Zobacz pełną wersję : www.ShutterPlanet.pl - sprzedawaj swoje zdjęcia!
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 20:26
Witajcie,
Mamy przyjemność zaprosić Was do nowo powstałego serwisu.
Serwis ten umożliwi Wam sprzedawanie swoich zdjęć innym użytkownikom,
jak i kupowanie zdjęć od innych użytkowników serwisu.
Sprzedaż i kupno zdjęć odbywa się na podstawie licencji RF (Royalty Free).
Pełną informację na temat zasad i funkcjonowania serwisu znajdziecie w
dziale: FAQ (http://www.shutterplanet.pl/index.php?id=faq) i Regulamin (http://www.shutterplanet.pl/index.php?id=statute).
W skrócie:
są dwa rodzaje konta dla użytkownika: Standard i Premium.
konto Premium daje możliwość dodawania zdjęć bez ograniczeń ilościowych,
dodatkowo zdjęcia z konta Premium są rotacyjnie wyświetlane na głównej
stronie serwisu.
konto Standard daje możliwość dodania 3 zdjęć na dobę. Zdjęcia z tego
konta nie są rotowane na stronie głównej.
cały czas będziemy urozmaicać funkcjonalność serwisu, już w tej chwili pracujemy nad ciekawymi opcjami dla użytkowników. Jesteśmy otwarci na Wasze propozycje.
Dodajecie zdjęcia o minimalnym rozmiarze 2.5 MP (miliona pikseli)
Każde zdjęcie opisujecie kategoriami i słowami kluczowymi.
Każde zdjęcie przechodzi naszą weryfikacje i bez względu na rodzaj konta
może zostać odrzucone.
Podajemy Wam powód odrzucenia.
Jak zarabiacie:
za każde ściągnięcie Waszego zdjęcia dostajecie 0,60 PLN brutto - bez
względu na rodzaj konta. Kazde zdjęcie może zostać ściągnięte niezliczoną ilość razy.
po uzbieraniu kwoty 50 PLN brutto użytkownik ma możliwość zgłosić
polecenie wypłaty. Przy kwocie 200 PLN dokonujemy wypłaty automatycznie.
wypłaty dokonywane są raz w miesiącu.
jeżeli w danym miesiącu uzbieracie kwote niższą od 50 PLN brutto - przechodzi ona na następny miesiąc.
www.ShutterPlanet.pl (http://www.shutterplanet.pl)
Specjalnie dla użytkowników forum Canon-Board zakładających konta Standard:
Jeśli z dodanych przez Ciebie zdjęć zaakceptujemy minimum 70% - otrzymujesz od nas konto Premium - bezpłatnie na okres jednego roku.
Warunki:
1. Zdjęcia muszą być dodane do 31 maja włącznie.
2. Musisz dodac minimum 10 zdjęć do 31 maja włącznie.
3. Po założeniu konta wysyłasz nam maila zawierającego Twoj Nick z Canon-Board i adres e-mail na który rejestrowałeś konto w ShutterPlanet.
4. Weryfikacja i zmiana statusu kont 6 czerwca.
Zapraszamy,
Twórz razem z nami miejsce w którym sprzedasz swoje zdjęcia i kupisz inne,
zarabiaj swoimi zdjęciami na kolejny sprzęt foto!
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
+48607186596
b.wscisel@shutterplanet.pl
Czy dobrze rozumiem że ze zdjęcia sprzedanego za 5 pln autor ma 60 groszy?
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 20:39
Czy dobrze rozumiem że ze zdjęcia sprzedanego za 5 pln autor ma 60 groszy?
Nie wiem skad wziela sie kwota 5 pln.
Tak wygladaja stawki za zakup pakietow punktow (1 punkt = 1 zdjecie):
1 pkt za zakupiony SMS'em to koszt 10,98 PLN brutto za jednego SMS'a,
Zdecydowanie polecamy pakiety punktów:
pakiet 10 punktów 30.5 PLN brutto
pakiet 22 punktów 61 PLN brutto (w tym zyskujesz 2 pkt. extra)
pakiet 46 punktów 122 PLN brutto (w tym zyskujesz 6 pkt. extra)
pakiet 100 punktów 244 PLN brutto (w tym zyskujesz 8 pkt. extra)
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
+48607186506
b.wscisel@shutterplanet.pl
emisiaczek
25-05-2006, 20:45
;) to sie trzeba niezle namachac zeby zarobic te 50pln imho beznadzieja, lepiej na zebry isc niz sprzedawac fotki w takich polskich przedsiewzieciach
Zapytam inaczej - jaka jest cena jednego zdjęcia dla kupującego ?
