Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Mała lampa błyskowa - jaka?

Mohinder
09-02-2020, 23:46
Witam
Jako, że przesiadam się z cropa na ff a dokładnie na 6D mk2 z 80D, to chciałem zapytać czy ktoś może zna jakąś małą sprytną lampę błyskową, która mogłaby uzupełnić 6D? 80D ma lampę, którą w całym życiu aparatu włączyłem może 5 razy ale jednak. Ogólnie posiadam większą lampę 420EX ale chodzi o coś małego co będę mógł włożyć w małą kieszonkę torby z aparatem. Chodzi właściwie wyłącznie o doświetlenie twarzy na jasnym tle.
Pozdrawiam

rafels3
10-02-2020, 00:16
Canon Speedlite 90EX, ewentualnie 270EX

candar
10-02-2020, 11:33
Bardziej polecam kompaktową Meike MK-320 Canon TTL HSS za 359 zł. Tańsza, LP 32, ma światło modelujące i HSS, większe możliwości oraz przede wszystkim ruchomą głowicę co pozwala robić zdjęcia z odbicia (np. od sufitu). https://fotoforma.pl/lampa-blyskowa-meike-mk-320-do-canon.html

Położenie palnika lampy może być regulowane zarówno w płaszczyźnie pionowej (od -7º do 90º) jak i poziomej (od -60º do 90º). Lampa działa w systemie TTL jako lampa automatyczna, ale posiada również rozbudowane inne tryby: manualne sterowanie mocą błysku, funkcję błysku stroboskopowego, grupowanie, sterowanie i wyzwalanie bezprzewodowe (MASTER/SLAVE), synchronizację błysku z krótkimi czasami otwarcia migawaki (tylko w trybie MASTER), funkcję światła modelującego LED (dodatkowa dioda LED umieszczona jest w przedniej części lampy).Lampa z tyłu posiada wyświetlacz LCD wskazujący funkcje i tryby pracy lampy. Wyposażona jest w metalową gorącą stopkę.

3883

https://www.youtube.com/watch?v=euowM9djiuk

Bechamot
10-02-2020, 14:29
Witam
Jako, że przesiadam się z cropa na ff a dokładnie na 6D mk2 z 80D, to chciałem zapytać czy ktoś może zna jakąś małą sprytną lampę błyskową, która mogłaby uzupełnić 6D? 80D ma lampę, którą w całym życiu aparatu włączyłem może 5 razy ale jednak. Ogólnie posiadam większą lampę 420EX ale chodzi o coś małego co będę mógł włożyć w małą kieszonkę torby z aparatem. Chodzi właściwie wyłącznie o doświetlenie twarzy na jasnym tle.
Pozdrawiam

te niskie ceny chinskich produktow skads sie biora.
wynikaja z gorszych zastosowanych elementow.

dwa podstawowe problemy , ktore ja znam z chinskich lamp.

1. niezbyt dobry pomiar TTL - potrafi z bliska mocno przeswietlic , z wiekszej odleglosci niedoswietlic.
2. Zmienna temperatura barwy swiatla w zaleznosci od czasu blysku. Na krotkich czasach blysku ( nie mylic z czasem synchronizacj migawki ) potrafi byc za wysoka , czyli podswietlenie cieni jest niebieskawe. Na dlugich czasach z kolei zbyt ciepla.

w lampach systemowych , wolarki raw ( systempowe ) potrafia to skorygowac - przy odpowiednich nastawach.

do tego niezbyt pewna mechanika.

poniewaz male lampy nie sa drogie , wiec jednak decydowalbym sie na systemowa canona - tutaj wiele zaoszczedzic sie nie da.

moc tych lamp jest zbyt niska , by stosowac odchylenie palnika - jesli to w macro , na malych odleglosciach.

mam od wielu , wielu lat systemowa i funkcjonuje bezproblemowo - to jest zakup doslownie na Cale zycie.

Mohinder
10-02-2020, 15:55
O tej Meike czytałem i nie były to zbyt dobre opinie. Ta 90EX bardzo mi się spodobała. Jest faktycznie mała i chyba spełni moje wymagania. Jak pisałem wcześniej mam dużą lampę i nie potrzebuję w tej małej uchylanego palnika ani innych wodotrysków. Doświetlenie twarzy mi wystarczy.
Dziękuję za pomoc

candar
10-02-2020, 16:08
No fakt. Meike MK-320 używałem swego czasu z ML Fuji i uwag nie miałem. Jakby co 90EX są dostępne tanio na OLX https://www.olx.pl/oferty/q-90EX-lampa/

Bechamot
10-02-2020, 21:31
O tej Meike czytałem i nie były to zbyt dobre opinie. Ta 90EX bardzo mi się spodobała. Jest faktycznie mała i chyba spełni moje wymagania. Jak pisałem wcześniej mam dużą lampę i nie potrzebuję w tej małej uchylanego palnika ani innych wodotrysków. Doświetlenie twarzy mi wystarczy.
Dziękuję za pomoc

wez jeszcze pod uwage 220 ex.

jest minimalnie wieksza od 90 , za to ma liczbe szacunkowoa 22 ( 90 ma tylko 9 ) , i posiada wszystko co potrzeba - podswietlanie motywu w ciemnosciach , dobra wydajnosc ( 4 AA) , ttl-E , hss.
mala a mozna w razie potrzeby uzywac bardziej uniwersalnie , nawet w kosciele .

