PDA

Zobacz pełną wersję : Zakup body w budżecie 4000-5000

K@milos
26-01-2020, 11:43
Witam!
Po kilku dniach przemyśleń doszedłem do wniosku by sprzedać canon 80D z gripem sigme 10mm i 17-50 sigme. Pieniądze z tego chciałbym przeznaczyć na nowe body.
Teraz posiadam już canon 5d mk II.
Chciałbym by to było uwzględnione.
Ewentualnie karty grip baterie z 80D jak to możliwe by zostały. By nie generować kosztów.
Obiektywy na stanie to:
Cannon 50mm 1:8, sigmę 70-200 2.8, CANON EF 35mm f/2 canon 85mm f.1.8 Tamron 15-30mm f/2.8 Di VC USD
W planach 24-70 /28-70 tamron /canon i samyang 12mm.
Biorąc to pod uwagę co mam proszę o poradę.
Fotografia to natura, koncert, sport(hokej) rodzinne uroczystości czy czasem wesele znajomcyh.

Bechamot
26-01-2020, 11:49
PO co Ci c80 d?

przeciez nie bedziesz targal zawsze ze soba obu aparatow?

- jeden bedzie zawsze lezal.

lepiej pozbyc sie tego co niepotrzebne cz yli c5mk2 ( ktory jest aparatem dobrym )i obiektywow do aps i kupic R.

10 lat nie bedziesz musial myslec o zmienie body , przy takim tempie rozwoju jaki znamy w sotatnich latach u canona.

K@milos
26-01-2020, 11:53
80D miałem przed 5d mkII i chcę sprzedać teraz.

Bechamot
26-01-2020, 11:56
a sorry , zle przeczytalem.
racja. oczywiscie.

sprzedaz wszystkiego z aps , i ewentualnie nawet c5 a zakup wspolczesnego modelu.

mimo dziwactw R ma b. dobra opinie - cena jest umiarkowana .

K@milos
26-01-2020, 12:13
a sorry , zle przeczytalem.
racja. oczywiscie.

sprzedaz wszystkiego z aps , i ewentualnie nawet c5 a zakup wspolczesnego modelu.

mimo dziwactw R ma b. dobra opinie - cena jest umiarkowana .

Na obecną chwilę trzymam się tego co pisałem. C5 zostaje. A coś do tego.

candar
26-01-2020, 12:35
Witam!
Po kilku dniach przemyśleń doszedłem do wniosku by sprzedać canon 80D z gripem sigme 10mm i 17-50 sigme. Pieniądze z tego chciałbym przeznaczyć na nowe body.
Teraz posiadam już canon 5d mk II.

Fotografia to natura, koncert, sport(hokej) rodzinne uroczystości czy czasem wesele znajomcyh.

Musisz pomyśleć o puszce, która ma dobry obrazek na wysokich ISO + IBIS i anti fliker (koncerty) oraz wydajny FPS (kl./s) + sprawny i celny układ AF (Sport) i dwa sloty na zapis równoległy (wesela). W innym przypadku kupisz podobny aparat z identycznymi parametrami, które już masz w posiadanej puszce, co IMO jest pozbawione sensu i będą to wyłącznie niepotrzebnie wydane pieniądze.

tmielcarz
26-01-2020, 13:18
Musisz pomyśleć o puszce, która ma dobry obrazek na wysokich ISO + IBIS i anti fliker (koncerty) oraz wydajny FPS (kl./s) + sprawny i celny układ AF (Sport) i dwa sloty na zapis równoległy (wesela). W innym przypadku kupisz podobny aparat z identycznymi parametrami, które już masz w posiadanej puszce, co IMO jest pozbawione sensu i będą to wyłącznie niepotrzebnie wydane pieniądze.

Brzmi jak ustawiony przetarg pod jednego producenta :). Pasuje tylko A7III :).

K@milos
26-01-2020, 14:04

Czyżby canon nic takiego nie oferował. Nie chodzi mi o zawodowe pstrykanie. To co robię to glównie z pasji i hobby. Rzecz jasna nie znaczy, to że jakość ma być byle jaka.

