Zobacz pełną wersję : Akumulator LP-E6N , Canon 80d , zamiennik
Ku mojemu zaskoczeniu po niespełna 2 latach akuś obniżył jedną kreskę. Cóż przyzwyczajony do 400 d gdzie po 12 latach akuś ma się dobrze to mały szok. Ale używanie Live chyba swoje robi choć zacząłem podejrzewać że w serwisie zrobili mi podmiankę bo aparat wylądował tam gdy przestała działać kukułka. Ale takie świństwo serwis by chyba nie zrobił....
Ceny oryginałów zwaliły mnie z nóg więc czas pomyśleć o zamienniku no i standardowe pytanie, jaki polecacie jakie macie doświadczenia z taką a nie inną firmą. Wybór jest duży ale wiadomo jeśli coś kosztuje 50 zł i 150 zł to jakaś różnica musi być. Focę amatorsko więc nie mam dylematów że na ślubie mi aparat padnie. Znalazłem w ulubionym przeze mnie sklepie X-kom zamiennik z 2 letnią gwarancją więc poważnie rozważam zakup właśnie tu https://www.x-kom.pl/p/505887-akumulator-do-aparatu-newell-zamiennik-lp-e6n.html ale czy ten jest wart uwagi? Zauważyłem też że mają zamiennik bez literki "n" https://www.x-kom.pl/p/252683-akumulator-do-aparatu-newell-zamiennik-lp-e6.html Czy ten drugi podejdzie pod 80d? Kupiłbym bym nawet 2 szt zamiast 1 szt z "literką n" bo myślę że to po prostu bardziej ekonomiczne rozwiązanie. Aaaa.... i jak kwestia ładowania prze ładowarkę bo tu też może być coś nie tak?
Ale jest jakaś różnica w użytkowaniu, czy po prostu "stopień zużycia" pokazuje dwa zielone prostokąty zamiast trzech? U mnie dwa LP-E6N też mają po dwie kreski, a różnicy w wydajności nie widzę.
Chyba że chodzi o to że po naładowaniu teoretycznie do pełna w ikonce baterii brakuje kreski, to rzeczywiście byłaby kicha.
Pokazuje 2 prostokąty zamiast trzech. Wg instrukcji już coś tam mu ubyło. Niby, jeden prostokąt = myśl o nowym. Za świeża sprawa żebym wyczuł czy rzeczywiście pojemność spadła co i tak jest dość trudne do określenia w warunkach amatorskich przy zabawie na Live (dużo robię makro)
... czy po prostu "stopień zużycia" pokazuje dwa zielone prostokąty zamiast trzech? U mnie dwa LP-E6N też mają po dwie kreski, a różnicy w wydajności nie widzę.
Mam podobnie, 2 sztuki LP-E6N od nowości, w wakacje będzie 2 lata i ostatnio także zauważyłem
4447
Myślę, że nie ma się czym za bardzo przejmować, ładują się do 100%. Np. do 1ds mark III mam oryginalną baterię (już ponad 12 lat!) i od zawsze jak pamiętam pokazuje 2 kreski, ale bez problemu wykonuje na niej około 2500 zdjęć, po naładowaniu i przeleżeniu miesiąca (poza aparatem) pokazuje jeszcze 60% naładowania, gdy tymczasem kilka lat młodszy zamiennik po 2-3 tygodniach jest rozładowany do zera.
Mohinder
03-05-2020, 09:40
Witam
Kupiem kiedyś jako dodatkową baterie właśnie Novela ale wersjie z N. Działa i ładuje się bez porblemu i generalnie polecam tą wersję gdyż jest to wersja nie tylko o wiekszej pojemności ale również przystosowana do nowych regulacji prawnych w podróżowaniu samolotem. Jest jeszcze jedna różnica. Baterii bez N nie wolno ładować ładowarką do wersji N odwrotnie można.
Canon LP-E6 vs LP-E6N Battery Differences
Canon have released a newer version of LP-E6 which basically is the same format with minor internal changes which has to do with the new air travel regulations and some other international battery safety regulations. LP-E6N also have a slightly higher capacity than the older LP-E6 battery otherwise they are interchangable (except the charger!, read bellow).
Can I use the LP-E6 batteries in my new Canon camera which comes with an LP-E6N battery ? YES you can! However Canon says that you cannot charge an LP-E6 battery with the new charger for the LP-E6N battery.
Czyli jednak coś jest na rzeczy z tymi ładowarkami. Też gdzieś mi to przewinęło się przed oczami. Choć same ładowarki to groszowa sprawa więc też to można by obejść tylko pytanie czy warto kupować bez "N" skoro z "N" są niewiele droższe. W między czasie znalazłem jeszcze taniej https://www.mediaexpert.pl/foto-i-kamery/akcesoria-do-aparatow-i-kamer/akumulatory-i-baterie-do-aparatow-i-kamer/akumulator-newell-lp-e6n i chyba kupię jako drugą co by też odciążyć oryginalną. Ciekawi mnie jednak że w specyfikacji nie podają 80d i to na wielu stronach i w wielu sklepach. Znów coś nie tak?
