Zobacz pełną wersję : Punkty ostrości w 5DI ile ich powinno być naprawdę?
Dostałem zdjęcia próbne wykonane 5D1 i punktów ostrości jest 15. Podgląd exif z programu Digital Photo Professional Canona. Wprawdzie jest to jpg, są wszystkie informacje ale z tego co pamiętam to 5d1 ma 9 punktów ostrości, nie wiem co myśleć o tym ale mam wrażenie jakby exif był sfałszowany.
Dostałem zdjęcia próbne wykonane 5D1 i punktów ostrości jest 15. Podgląd exif z programu Digital Photo Professional Canona. Wprawdzie jest to jpg, są wszystkie informacje ale z tego co pamiętam to 5d1 ma 9 punktów ostrości, nie wiem co myśleć o tym ale mam wrażenie jakby exif był sfałszowany.
Jest OK
5D classic ma 9-punktowy AF z 6 dodatkowymi dodatkowymi punktami otaczającymi punkt środkowy dla lepszego śledzenia ostrości.
"Oprócz 9 różnych punktów AF do blokowania ostrości na obiektach, nawet jeśli nie znajdują się one w centrum kadru, aparat EOS 5D oferuje 6 dodatkowych punktów wokół środkowego punktu AF, które pomagają zapewnić jeszcze większą dokładność ustawiania ostrości podczas śledzenia poruszający się temat. Ta funkcja jest ważna dla fotografów sportowych, a także każdego, kto musi skupić się na nieprzewidywalnym obiekcie. Dodatkowe punkty AF nie są wyświetlane w wizjerze i nie można ich wybrać ręcznie. Są one jednak używane w trybie AI Servo AF, gdy aparat EOS 5D jest ustawiony do automatycznego wyboru punktu ostrości, a także gdy wybrany jest środkowy punkt ostrości wraz z funkcją niestandardową 17-1."
4047