Bechamot
26-01-2020, 14:08
w stosunku do c5mk2 poprawe jakosci rysunku zobaczysz dopiero w R lub c5mk4.

Mozesze wykorzystac optyke jaka posiadasz.

utrzymanie dwoch systemow aps i ff jest niepotrzebne.

marfot
26-01-2020, 14:39
Czyżby canon nic takiego nie oferował. Nie chodzi mi o zawodowe pstrykanie. To co robię to glównie z pasji i hobby. Rzecz jasna nie znaczy, to że jakość ma być byle jaka.

Sprzedaj to 5DII (jeżeli to nie jest jakiś klejnot rodzinny) i kup R. Szkła co masz zadziałają lepiej niż na 5DII, obrazek i AF to zupełnie inna liga. Jak tak zrobiłem ponad rok temu.

K@milos
26-01-2020, 14:45
w stosunku do c5mk2 poprawe jakosci rysunku zobaczysz dopiero w R lub c5mk4.

Mozesze wykorzystac optyke jaka posiadasz.

utrzymanie dwoch systemow aps i ff jest niepotrzebne.
Też to sobie uświadomiłem. Zbyteczne i za dużo kombinowania.
Obawiam się, że budżet podany w poście to moje maks. Niestety mk4 nie znieści się.

K@milos
26-01-2020, 16:07
Sprzedaj to 5DII (jeżeli to nie jest jakiś klejnot rodzinny) i kup R. Szkła co masz zadziałają lepiej niż na 5DII, obrazek i AF to zupełnie inna liga. Jak tak zrobiłem ponad rok temu.

Ile Cię ta przyjemność kosztowała ?

marfot
26-01-2020, 17:35
Ile Cię ta przyjemność kosztowała ?

Sprzedałem 5DII za ok. 2.2k. Kupiłem R za 8,4k w grudniu 2018.
Promocje grudniowe 2019 (Black-coś tam) były dużo atrakcyjniejsze.

Czacha
26-01-2020, 18:09
Zdecydowanie powinienes wybrac EOS'a R. Dostaniesz dobra matryce i AF szybszy niz w lustrzankach.

K@milos
26-01-2020, 18:20
Zdecydowanie powinienes wybrac EOS'a R. Dostaniesz dobra matryce i AF szybszy niz w lustrzankach.

Wszystko pięknie ładnie tylko cena..z tego, co patrzę takie 7500 to minimum.

Czacha
26-01-2020, 18:43
Sprzedaj te 5D2, po co Ci ten staruszek? ;)

marfot
26-01-2020, 18:59
Wszystko pięknie ładnie tylko cena..z tego, co patrzę takie 7500 to minimum.

Akurat teraz nie ma cashbaku na R. Może w marcu sypną kasą.
Co i raz się też ktoś objawia z krótką promocją na jakiś asortyment.

K@milos
26-01-2020, 19:07
Sprzedaj te 5D2, po co Ci ten staruszek? ;)
Staruszek z sercem i duszą wciąż daje radę.
Zresztą na dwóch body fajnie się działa bez zbędnego kręcenia szkłami.

Czacha
26-01-2020, 19:30
Staruszek z sercem i duszą wciąż daje radę.
Zresztą na dwóch body fajnie się działa bez zbędnego kręcenia szkłami.

No to kombinuj brakujaca kase na R lub wez w kredycie ;)

K@milos
26-01-2020, 20:06
No to kombinuj brakujaca kase na R lub wez w kredycie ;)

Pewnie to jest jakaś myśl. Pierwsze to sprzedać, to co mam nic nie pili.

K@milos
26-01-2020, 21:53
Są jakieś adaptery pod obiektywy canona?

tmielcarz
27-01-2020, 00:47
Są jakieś adaptery pod obiektywy canona?

