Zobacz pełną wersję : 350D numer seryjny
Oleńka i Maciuś
25-05-2006, 23:28
Witamy. Mamy zamiar kupić Canona 350D. Rozglądaliśmy się tam i ówdzie i znaleźliśmy kilka ofert na sprzęt używany lub sprowadzany z zagranicy. Ponieważ trochę boimy się żeby sprzęt tani + używany = kradziony prosimy o kilka porad :
1. Gdzie powinny się znajdować numery seryjne ? Na body ? Na obiektywie?
2. Jeżeli aparat jest w wersji KIT z obiektywem to czy na body i na obiektywie jest ten sam numer ? ( o ile numery są na obu )
3. Czy numery są w jakiś sposób wybite ( wytłoczone ) czy są to naklejki ? A może naklejka + wytłoczenie ?
4. Czy te numery są umieszczone w sposób jawny czy trzeba rozkręcać aparat aby je znależć ?
5. Czy jest możliwe aby numery seryjne " znikły" ( np. wytarły się ) podczas normalnej eksploatacji czy ktoś się musi o to postarać ?
Prosimy o rzetelne odpowiedzi i jeśli kogoś zdenerwował ( lub rośmieszył ) poziom naszych pytań to przepraszamy.
Robson01
25-05-2006, 23:37
Numery znajdują się na aparatach i na obiektywach, kupowane w zestawach nie mają tych samych numerów. Nie ma potrzeby rozkręcać (to byłoby bez sensu) ani puszek ani szkieł - numery znajdują się "na zewnątrz". Nie bardzo wiem jak trzeba użytkować sprzęt aby "wytarły" się numery - chyba że ktoś to zrobi celowo.
1 Na body na spodzie, na obiektywie , hmmm oglądam właśnie swój i nie moge znaleść ( 28-105 )
2 Raczej nie
3 Naklejka
4 Bardzo jawny
5 Trzeba sie bardzo postarac
swiderski
25-05-2006, 23:44
Numer seryjny w 350D znajduje się "pod" aparatem (na jego spodzie). Podobnie numer seryjny obiektywu. Gdy założymy obiektyw numer powinien znajdować się "na osi" statywu, pod spodem. Numer seryjny puszki umieszczony jest na naklejce, obiektywu - namalowany bezpośrednio na plastiku (w przypadku kita)
Quadrifoglio
25-05-2006, 23:49
Nr seryjny q 350D można również odnaleźć w sofcie aparatu, w którejś z opcji zaawansowanych.
Oleńka i Maciuś
26-05-2006, 08:16
Nr seryjny q 350D można również odnaleźć w sofcie aparatu, w którejś z opcji zaawansowanych.
Czy ktoś mógłby rozwinąć wątek ? Czy te opcje są dostępne z poziomu samego aparatu czy trzeba mieć jakieś specjalne oprogramowanie i podłączać do komputera . Inaczej , czy można ten numer sprawdzić bez konieczności podłączania do komputera ?
Czy ktoś mógłby rozwinąć wątek ? Czy te opcje są dostępne z poziomu samego aparatu czy trzeba mieć jakieś specjalne oprogramowanie i podłączać do komputera . Inaczej , czy można ten numer sprawdzić bez konieczności podłączania do komputera ?
np. fotka w .jpg a potem odczytac EXIF'a przy pomocy przegladarki plikow graf.
pole "Camera Serial Number". bez kompa ciezko bedzie.
jednym z lepszych zbezpieczen sa orygunalne dodatki canona, czyli ladowarka, bateria, plyty cd z softem, pudelko, jesli to sa oryginaly to raczej jest to nie kradziony sprzet...ale nie na 100% bo mozna komus ukrasc jak ze sklepu wychodzil, lub z mieszkania... tak wiec napewno zwroccie uwage na akcesoria ale nie sugerujcie sie nimi na 100%,
Przymierzam się do sprzedania rocznej 350d, z pełną dokumentacją kartonikiem itd.
Przymierzam się do sprzedania rocznej 350d, z pełną dokumentacją kartonikiem itd.
Wrzuc mi cene na priva i opisz co bedzie w cenie ..
np. fotka w .jpg a potem odczytac EXIF'a przy pomocy przegladarki plikow graf.
pole "Camera Serial Number". bez kompa ciezko bedzie.
