Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jasność obiektywów poniżej f1.0

Mohinder
24-04-2020, 14:15
Witam
Kiedyś dawno temu kiedy tato chciał mnie zainteresować fotografią opowiadał mi o sprzęcie, wtedy tylko o analogowym bo o naszych obecnych zabwkach nikt jeszcze nie myślał, powiedział mi i jakoś dziwnym trafem to zapamiętałem, że najjasniejszy obiektyw ma przyslonę F1. Mniej juz nie może być bo to jest po porstu ideał. Tak przeglądając rózne testy obiektywów rzucił mi się w oczy pewien artykuł gdzie opisują obiektywy. Jest tam jeden który ma f0.33. To to cudo Carl Zeiss 40mm f/0.33 Lens. Znalazł się jeszcze jeden ze wzmacniaczem Zeiss N-Mirotar 210 mm f/0.03. No i się zdziwiłem. Czyli wychodzi na to, że ideał to F0?
Pozdrawiam

FlatEric
24-04-2020, 14:55
Mniej juz nie może być bo to jest po porstu ideał.
Może być mniej, bo "jasność" obiektywu to jest parametr stricte geometryczny - stosunek średnicy źrenicy wejściowej obiektywu do jego ogniskowej. Są zupełnie normalnej konstrukcji obiektywy, bez wzmacniaczy, osiągające jasności poniżej 1 - np. Voigtlaender czy Nikkor o jasności 1:0,95.

michalab
24-04-2020, 15:25
Czyli wychodzi na to, że ideał to F0?
Nieosiągalny, ale dowolnie blisko zera można teoretycznie zrobić.

Mohinder
24-04-2020, 15:28
Jak to powiada mój tato "człowiek całe życie się uczy, a jak juz wszystkie wie to musi umrzeć".

Bechamot
25-04-2020, 13:16
Witam
Tak przeglądając rózne testy obiektywów rzucił mi się w oczy pewien artykuł gdzie opisują obiektywy. Jest tam jeden który ma f0.33. To to cudo Carl Zeiss 40mm f/0.33 Lens. Znalazł się jeszcze jeden ze wzmacniaczem Zeiss N-Mirotar 210 mm f/0.03. No i się zdziwiłem. Czyli wychodzi na to, że ideał to F0?
Pozdrawiam

https://blog.ormsdirect.co.za/the-worlds-fastest-fake-lens-zeiss-40mm-f0-33/

Jacek_Z
25-04-2020, 21:12
W sumie to nadal chyba takim rekordowym, istniejącym, wyprodukowanym super jasnym szkiełkiem jest Zeiss Planar 50 mm f 0.7.
Wyprodukowanym to mocne słowo. 10 szt.
Słynne przez to,że użył go Kubrick w filmie. Takie szkło, a lezy gdzies tam w kufrze. https://www.youtube.com/watch?v=dVF1zoyQJHY
Nie mam pojęcia jaka może byc jego wartość kolekcjonerska, ale są szkiełka kosztujące po 100.000 USD (Nikkor 6 mm), on może te cenę przebić.
NASA ma 7 szt. Też go nie używają ;)

PS. Sigmy ART przestają się wydawać takie duże i ciężkie :)