PDA

Zobacz pełną wersję : Canon 6D Mark III ?

grreeg
17-01-2020, 20:24
Czy myślicie że naprawdę pojawi się 6D mk3 ?
Czy warto na to poczekać?

https://www.photographytalk.com/canon-6d-mark-iii-release-date

zdebik
18-01-2020, 01:13
6D3 nie będzie robił zdjęć, kup już lepiej 6D mark 1 classic.

RadOs41
18-01-2020, 10:42
Być może się pojawi; kup coś używanego, w dobrym stanie z serii 1DX, np. mark II. Wyjdzie mark III, to starsze modele dx będą jeszcze tańsze. I jestem przekonany, że cena używanego dx-a nie będzie odbiegać od nówki 6d markIII w sposób istotny, a jakością i 6d mark VIII będzie w tyle za dzisiejszym dx, choćby nawet robił zdjęcia :lol:.

grreeg
18-01-2020, 11:29
Aktualnie mam 6Dmk1 i wciąż zastanawiam się nad sensownością sprzedaży przy dzisiejszych cenach - to jedno, a drugie co kupić w zamian ?
6Dmk2 ? RP ? czy może jeszcze coś zupełnie innego ?

--- Kolejny post ---

1DX mk2 z pewnością to świetny sprzęt, ale niestety finansowo poza zasięgiem.

Bangi
18-01-2020, 23:25
grreeg kup bezlustro. Miałem 6d, super aparat po wcześniejszych cropach. Potem kupiłem 6d2, też spoko ale WOW nie było. Kolejne WOW miałem dopiero po kupnie R.

grreeg
19-01-2020, 11:49
grreeg kup bezlustro. Miałem 6d, super aparat po wcześniejszych cropach. Potem kupiłem 6d2, też spoko ale WOW nie było. Kolejne WOW miałem dopiero po kupnie R.

Mój budżet pozwoli mi jedynie na kupno RP, ale to cenne uwagi, dziękuję i pozdrawiam.

Bechamot
19-01-2020, 14:32
jesli masz aparat to podstawowe pytanie - dlaczego chcesz zmienic , czy musisz teraz?

cauchy
20-01-2020, 11:33
Osobiście nie czekam juz na żadną lustrzankę, na żadne wielkie ciężkie body (powyżej 500g).

Na razie zostaję ze swoim staruszkiem 6D, którego 9pkt AF przy obecnych wypustach sony na poziomie 500pkt AF wygląda po prostu żałośnie, nie mówiąc o trybie śledzenia :D Ale działa, nie jest przeładowany pixelami, plastyka mi odpowiada, praca aku też. Wiem natomiast, że mój kolejny zakup to będzie jakiś lekki mirrorless. Problem na razie jest ze szkłami. Sony nie ma, Canon dopiero co rozbudowuje, producenci niezależni coś tam wypuścili, ale nie odświeżają, muszę jeszcze trochę poczekać. Szkoda też, że wszyscy idą w te pixele, a nie zawsze idzie za nimi szczegółowość (jak w M6 II).

akustyk
20-01-2020, 11:47
The camera does not have 4K capabilities, and its autofocus sometimes caused troubles to photographers.

chcialbym, zeby autor wymienil jego problemy z autofokusem. jesli mial mkII kiedykolwiek w rece, bo calkiem sporo tych internetowych "dziennikarzy" malo z krytykowanych rzeczy mialo w rece :D

This is a shame, especially since the Canon 6D Mark I provided so many outstanding features, and because of that, it was one of the most popular cameras of its time.
wychodzi na to, ze mkII jest gorszy od mkI.

ja chyba inne te szostki mialem.

nie wiem co bym chcial wymienic w 6D II na obecna chwile. dla mnie ona jest o kilka software'owych poprawek oddalona od idealu (do moich potrzeb). i to sa wszystko kwestie obslugi, nie szpejow w srodku.
drugim mankamentem, ktory mi doskwiera w 6D II sa zd* zaprojektowane L-brackety, przez ktore nie da sie ekraniku wygodnie przekrecic przy pracy w poziomie. i niestety nie znalazl sie jeszcze nikt, kto by wykminil, ze to mozna poprawic :/

cauchy
20-01-2020, 13:39
Po prostu ktoś był rozczarowany poziomem usprawnień nowej szóstki względem starej. Dla Ciebie było super, dla niego nie, oczekiwał więcej/lepiej itd.

akustyk
20-01-2020, 13:43
Po prostu ktoś był rozczarowany poziomem usprawnień nowej szóstki względem starej. Dla Ciebie było super, dla niego nie, oczekiwał więcej/lepiej itd.

i dlatego jako argument wyciaga autofokus???

moim zdaniem ktos pie* jak potluczony. i to bez praktyki przynajmniej z mkII, bo moze mkI mial...

zebysmy mieli jasnosc - ja tez mysle, ze Canon mogl w 6D2 sie troche bardziej wysilic z tymi fiuczerami filmowymi. osobiscie mi dyndaja, bo w mkI wlaczylem ta funkcje moze raz a w mkII nawet nie wiem czy bym pamietal gdzie jest... natomiast obiektywna prawda jest, ze 6D2 jest duzo lepszy od 6D1 funkcjonalnie. tylko to jest cos, co sie doceni jak sie pouzywa. a nie jak taki dziennikarzyna teoretyk cos tam na papierze porowna, cos tam piany w internetach poczyta i juz wie najlepiej... :)

osobiscie 6D3 nie widze. na to miejsce raczej bedzie jakies bezlustro. stety/niestety

cauchy
20-01-2020, 13:55
pewnie oczekiwał AF z 1DX :D

Czacha
21-01-2020, 11:41
osobiscie 6D3 nie widze. na to miejsce raczej bedzie jakies bezlustro. stety/niestety

