PDA

Zobacz pełną wersję : Porównywanie zdjęć, w jaki sposób?

Mohinder
26-04-2020, 23:00
Witam
Pewnie to dla niektórych śmieszne pytanie ale chciałem się dowiedzieć w jaki sposób najwygodniej porównać zdjęcia? Chodzi mi to aby w dwóch oknach widzieć dwa zdjęcia, taki sam kadr ale na przykład inne ustawienia. Gdzieś widziałem jak ktoś właśnie miał dwa zdjęcia z powiedzmy dwóch różnych obiektywów i w powiększeniu przesuwając jedno zdjęcie drugie również się przesuwało pokazując ten sam fragment. Szukałem tego na przykład w DPP4 ale nie znalazłem.
Czy ktoś wie jak to osiągnąć?
Pozdrawiam serdecznie.

marfot
27-04-2020, 00:25
W LR zapewnia to podział ekranu XY po wybraniu dwóch zdjęć w Library.
W DPP jest podgląd równoczesny zdjęcia przed i po wywołaniu.

Bangi
27-04-2020, 09:32
Polecam - Fast Stone, używam do przeglądania zdjęć.
A jak porównać dwa zdjęcia --> https://www.youtube.com/watch?v=PZOUbDtOdNY

Mohinder
27-04-2020, 10:24
Bangi dziękuję. Właśnie tego mi było trzeba.
Marfot również dziękuję. Niestety nie korzystam z LR.

Bangi
27-04-2020, 10:29
Nie ma za co. Faststona używam od dawna. Jest naprawdę super jako podstawowa przeglądarka. Kiedyś jeszcze używałem Infra View, ale Fast Stone wg mnie jest zdecydowanie bardziej przyjazny.

Mohinder
27-04-2020, 10:48
Ja w dalszym ciągu używam Irfan'a. Chyba jak na razie najszybsza i najwygodniejsza przeglądarka. Może teraz się to zmieni :)
Dzięki

michalab
27-04-2020, 11:52
Ja osobiście zamiast patrzeć na zdjęcia obok siebie, wolę czasem porównywać zdjęcia przełączając między nimi. Dowolna przeglądarka dwa okna w jednym jedno zdjęcie w drugim drugie, oba full screen -> przełączasz między zdjęciami: alt+tab (czy co tam przełącza między oknami w Twoim systemie). Czasem taka metoda jest wygodniejsza niż side-by-side. To w dowolnej.

Ja używam XnView bo ma opcję side-by-side i to nie tylko 2, ale do 4 obrazów, do tego można wyświetlić przy zdjęciu dowolne informacje z exifa lub histogram, a przy porównywaniu pełnoekranowym z przełączaniem potrafi zachować powiększenie i pozycję obrazka - jeśli przełącza się w jednym oknie. Także do porównywania masz dużo opcji.