Zobacz pełną wersję : [WROC] Gdzie skalibrują mi monitor?
dentharg
24-05-2006, 09:30
Elo!
Kto we Wrocławiu (i za ile) skalibruje mi monitor?
Kupuję NECa LCD, o którym wiadomo, że ma problem z kanałem niebieskim (jest go o kilka % za mało) i chciałbym go na starcie skalibrować.
Ew. gdzie można w miarę tanio kupić kalibratory pokroju Huey/stary Spyder.
http://www.profikolor.com/produkty.php?gr=11&pr=1
Mają jeszcze w ofercie "starego" Spydera, który jednak bez problemowo chodzi z softem OptiCal i PhotoCal (soft ColorPlus, który dają w pudełku można sobie na starcie wyrzucić do kosza, bo to badziew straszny). Cena jest taka sobie (100 euro) - w sumie jak się poszuka, to można kupić ten kalibrator dużo taniej.
dentharg
24-05-2006, 10:17
Widziałem, że ColorVision ma Spyder2Express.. ale tam chyba gamma, punkt bieli na sztywno jest ustawiany. I skąd można wziąć ten soft OptiCal/PhotoCal?
Widziałem, że ColorVision ma Spyder2Express.. ale tam chyba gamma, punkt bieli na sztywno jest ustawiany. I skąd można wziąć ten soft OptiCal/PhotoCal?
OptiCal nie jest już chyba oficjalnie sprzedawany, bo to jest soft do Spyderów starego typu (nowych z serii "2" już chyba nie obsłuży). Punkt bieli jest tam w pełni ustawialny. Ale gdzie to aktualnie kupić, to nie mam pojęcia - jedynie chyba przy zakupie kalibratora z drugiej ręki.
Nowe Spydery są już nieco droższe a zestaw z naprawdę dobrym softem kosztuje już nie tak mało (oprogramowanie Express jest liche).
Pozwolę sobie odświerzyć i zarazem mam pytanie:
Kto we Wrocławiu posiada kalibrator i miałby czas i ochotę podjąć się kalibracji laptopa ?
Ewentualnie czy jest gdzieś taki punkt gdzie można zlecić taką usługę?
pozdrawiam
oszin