Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Odzyskanie danych z uszkodzonego dysku SSD?

ezzo
31-01-2020, 09:06
Jak się objawia uszkodzenie? Po podłączeniu, system, komputer go nie wykrywa. Nagle padł. Mam tam sporo wartościowych zdjeć które chciałbym odzyskać - pytanie tylko jak to zrobić, skoro dysk nawet nie powstaje?

becekpl
31-01-2020, 10:06
1-odpalasz komputer
2-google
3-odzyskiwie danych
4-czytasz/wybierasz

marcusp
31-01-2020, 10:31
Komputer nie wykrywa w ogóle dysku, czy tylko partycji?
Ktoś kto ma odpowiednie narzędzia (sprzęt i oprogramowanie) prawdopodobnie odzyska dane, ale tanio nie będzie.
Sam raczej nic nie zrobisz. No może poza kupnem jakiegoś dodatkowego dysku, NASa i robieniu kopii zapasowych tego co zostało.

michalab
31-01-2020, 10:40
Odpalasz jakiegoś linuxa z usb/cd (Może być np. SystemRescue albo knoppix bo mają dużo różnych narzędzi na tego typu przypadki, ale chyba zwykłe ubuntu też ma wszystko co trzeba). Najpierw sprawdzasz, czy w ogóle system widzi dysk, potem podstawowa diagnostyka za pomocą smartctl, jeśli cokolwiek da odczytać z dysku to ddrescue, testdisk, photorec mogą Ci pomóc odzyskać to co da się odczytać. Jeśli dysku nie widać, albo nie daje rady nic z niego przeczytać, to chyba trzeba skorzystać z pomocy kogoś kto się tym profesjonalnie zajmuje.

ezzo
31-01-2020, 14:56
Tak, komputer nie wykrywa w ogóle dysku. Po podłączeniu nic się nie dzieje. Wiec trzeba się do niego dobrać w jakiś inny sposób.

marcusp
31-01-2020, 15:15
Jeśli dysk jest niewidoczny, to prawdopodobnie dane na nim są, uszkodzony jest kontroler.
Firmy zajmujące się odzyskiwaniem danych, które mają odpowiedni sprzęt, podłączają interfejs za kontrolerem - do kości flash i je odczytują. Następnie odpowiednim oprogramowaniem z odczytanych danych odbudowują strukturę dysku i zgrywają odzyskane dane. To tak w skrócie. Pytanie ile dla Ciebie warte są utracone dane, bo odzyskiwanie z Ssd nie jest tanie. Gdy się interesowałem tematem, to podstawowy interfejs z oprogramowaniem do Ssd zaczynał się od około 10k PLN + Vat.

grizz
31-01-2020, 16:00
Tak, komputer nie wykrywa w ogóle dysku. Po podłączeniu nic się nie dzieje.

To, ze po podłączeniu nic sie nie dzieje jest Twoim jednynym sposobem na wyciągniecie wniosku, ze komputer nie wykrywa dysku?

Windows? Linux?

W menadżerze urzadzeń cisza? fdisk/lusub?/dmesg?

michalab
31-01-2020, 22:58
Tak, komputer nie wykrywa w ogóle dysku.
Jak stwierdziłeś, że nie wykrywa? W biosie dysk widać?

Leon007
01-02-2020, 13:02
W takich przypadkach w pierwszej kolejności otwieram komputer i sprawdzam, czy wszystkie wtyczki i kable dobrze "siedzą". Jak to jest w porządku, postępujemy według rad Kolegów wyżej.
Jak mówi mój znajomy "Pierwsze przykazanie serwisanta: urządzenie włączone lepiej działa". W 3 na 4 razy pomaga.

Bangi
01-02-2020, 21:45
Ja ostatnio miałem taki ciekawy przypadek, że zewnętrzny dysk SSD nie chciał mi odpalić na stacjonarce, a po podłączeniu do laptopa syna poszedł bez problemu. Sugeruje również spróbować na innym kompie.

ezzo
02-02-2020, 10:55
Dobra przyjrzę się jeszcze temu.
Tutaj kolega napisał o uszkodzeniu danych ? Czyli co w razie W nie byłoby możliwości odzyskania?

brajans
03-02-2020, 09:31
Czasami można czasami nie można. Trzeba poznać zasadę działania dysków oraz zapisywania danych. Jak ktoś kliknął usuń, to nie znaczy, że dane zostały usunięte. Po prostu na dysku pojawiła się informacja, że na wybranym obszarze można zapisywać, co nie znaczy, że dysk tam właśnie zapisze nowe dane.
Generalnie we własnym zakresie jest to trudne, ale nie jest to niemożliwe. I przez to nie jest to usługa która należy do najtańszych. Jeżeli bardzo Ci zależy to to dopytaj jeszcze w ABC KOMPUTERY Meskomp - maja tam soft oraz know-how. Jak się da, to odzyskają.

kajaborek1986
09-04-2020, 10:18
Jeżeli dane zostały tylko wykasowane a sam dysk nie został mechanicznie uszkodzony to jest możliwe ich odzyskanie. Znaczenie ma tu jednak to czy w miejsce danych które teoretycznie zostały skasowane nie zostały już zapisane inne informacje. Kasowanie danych polega na zamazaniu ścieżki dostępu dale dane cały czas są na dysku do momentu nadpisania ich przez inne dane. Problem zaczyna się jeżeli uszkodzony jest sam dysk.

marcusp
09-04-2020, 10:37
Tak to działa w zwykłych dyskach. W SSD masz TRIM i Garbage Collection...