PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon D6

zdebik
12-02-2020, 12:16
Oficjalnie zaprezentowany nowy konkurent 1DX Mark 3

https://www.nikonusa.com/en/nikon-products/product/dslr-cameras/d6.html

https://www.dpreview.com/news/7615938748/the-nikon-d6-here-are-the-official-specifications

Wygąda na to, że lustereczka jeszcze nie wybierają się na autostradę.

Czacha
12-02-2020, 12:27
Cherlawy ten konkurent w zestawieniu z 1DXIII. Ostatnie podrygi lustrzanek ..

akustyk
12-02-2020, 12:46
Cherlawy ten konkurent w zestawieniu z 1DXIII. Ostatnie podrygi lustrzanek ..

no wlasnie jak poczytalem specyfikacje to tez mi wyszlo, ze gole numerki/ficzery tym razem w Nikonie jakos nie porywaja.

aczkolwiek nie watpie, ze w praktyce to bedzie fajna maszyna

zdebik
12-02-2020, 13:00
Przynajmniej wszystkie punkty AF'u krzyżowe.

Czacha
12-02-2020, 13:08

Ciekawe tylko dla szkieł o jakiej jasności ;) Milczeniem pominę krycie kadru tymi punktami oraz to, że -5EV to nawet EOS RP posiada ...

Jacek_Z
12-02-2020, 16:50
Specyfikacja na dole strony https://www.nikon.pl/pl_PL/product/digital-cameras/slr/professional/d6
parę słów od Nikona https://www.optyczne.pl/14599-news-Nikon_D6.html
Uwagi https://www.fotopolis.pl/newsy-sprzetowe/aparaty-fotograficzne/33189-nikon-d6-lepszy-ale-bez-fajerwerkow
i tu https://fotoblogia.pl/15027,nikon-d6-zapowiedziany-oficjalnie-ma-kompletnie-nowy-uklad-autofokusa-20-8-mpix-i-14-kl-s

No i chyba wszystko powiedzieli ;)

Bechamot
12-02-2020, 17:16
"Fotografowie sportowi, fotoreporterzy i fotografowie prasowi z całego świata nie mogą się już doczekać nowego Nikona D6. "
( cyt. fotopolis )

to co d5 juz zdjec nie robil , ze nie mogli sie doczekac ?

mysle , ze wielu z checia przywitaloby taka premiere za np. 2 lata , po to by oszczedzic sobie wydatku.
A tak - znowu zmiana sprzetu.

zdebik
12-02-2020, 20:16
Jedynka Canon lepiej wygląda na papierze.

cauchy
12-02-2020, 20:59
Ostatnie podrygi lustrzanek ..
ja w ogóle jestem zaskoczony, że jeszcze wypuszczają te wielkie ciężkie cegły
do każdego rodzaju foto są już od dawna mniejsze i lżejsze aparaty, i do sportu, i do biegania po mieście na marszu równości/niepodległości, i do wildlifu, i do fashion itd.

candar
12-02-2020, 21:09
mysle , ze wielu z checia przywitaloby taka premiere za np. 2 lata , po to by oszczedzic sobie wydatku.

Za dwa lata to takie cegły mogą już dawno odejść do lamusa ze względu na ML, które depczą im po piętach technologią ;)

Jacek_Z
13-02-2020, 00:52
do każdego rodzaju foto są już od dawna mniejsze i lżejsze aparaty, do sportu,
Wymień. Do sportu. Może być nawet większy albo i cięższy. Wymień te lepsze.

Za dwa lata to takie cegły mogą już dawno odejść do lamusa ze względu na ML, które depczą im po piętach technologią ;)
Depczą, ale są z tyłu. Zresztą kto depcze i jakim modelem? Sony A9 prawie bez optyki jasnych supertele?
Nie na darmo flagowe body C i N kosztują blisko 30 tys.
Nie zajmujesz sie tym rodzajem fotografii, do którego sa one stworzone. Nie wiesz jak niuanse grają rolę.
Pogadamy o akku? Na 1 akku Nikon D6 ma zrobić wg producenta przy foto seriami ponad 8,5 tys zdjęć, co oznacza, że zrobi grubo ponad 10 tys. Canon z migawką mechaniczną ma 16 fps.
Zaraz usłyszę, że akku można zmieniać, można używać migawki elektronicznej(zawsze?) itd itd.

sv
13-02-2020, 01:19
Nikon 105 krzyżowych, Canon 155 krzyżowych
Nikon bufor 200 zdjęć, Canon; 1000+ (jpeg + RAW

Kolekcjoner
13-02-2020, 01:51
Mało siedzę w temacie tych body ale na forum Nikona krążą opinie, że to raczej D5s a nie D6. Nie wiem jak specka filmowa ale rzeczywiście całościowo d... nie urywa.