Witam, no to u mnie numerek z EXIF'a jest zupełnie inny niż ten z (body/ gwarancji/ pudełka - te są oczywiście zgodne co do joty).
Aparat kupiony w sklepie nówka nie śmigana.
Co o tym sądzić ?
pozdrawiam.
ms714033
26-05-2006, 15:08
Nr seryjny q 350D można również odnaleźć w sofcie aparatu ...
A jak właściciel był zapobiegawczy to se nawet swoje imię i nazwisko wklepał. "Nie chwaląc się jam to uczynił!" :mrgreen:
Oleńka i Maciuś
27-05-2006, 12:56
Witam, no to u mnie numerek z EXIF'a jest zupełnie inny niż ten z (body/ gwarancji/ pudełka - te są oczywiście zgodne co do joty).
Aparat kupiony w sklepie nówka nie śmigana.
Co o tym sądzić ?
pozdrawiam.
1. ... no właśnie - czy ktoś mógłby rozwinąć
2. Czy jest jakiś soft , którym nieuczciwy sprzedawca może zmienić nr seryjny w exif - ie ?
Tylko pytanie po co Wam nr seryjny? Co macie zamiar z tym zrobic?
Sprawdzenie czy puszka nie jest kradziona jest bardzo ograniczone, bazy z nr seryjnymi pokrywaja na moje oko z 30% calosci utraconego sprzetu.
Lepiej patrzcie na to o czym wspominial Jac.
A co do zmian EXIFa: owszem jest taki soft i mozan wszystko pozmieniac, nawet podmienic EXIFy.
W moim 20D numer po miesiącu używania był ledwo widoczny, a po dwóch nie zostało po nim śladu. Nawet nie wiem czy pokrywał się ztym z exifa.
Oleńka i Maciuś
27-05-2006, 19:59
Tylko pytanie po co Wam nr seryjny? Co macie zamiar z tym zrobic?
1. Pytania o numer u nieuczciwego sprzedawcy spowodują wykręcanie się , odpowiedzi w stylu " nie wiem " , " muszę sprawdzić "
2. Przy ewentualnym obejrzeniu aparatu musimy wiedzieć gdzie i co sprawdzać .
3. Oczywiście dziękujemy za radę - będziemy zwracać uwagę też na akcesoria
Oleńka i Maciuś
27-05-2006, 20:04
A co do zmian EXIFa: owszem jest taki soft i mozan wszystko pozmieniac, nawet podmienic EXIFy.
Ale pozmieniać można w oprogramowaniu aparatu czy zmienić we właściwościach zrobionej fotki ?
WItam, jak sobie zamieniłem numerek ten ze spodu aparatu z dec na hex, to się okazało, ze to to samo co sie wyświetla w AcdSee ! więc już OK. Pozdrawiam
Ale pozmieniać można w oprogramowaniu aparatu czy zmienić we właściwościach zrobionej fotki ?
Mozna zmienic, podmienic, usunac itd EXIF zdjecia.
Co do nr seryjnego w aparacie to moim zdaniem nie da sie tego zmienic. Jedyne co mozna sobie wpisac to jak juz wszczesniej ktos pisal, swoje imie nazwisko czy ksywe. A to robi sie oryginalnym softem canona po podpieciu puszki do kompa.
Naprawde radze nie cisnieniowac sie nr seryjnym. Poza tym jak sie mysli przy przegladaniu ofert np na Allegro i podchodzi sie zdroworozsadkowo to nie bedzie problemow. Naprawde nie dajmy sie zwariowac ze wszystkie uzywane aparaty sa kradzione !! No tylko myslenie i jeszcze raz trzezwe myslenie pomaga!
A jak chcecie byc przywiazani do nr seryjnego to kupujac spiszcie ze sprzedajacym umowe i juz...
W moim 20D numer po miesiącu używania był ledwo widoczny, a po dwóch nie zostało po nim śladu. Nawet nie wiem czy pokrywał się ztym z exifa.
Witam,
W moim 350D numer po miesiacu takze zniknal :/ Pozostalo po nim tylko wolne miejsce.
Pozdrawiam
KuchateK
29-05-2006, 19:07
Istnieje wadliwa partia puszek Canona gdzie numery seryjne sie scieraly.
Istnieje wadliwa partia puszek Canona gdzie numery seryjne sie scieraly.
No to moj poltoraroczny 20D tez do tej partii nalezy? :roll: (numer starl sie po mniej wiecej roku)