochę kombinacji - mi nic nie wyszło więc mam taki zestaw.
Zestaw jest bardzo wygodny w użytkowaniu. Jako podświetlenie stosuję LEDowy YN300Air. Mam więc panowanie nad temperaturą barwową.
Przy przysłonie ok. f/11 nie ma problemów z GO, AF nawet działa, manualne ostrzenie niewiele polepsza.

solti
11-06-2021, 00:35
Skompletowałem taki zestaw:
Super! Marfot bardzo, ale to bardzo Ci dziękuję! Na spokojnie będę musiał to sobie przeanalizować. Mam sporo starych slajdów ORWO, prawie wszystkie zdjęcia z mojego dzieciństwa Ojciec tak robił. Chciałbym to wreszcie zdigitalizować.
35 mm chwilowo nie mam, M50 też nie, ale oprócz R mam jeszcze 7D2. Musze pomyśleć nad szkłem i odległością ostrzenia. Mam 50/1.4, ale nie wiem, czy uzyskam odpowiednią odległość ostrzenia z pierścieniami. Musze dokładnie przeanalizować, czego mi brakuje.
Jeszcze raz dzięki!