Zobacz pełną wersję : Wytrzymałość migawki i matryc FF
Wziazku z tym ze ostatnio pojawiło się trochę tanich pełno klatkowych lustrzanek, głownie 6dI i 5dII mam pytanie o wytrzymałość takiego sprzętu które maja już kolejna migafke a całościowy przebieg wynosi 300-400 tys. Jak może być z matryca przy takim przebiegu i ogólnie?
Zakładam ze nie było filmowane.tak naprawdę potrzebuje lustrzankę na rok a rocznie robię 10-15k.mam obiektywy ale mam aparatu
pełnoklatkowych*, migawkę*.
taki zakup to zawsze ryzyko. matryca może podziałać kolejne 400 tys. a może paść po 2 tys. nie ma reguły.
znam kolesia, któremu migawka padła dopiero po milionie klapnięć.
Bechamot
23-02-2020, 17:30
a całościowy przebieg wynosi 300-400 tys. Jak może być z matryca przy takim przebiegu i ogólnie?tak jak z samochodem po 400 000 km - czyli mocno wyeksploatowana calosc .
cene zakupu oceniam na 500 zl .
Wziazku z tym ze ostatnio pojawiło się trochę tanich pełno klatkowych lustrzanek, głownie 6dI i 5dII mam pytanie o wytrzymałość takiego sprzętu które maja już kolejna migafke a całościowy przebieg wynosi 300-400 tys. Jak może być z matryca przy takim przebiegu i ogólnie?
Zakładam ze nie było filmowane.tak naprawdę potrzebuje lustrzankę na rok a rocznie robię 10-15k.mam obiektywy ale mam aparatu
A różnica w cenie między takim weteranem a sprzętem amatorskim z przebiegiem 20-50 tys. jest rzeczywiście taka duża?
Bo jak sprzedawałem rok temu swoje 5DII to tego nie obserwowałem.
tak jak z samochodem po 400 000 km - czyli mocno wyeksploatowana calosc .
cene zakupu oceniam na 500 zl .
Miedzy 800 a 1100.
To wszystko jest i tak raczej nie miarodajne. Migawkę można wymienić, ale gdy godzinami filmy się kręci lustrzanką, to ile ma zrobione milionów zdjęć sama matryca?
michalko
29-02-2020, 18:16
Wszystko jak w aucie, elementy się zużywają i trzeba je wymienić.
chester_jds
29-02-2020, 19:31
To wszystko jest i tak raczej nie miarodajne. Migawkę można wymienić, ale gdy godzinami filmy się kręci lustrzanką, to ile ma zrobione milionów zdjęć sama matryca?
A w ML to ten podgląd skąd pochodzi jak nie z matrycy? A jojczenia nie ma...
A w ML to ten podgląd skąd pochodzi jak nie z matrycy? A jojczenia nie ma...
Ale niektórzy tego nie ogarniają :-)
Ogarniają, pierwsze matryce ( comos chyba to nazywały się) to była inna technologia, słabo zaprojektowana do ciągłej pracy. Najlepiej pogadać z Panem z jakiegoś serwisu, tak luźno, najlepiej przy browarku... lub &*% i ciekawych tematów bez liku. Niech każdemu jak najdłużej służy co tam ma! Pozdrawiam.
Bechamot
29-02-2020, 23:37
Ogarniają, pierwsze matryce ( comos chyba to nazywały się) to była inna technologia, słabo zaprojektowana do ciągłej pracy. Najlepiej pogadać z Panem z jakiegoś serwisu, tak luźno, najlepiej przy browarku... lub &*% i ciekawych tematów bez liku. Niech każdemu jak najdłużej służy co tam ma! Pozdrawiam..
no nie bardzo ogarnia, ale moze zamiast improwizowac , lepiej poczytac?
to byly matryce CCD i oczywiscie zanim znalazly zastosowanie w aparatach fotogtraficznych stosowano je duzo wczesniej w kamerach filmowych - czyli do pracy ciaglej.