Nawet kilka: metabones, commlite i chyba najpopularniejsza sigma mc-11.

candar
27-01-2020, 00:55

Zaś prawda! Sigma MC-11 jest jakby bardziej popularna, bo z Artami zapewnia pełną zgodność w komunikacji między szkłem a puszką. Obecnie wiele osób "foci" głównie na Artach Sigmy.

tmielcarz
27-01-2020, 01:05
Sigma MC-11 jest jakby bardziej popularna, bo z Artami zapewnia pełną zgodność w komunikacji między szkłem a puszką

Przy czym nie tylko z serią Art, ale również Sport i Contemporary, czyli wszystkimi współczesnymi Sigmami.

K@milos
27-01-2020, 07:59

O widzisz. Dzięki. To sprawa do przemyślenia bo A7III idzie już koło 6000 kupić.
Do tego adapter sigmy koło 1000.
To i tak mniej niż R.
Rozumiem, że z moimi podanymi wcześniej obiektywami nie będzie problemu z kompatybilnością ?

Bangi
27-01-2020, 10:02
Dziwne, że Wszyscy radzą, a nikt nie zapytał autora co fotografuje... sam autor zresztą też nie napisał.
Ja w ciemno radzę R lub jeśli chcesz zostać przy lustrze, to 6d.

K@milos
27-01-2020, 10:06
Dziwne, że Wszyscy radzą, a nikt nie zapytał autora co fotografuje... sam autor zresztą też nie napisał.
Ja w ciemno radzę R lub jeśli chcesz zostać przy lustrze, to 6d.

Jest w pierwszym poście:
"Fotografia to natura, koncert, sport(hokej) rodzinne uroczystości czy czasem wesele znajomcyh."

tmielcarz
27-01-2020, 11:24
Rozumiem, że z moimi podanymi wcześniej obiektywami nie będzie problemu z kompatybilnością ?

Będą działać, ale czy w 100% wykorzystają możliwości puszki (eye-af, szybkość serii) to nie wiem - musisz poszukać opinii w necie. Na pewno R zapewni większą kompatybilność, bo to w końcu ten sam producent, więc musisz sam zdecydować czy dla dodatkowych zalet A73 warto zmienić producenta body.

K@milos
27-01-2020, 11:35
Będą działać, ale czy w 100% wykorzystają możliwości puszki (eye-af, szybkość serii) to nie wiem - musisz poszukać opinii w necie. Na pewno R zapewni większą kompatybilność, bo to w końcu ten sam producent, więc musisz sam zdecydować czy dla dodatkowych zalet A73 warto zmienić producenta body.

Ok. Dzięki. Zapewne i cena będzie miała tu znaczenie.

Bangi
27-01-2020, 12:00
Jest w pierwszym poście:
"Fotografia to natura, koncert, sport(hokej) rodzinne uroczystości czy czasem wesele znajomcyh."

Wybacz, jakaś pomroczność mnie dziś od rana dopadła.
Niemniej rada pozostaje bez zmian ;)

K@milos
27-01-2020, 12:13
Wybacz, jakaś pomroczność mnie dziś od rana dopadła.
Niemniej rada pozostaje bez zmian ;)

Poniedzialki tak mają. Też bralem 6D pod uwagę w wersji 1.

Bangi
27-01-2020, 12:45
Poniedzialki tak mają. Też bralem 6D pod uwagę w wersji 1.

6d to byla moja pierwsza pełna klatka i byłem bardzo zadowolony, tym bardziej, że jeśli nie masz ciśnienia na nowe, to można za fajne pieniądze kupić ;).

K@milos
27-01-2020, 12:53
6d to byla moja pierwsza pełna klatka i byłem bardzo zadowolony, tym bardziej, że jeśli nie masz ciśnienia na nowe, to można za fajne pieniądze kupić ;).

