Zobacz pełną wersję : 7D mII czy 5D mIV + Tc 1.4 mIII
lewandowskipawel94
17-01-2020, 21:11
Witam!
Potrzebuję body do C 300 f 2.8 IS II. Zajmuje się fotografią przyrodniczą zwierząt. Zastanawiam się nad 7D mII i 5D mIV + Tc C 1.4 mIII. Ważną rolę odgrywa tutaj ogniskowa, która z doświadczenia wiem, że nie może być mniejsza niż 420mm stąd konwerter brany pod uwagę jak podstawa do FF.
Co sądzicie o tych połączeniach?
Może ktoś z Was przesiadał się z 7D mII na 5D mIV???
Jest rok 2020 i ja bym sparował ten ********y obiektyw z EOS 90D.
Canon 7D Mark II vs Canon 90D (https://cameradecision.com/compare/Canon-EOS-7D-Mark-II-vs-Canon-EOS-90D)
Canon 5D Mark IV vs Canon 90D (https://cameradecision.com/compare/Canon-EOS-5D-Mark-IV-vs-Canon-EOS-90D)
Przykładowe zdjęcia:
https://tw.canon/zh_TW/consumer/20191118-ICP-eos-90d-with-Ceng-ZengQian/article
http://mini.eastday.com/a/200117134707880.html (pięć stron zdjęć wykonanych wyłącznie (oprócz jednego) kombinacją EOS 90D + EF 300mm f/2.8L IS II USM)
kto Ci narzuca minimalną ogniskowa 420mm ? to śmieszne.
rozejrzyj sie na stronach FP, kupa ludzi robi piekne kadry za pomocą 5D i 300mm oraz 7d i 300mm
także wszystko zalezy od Ciebie i twoich umiejętności. Ja generalnie uzywam 5DII i 7DII do tele. zestaw dobry w róznych sytuacjach. lubie oba tamdemy
Jest rok 2020 i ja bym sparował ten ********y obiektyw z EOS 90D.
Tylko sporo osób narzeka na AF w 90D. Na LV podobno bez zarzutu, ale przez wizjer dramat. Mówię podobno, bo sam nie sprawdzałem. Ale ludzie piszą, że podobno znacznie gorzej niż w 80D. Za wyjątkiem tego, podobno OK. Tylko jakoś nie wyobrażam sobie lustra bez dobrego AF przez wizjer.
kto Ci narzuca minimalną ogniskowa 420mm ? to śmieszne.
rozejrzyj sie na stronach FP, kupa ludzi robi piekne kadry za pomocą 5D i 300mm oraz 7d i 300mm
także wszystko zalezy od Ciebie i twoich umiejętności. Ja generalnie uzywam 5DII i 7DII do tele. zestaw dobry w róznych sytuacjach. lubie oba tamdemy
Ciekawe jest zakładanie, że ktoś nie ma pojęcia o czym mówi kiedy wspomina, że wie z doświadczenia. Ludzie robią też piękne kadry na 24mm, czemu by tego nie polecić.
Sam robiłem zdjęcia na ekwiwalencie 320mm, ale większość jeszcze później cropowałem - zdjęcia z brzegu rzeki, więc podejść bliżej nie było jak i nie pogardziłbym dodatkowymi milimetrami.
A odpowiadając na pytanie z tematu, to żadnej z tych puszek anie tego obiektywu nie miałem w rękach, ale 5D+TC+300mm jest o tyle lepszym zestawem, że jakby jednak zdarzyła się potrzeba trochę krótszej ogniskowej, to można wyjąć z zestawu telekonwerter, czego z 7D nie zrobisz. Do tego 5DIV z TC przy cropie do 20Mpix da węższy kąt widzenia niż 7DII. Powiedziałbym, że całość rozbija się o skuteczność AF, w czym 7DII chyba może być lepszy (ewentualnie szybkość serii/bufor, jeśli to też ma dla ciebie znaczenie).
generalnie jest tak że jesli autor wątku pyta co wybrać spośród tych 2 puszek to nie wie i nie ma wystarczającego doświadczenia aby samemu określic swoich potrzeb.
jest tak że 7DII jest stworzona pod przyrode a 5DIV jest stworzona do pięknych obrazków.
najlepiej kupic dwa :D ja bym szedł w 7.... bo milimetrów czesto brakuje w przyrodzie
Bechamot
19-01-2020, 08:58
Witam!
Potrzebuję body do C 300 f 2.8 IS II. Zajmuje się fotografią przyrodniczą zwierząt. Zastanawiam się nad 7D mII i 5D mIV + Tc C 1.4 mIII.
oczywiscie ze : 5D mIV + Tc C 1.4 mIII
Do ptaszków w lustrzankach milimetrów zawsze brakuje. Szczerze mówiąc czasami udało mi się coś ustrzelić 7d2 + tamron 70-300, albo 7d2 + sigma 50-500, ale faktycznie najwięcej dobrych zdjęć zwierzyny (zwłaszcza ptaków) zrobiłem Nikonem P900, tam milimetrów nie brakuje, są za to inne mankamenty :)
generalnie jest tak że jesli autor wątku pyta co wybrać spośród tych 2 puszek to nie wie i nie ma wystarczającego doświadczenia aby samemu określic swoich potrzeb.
jest tak że 7DII jest stworzona pod przyrode a 5DIV jest stworzona do pięknych obrazków.
najlepiej kupic dwa :D ja bym szedł w 7.... bo milimetrów czesto brakuje w przyrodzie
Mam dwa ale przy 5D IV ten drugi leży i nie wiem po co. Pracuję Sigmą 150-600 S. Dopiero na 5D zobaczyłem fajny obrazek z tego szkła. Ale o fotach ptaszorów w locie przy słabym świetle można zapomnieć. Generalnie stosuję taką zasadę. Jeżeli ciąć kadr to tylko z pełnej klatki. Bez cięcia i przy ISO 800 max może być 7 II.