emisiaczek
25-05-2006, 20:51
;) czyli nie 5 jak hazan mowi a 10,38 dla "firmy" i 0,60 dla tworcy z czego jeszcze troche dla operatora gsm i operatora systemu sms ... jak widac warto byc przedsiebiorczym, tworzyc nie warto, dobrze tez byc operatorem gsm ale najlepiej tego systemu sms ;) tylko jeszcze trzeba pemietac zeby nie byc zachlannym. IMHO winno byc odwrotnie prowizja 0,60 i dla tworcy 10pln ale coz polska zawsze bedzie polska :(
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 20:58
;) to sie trzeba niezle namachac zeby zarobic te 50pln imho beznadzieja, lepiej na zebry isc niz sprzedawac fotki w takich polskich przedsiewzieciach
Posiadając 100 zdjęć na koncie masz szanse zarobić 66 PLN brutto miesięcznie. Zakładając że każde zdjęcie zostanie ściągnięte tylko raz.
Nie ma ogrniczeń co do ilości zdjęć w koncie.
Na świecie jest wiele serwisów stock'owych które pozwalają zarobić fotografowi w podobny sposób.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
Zapytam inaczej - jaka jest cena jednego zdjęcia dla kupującego ?
Odpowiednio:
najmniej atrakcyjna opcja, która istnieje dla osób nie majacych ochoty zakładać konta w serwisie, a chcących szybko kupić zdjęcie: SMS za 10,98 PLN brutto.
Pakiety punktów:
Cena za jedno zdjęcie dla kupującego: od 3,05 PLN brutto, do 2,44 PLN brutto w pakiecie.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
;) czyli nie 5 jak hazan mowi a 10,38 dla "firmy" i 0,60 dla tworcy z czego jeszcze troche dla operatora gsm i operatora systemu sms ... jak widac warto byc przedsiebiorczym, tworzyc nie warto, dobrze tez byc operatorem gsm ale najlepiej tego systemu sms ;) tylko jeszcze trzeba pemietac zeby nie byc zachlannym. IMHO winno byc odwrotnie prowizja 0,60 i dla tworcy 10pln ale coz polska zawsze bedzie polska :(
Tak, tu zarabiamy najwiecej,
po odjeciu kosztow operatora GSM, posrednika w platnosciach i 0,60 PLN dla fotografa - zarabiamy 4 PLN. Dlatego polecamy pakiety punktow.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
Jarek Jaworski
25-05-2006, 21:08
W polskich realiach w agencji typu Reporter, Forum, czyli w skrocie - duzych agencjach sprzedajacych do prasy, wychodzi statystycznie 1 zl/miesiac za kazde zdjecie. Jednak takie agencje sprzedaja zdjecia, usredniajac, za okolo 300 zl sztuka. Przy sprzedawaniu za 10 zl wychodzi, porownujac kwoty, 30 razy mniej czyli 2 grosze/miesiac za zdjecie. Agencje placa 50% kwoty dla fotografa i dzialaja od lat. Nie chce nikogo zniechecac, ani tworcy serwisu, ani fotografow, ale wnioski nasuwaja sie same.
Jarek Jaworski
25-05-2006, 21:15
choc sam nie wiem czy nie logiczniej byloby porownac zarobki fotografa przy 150 zl za zdjecie zarabiamy statystycznie 1 zl
przy 0,6 zl za zdjecie zarabiamy statystycznie 0,004 zl
Az sam w to nie wierze.
Moze jakis tegoroczny maturzysta pomoze mi to rozwiazac ;)
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 21:20
W polskich realiach w agencji typu Reporter, Forum, czyli w skrocie - duzych agencjach sprzedajacych do prasy, wychodzi statystycznie 1 zl/miesiac za kazde zdjecie. Jednak takie agencje sprzedaja zdjecia, usredniajac, za okolo 300 zl sztuka. Przy sprzedawaniu za 10 zl wychodzi, porownujac kwoty, 30 razy mniej czyli 2 grosze/miesiac za zdjecie. Agencje placa 50% kwoty dla fotografa i dzialaja od lat. Nie chce nikogo zniechecac, ani tworcy serwisu, ani fotografow, ale wnioski nasuwaja sie same.
Zgadzam sie.
Nie jestesmy jednak taka agencja i nie zajmujemy sie sprzedaza zdjec w ten sposob.
W zamysle klientami serwisu moze byc kazdy inny fotograf, lub projektant stron www poszukujacy konkretnego zdjecia. Generalizujac: uzytkownicy ktorzy potrzebuja zdjec do roznych zastosowan, nie tylko komercyjnych.
