Zamiana RAW na JPG

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mapa
    Dopiero zaczyna
    • 2005
    • 15

Zamiana RAW na JPG

Wprawdzie fotografuję już kilkanaście lat, ale w związku z rozwojem techniki i przejściem kilka miesięcy temu na fotografię cyfrową, wielu rzeczy musze uczyć się od podstaw.
    Proszę o informację jak najlepiej zamienić RAW w JPG i przygotować zdjęcia do wykonania odbitek w foto labie (odbitki 10x15, 15x21, 20x30 oraz 30x45), a jak zrobić to w celu umieszczenia na stronie internetowej
    Posiadam zdjęcia w formatach RAW na dysku komputera i oprogramowanie, zakupione wraz z 20D czyli ”Canon Digital EOS Solution Disk v 9.1” oraz „Adobe Photoshop Elements 2.0”
    Używam komputera firmowego więc instalacja innego oprogramowania raczej nie wchodzi w grę.
    Ponieważ jest to dla mnie temat nowy, a praca z komputerem ograniczała się dla mnie do tej pory do Excela i Worda, prosiłbym o informacje podane w sposób „łopatologiczny” bez skrótów myślowych i słownictwa znanego wyłącznie osobom dobrze poruszającym się w tej tematyce.
    Myślę, że nie jestem jedyną osobą mającą taki problem, więc może ktoś pokusiłby się na zrobienie krótkiej instrukcji obsługi.
    Z góry dziękuję.

PS Jeżeli taki wątek już był to przepraszam. Nie znalazłem.
  • Flowenol
    Coś już napisał
    • 2006
    • 85

Obróbkę RAW możesz zrobić z wykorzystaniem oprogramowania zakupionego z aparatem. Zapoznaj się z instrukcją. Jeśli jej nie masz to możesz ją ściągnąć ze: strony Canona.
    Jeśli link nie będzie działał zacznij od tego: 20D i wybierz opcję Product/Software Manuals.
    Co do PSE2 niestety plug-in Camera RAW działa dopiero od wersji trzeciej Elementów. Więc tu jedynie aktualizacja może Ci pomóc.
    Ewentualnie możesz poszukać jakiś darmowych programów do obróbki RAW na PC. Ja osobiście takich nie znam bo używam Mac-a i PSE3.
    Może wyszukiwarka forumowa i hasło RAW Ci w tym wypadku pomoże
    Ostatnio edytowany przez Flowenol; 4509.
    PozdRufka
    Flowenol
    -------------------------------------------------------------
    Life is too short for reading MTF charts.
    Craig16229

Komentarz

• leszekel
      Coś już napisał
      • 2005
      • 75

Chwalony przez uzytkowników jest RawShooter, legalny i darmowy. Mozna sobie go ściągnać z netu
      5D Mark II, 40D, 24-105L, 100-400L, tokina 12-24

Komentarz

• leiho
        Bywalec
        • 2006
        • 117

przeciez gośc pisze, że instalacja innych niz wymienione przez niego programów nie wchodzi raczej w gre bo to sprzet słuzbowy... A teraz sie zacznie wymiana zdan i wojenka ktory RAW konwerter najlepszy

Komentarz

• gwozdzt
          Pełne uzależnienie
          • 2005
          • 5780

Zamieszczone przez mapa
          Posiadam zdjęcia w formatach RAW na dysku komputera i oprogramowanie, zakupione wraz z 20D czyli ”Canon Digital EOS Solution Disk v 9.1” oraz „Adobe Photoshop Elements 2.0” Używam komputera firmowego więc instalacja innego oprogramowania raczej nie wchodzi w grę.
          Proszę o informację jak najlepiej zamienić RAW w JPG...
          Skoro nie możesz zainstalować nic poza powyższym, to do konwersji RAW masz w tym zestawie program File Viewer Utility. Obsługa jego jest intuicyjna.

Zamieszczone przez mapa
          jak przygotować zdjęcia do wykonania odbitek w foto labie (odbitki 10x15, 15x21, 20x30 oraz 30x45), a jak zrobić to w celu umieszczenia na stronie internetowej
          To Ci się powinno przydać:

Szczególną uwagę zwróć na:

Ostatnio edytowany przez gwozdzt; 3209.
          Pozdrowienia, Tomek

Komentarz

• mapa
            Dopiero zaczyna
            • 2005
            • 15

Dziekuję za podane linki. Mam nadzieję, że informacje które tam znalazłem pomogą mi podczas pracy nad zdjęciami.
            Pozdrawiam

Komentarz

• kami74
              Pełne uzależnienie
              • 2005
              • 1492

Podłącze się pod temat jesli autor pozwoli. Pytanko mam takie, co można robić Canonowskim DPP optrócz zmiany WB i ekspozycji o +/- 2 EV ? Jakis kontrast, jakieś nasycenie, mozna tym regulować ? Bo jakoś nie moge znaleźć
              5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
              MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• Paradox
                Bywalec
                • 2004
                • 159

