Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Prosba o zdjęcie.. czy to oszustwo?

alexsob
26-03-2020, 04:06
Chciałem kupić aparat obiektyw na OLX i poprosiłem o wykonanie zdjec sprzedawanym zestawem a tutaj mam coś takiego(z takim histogramem)

4221
Mam wrażenie ze to są zdjęcia ściągnięte z internetu czyli to oszustwo?

becekpl
26-03-2020, 08:14
nie jest to oszustwo

Yanc
26-03-2020, 11:11
alexsob - możesz rozwinąć temat? Dlaczego uważasz że to oszustwo?

alexsob
26-03-2020, 15:43
Nie ma żadnych informacji na temat zdjęcia. Te zdjęcia mogły być nawet ściągnięte z internetu. Nie ma informacji jakim aparatem zostały wykonane, jakim obiektywem, kiedy, o punktach ostrości już nie wspomnę. Nawet jeśli obrobi się zdjęcia w PS to pewne informacje zostają typu aparat, obiektyw, migafka, przysłona, czas zrobienia zdjęcia. Myślę ze jest to kolejny oszust na olx.

becekpl
26-03-2020, 17:32
za dużo myślisz
a to ci ewidentnie nie służy

alexsob
26-03-2020, 18:10
za dużo myślisz
a to ci ewidentnie nie służy

Wydaje mi się ze chciałeś napisać za dużo chcę. Wiadomo kupujący ma tylko zapłacić nie ważne czy to chodzi czy nie.

becekpl
26-03-2020, 19:21
uważasz ze to oszust to u niego nie kupuj
to proste

Tom77
26-03-2020, 20:01
Chciałem kupić aparat obiektyw na OLX i poprosiłem o wykonanie zdjec sprzedawanym zestawem a tutaj mam coś takiego(z takim histogramem)

4221

Olx to platforma do zakupów lokalnych. Co za różnica jakie zdjęcie ci wyśle ?

alexsob
26-03-2020, 20:04
Olx to platforma do zakupów lokalnych. Co za różnica jakie zdjęcie ci wyśle ?

To nie znaczy ze nie można kupić coś np. za pobraniem
Gdzie to jest napisane ze tylko lokalnie?

Tom77
26-03-2020, 20:25

Ale co ci da zakup za pobraniem ? Zapłacisz za cegłę później, niewielka różnica

--- Kolejny post ---

https://www.olx.pl/bezpieczenstwo/

r_m
26-03-2020, 21:14
Nie ma żadnych informacji na temat zdjęcia. Te zdjęcia mogły być nawet ściągnięte z internetu. Nie ma informacji jakim aparatem zostały wykonane, jakim obiektywem, kiedy, o punktach ostrości już nie wspomnę. Nawet jeśli obrobi się zdjęcia w PS to pewne informacje zostają typu aparat, obiektyw, migafka, przysłona, czas zrobienia zdjęcia. Myślę ze jest to kolejny oszust na olx.
Bardzo łatwo jest rzucać oskarżenia. Najłatwiej, gdy nie ma się żadnych podstaw.
Czy poprosiłeś o przesłanie na swojego maila oryginalnego zdjęcia, bez żadnych przeróbek, najlepiej w formacie RAW, czy o "zdjęcie" załączone do wymiany wiadomości przez olx?
Jeśli wyraźnie prosiłeś o RAWa, albo o oryginalny JPG prosto z aparatu, bez żadnych przeróbek, i dostałeś odchudzony plik 1000x666, to koniec rozmowy, sprzedający coś kombinuje.
Jeśli pokazujesz nam to, co przeszło jako załącznik przez system wiadomości olx, to zrób eksperyment - spróbuj do kogoś znajomego wysłać w załączniku oryginalny plik prosto z puszki, i poproś go, żeby sprawdził co do niego doszło, mam na myśli rozmiar pliku w pixelach i MB (zakładając, że uda Ci się wysłać, w co wątpię - chyba, że ostatnio olx się poprawiło). Gdy zrobisz tą próbę, napisz jakie były efekty.

Mohinder
27-03-2020, 05:25
alexob, zdażyło się i mi kupować na olx, a że mieszkam poza polską to troche rozmawiałem z kolegą z olx przez telefon oraz email. Zrobił dla mnie specjalnie zdjęcia które mi przesłał. Kupowałem obiektyw. Po ustaleniach wszystko załatwiliśmy bez problemu. Myślę, że nie nas powinieneś się pytać czy to oszust, tylko z nim rozmawiać i wyczuć, a jeśli będziesz miał wątpliwości to odpuść po prostu.

Makudonarudo
27-03-2020, 09:35
Nie wiem jak działa olx ale na fejsie zdjęcia też są czyszczone z exifów.
Jednym z powodów jest bezpieczeństwo ponieważ w exifie można zamieścić trojana czy innego wirusa. Jak? Ano są tam dane które które można edytować. Np model aparatu itd.
Ale zamiast słowa Canon można dać inny ciąg znaków który może zostać wykonany w jakimś programie. Taki exif jest niegroźny do momentu w którym ktoś nie spróbuje go wyświetlić.
Np w html z pozoru niegroźny ciąg znaków w komentarzu może wykonać polecenie javascript to tu jest podobnie.

aptur
27-03-2020, 10:59

4221

Poprosiłeś aby zdjęcia były z exifem lub o RAWy? Jeżeli nie to wszystko jest ok.