Bechamot
13-02-2020, 08:26

sadze , ze akurat ten model bedzie najdluzej w uzyciu - to moze potrwac jeszcze klika lat.
w czasach slr , ostatnie zeszly z produkcji modele flagowe , kiedy dawno byly juz w uzyciu aparaty cyfrowe.

jak sie wydaje z opisow, zmiany sa zbyt male aby uzasadnialy przejscie z d5 na d6. za 2 lata byc moze bylyby bardziej znaczace.

Generalnie to watpliwosci nie ma , ze dslr jest Technika zanikajaca.

Jacek_Z
13-02-2020, 22:12
w czasach slr , ostatnie zeszly z produkcji modele flagowe , kiedy dawno byly juz w uzyciu aparaty cyfrowe.
Nikona F6 zaczęto produkować w 2004 roku. Choć wcześniej wypuszczono na rynek cyfrowe flagowe Nikony D1, D2x i D2h.
Zagadka. Kiedy zaprzestano produkcji Nikona F6? Można się baaardzo zdziwić. W roku .. 2018. Tak, niecałe 2 lata temu. Czyli wtedy gdy w najlepsze produkowano Nikona D5 czy Canona 1Dmk2.
To chyba był ostatni z produkowanych analogowych SLR.
Jestem przekonany, że lustrzanki cyfrowe będą produkowane jeszcze bardzo długo. Bo istnieją potrzeby rynkowe. Nie tyko fotografowie potrzebują aparatów, a w niektórych zastosowaniach bezlustra mają wady.

Bechamot
14-02-2020, 08:13
do dzisiaj produkowane se gdzies w chinach jeszcze lustrzanki dwuobiektywowe, ale to nie ma znaczenia - ten typ aparatu juz wymarl. podobnie z slr - bez znaczenia , ale faktem jest ze produkowano jeszcze dlugo w ilosciych nieporownywalnych do wczesniejszych.

O ile mi wiadomo Nikon deklaruje iz jest w stanie jeszcze produkowac F6 i FM , tzn lini produkcyjnej nie zlikwidowano calkowicie.

Spodziewam sie , ze podobnie bedzie z dslr reporterskimi , natomiast nie oczekiwalnbym ze te dslr dla masowego odbiorcy beda utrzymywane w produkcji . Beda one zbyt drogie i raczej popytu na nie nie bedzie. Jakis czas beda oferowane , ale podaz bedzie coraz mniejsza.
Polityka , jaka zapowiedzieli producenci obiektwow na przyszlosc - rozwoj obiektywow do ML, spowodujem, ze nikt z nowej generacji fotografujacych nie bedzie chcial wchodzic w sytsemy , ktre nie beda rozwijane.
Przemysl zzawsze potrzebowal nowych technologii i wynalzkow , gdyz to jest warunkime konsumpsji - nie jest wiec zainteresowany utrzymaniem produkcji dslr , tak jak dzisiaj nikt nie jest zainteresowany produkcja np walkmenow.

jan pawlak
14-02-2020, 09:20
Nikona F6 zaczęto produkować w 2004 roku. Choć wcześniej wypuszczono na rynek cyfrowe flagowe Nikony D1, D2x i D2h.
Zagadka. Kiedy zaprzestano produkcji Nikona F6? Można się baaardzo zdziwić. W roku .. 2018. Tak, niecałe 2 lata temu. Czyli wtedy gdy w najlepsze produkowano Nikona D5 czy Canona 1Dmk2.
To chyba był ostatni z produkowanych analogowych SLR.
Jestem przekonany, że lustrzanki cyfrowe będą produkowane jeszcze bardzo długo. Bo istnieją potrzeby rynkowe. Nie tyko fotografowie potrzebują aparatów, a w niektórych zastosowaniach bezlustra mają wady.