R'ka to troche taki 6D3 ;)

Bechamot
21-01-2020, 12:48
gdyby specyfikacja podana w plotkach odpowiadala tej w rzeczywistosci , to bylby to calkiem fajnie wyposazony aparat , o wielokrotnie we wczesniejszych modelach potwierdzonej jakosci rysunku.
Dla tych , co Maja juz komplet optyki ef , niekoniecznie musza rozszerzac , i wiedza o tym , ze to nie aparat robi zdjecia , lecz fotograf aparatem , bylaby to b. ciekawa propozycja.
Na zdjeciach nie widac jakim celownikiem bylo robione zdjecie - czy lusterkowym , czy elektronicznym .

akustyk
21-01-2020, 14:39
Tak jak Aygo to troche taki Golf... tez ma kola i kompaktowe wymiary...

Dla mnie ewentualny zamiennik 6D2 to
- celownik optyczny
- GPS
- wygodny uchwyt
- normalna galkologa, nie jakies testowanie na zwierzetach
- rozmiar 6D (wielkosc, waga)
- zywotnosc na baterii jak w aparacie w podroz: ladowanie 1 aku na 2 dni nawet przy intensywnym uzywaniu i wlaczonym GPS. 2 aku na 1 dzien brzmi prawie tak samo... ale w 14-dniowej podrozy gdzie sie foci dzien w dzien od 5 rano do 22 wieczorem, to to prawie robi spora roznice :)

6D2 wszystko to ma, wiec nie widze co tam bym chcial wymieniac. Co by mnie skusilo to miec kombo: body + 16-35/4, 24-70/4, 70-300, 50/1.8, 85/1.8, 135/2 w wadze jakos 25% nizszej od tego w EF przy zachowaniu powyzszych punktow o ergonomii, GPS i z umiarkowanym kompromisem w kwestii baterii. Nad tym moglbym sie zastanawiac i moze nawet przelknac ceny... W RF tego jeszcze dlugo nie bedzie (sie musza tymi misiami nachwalic) a w EF szkla sa jakie sa i nic sie tu nie zmieni, wiec obnizenie wagi jest zwyczajnie nieosiagalne

aptur
21-01-2020, 16:32

eRka to w zasadzie 5DIV ale bezlustro ze wszystkimi tego zaletami jak i wadami. Obrazek tak jak z 5DIV bo ta sama matryca.
6DII to usprawnione 6D. Obrazek w zasadzie bez zmian w stosunku do 6D. Lepszy AF, obracany ekran i inne takie.
Przez długi czas używałem 6D. Również zawodowo. Nie zmieniłem na 6DII bo poza lepszym AF nie widziałem w zasadzie żadnych innych korzyści. Z drugiej strony wolałem kupić 5DIV niż R ze względu na optyczny wizjer, lepszą baterię, brak adapterów itp.

chester_jds
21-01-2020, 18:59
To nie może być tak, że R to ML 5D4. Nie w cenie 2/3-3/4 starszego o parę lat lustra. Ja rozumiem jakiś bonus za wejście w nowy bagnet, ale chyba nie byłby tak duży, a cena R nie spadałaby tak szybko.

Czacha
22-01-2020, 10:18
Tak jak Aygo to troche taki Golf... [...] Dla mnie

Dziwne, ale nie będę się spierał ;)

Jago
04-02-2020, 02:44

Szkiełka masz na przejściówce - jeśli tak, to jak się one sprawują na R w porównaniu z 6d2 ?

jinks
04-02-2020, 12:40
Szkiełka masz na przejściówce - jeśli tak, to jak się one sprawują na R w porównaniu z 6d2 ?

Ta przejściówka to tylko przeniesienie styków. Bardzo dobrze się sprawują szkła EF. Możliwe, że nowe szkła z bagnetem RF są trochę lepsze jeśli chodzi o AF, ale wynika to raczej nie z braku adaptera tylko nowszego projektu zoptymalizowanego pod DPAF*. Na pewno przy RF-ach można w menu włączyć trochę szybsze odświeżanie obrazu przy seriach itp. Być może to przez to, że procesor w obiektywie odciąża wtedy trochę ten w korpusie przejmując jakieś zadania zw. z ustawianiem ostrości.

*Tylko niech ktoś czasami nie pisze ze 100% pewnością, że to nie ma znaczenia tłumacząc przy tym jak działa ustawianie ostrości przez aparat, jakichś tam korektach do pomiaru wykonanego przez body a wysyłanych do obiektywu w kilku szybkich iteracjach ble, ble ble...Tak na prawdę to tylko się domyślamy. Pomimo często sporej wiedzy technicznej i dobrej intuicji inżynierskiej. Cholera wie jakie są dokładnie algorytmy canona ;)

Bangi
04-02-2020, 12:56

Sprawują się kolosalnie lepiej niż na lustrach, na których ich używałem. Nabrały drugiego życia. Zero problemów.
Jedyne co to Yongnuo 35/2 w ciemnych pomieszczeniach (mam na myśli, że jest naprawdę ciemno) coś nie bardzo chce załapać, co mnie dziwi, bo dla przykładu 50/1.8 STM w tych samych warunkach bez problemu. Yongnuo nie próbowałem z lustrem (bo już lustra nie mam), więc nie wiem czy to taka współpraca z R-ką, czy ogólnie tak ma ten model, ale w normalnych warunkach, ten chiński plastik za niecałe 300 PLN śmiga super i daje super efekty.