Ja na 5d mkII tez nie narzekam. W tym przypadku to mojs pierwsza pełna klatka.
Kasę z apsc mimo wszystko chciałbym przeznaczyć na nowe body w znaczeniu ze sklepu.
6D często podobno nagrywają stąd niskie przebiegi.

dave88
27-01-2020, 16:01
Ja na 5d mkII tez nie narzekam. W tym przypadku to mojs pierwsza pełna klatka.
Kasę z apsc mimo wszystko chciałbym przeznaczyć na nowe body w znaczeniu ze sklepu.
6D często podobno nagrywają stąd niskie przebiegi.

nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz mieć 2 body zamiast sprzedać oba i kupić jeden porządny...dozbieraj kasy, sprzedaj oba i kup R...za bardzo kombinujesz albo szukasz cudów za małe pieniądze

K@milos
27-01-2020, 20:55
nie bardzo rozumiem dlaczego chcesz mieć 2 body zamiast sprzedać oba i kupić jeden porządny...dozbieraj kasy, sprzedaj oba i kup R...za bardzo kombinujesz albo szukasz cudów za małe pieniądze
Miałem teraz dwa i o wiele prościej robić foty w różnym ujęciu korzystając z dwóch body. Mniej kręcenia słoikami. Nie szukam cudów. Chcę mieć dwa równe sprzęty.

K@milos
28-01-2020, 09:35
Panowie a coś z tego typu: Canon EOS RP ?
Warte czy raczej się nie zagłębiać w temat ?

Bechamot
28-01-2020, 09:54
gdyby odpowiadajacy uwazali , ze zrobisz lepiej kupujac RP - to taka porade bys juz dawno dostal

wszyscy pisza w zasadzie jedno.

- lepiej sprzedac dwa aparaty , ktore posiadasz i za nie kupic jeden mozliwie najlepszy- czyli R , zachowujac posiadana optyke FF

nie ma potrzeby posiadania dwoch aparatow w celach o jakich piszesz , przez co musialbyc ograniczac wydatek.
Jezeli kupisz R to przez 10 lat bedziesz mial aparat o aktualnych wciaz mozliwosciach zdjeciowych.

przechodzac ewentualnie na sony , musisz liczyc sie ze spowolnieniem pracy af w obiektywach canona , nie wiem czy jest to dobry pomysl.

mozna barc pod uwage w ogole przejscie na System sony , ale musisz liczyc sie ze zwiekszeniem limitu wydatkow.

moim zdaniem aktualnie najlepsze i najtansze rozwiazanie to R - 10 lat nie bedziesz musial zaprzatac sobie glowy zamiana aparatu.
zapowiedz optyki jest obiecujaca a i dotychczasowa wspolpracuje bezproblemowo.

K@milos
28-01-2020, 10:38
gdyby odpowiadajacy uwazali , ze zrobisz lepiej kupujac RP - to taka porade bys juz dawno dostal

wszyscy pisza w zasadzie jedno.

- lepiej sprzedac dwa aparaty , ktore posiadasz i za nie kupic jeden mozliwie najlepszy- czyli R , zachowujac posiadana optyke FF

nie ma potrzeby posiadania dwoch aparatow w celach o jakich piszesz , przez co musialbyc ograniczac wydatek.
Jezeli kupisz R to przez 10 lat bedziesz mial aparat o aktualnych wciaz mozliwosciach zdjeciowych.

przechodzac ewentualnie na sony , musisz liczyc sie ze spowolnieniem pracy af w obiektywach canona , nie wiem czy jest to dobry pomysl.

mozna barc pod uwage w ogole przejscie na System sony , ale musisz liczyc sie ze zwiekszeniem limitu wydatkow.

moim zdaniem aktualnie najlepsze i najtansze rozwiazanie to R - 10 lat nie bedziesz musial zaprzatac sobie glowy zamiana aparatu.
zapowiedz optyki jest obiecujaca a i dotychczasowa wspolpracuje bezproblemowo.

Słuszna uwaga. No nic będzie kasa na ręku będę działał. Faktycznie albo R c5mkIV (uzywka w dobrej cenie) powinienem się na nich skupić.