To nie jest takie proste, jednowymiarowe.
To decyzje zależne od wielu czynników niektórych łato policzalnych ale też od przewidywań/wyobrażeń zachowań rynku/konkurencji.

Są np. koszta utrzymania linii produkcyjnej u wytwórcy końcowego i u dostawców elementów, resurs/zużywanie oprzyrządowania itd. To są duże koszty.
Dylematy typu czy utrzymywać produkcję (i np. odnawiać oprzyrządowanie) i/by produkować coraz mniej czy w też w tym miejscu uruchomić nową produkcję która ma (będzie miała) coraz większy popyt zamiast budować nową/dodatkową fabrykę. I co "za chwilę" ze starą itd.

Może się okazać że zysk ze sprzedaży małej ilości sprzętu jest mało sensowny/istotny w globalnym rozliczeniu i globalnej strategi produktowej, w walce konkurencyjnej, ...

jp

Bechamot
14-02-2020, 09:56
To nie jest takie proste, jednowymiarowe.
To decyzje zależne od wielu czynników niektórych łato policzalnych ale też od przewidywań/wyobrażeń zachowań rynku/konkurencji.

Są np. koszta utrzymania linii produkcyjnej u wytwórcy końcowego i u dostawców elementów, resurs/zużywanie oprzyrządowania itd. To są duże koszty.
Dylematy typu czy utrzymywać produkcję (i np. odnawiać oprzyrządowanie) i/by produkować coraz mniej czy w też w tym miejscu uruchomić nową produkcję która ma (będzie miała) coraz większy popyt zamiast budować nową/dodatkową fabrykę. I co "za chwilę" ze starą itd.

Może się okazać że zysk ze sprzedaży małej ilości sprzętu jest mało sensowny/istotny w globalnym rozliczeniu i globalnej strategi produktowej, w walce konkurencyjnej, ...

jp

o produkcji decyduje oplacalnosc.

dslr okazaly sie bardziej oplacalne dla producentow , wiec wyparly slr

ML beda bardziej oplacalne , wiec znikna z programow produkcyjnych dslr-y .

nikt nie musi podejmowac decyzji politycznej. ekonomia o tym zadecyduje.
ekonomia decyduje o wszystkim , jest nawet teoria ekonomi dobra i zla.

w skali globu byc moze ktos jeszcze slr-y potrzebuje - przezrocza itp. Utrzymano przeciez jakas produkcje szczatkowa materialow analogowych. Ale wiekszego znaczenia gospodarczego taka produkcja juz nie ma.

cauchy
14-02-2020, 23:30
Jacek, a pierwszy z brzegu Sony A9

Jacek_Z
15-02-2020, 01:54
Jak brzmi pełne pytanie?

cauchy
15-02-2020, 10:41
Jakie pytanie?

Jacek_Z
15-02-2020, 12:50
a pierwszy z brzegu Sony A9
To było pytanie, czy komentarz? (do czego?)

cauchy
15-02-2020, 16:19
A przeczytaj swoje posty wyzej [emoji12]

Kolekcjoner
15-02-2020, 19:44
A przeczytaj swoje posty wyzej [emoji12]

Ale co Ty się bawisz w takie zgadywanki? Nie możesz zwyczajnie, wprost napisać o co Ci chodzi - bez sensu jest takie coś.....

cauchy
15-02-2020, 23:54
Ale ja nie bawie sie w zgadywanki, odpowiedzialem na post Jacka i tyle.

swallow77
16-02-2020, 11:53
Ale ja nie bawie sie w zgadywanki, odpowiedzialem na post Jacka i tyle.Używaj opcji cytatu, bo naprawdę nie wiadomo o co chodzi.

Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka

jjj
16-02-2020, 17:19
cauchy zapewne o to chodziło...:

do każdego rodzaju foto są już od dawna mniejsze i lżejsze aparaty, i do sportu, i do biegania po mieście na marszu równości/niepodległości, i do wildlifu, i do fashion itd.

Wymień. Do sportu. Może być nawet większy albo i cięższy. Wymień te lepsze.