Znalazłem w ulubionym przeze mnie sklepie X-kom zamiennik z 2 letnią gwarancją więc poważnie rozważam zakup właśnie tu https://www.x-kom.pl/p/505887-akumulator-do-aparatu-newell-zamiennik-lp-e6n.html ale czy ten jest wart uwagi?
Do R kupiłem 2 szt. LP-E6N Newell. Po roku praktycznie jak oryginał: z gruba 250 fotek daje spadek o 20% poziomu naładowania.
Mohinder
03-05-2020, 12:14
Masz za to napisane w instrukcji aparatu jakiego akumulatora wymaga. Kupuj z N i nie kombinuj.
Nie kombinuję tylko pytam mądrzejszych
n oznacza że można ładować w body, jeśli body ma taką opcje. W R używam oryginał z R i 3 zamienniki LP-E6, dwa Phottixy, które mają już dobrych parę lat i nowy Newell. Newell z tych wszytskich jest najsłabszy. Bez problemu wszystkie ładuję w najnowszej ładowarce od R.
sprocket73
04-05-2020, 22:28
Moje doświadczenia z akumulatorami LP-E6.
W 2012 kupiłem 60D, na pierwszy wakacyjny wyjazd dokupiłem zamiennik i używałem na zmianę z oryginalnym. Początkowo zamiennik sprawował się mniej więcej tak samo, jak oryginał, ale już podczas pierwszej zimy widać było różnicę, na korzyść oryginału. W 2014 roku, czyli po 2 latach, oryginał zasygnalizował lekkie zużycie - zniknął 1 zielony prostokąt. Trochę się przejąłem i na kolejny wakacyjny wyjazd dokupiłem kolejny zamiennik i używałem rotacyjnie wszystkich 3. Najnowszy zamiennik i lekko zużyty oryginał trzymały dobrze, zamiennik 2-letni był wyraźnie słabszy. Nie wiem kiedy oryginałowi spadła kolejna kreska zużycia, ale jak w 2017 roku zakupiłem 80D, to oryginał z 2012 pokazywał jeden prostokąt czerwony. Co ciekawe oba zamienniki pokazywały 3 zielone, ale to jest chyba tylko kwestia braku pełnej kompatybilności, bo ten starszy zamiennik robił już tylko kilkadziesiąt zdjęć. Jak sprzedawałem stare body, to razem z nim pozbyłem się starszego zamiennika. Miałem więc znowu 3 akumulatory, stary oryginał LP-E6 z 2012, zamiennik z 2014 i nowy LP-E6n z 2017. Na dzień dzisiejszy oba oryginały na oko działają praktycznie tak samo, zarówno ten 8-letni, który od kilku lat wg wskaźnika jest całkowicie zużyty, jak i ten nowy, którego sprawdziłem teraz i odkryłem, że jednej kreski mu ubyło. Zamiennik z 2014 ledwie zipie, choć cały czas pokazuje 3 zielone prostokąty. W 80D od samego początku zamiennik po włożeniu ostrzega, że nie jest oryginalny i trzeba potwierdzić, że chce się go używać na własną odpowiedzialność.
Wnioski:
1. wskaźnikiem zużycia się nie przejmuj
2. zamienniki są gorsze niż oryginały
p.s.
zdjęć robię sporo, 60D przez 5 lat ponad 160 tys.
Też bym się tym wskaźnikiem nie przejmował. W Canonie szybko spada ale już np w takim Nikonie po 5 latach dalej pokazuje stan zużycia 0 czyli 100%. Z zamienników to stare Photixy dobrze trzymają i długo nieużywane mało tracą energii
Zamówiłem. Będę używał z ciekawości i rotacyjnie i mam spokojną głowę że mam zapas gdyby coś ..... Tak się jeszcze zastanawiam czy gdyby zamiennik padł w ciągu 2 lat czy jest to podstawa do reklamacji czy uznają to za normalny objaw zużycia?
tak, możesz reklamować
tak samo jak brak pogody w wakacje czy to ze chleb jest stary po 3 dniach
włącz myślenie
Jak kupisz aku do auta i po roku przy rozruchu ani zipnie nie będziesz reklamował??? Uznasz że to normalne?
kup oryginał nie będziesz miał infantylnych pomysłów
do samochodu także
Zamówiłem. Będę używał z ciekawości i rotacyjnie i mam spokojną głowę że mam zapas gdyby coś ..... Tak się jeszcze zastanawiam czy gdyby zamiennik padł w ciągu 2 lat czy jest to podstawa do reklamacji czy uznają to za normalny objaw zużycia?