CCD Maja wiekszy pobor pradu i to o pare rzedow wielkosci wiekszy od cmos.
To stanowi ograniczenie w mozliwej do osiagniecia rozdzielczsoci i czulosci , gdyz przy b duzych rozdzielczosciach wzglednych i calkowitych pobor mocy bylby tak duzy , a tym samym wydzielane przez nie cieplo , ze moznaby je stosowac jak zelazko. CCd wymaga intensywnego odprowadzenia ciepla.
Canon przed laty dokonal rewolucji wprowadzajac jako pierwszy na rynek matryce CMOS - to otwarlo droge do podniesienia czulosci i rozdzielczosci. Z czasem jakosc odwzorowania dorownala tej z CCD na niskich czulosciach . Pewien czas bylo to zaleta CCD - b.dobre odwzorowanie kolorow na niskich czulosciach . Gdyby nie CMOS , nie mielibysmy matryc w takiej rozdzielczosci jaka mamy dzisiaj i przede wswzystkim tak wysokiej czulosci .
Z uplywem czasu przepalaja sie pojedyncze pixelki ( zreszta juz w nowych matrycach one wystepuja). Dokonuje sie mapowania i interpolacji obrazu w ich miejscu. Uszkodzeniu moga ulec rowniez matryce stosunkowo mlode. Generalnie matryce ciesza sie wieloletnia wytrzymaloscia .
Czestszym powodem uszkodzenia jest migawka - mechaniczne uszkodzenie.
kupuj nowy sprzęt nie będziesz miał problemów
Ogarniają, pierwsze matryce ( comos chyba to nazywały się) to była inna technologia, słabo zaprojektowana do ciągłej pracy. Najlepiej pogadać z Panem z jakiegoś serwisu, tak luźno, najlepiej przy browarku... lub &*% i ciekawych tematów bez liku. Niech każdemu jak najdłużej służy co tam ma! Pozdrawiam.
Comos?
CCD było a potem CMOS i obecnie wszystko jest wg technologii CMOS, tylko z odmianami ułożenia senseli jak np. X-trans
Zygmuntowicz
13-03-2020, 00:01
Podepnę się pod temat wytrzymałości migawki. Ciekawe jaki ma wpływ na wytrzymałość używanie trybu cichej migawki np. w 6D, mniej się będzie zużywać czy wręcz przeciwnie?
Mohinder
13-03-2020, 03:04
Ja jestem ciekaw jak w ogóle to jest zrobione, że jest ciszej. Mnie się wydaje również, że w trybie cichej migawki mniej "rzuca" aparatem.
Bechamot
13-03-2020, 16:47
przeciez Canon opisuje jak to zrobil.
troche roznie w roznych modelach ale zasadniczo specjalne wytlumienie pracy Lustra a do tego dochodzi migawka elektroniczna z zamknieciem przez migawke mechaniczna na druga kurtyne.
jeszcze moze byc w LV calkowicie migawka elektroniczna
Zygmuntowicz
15-03-2020, 16:16
Nie pytałem jak jest to zrobione tylko jaki to ma wpływ na trwałość migawki.
Bechamot
15-03-2020, 16:26
z tago jak to jest zrobione , mozna wysunac wnioski na temat trwalosci migawki .
ale rozumiem , ze bez forum samodzielne wnioskowanie to za duze wymagania.
Zygmuntowicz
15-03-2020, 23:47
Na pewno można ale warto zasięgnąć opinii innych i się upewnić.
z tago jak to jest zrobione , mozna wysunac wnioski na temat trwalosci migawki .
ale rozumiem , ze bez forum samodzielne wnioskowanie to za duze wymagania. Bechamot, daje ci ostrzeżenie, na razie słowne.
Nie pierwszy raz tak się odnosisz do ludzi, muszę więc zareagować.