Czacha
28-01-2020, 11:40
Mam na chacie 5D4, ma gorszy AF niz EOS R. Kolega fotografowal caly sezon slubny na EOS R i RP i mowil ze woli RP ze wzgledu na gabaryty, ale koniec koncow i tak kupil drugie R ;)

K@milos
28-01-2020, 14:26
Mam na chacie 5D4, ma gorszy AF niz EOS R. Kolega fotografowal caly sezon slubny na EOS R i RP i mowil ze woli RP ze wzgledu na gabaryty, ale koniec koncow i tak kupil drugie R ;)
Dzięki. Fotografia to moje hobby nie praca. Fajnie jest mieć coś naj... ale nie za wszelką cenę.

Czacha
28-01-2020, 14:33
Dzięki. Fotografia to moje hobby nie praca. Fajnie jest mieć coś naj... ale nie za wszelką cenę.
No tak, ale 5D4 nie kupisz taniej niz R, uzywka 5D4 kosztuje tyle co uzywka R. Pisze o tym, bo dwa posty wyzej wspominasz ze powinienes na nich sie skupic ;)

K@milos
28-01-2020, 14:44
No tak, ale 5D4 nie kupisz taniej niz R, uzywka 5D4 kosztuje tyle co uzywka R. Pisze o tym, bo dwa posty wyzej wspominasz ze powinienes na nich sie skupic ;)
Te wydają się być najsensowniejsze po tym co czytam.
Ale tak naprawdę planowałem wydać koło 5000. Czyli kasę ze sprzedaży apsc.
A jak wiemy to zdecydowanie za mało.

Czacha
28-01-2020, 15:13
Te wydają się być najsensowniejsze po tym co czytam.
Ale tak naprawdę planowałem wydać koło 5000. Czyli kasę ze sprzedaży apsc.
A jak wiemy to zdecydowanie za mało.
Masz kilka wyjść które przychodzą mi do głowy:
- dozbierać i kupić za kilka miesięcy
- kupić na raty wpłacając część kasy którą już masz
- pożyczyć brakującą kwotę od rodziny/znajomych
- kupić używkę R, widziałem że cena schodzi w okolice 5900

Tak czy siak sprzedaj teraz cropa bo masz czym focić, bo im dłużej będziesz czekał będzie tracił na wartości. Brakuje Ci na prawdę nie dużo, że szkoda kupować coś z czego nie będziesz do końca zadowolony. Albo wypożycz RP, może się okazać że Ci wystarczy.

K@milos
28-01-2020, 15:37
Masz kilka wyjść które przychodzą mi do głowy:
- dozbierać i kupić za kilka miesięcy
- kupić na raty wpłacając część kasy którą już masz
- pożyczyć brakującą kwotę od rodziny/znajomych
- kupić używkę R, widziałem że cena schodzi w okolice 5900

Tak czy siak sprzedaj teraz cropa bo masz czym focić, bo im dłużej będziesz czekał będzie tracił na wartości. Brakuje Ci na prawdę nie dużo, że szkoda kupować coś z czego nie będziesz do końca zadowolony. Albo wypożycz RP, może się okazać że Ci wystarczy.

Dzięki Ci. APSC już wystawione. Zobaczymy za ile pójdzie body i obiektywy. Wtedy będę miał rozeznanie w którym miejscu jestem.
Gdzie najlepiej ewentualnie patrzeć za R używanymi ? Bo szczerze jakoś mi się nierzuciły w oczy.

becekpl
28-01-2020, 15:43
w tym samym miejscu w ktorym wystawiasz cropa:idea:

K@milos
28-01-2020, 16:02
w tym samym miejscu w ktorym wystawiasz cropa:idea:
Dzięki haha. A to może teraz same nowe na alledrogo m.in.

Czacha
28-01-2020, 16:45
To swiezy aparat, nie ma ich duzo na rynku wtornym .. jeszcze ;)

K@milos
28-01-2020, 17:31
To swiezy aparat, nie ma ich duzo na rynku wtornym .. jeszcze ;)

Co prawda to prawda...