Dlatego dostepnosc takiego zdjecia ma byc dla kazdego, a nie tylko osob z grubszym portfelem.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
Cena za jedno zdjęcie dla kupującego: od 3,05 PLN brutto, do 2,44 PLN brutto w pakiecie.
za każde ściągnięcie Waszego zdjęcia dostajecie 0,60 PLN brutto
Fajny biznes :mrgreen: Choć niekoniecznie dla fotografów ;-)
heheh 60gr. dobreee!!! nie no moze wam chodziło o 6zł albo raczej 60 było by bardziej prowdopodobne. no ale pomijając. 50 zł zarobie jak sprzedam 83 razy swoje zdjecie/zdjecia. zeby wyprodukować 83 zdjecia warte zainetresowania trzeba sie niezle napocić. a dobre zdjecie ktore bedzie sie chciało sprzedać 83 razy, ba 40 a niech nawet 20 razy, to takie zdjecie mysle ze na dzien dobry mozne sprzedać za te 50 zł, a i o kupca nie bedzi trudno. Podejrzewam ze aby miec z 50 zł miesiecznie trzeba operować 1000 przyzwoitych zdjeć. Nie wiem. pewnie jest jeszcze wiele zależnosci ktore sa po waszej stronie jak i po stronie autorow zdjec. ale to jest nie jest fajne, przynajmniej dla mnie, no ale pewnie sie ktos skusi. Powidzenia Panowie/Panie.
emisiaczek
25-05-2006, 21:25
IMHO2 ;) trzeba zapodac stocki zagraniczne tam jest juz pelno zdjec i chyba koszty leca czesto 50/50 znane na calym swiecie
Nie, no to jest w końcu wolny rynek, nie ma się co oburzać ;-) Jedyne co mnie denerwuje to mydlenie oczu "punktami", "promocjami" itp., zamiast napisania wprost: zakup=X, sprzedaż=Y. Wtedy to byłoby uczciwe, choćby nawet i zdjęcia miały 1gr kosztować ;-)
heheh 60gr. dobreee!!! nie no moze wam chodziło o 6zł albo raczej 60 było by bardziej prowdopodobne. no ale pomijając. 50 zł zarobie jak sprzedam 83 razy swoje zdjecie/zdjecia. zeby wyprodukować 83 zdjecia warte zainetresowania trzeba sie niezle napocić. a dobre zdjecie ktore bedzie sie chciało sprzedać 83 razy, ba 40 a niech nawet 20 razy, to takie zdjecie mysle ze na dzien dobry mozne sprzedać za te 50 zł, a i o kupca nie bedzi trudno. Podejrzewam ze aby miec z 50 zł miesiecznie trzeba operować 1000 przyzwoitych zdjeć. Nie wiem. pewnie jest jeszcze wiele zależnosci ktore sa po waszej stronie jak i po stronie autorow zdjec. ale to jest nie jest fajne, przynajmniej dla mnie, no ale pewnie sie ktos skusi. Powidzenia Panowie/Panie.
Zobacz jak ludzie na istockphoto i na fotoli zarabiaja - i nie patrz na to ile razy ma byc jedno zdjecie sciagniete - umiescisz ich 100 albo 200 i wtedy perspektywy sie poszerzaja.
IMHO - troche za duza marża dla serwisu jest.
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 21:33
Tak jak slusznie zauwazyl Muflon - nie jest to raczej oferta dla profesjonalnych fotografow, ktorzy moga swoje prace sprzedac drozej.
Jesli uwazasz ze Twoje zdjecia mozesz spokojnie sprzedac za 50 PLN i wiecej - w takim razie na takim serwisie zarobisz mniej na jednorazowej sprzedazy.
Wniosek nasuwa sie sam.
Zalezy jakimi zdjeciami dysponujesz i jak czesto sam je sprzedajesz?
Sa osoby nie utrzymujace sie z fotografii, a posiadajace ciekawe zdjecia ktore ktos moze kupic.
Moga zarabiac dla niego w naszym serwisie.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
emisiaczek
25-05-2006, 21:33
Jasne ze nie ma sie co oburzac, jedynie co to olac fotki i zrobic www i zostac posrednikiem ;) choc jak wiemy ciezko nam maniakom patrzec jak zdjecie warte >300pln zchodzi za 0,60 to poprostu to sie nie godzi, sam czulbym sie zle ... jakbym sie sprzedal za garsc drobnych...
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 21:38
Nie, no to jest w końcu wolny rynek, nie ma się co oburzać ;-) Jedyne co mnie denerwuje to mydlenie oczu "punktami", "promocjami" itp., zamiast napisania wprost: zakup=X, sprzedaż=Y. Wtedy to byłoby uczciwe, choćby nawet i zdjęcia miały 1gr kosztować ;-)
Przy tworzeniu serwisu tez mielismy dylemat w tym miejscu.