Lubisz logiczne wywody, to proszę. Gdyby na forum przesiadywały wyłącznie osoby, które mają podobną wiedzę, to by nie miały o czym do siebie pisać. Forum byłoby prawie martwe. To nie forum dostępne jedynie dla osób z tytułem doktora, którzy chcą zrobić habilitacje i dlatego sie tu udzielają. To byłoby bardzo małe forum. To forum ma byc popularne, przyjazne amatorom.
Załóż więc, że forum to miejsce przekazywania wiedzy także osobom zupełnie początkującym jeśli chodzi o fotografię, sprzęt. W dodatku konkretny user (Ty) nie ma obowiązku przekazywania wiedzy, nawet jak takową posiada. Więc nie pisz w zaowalowany w sposób, że ktoś jest głupi, nie obrażaj ludzi. Możesz się nie odzywać. Powiem więcej, bezpieczniej będzie jeśli częściej będziesz milczał, bo bardzo cie świerzbi pisanie z pozycji gdzie okazujesz swoją wyższość nad resztą forumowiczów.
Bechamot
16-03-2020, 13:29
Na pewno można ale warto zasięgnąć opinii innych i się upewnić.
nikt poza canonem tego nie wie.
Canon dla 6d dawal gwarancje na 100 000 wyzwolen , i dla mk2 tez na 100 000 wyzwolen . oznacza to , ze nie podniosl trwalosci migawki .
z tym , ze wedlug nomenklatury canona to nie sa "ciche " migawki a jedynie " wytlumione ".
Rzeczywiscie ciche migawki to polaczenie migawki elektronicznej z mechaniczna , ktora wowczas pracuje na druga kurtyne , albo wylacznie elektroniczne - globalne , czyli bez udzialu migawki mechanicznej. One sa w ML i niektorych dslr - tutaj przy jednym otwarciu migawki mechanicznej mozna wykonac wiele zdjec . 6mk2 nie ma tego. ( takie migawki byly juz dawno stosowane w nikonie dla taniutkich aparatow - gdyz w ten sposob mozna bylo taniej zrealizowac krotkie czasy naswietlenia )
.
Zygmuntowicz
16-03-2020, 20:21
nikt poza canonem tego nie wie.
Canon dla 6d dawal gwarancje na 100 000 wyzwolen , i dla mk2 tez na 100 000 wyzwolen . oznacza to , ze nie podniosl trwalosci migawki .
z tym , ze wedlug nomenklatury canona to nie sa "ciche " migawki a jedynie " wytlumione ".
Rzeczywiscie ciche migawki to polaczenie migawki elektronicznej z mechaniczna , ktora wowczas pracuje na druga kurtyne , albo wylacznie elektroniczne - globalne , czyli bez udzialu migawki mechanicznej. One sa w ML i niektorych dslr - tutaj przy jednym otwarciu migawki mechanicznej mozna wykonac wiele zdjec . 6mk2 nie ma tego. ( takie migawki byly juz dawno stosowane w nikonie dla taniutkich aparatow - gdyz w ten sposob mozna bylo taniej zrealizowac krotkie czasy naswietlenia )
.
Najpierw piszesz że nikt poza canonem tego nie wie a za chwilę okazuje się że coś jednak wiesz. Tylko ja pytałem o Canona 6D I a nie o Ml i nikony. Tak że jak nie wiesz dokładnie to lepiej nie pisz wcale i weź sobie do serca rady Jacka.
Najpierw piszesz że nikt poza canonem tego nie wie a za chwilę okazuje się że coś jednak wiesz. Tylko ja pytałem o Canona 6D I a nie o Ml i nikony. Tak że jak nie wiesz dokładnie to lepiej nie pisz wcale i weź sobie do serca rady Jacka.