Mohinder
10-02-2020, 22:03
Dziękuję za podpowiedzi. Zdecydowanie spodobała mi się ta 90EX. Myślę, że spełni swoje zadanie. Do zdjęć do których będzie potrzebna lampa poważniejsza to jak wspomniałem mam 420EX, która również spełnia moje potrzeby.

Mohinder
14-02-2020, 15:26
Lampa 90EX zakupiona. Jedzie z Japoni :)

rafels3
14-02-2020, 18:44
Z Japonii? Jak cło doliczą, to drożej niż w polskim sklepie będzie.

Mohinder
14-02-2020, 19:19
E, nie będzie źle.

Mohinder
27-02-2020, 11:44
Witam
Lampka przyszła bez żadnych podatków ani cła. Dziekuję za sugestie. Dokładnie o coś takiego chodziło. Jest naprawdę malutka :)

maciekslaskpl
13-03-2020, 15:37
Witam
Lampka przyszła bez żadnych podatków ani cła. Dziekuję za sugestie. Dokładnie o coś takiego chodziło. Jest naprawdę malutka :)

Ma wystarczająco mocy żeby odbić od sufitu?

FlatEric
28-04-2020, 12:07
Ma wystarczająco mocy żeby odbić od sufitu?
Ona ma liczbę przewodnią 9 m. Aby ją sensownie odbijać od sufitu musiałbyś używać czułości minimum 800 ISO.

Mohinder
28-04-2020, 22:25
Nie w tym celu ją zakupiłem. Ona ma doświetlać czasami twarz kiedy jest słońce lub "jasność" za fotografowaną osobą. Do odbijania od sufitu mam większą lampę jak z resztą pisałem wcześniej.

gawittt
17-06-2020, 08:05
Przyłączam się do pytania zadanego w tytule tego wątku:
...Poszukuję małej lampy błyskowej do Canona 80D... Najlepiej YongNuo...
TTL i HSS potrzebne...Pytam bo nie jestem obeznany w temacie

beduin
17-06-2020, 08:06
Przyłączam się do pytania zadanego w tytule tego wątku:
...Poszukuję małej lampy błyskowej do Canona 80D... Najlepiej YongNuo...
TTL i HSS potrzebne...Pytam bo nie jestem obeznany w temacieStroboss 36. Ale przy tak malej lampie to ten HSS nie nawojuje

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

cosinus
13-08-2020, 21:35
Jakaś lampa na 2 paluszki AA (R6) ?
Całą logistykę mam ustawioną na AA, natomiast AAA u mnie nie znajdziecie.
I gibana w górę najlepiej.

Czy dobrze rozumiem, fabrycznych nie znajdę, mam szukać w niezależnych?
Nie są mi obce, a zwłaszcza Metz

Bechamot
15-08-2020, 11:41
Jakaś lampa na 2 paluszki AA (R6) ?
Całą logistykę mam ustawioną na AA, natomiast AAA u mnie nie znajdziecie.
I gibana w górę najlepiej.

Czy dobrze rozumiem, fabrycznych nie znajdę, mam szukać w niezależnych?
Nie są mi obce, a zwłaszcza Metz

oczywiscie ze znajdzisz rowniez takie lampy canona - co najmniej 3.

z tym, ze ta uchylnosc to raczej jest bez znaczenia.
male lampy Maja mala moc i oswietlenie swiatlem odbitym np. od sufitu , albo jest niemozliwe , albo wymaga wysokich ISO , otwartego obiektywu co prowadzi do znacznego spadku jakosci obrazu.

ja w takiej malej lampce swiecac na wprost stosuje prosty dyfuzor - kawalek bialej kartki papieru ( z drukarki) wygiety na ksztalt litery "U" odwroconej o 90 stopni do poziomu , naklejonej na reflektor.

Daje bardzo fajne rozproszenie , obraz jest wyraznie mniej kontrastowy. Kiedy pierwszy raz sprobowalem , bylem mile zaskoczony oswietleniem.
przy LS 21 ( o ile pamietam ) nie wyobrazam sobie oswietlania swiatlem odbitym od sufitu - zreszta daje ono czesto przykre cienie oczodolow , nosa itp.

cosinus
15-08-2020, 12:04
oczywiscie ze znajdzisz rowniez takie lampy canona - co najmniej 3.

z tym, ze ta uchylnosc to raczej jest bez znaczenia.
male lampy Maja mala moc i oswietlenie swiatlem odbitym np. od sufitu , albo jest niemozliwe , albo wymaga wysokich ISO , otwartego obiektywu co prowadzi do znacznego spadku jakosci obrazu.

Rozumiem, o czym mówisz, to za mała moc do światła głównego.

Ale nie przekreslał bym użyteczności "gibania", czy ze stopki -2 (-1,5) EV w stosunku do światła zastanego dla zmniejszenia kontrastów, czy zdalnie J/W dla celów podobnych lub budowania nastroju.
Przez te tryby zdalne (tzn nie posiadanie ich w stosunku do wbudowanej) skreśliłem kilka fajnych lampek Sunpaka czy innyc firm.
Palenia lampą "jak w komisariacie" to od stu lat nie wykonywałem.