Jednak po wielu dyskusjach (docelowo serwis bedzie wielojezyczny) najlepszym rozwiazaniem bylo wprowadzenie od poczatku prostego rozwiazania: 1 punkt = 1 zdjecie.
Te "promocje" o ktorych piszesz (nie wystepuje takie slowo u nas) to tylko zysk klienta zakupujacego drozszy pakiet.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
ciezko nam maniakom patrzec jak zdjecie warte >300pln zchodzi za 0,60
Hmm, w tym zdaniu jest mała sprzeczność chyba ;-) Jeśli zdjęcie schodzi za 0.60 i nikt go nie chce za 300, to znaczy że najwyraźniej jest tyle warte :mrgreen:
Zobacz jak ludzie na istockphoto i na fotoli zarabiaja - i nie patrz na to ile razy ma byc jedno zdjecie sciagniete - umiescisz ich 100 albo 200 i wtedy perspektywy sie poszerzaja.
Nooo nie mam pojecia ile zarabiaja fotografowie na w/w serwisach, nawet nie wiem jak to zwerywikować ale mniejsza z tym. Idea Serwisu bardzo fajna, dola dla fotografa ... zreszta niech kazdy sam na swoj sposób przeanalizuje. ja mowie nie i bede uparty.
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 21:44
Jasne ze nie ma sie co oburzac, jedynie co to olac fotki i zrobic www i zostac posrednikiem ;) choc jak wiemy ciezko nam maniakom patrzec jak zdjecie warte >300pln zchodzi za 0,60 to poprostu to sie nie godzi, sam czulbym sie zle ... jakbym sie sprzedal za garsc drobnych...
Rozumiem ten dyskomfort.
Tez mam kilka zdjec ktore udalo mi sie sprzedac w roznym przedziale cenowym. Tu jednak chodzi wlasnie o perspektywe o ktorej pisal Hazan.
Jesli bedziesz docelowo posiadal na koncie 100 lub 1000 zdjec z ktorych kazde moze byc sciagniete wiele razy - zarobek moze byc rozny. Od 0 pln do kilkuset zlotych i wiecej.
A w kazdym momencie mozesz to samo zdjecie sprzedac sasiadowi za 1000pln za sztuke.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
wwwShutterPlanetpl
Nie no mysle że jezeli ktos sie utrzymuje z robienia zdjęc to 50 zł jest minimum minimum. to kto bedzie tam wkladał swoje zdjecia i czy bedzie chciał sie promowac czy tez sprzedawać to juz jego sprawa. ja już powiedziałem to tylko moje zdanie.
mufon
jesli zdjecie zchodzi za 0.60 a nie za 300 to moze dlatego ze nikt nie umie go sprzedać. (pomijam tu gnioty tylko dobrą fotografie)
mufon
jesli zdjecie zchodzi za 0.60 a nie za 300 to moze dlatego ze nikt nie umie go sprzedać. (pomijam tu gnioty tylko dobrą fotografie)
Wydaje mi sie ze dobre zdjecie sprzeda sie samo.
Kiepskie zdjecie trzeba faktycznie umiec sprzedac.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
(zeby nie robic zamieszania bede odpowiadal dalej jako wwwShutterPlanetpl
Chcialbym aby bylo jasne ze jestem rowniez uzytkownikiem tego forum.)
Właśnie zrobiłem mały rachunek :)
18 529 x 0.60 = 11 117.40 zł :rolleyes:
(zeby nie robic zamieszania bede odpowiadal dalej jako wwwShutterPlanetpl Chcialbym aby bylo jasne ze jestem rowniez uzytkownikiem tego forum.)
Errrgh... to po co to całe zamieszanie? Nie lepiej było od razu pisać ze swojego konta :-?
Ja też mogę zaraz przedstawić się jako firma "Graphia" ;) ale po co??? ;)
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 22:43
Errrgh... to po co to całe zamieszanie? Nie lepiej było od razu pisać ze swojego konta :-?
Reprezentuje serwis,
wiec zdanie napisane tu jest stanowiskiem firmy.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
Nie wiem kto zdecyduje się na umieszczanie swoich fotografii w tym serwisie. Czy nie boicie się, że cena idzie wraz z jakością? Że za 60 groszy sprzedaje się tylko bardzo słabe jeśli nie warte nic zdjęcia? A jeśli Wasz/Nasz potencjalny klient nie znajdzie raz, dwa czy trzy razy jakiegoś zdjęcia alibo natknie się na gnioty... czy nie zrezygnuje? I czy Wy wogóle macie świadomość, że obniżacie wartość fotografii do minimalnego minimum? To jest przecież kręcenie bicza na swój kark... przynajmniej w przypadku fotografa decydującego się na współpracę z Wami. Nie wierzę, że jedno zdjęcie mo że sprzedać się wiecej niż 4 max 10 razy... o ile jest to fotka reporterska do gazety, fotki do agencji reklamowych czy też do stron www firmy zazwyczaj chcą na własność. Czy będzie jakieś info przy zdjęciu ile razy i gdzie zostało sprzedane i opublikowane?
