Zobacz pełną wersję : Lampa Yongnuo
Witam wszystkich, na wstępie chcę podkreślić, że jestem amatorką i dopiero ogarniam temat lamp błyskowych.
Ostatnio zakupiłam lampę YN968ex-rt, która posiada wbudowany odbiornik sterowania radiowego oraz nadajnik sterowania radiowego. I teraz pytanie: co mam kupić, abym mogła wyzwalać lampę bezprzewodowo? WYZWALACZ RADIOWY YN-E3-RT czy Yongnuo RF-603 II bo już się pogubiłam. Jezeli to istotne to pracuję na canonie 6D.
Proszę o pomoc !
Sprawdź w instrukcji, czy Twoja lampa może być wyzwalana przez 603c. Jeśli nie potrzebujesz zdalnej zmiany ustawień lampy (moc, tryb, zoom), ani nie potrzebujesz jej synchronizować w HSS, ani na druga kurtynę migawki, i w instrukcji napisali, że może być wyzwalana przez 603c, to wystarczy ten tani wyzwalacz.
Jeśli potrzebujesz którejkolwiek z wypisanych wyżej możliwości, to E3-RT (albo inna lampa mająca wbudowany taki sterownik, porównaj ceny, bo może się okazać, że lepiej kupić drugą lampę, i z niej wyzwalać, niż sam sterownik - tylko sterownik jest lżejszy).
A jaki masz aparat? Bo jeśli chcesz tylko sprawdzić, pobawić się zdalną lampą na początek, to może da się wyzwolić ją z lampy wbudowanej?
robertskc7
14-02-2020, 18:02
Lampy RT są wyzwalane i wyzwalają inne lampy radiowo z dodatkiem RT w napisie, oraz za pomocą sterownika E3-RT Czyli tylko canon i younguno w systemie RT. Bierz tani yn-e3-rt i bedzie śmigać na pewno.
Lampy RT są wyzwalane i wyzwalają inne lampy radiowo z dodatkiem RT w napisie, oraz za pomocą sterownika E3-RT Czyli tylko canon i younguno w systemie RT. Bierz tani yn-e3-rt i bedzie śmigać na pewno.
Komfort pracy z YN-E3-RT jest wysoki. Nawet z jedną lampą.
Oczywiście porządna lampa z funkcją master i RT da to samo plus błysk jakby co.
Ja kupiłem E3-RT.