Zobacz pełną wersję : Filtr do cyfry
Nie iwem czy w dobre miejsce laduje to pytanie - jak nie to przepraszam.
Jak ifiltr UV polecali byscie na oiektyw pracujacy z D20?
jak wogole maja sie filtry do cyfr, bo slyszalem, ze nie wszystki z nimi chodza?
dzieki
W!
Bylo sporo tematow na ten temat ;-)
Zawsze warto poszukac, na przyklad tu (http://www.canon-board.info/showthread.php?t=10950&highlight=filtry) z miejsca znalazlem to czego potrzebujesz!
Zdrowko
Robson01
25-05-2006, 19:35
Po pierwsze rodzaj aparatu (20D, 350D, Canon, Nikon) nie ma znaczenia przy zakupie filtra, jeżeli już to dobiera się go do konkretnego "typu" fotografii (polar, połówkowe itp.). Przy UV nie ma znaczenia czy podpinasz go do analoga czy do cyfry, do której moim zdaniem jest on zbędny - chyba że jako zabezpieczenie przedniej soczewki obiektywu. Chociaż taniej wychodzi dekielek :-).
Dekielk mam a poniewaz szkielko kosztuje prawie 5tys wole chuchac na zimne.
Jednym slowem nie ma znaczenia UV do cyfry. A moge prosic o polecenie kilku naprawde dobrych UV'ek?
Dzieki
np. B+W, Heliopan, Marumi, Hoya HMC..
wole chuchac na zimne.
BDW, chyba dmuchac a nie chuchac ;-)
... Przy UV nie ma znaczenia czy podpinasz go do analoga czy do cyfry, do której moim zdaniem jest on zbędny - chyba że jako zabezpieczenie przedniej soczewki obiektywu. Chociaż taniej wychodzi dekielek :-).
jak zobaczylem co sie znajduje na filtrze UV po jednym dniu fotografowania koni biegajacych po piachu to jdnak bylem szczesliwy ze mialem do czyszczenia kawalek szybki a nie soczewke :). Dekielek by nie pomogl bo wszystko sie zasyfilo w trakcie focenia.
Tak dmuchac - sorry.
ODnosnie konikow tez mam wlasnie takie podejscie - a jak sie robi fotki, ktorych temat nie jest zbyt extremalny filterek zawsze mozna odkrecic - jaki to problem :)
Sorry, ale czy moze ktos podac nazwe dobrej UV'ki?
Robson01
27-05-2006, 13:50
Sorry, ale czy moze ktos podac nazwe dobrej UV'ki?
Marumi MC, Hoya SHMC, Heliopan SH-PMC, B&W. Oczywiście to jest wyższa półka jakościowo-cenowa.
Ja polecam najwyższe modele Hoya (SHMC Pro1) albo B&W. Oba warte polecenia, obudowowane z czegoś co przypomina mosiądz i budzi zaufanie. B&W sprawa wrażenie solidniejszego ale to tylko wrażenie, argumentów nie mam.
Różnicy w jakości raczej nie dostrzeżesz w zadnym teście. B&W może ciut łatwiej się czyści, ale jest to różnica znikoma i może wynikać z mojej autosugestii.
Polecam obie firmy, czy to do UV czy polarów.
Robson01
27-05-2006, 13:59
A po co ma przepłacać za Pro1 do niepełnej klatki, no chyba że będzie podpinał coś ultra szerokiego.
A jak roznica jest pomiedzy tymi fitrami:
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7623069967&rd=1&sspagename=STRK%3AMEWA%3AIT&rd=1
http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=7623164938&rd=1&sspagename=STRK%3AMEWA%3AIT&rd=1
Tak ogolnie jezeli jest :)
Robson01
27-05-2006, 18:59
Jeżeli się nie mylę to pierwszy jest z serii HMC, a drugi SHMC.
bartolomic
27-05-2006, 19:37
lanc, bez obrazy - po co Ci szklo za 5k jak TY sie o takie rzeczy pytasz...:confused:
Bo na filtrach to sie praktycznie wogole nie znam - niestaty. Szkielko jest mi potrzebne do cykania fotek przeroznych. Pracowalem sobie do tej pory na Hasselku z P20ka i innymi przystawczkami :). Przesiadlem sie na cyfraczka canona i wszystkiego wlasciwie czlowiek sie musie dowiadywac od podstaw :(.
Czy ta odpowiedz cie satysfakcjonuje? A i looz bo sie nie obrazam :)
bartolomic
31-05-2006, 11:08
a spox, o tym nie pomyslalem:mrgreen:
z tego co wiem to również polecam Haya SHMC.
Pozdr.
z tego co wiem to również polecam Haya SHMC.
również polecam Hoya SHMC. Trochę trudny w czyszczeniu ale o tym jest chyba w innym wątku. Na allegro można teraz przejąć UVki Hoya w niezłej cenie. Przykładowo na gwint 67mm cena ok 20 zł niższa (uwzględniając przesyłkę) niż w sklepie. pozdrawiam
Robson01
31-05-2006, 17:28
Tej samej klasy co Hoya SHMC są Marumi MC - ich zaletą jest to że łatwiej się je czyści.
jest duża różnica między zwyklą UV a taką HMC?
Robson01
02-06-2006, 00:40
Jest w ilości powłok - oczywiście na kożyść HMC.
ale mocno to widać na fotkach? Czy przez taki filtr uv za 30zl obiektyw moze robić gorsze foty niż bez filtra.
moze.. filtr to zawsze dodatkowe szkło między obiektywem a obiektem.. jesli to szlko jest gorszej jakosci to odbije sie to na zdjeciu.. był kiedys watek na CB o mydle ktore spowodował tani filtr w polaczeniu z ef 70-200.. wniosek - jesli juz uzywasz filtru to niech bedzie dobrej jakosci :)