Ja w to nie wchodzę ponieważ współpracuję z wiekszą i droższą agencją ;)... ale życzę powodzenia.... pomysła jakiś jest (choć skandalicznie niedochodowy w przypadku fotografa). Zdrówko.
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 23:05
Właśnie zrobiłem mały rachunek :)
18 529 x 0.60 = 11 117.40 zł :rolleyes:
Przemnozyles to przez jedno zdjecie?
Moze 1000 zdjec x 19 pobran kazde x 0,60 PLN?
Tez jest to mozliwe.
Ten serwis nie ma za zadanie utrzymac uzytkownika i jego rodziny.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
wwwShutterPlanetpl
25-05-2006, 23:14
[...]
Czy będzie jakieś info przy zdjęciu ile razy i gdzie zostało sprzedane i opublikowane?
Ja w to nie wchodzę ponieważ współpracuję z wiekszą i droższą agencją ;)... ale życzę powodzenia.... pomysła jakiś jest (choć skandalicznie niedochodowy w przypadku fotografa). Zdrówko.
Kazdy bedzie mial informacje ile razy zostalo pobrane jego zdjecie.
Nie bedzie mial informacji gdzie zostalo sprzedane i gdzie zostalo opublikowane. Zdjecia sprzedawane sa na podstawie licencji Royalty Free.
Kazdy moze kupic sobie takie zdjecie, ale nie ma do niego zadnych praw majatkowych. Moze uzyc zdjecia do komercyjnych projektow, ale tylko takich ktore nie beda z zalozenia sprzedawac samego zdjecia, a jedynie zdjecie bedzie ich uzupelnieniem (ulotki, serwisy www, koszulki, kubki, wygaszacze itp, itd).
Powtarzam - ten serwis nie ma w zalozeniu utrzymac fotografa i jego rodziny.
Choc to zalezy od ilosci zdjec i ich jakosci.
Idea serwisow stock'owych z zalozenia ma sluzyc kazdemu Kowalskiemu (z szacunkiem odnosze sie tu do kazdego Kowalskiego), ktory nie ma potrzeby kupowania zdjecia za 300pln, bo nie potrzebna mu wylacznosc na zdjecie.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
Nie, no spoko.... Nie do mnie przecież ta oferta.... Ale teraz robi się tyle gniot... zdjęć, że faktycznie każdy może się pokazać... Ja tam wole się pokazywać gdzie indziej.
Zdrówko.
Może powiedzmy sobe szczerze, ten serwis ma utrzymać tylko jego właściecieli !!
Kretyński sposób na obniżenie wartość czyjejś pracy !!
Tylko tak dalej i będzie tak jak ze studentami ekonomi ... no na kasę to się nadają w mięsnym :(
Nie wiem panowie dlaczego sie tak podniecacie, SP wyglada jak kazdy kolejny stock jakich jest tysiace w sieci :| BTW, Ciekawe czy pamieta jeszcze ktos NAF ktora przeksztalcila sie w peryskop.pl - aktualnie bedacy nieco ponizej peryskopowej :D A swoja droga 0,60 pln fiu fiu :D
Powtarzam - ten serwis nie ma w zalozeniu utrzymac fotografa i jego rodziny.
Choc to zalezy od ilosci zdjec i ich jakosci.
No tak... ten serwis ma w założeniu utrzymywać autorów serwisu... wolny rynek. Zdrówko.
emisiaczek
25-05-2006, 23:23
Rozumiem ten dyskomfort.
Tez mam kilka zdjec ktore udalo mi sie sprzedac w roznym przedziale cenowym. Tu jednak chodzi wlasnie o perspektywe o ktorej pisal Hazan.
Jesli bedziesz docelowo posiadal na koncie 100 lub 1000 zdjec z ktorych kazde moze byc sciagniete wiele razy - zarobek moze byc rozny. Od 0 pln do kilkuset zlotych i wiecej.
A w kazdym momencie mozesz to samo zdjecie sprzedac sasiadowi za 1000pln za sztuke.