Określenie żywotności migawki to wróżenie z fusów. Określenie tejże żywotności w zależności od zastosowanego trybu w aparacie jest absolutnie niemożliwe. Moja jedynka padła po tak małym przebiegu ze aż wstyd o tym pisać, miałem 400D kupione używane z przebiegiem 120 tys i sprzedałem je z przebiegiem 170 tys - nic się nie działo ani z migawką ani ze spustem a teoretycznie jest to niemożliwe. 6D sprzedałem z przebiegiem 230tys i wszystko działało jak należy, drugie z przebiegiem 30tys - najpierw odpadła tabliczka z opisem nastaw, potem zablokowało się kółko nastaw. Nie można już być pewnym niczego.
dariuszsadek
17-05-2020, 16:14
Określenie żywotności migawki to wróżenie z fusów. Określenie tejże żywotności w zależności od zastosowanego trybu w aparacie jest absolutnie niemożliwe. Moja jedynka padła po tak małym przebiegu ze aż wstyd o tym pisać, miałem 400D kupione używane z przebiegiem 120 tys i sprzedałem je z przebiegiem 170 tys - nic się nie działo ani z migawką ani ze spustem a teoretycznie jest to niemożliwe. 6D sprzedałem z przebiegiem 230tys i wszystko działało jak należy, drugie z przebiegiem 30tys - najpierw odpadła tabliczka z opisem nastaw, potem zablokowało się kółko nastaw. Nie można już być pewnym niczego.
Dzień dobry Wszystkim ?. Nawiazując do tematu trwałości migawki - jakie to są koszty przywrócenia do stanu max zbliżonego do fabrycznego (mam na myśli tylko podzespoły mające wpływ na wykonanie zdjęcia, pomijam estetykę zewnętrzną aparatu)? Mam na myśli lustrzanki z pełną klatką - C5dmII & III, ND700. Tak szacunkowe wartości - na oryginałach naturalnie.
Dzień dobry Wszystkim . Nawiazując do tematu trwałości migawki - jakie to są koszty przywrócenia do stanu max zbliżonego do fabrycznego (mam na myśli tylko podzespoły mające wpływ na wykonanie zdjęcia, pomijam estetykę zewnętrzną aparatu)? Mam na myśli lustrzanki z pełną klatką - C5dmII & III, ND700. Tak szacunkowe wartości - na oryginałach naturalnie.
Praktycznie każdy podzespół ma jakiś tam wpływ na wykonanie zdjęcia - migawka, komora lustra, matryca, spust migawki, pokrętło nastaw, bateria, płyta główna, światłomierz, układ af. Jak do wymiany tych elementów doliczysz jeszcze porty czy slot karty pamięci to nie wiem czy zmieściłbyś się w cenie nowego aparatu. Aparat to nie klasyczny samochód, kupujesz używany i używasz do znudzenia lub awarii.
ND700 migawka nieco ponad tysiąc, tyle to było kiedyś. Teraz nie wiem, nie wiem tez czy mają części. Najlepiej ... zapytać o wszystko w serwisie.
jakie to są koszty przywrócenia do stanu max zbliżonego do fabrycznego (mam na myśli tylko podzespoły mające wpływ na wykonanie zdjęcia, pomijam estetykę zewnętrzną aparatu)?
Nieuzasadnione ekonomicznie. Kilka lat temu, 5d, autoryzowany serwis: wycena wymiany mirrorboxa na 1200zł (plus migawki, chyba połowa tej kwoty), wartość rynkowa używanego aparatu była zbliżona.
Jeśli aparat działa, ale "nie tak dobrze jak kiedyś" sens może mieć porządne czyszczenie (łącznie z czujnikami AF) oraz przegląd w serwisie, połączony z testowaniem i kalibracją.
Witam
Wymiana migawki w C 20d, na Żytniej, 370 zł
Witam
Wymiana migawki w C 20d, na Żytniej, 370 zł
Tak, ale wymiana często migawki może nie wystarczyć, jak do wymiany jest mirrorbox to robi się z tego lekko tysiak. Moja stara piątka miała coś około 300 tys, CSI nie chciało dać gwarancji na wymianę migawki jeżeli nie wymienię wszystkiego co zużyte, nie pamiętam ile to było ale pod 2 tys to podchodziło. Na chwilę obecną koszt sprawnego 30D to 300-400zł, jak kupisz w zestawie z obiektywem to pewnie za 150-200 zł znajdziesz ofertę