Wszystko można
                1 otwierasz DPP

podwujnie klikasz na wybrany RAW! bo Jpg-ki mają ograniczony zakres narzędzi.

i powinienwś mieć już narzędzia po prawej stronie,jeśli nie to jak na w/w obrazku wybierasz menu.
                No i na koniec masz do wyboru dwie zakładki w których są różne narzędzia

Ostatnio edytowany przez Paradox; 666.
                EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Komentarz

• kami74
                  Pełne uzależnienie
                  • 2005
                  • 1492

Dzieki za poradę. Ale ściagnałem sobie RSE i jakoś bardziej mi pasi niż DPP
                  5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
                  MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Komentarz

• sensitive
                    Coś już napisał
                    • 2006
                    • 58

re: Paradox

Podłączę się pod wątek. Najpierw wyjaśnie powód: mam LCD w domu i brak możliwości zainstalowania softu takiego jaki bym chciał do "wywoływania" plików typu RAW. Używam DPP i tu pytanie, mając na uwadze LCD i brak możliwości weryfikacji faktycznych efektów wywołania: czy można polecić w ciemno procedurkę wywołania RAWu (w dostepnych tam opcji) tak aby nie zepsuć zdjęcia? Ostatnio próbowałem wywołać swoje zdjęcia z nauki pstrkania zachodu słońca (link w podpisie) ale sam nie jestem zadowolony z efektu (wiem, że metodą prób i błędów dochodzi się do tych subiektywnych wyników, które są dla mnie pożądane a i same zdjęcia pewnie pozostawiają dużo do życzenia) ale "naiwnie" ;-) zapytam.

Pozdrawiam, Arek
                    ... bez info, IMO nieważne

Komentarz

• pazurek
                      Pełne uzależnienie
                      • 2005
                      • 1294

Zamieszczone przez sensitive
                      czy można polecić w ciemno procedurkę wywołania RAWu
                      NIE. Niezaleznie od programu, automaty bardzo czesto sie myla. Taki DPP na przyklad uzywa tych samych algorytmow co aparat, wiec jesli chcesz dostac wynikowy jpeg taki jaki by wyszedl od razu z aparatu to mozesz sie zdac na ustawienia automatu (co nie znaczy ze sa "najlepsze").
                      http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• sensitive
                        Coś już napisał
                        • 2006
                        • 58

re: Pazurek

Zamieszczone przez pazurek
                        NIE. Niezaleznie od programu, automaty bardzo czesto sie myla. Taki DPP na przyklad uzywa tych samych algorytmow co aparat, wiec jesli chcesz dostac wynikowy jpeg taki jaki by wyszedl od razu z aparatu to mozesz sie zdac na ustawienia automatu (co nie znaczy ze sa "najlepsze").
                        Nie, nie, to nie wchodzi w rachubę, na swoich zdjęciach widzę wyraźnie poprawę ostrości (detale) w ujęciach JPEG/RAW na korzyść RAW więc pozostanę przy manualu ... tylko się musze dokształcić (poczytać) / naumieć nastawów. ;-) Zastanawiałem się natomiast czy wywołanie RAWu poprzez wybór światła itp. bez korekty contrastu, hue itd. nie polepszy już jakości zdjęcia?

Pozdrawiam, sens...
                        Ostatnio edytowany przez sensitive; 5492.
                        ... bez info, IMO nieważne

Komentarz

• Paradox
                          Bywalec
                          • 2004
                          • 159

:-? nie bardzo Cię zrozumiałem,ale ja też mam LCD i jak dodaję zdjęcia do galerii w sieci to inni widzą to tak samo jak ja.
                          Wracając do tego czy zdjęcie się polepszy przy zmianie WB to raczej kwestia gustu,Tobie może odpowiadać a innym nie,lub odwrotnie.
                          Nie wiem czy o to Ci chodziło bo zadajesz zbyt skomplikowane pytania jak dla mnie .
                          Pozdrawiam.
                          EOS 50 I EF 70-200 4L I EF 17-40 4L I

Komentarz

• pazurek
                            Pełne uzależnienie
                            • 2005
                            • 1294

Zalezy jaki LCD, ale obrobka zdjec na matrycach TN to nieporozumienie. Widze ogromna roznice miedzy zdjeciami w domu na CRT i w pracy na LCD. No ale to w sumie offtopic, byly jakies watki o wyborze LCD do grafiki.
                            http://plfoto.com/4986/autor.html

Komentarz

• pst
                              Uzależniony
                              • 2006
                              • 560

Panowie czy mówiąc RAW macie na mysli pliki z aparatu canona *.CRW
                              bo takie maja rozszerzenie pliki na karcie pamieci przy nastawieniu aparatu w tryb RAW

ja obrabiam pliki CRW w APElemnts ktory dostalem z aparatem - a monitor to sobie troche poprawilem wg podanych linkow (janko muzykant)

Komentarz

Pracuję...