Wszytsko ok tylko teraz wolalbym wydziergac pare tys., kupic domenke, oplacic transfer, wypozycjonowac, opracowac CMS-a i wio do przodu, po co sie meczyc miesiacami, latami robiac zjecia skoro mozna zostac posrednikiem ... nie ryzykujac nic a wkladajac miesiac dwa pracy. Druga strona medalu ... jesli potrzbuje zdjecia to szukam na zagranicznych stockach. Zeby zrobi te 100 zdjec ktore ktos sciagnie niezle trzeba sie namachac a sami wiemy jak to w PL jest z checia placania za cokolwiek co jest niematerialne ...
Przemnozyles to przez jedno zdjecie?
Moze 1000 zdjec x 19 pobran kazde x 0,60 PLN?
Tez jest to mozliwe.
Ten serwis nie ma za zadanie utrzymac uzytkownika i jego rodziny.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
18 529 to liczba fot które teoretycznie mógłbym do was wysłac :) :lol: :lol:
wwwShutterPlanetpl
26-05-2006, 10:34
18 529 to liczba fot które teoretycznie mógłbym do was wysłac :) :lol: :lol:
Zapraszamy ;-)
Bartosz Wściseł
wwwShutterPlanetpl
26-05-2006, 10:37
Nie, no spoko.... Nie do mnie przecież ta oferta.... Ale teraz robi się tyle gniot... zdjęć, że faktycznie każdy może się pokazać... Ja tam wole się pokazywać gdzie indziej.
Zdrówko.
Jeżeli na plfoto pokazujesz nieudane foty to moglbym zobaczyc zdjecia ktore sprzedajesz i pokazujesz gdzie indziej?
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
bartolomic
26-05-2006, 13:00
faktycznie te 60 gr to troche smieszne.. mozna by sie rownie dobrze zlitowac i oddac je za darmo, a nawet jeszcze zrzec sie praw autorkisch.. przeciez tyle kosztuje paczka chusteczek!!
wwwShutterPlanetpl
26-05-2006, 13:10
faktycznie te 60 gr to troche smieszne.. mozna by sie rownie dobrze zlitowac i oddac je za darmo, a nawet jeszcze zrzec sie praw autorkisch.. przeciez tyle kosztuje paczka chusteczek!!
Proponuje zapoznac sie z oferta innych serwsiow stockowych i porownac to z SP w oparciu o polskie realia.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
Proponuje zapoznac sie z oferta innych serwsiow stockowych i porownac to z SP w oparciu o polskie realia.
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
jakie realia masz na mysli???
1 zdjecie do kalendarza niskonakladowego - 150zl netto to z ostatniego tygodnia
2 zdjecia do Gali z koncertu Manamu - jakies 450 zl brutto (ale to bylo okolo 4 lat temu, moze cos sie zmienilo)
czyli biorac pod uwage jedynie to jedno, ostatnie zdjecia do kalendarza to u Ciebie musialbym "sprzedac" 250 razy jakies zdjecia.
Dzieki ale chyba wole rozdawac je za darmo jak sprzedawac za tak zawrotne kwoty.
perqsista
26-05-2006, 14:12
Nie rozumiem o co to całe oburzenie. Powtarzacie "wolny rynek", a jednocześnie oburzacie się na proponowane stawki i zarobek pośrednika. Kiedy komuna się kończyła byłem jescze dzieckiem. Z przerażeniem stwierdzam że wrosła ona nie tylko w starsze pokolenia, ale w moje i młodsze. Gdzie się nie obejrzeć słychać święte oburzenie o to, że ktoś coś tanio kupił i drogo sprzedał. Przecież nikt nie zmusza Was do sprzedaży zdjęć w takich cenach. Ja osobiście nie wyślę zdjęcia do tej i podobnej agencji. Udaje mi się (dość rzadko) sprzedać swoje zdjęcia bezpośrednio klientowi do ograniczonego wykorzystywania za 200-krotność proponowanej stawki...no i co z tego? Ja z tego powodu nie widzę najmniejszych powodów do oburzania się na osobę, która podjęła taką inicjatywę. Nikt nie broni Wam czy mi założyć podobnej działalności i kupować zdjecia chociażby za 1gr i później sprzedawać za 200zł. No i pytanie do Zanussi: Jaki biznes w warunkach gospodarki rynkowej nie ma w założeniu przede wszystkim zarobienie na swojego właściciela? Jeżeli niskie stawki dla fotografów spowodują klapę tego biznesu - to kto poniesie tego konsekwencje i straty?
Nie rozumiem o co to całe oburzenie...
Jakie oburzenie??? po prostu kazdy wyraza swoja opinie i tyle
Powtarzacie "wolny rynek", a jednocześnie oburzacie się na proponowane stawki i zarobek pośrednika.
chyba nie rozumiesz do konca tego co piszsz.
Wlasnie jest wolny rynek (powiedzmy, bo wolny rynek to utopia) wiec kazdy moze sam zdecydowac czy mu to pasuje czy nie, jak wiekszosci nie pasuja oferowane warunki to kontrahent musi je zmienic albo zwinac interes.