to chyba oczywiste ze sprzedawca odpowiada przez 2 lata za badziew który sprzedaje (po to jest ustawa) - ja odesłałem kiedyś newella który przestał działać po ponad roku i przysłali nowy, nawet paragonu nie miałem a jedynie link do aukcji i maile po zakupie (bo wedle ustawy nie musisz mieć paragonu a tylko dowód zakupu), zamiennki działają słabiej mam aktualne dwa - hahnel (czemu chiński zamiennik nazywa się z niemiecka, no czemu? :mrgreen:) i newell (ten odesłany) - który jest lepszy nie wiem bo nie sprawdzam - hahnel ma trzy zielone, canon 2 zielone jeden czerwony, a newell nie wiem wrzuciłem w ładowarkę :mrgreen:
Kupiłem.... Ja mam jeszcze w głowie jakieś stare zasady które podobno z głowy muszę już wywalić. Kiedyś była szkoła żeby na początku (2-3x) ładować na max i używać do pełnego rozładowania, wtedy rzekomo wydłużało to żywotność. Teraz CHYBA już tak nie jest (efekt pamięci czy jakoś tak) Zostało coś z tej szkoły dziś? Obecnie jest naładowany w 70% w instrukcji pisze żeby od razu naładować do pełna.Ma sens stosować się do tych zaleceń o których pisałem wyżej?
Kiedyś też mówiono nie używasz, rozładuj, teraz zaś podobno dokładnie na odwrót doładowuj jak nie używasz. Ile w tym wszystkim prawdy?
Kupiłem.... Ja mam jeszcze w głowie jakieś stare zasady które podobno z głowy muszę już wywalić. Kiedyś była szkoła żeby na początku (2-3x) ładować na max i używać do pełnego rozładowania, wtedy rzekomo wydłużało to żywotność. Teraz CHYBA już tak nie jest (efekt pamięci czy jakoś tak) Zostało coś z tej szkoły dziś? Obecnie jest naładowany w 70% w instrukcji pisze żeby od razu naładować do pełna.Ma sens stosować się do tych zaleceń o których pisałem wyżej?
Kiedyś też mówiono nie używasz, rozładuj, teraz zaś podobno dokładnie na odwrót doładowuj jak nie używasz. Ile w tym wszystkim prawdy?
nie używasz naładuj ma leżeć naładowany jak zostawisz rozładowany to padnie
Jak kupisz aku do auta i po roku przy rozruchu ani zipnie nie będziesz reklamował??? Uznasz że to normalne?
Spadek sprawności akumulatora jest naturalnym objawem i nie będzie podlegał gwarancji. Całkowity pad aku to zazwyczaj wina głębokiego rozładowania i to tez nie podlega gwarancji
--- Kolejny post ---
nie używasz naładuj ma leżeć naładowany jak zostawisz rozładowany to padnie
Podobno zarówno głębokie rozładowanie jak i pełne naładowanie dla nieużywanego li-ion jest niezalecane
--- Kolejny post ---
jeżeli to Li-ion to nic nie musisz z nim robić
jeżeli to Li-ion to nic nie musisz z nim robić
Ale czasami żeby działał to chyba trzeba Go naładować ? :mrgreen:
Ale czasami żeby działał to chyba trzeba Go naładować ? :mrgreen:
czasami tak a czasami nie :)
Nie ma takiego akumulatora jak w tytule lp-6en
Mohinder
06-05-2020, 23:14
Nie ma takiego akumulatora jak w tytule lp-6en
Czepiasz się czeskiego błędu :) Myślę, że każdy i tak przeczytał nazwę prawidłowo. Podobnie jak kązdy chyba bez problemów przeczyta owy tekst:
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch
uweniretasytch nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa.
Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu,
ptzosaloe mgoa byc w niaedzile i w dszalym caigu nie pwinono to sawrztac
polbemórw ze zozumierniem tksetu. Dzijee sie tak datgelo, ze nie czamyty
wyszistkch lteir w solwie, ale clae solwa od razu no i jak ?
Podobno zarówno głębokie rozładowanie jak i pełne naładowanie dla nieużywanego li-ion jest niezalecane
możliwe - ale jak zostawisz nieładowany to jest duże prawdopodobieństwo że padnie, jak naładujesz do pełna to po jakimś tam czasie sam się trochę rozładuje i nie bedzie naładowany do pełna
Dobre..., dopiero teraz zauważyłem swój błąd :mrgreen: Poproszę administrację o poprawienie tytułu bo faktycznie kogoś kiedyś może to zmylić albo wyszukiwarka mu nie znajdzie.
Czepiasz się czeskiego błędu :) Myślę, że każdy i tak przeczytał nazwę prawidłowo. Podobnie jak kązdy chyba bez problemów przeczyta owy tekst:
Zdognie z nanjwoymszi baniadmai perzporawdzomyni na bytyrijskch
uweniretasytch nie ma zenacznia kojnolesc ltier przy zpiasie dengao solwa.
Nwajzanszyeim jest, aby prieszwa i otatsnia lteria byla na siwom mijsecu,
ptzosaloe mgoa byc w niaedzile i w dszalym caigu nie pwinono to sawrztac
polbemórw ze zozumierniem tksetu. Dzijee sie tak datgelo, ze nie czamyty
wyszistkch lteir w solwie, ale clae solwa od razu no i jak ?
Jest GIT!