A ze wypowiadamy swoje opinie - przeciez to forum miedzy innymi do tego sluzy
No i pytanie do Zanussi: Jaki biznes w warunkach gospodarki rynkowej nie ma w założeniu przede wszystkim zarobienie na swojego właściciela?
Kazdy, ale powiedz jaka grupa zawodowa chce byc "strzyzona" przez pracodawce?
wwwShutterPlanetpl
26-05-2006, 15:04
jakie realia masz na mysli???
1 zdjecie do kalendarza niskonakladowego - 150zl netto to z ostatniego tygodnia
2 zdjecia do Gali z koncertu Manamu - jakies 450 zl brutto (ale to bylo okolo 4 lat temu, moze cos sie zmienilo)
czyli biorac pod uwage jedynie to jedno, ostatnie zdjecia do kalendarza to u Ciebie musialbym "sprzedac" 250 razy jakies zdjecia.
Dzieki ale chyba wole rozdawac je za darmo jak sprzedawac za tak zawrotne kwoty.
Zwroc uwage na cyfre swiadczaca o Twoim wieku.
Idzie za tym doswiadczenie i zapewne bogate portfolio oraz kilka dobrych kontaktow - gdzie sprzdac i jak to zrobic.
Podzielisz sie tymi kontaktami?
Powiesz mlodym, zdolnym i potrafiacym robic zdjecia ze kazdy z nich sprzeda swoje zdjecia bez problemu? Nie wychodzac z domu?
Za 150/450 PLN per zdjecie?
My nie dajemy 150/450 per zdjecie.
Ale dajemy mozliwosc zarabiania na swoich zdjeciach,
a zarobki zalezne sa tylko od jakosci zdjec.
Serwis kierowany jest bardziej do milosnikow fotografi dla ktorych sprzedaz zdjec u nas bedzie forma dorobienia sobie.
Do osob posiadajacych ciekawe zdjecia.
Do osob, ktore moze i maja juz konto na innym serwisie stockowym.
Nic nie stoi na przeszkodzie aby te osoby mialy swoje zdjecia rowniez u nas.
Zapraszam,
pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
perqsista
26-05-2006, 15:26
Jakie oburzenie??? po prostu kazdy wyraza swoja opinie i tyle
Np takie:
http://canon-board.info/showpost.php?p=171980&postcount=4
http://canon-board.info/showpost.php?p=172094&postcount=32
chyba nie rozumiesz do konca tego co piszsz.
Moesz rozwinąć czego nie rozumiem?
A ze wypowiadamy swoje opinie - przeciez to forum miedzy innymi do tego sluzy
Ja też wyraziłem opinię dotyczącą meritum-Wnioski były podobne do większosci osób wypowiadających się - czyli nie zamierzam tam wysyłać swoich zdjeć. Moja odpowiedź była również komentarzem do sposobu wyrażenia opini przez niektóre osoby-generalnie przeważa niepotrzebny lament i złorzeczenie.
Kazdy, ale powiedz jaka grupa zawodowa chce byc "strzyzona" przez pracodawce?
Można zmienić pracodawcę lub samemu nim zostać. Trudno wymagać od pracodawcy żeby stawiał na pierwszym miejscu interes pracownika. Jeżeli zasady ustanowione przez pracodawcę są od początku jasne to nie ma tu mowy o jakimkolwiek"strzyzeniu", wyzysku itd. Współpraca jest DOBROWOLNA. Jedyne merytoryczne zarzuty jakie można było przedsatwić autorowi wątku, to fakt, ze roche kręcił z tymi cenami sprzedaży końcowemu odbiorcy oraz że przyjął tezę, iż wszyscy, którzy sprzedają fotki samodzielmnie robią to na wyłączność.
wwwShutterPlanetpl
26-05-2006, 15:32
Jedyne merytoryczne zarzuty jakie można było przedsatwić autorowi wątku, to fakt, ze roche kręcił z tymi cenami sprzedaży końcowemu odbiorcy oraz że przyjął tezę, iż wszyscy, którzy sprzedają fotki samodzielmnie robią to na wyłączność.
Prosze rozwinac i podac przyklad gdzie bylo "krecone" z cenami koncowymi.
Gdzie napisalem ze sprzedajacy zdjecia robi to na wylacznosc?
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
perqsista
26-05-2006, 15:54
Prosze rozwinac i podac przyklad gdzie bylo "krecone" z cenami koncowymi.
Gdzie napisalem ze sprzedajacy zdjecia robi to na wylacznosc?
Pozdrawiam,
Bartosz Wściseł
Za mocno się wyraziłem:) udzieliło mi sie od krewkich kolegów
Chodziło o to, że nie podałeś wprost od razu ceny da kupującego
"Gdzie napisalem ze sprzedajacy zdjecia robi to na wylacznosc?"
Wprost nie napisałeś nigdzie :) Ale ja odniosłem takie wrażenie, że jak sprzedaję fotkę za kilka stów to na wyłącznośc :)
"Idea serwisow stock'owych z zalozenia ma sluzyc kazdemu Kowalskiemu (z szacunkiem odnosze sie tu do kazdego Kowalskiego), ktory nie ma potrzeby kupowania zdjecia za 300pln, bo nie potrzebna mu wylacznosc na zdjecie."
Reasumując, nie wyslę fotek do Ciebie. Natomiast nie mam żadnych zarzutów odnosnie Twojego serwisu i działalności. Ja sie z dyskusji wyłączam -jadę robic zdjecia. Pozdrawiam.
Zwroc uwage na cyfre swiadczaca o Twoim wieku.
No i juz poczulem sie jak dziadek :)
Idzie za tym doswiadczenie i zapewne bogate portfolio oraz kilka dobrych kontaktow - gdzie sprzdac i jak to zrobic.
I tu Cie zdziwie, nia mam zadnych kontaktow, pokazuje swoje zdjecia w kliku grupach fotograficznych (internetowych), uczestnicze w wystawach ZPFP i tyle. To firma graficzna znalazla moje zdjecie a nie odwrotnie.
Powiesz mlodym, zdolnym i potrafiacym robic zdjecia ze kazdy z nich sprzeda swoje zdjecia bez problemu? Nie wychodzac z domu?
Nie wiem czy sprzeda, to nie moja brazna, jestem zolnierzem a nie fotografem, ale jak juz sie trafi to faktycznie bez wychodzenia z domu:) umowa przyszla poczta, plik wyslany internetem a kasa przelewem na konto :)
Za 150/450 PLN per zdjecie?
Stawki niech kazdy sam uczy sie negocjowac
Bartosz jam Ci nie wrog:). Mi Twoja oferta nie pasuje ale to tylko moja opinia. Jak ktos wycenia swoja prace (zdjecie) na 60 gr to niech sprzedaje za tyle i wszyscy beda zadowoleni.:)
Np takie:
http://canon-board.info/showpost.php?p=171980&postcount=4
http://canon-board.info/showpost.php?p=172094&postcount=32
OK, ja tego nie odczytalem jako wyrazu oburzenia ale moze ja mom podwyzszony prog odpornosci :)
Moesz rozwinąć czego nie rozumiem?
Z tego zdania: "Powtarzacie "wolny rynek", a jednocześnie oburzacie się na proponowane stawki i zarobek pośrednika...", wynika ze wolny rynek z zalozenia nie moze byc obarczony krytyka, narzekaniem itd itp. Moze byc jak najbardziej, w koncu jest to elementem wolnosci wypowiedzi. Dla pracodawcy zas pierwszym sygnalem ze "zle sie dzieje w panstwie dunskim" :) - ostatnim jest juz plajta:)
W socjalizmie popularne były spóldzielnie rzemieślnicze. Na forum, poza zawodowymi fotografkami są także ekonomiści, prawnicy, informatycy, handlowcy. Założenie konkurencyjnego serwisu nie jest bardzo trudne i czasochłonne. Idąc na pewne kompromisy może być także niedrogie. Kilku programistów jest w stanie napisać witrynę w 2 tygodnie, serwer wstawić do kogoś, kto ma nadmiarowe megabity na łączu, płatności przeprowadzać przez allegro na firmę któregoś z kolegów, a zyski inwestować w rozwój. Od początku dać konkurencyjne prowizje dla autorów dbając jednocześnie o wysoki poziom oferty.
Resumując: nie podoba się 60gr za fotkę to sobie załóż serwis w którym dostaniesz więcej (np 90%).
bartolomic
27-05-2006, 23:26
nie..raczej nie udosteoniac zdjec.. wiekszosc ludzi robi zdjecia a nie zajmuje sie programowaniem.. jak mi sie cena chleba nie podoba, to nie buduje piekarni.. :wink:
... taaa dopóki sąsiad się nie dowie, że słono przepłacił - a wtedy to już pewnie i przyjaźń sąsiada stracisz (oprócz szacunku do swojej pracy).
Jak dla mnie pomysł ani nowy ani szokujący. Na pewno znajdą się amatorzy.
A co do ceny - jeśli sprzedajesz zdjęcie za 0,60 to nie znaczy, że jest tylko tyle warte (parafrazując: "za wszystko inne zapłacisz kartą [REKLAMA]")
pzdr.