Zobacz pełną wersję : Używany Canon 50mm 1.4 USM
Cześć,
zakupiłem używaną stałkę 50mm 1.4 USM i jest to mój pierwszy taki jasny obiketyw.
Zrobiłem od razu test ostrości od przesłony f 1.4 do f2.2. Ostrość ustawiona na liczbę 26.
Czy możecie się wypowiedzieć na temat jakości zdjęć?
f1.4
3659
f1.6
3660
f1.8
3661
f2
3662
f2.2
3663
chlopaku,waez aparat,szkielko i idz na soacer
rob zdjecia ,ciesz sie
pstrykaj foty
jesli bedzie cos nie tak to sie zorientujesz,jesli nie to jeszcze lepiej
enjoy
Jakoś zdjęć jest taka, że nie da się nic ocenić.
becekpl ma rację ;)
wrzucam jeszcze po jednym zdjęciu z tych samych przesłon...
f1,4
3668
f1,6
3667
f1,8
3666
f2
3665
f2,2
3664
jesli pasjonuja cie zdjecia linijek, no to w porzo, fajne zdjecia...
co do ostrosci to ja bym jednak wolal na podstawie normalnych zdjec oceniac
Nie to żeby mnie kręciły linijki...chodziło mi bardziej o opinie czy na maksymalnym otworze przysłony ostrość jest w porządku.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
chyba jeszcze nie widzialem 50/1.4, ktory na pelnej dziurze mialby ostrosc w porzadku. da sie tym robic zdjecia artystyczne czy portretowe, ale ostre to to nie jest.
uczciwy egzemplarz EF 50/1.4 jest zupelnie ostry przy f/2.0, nawet jesli wtedy nadal rogi mocno winietuja. ale to trzeba troche normalnych zdjec porobic, zeby sprawdzic, w normalnym swietle.
https://live.staticflickr.com/65535/49340948266_c69031ef27_b.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49340948136_040f228f2e_b.jpg
https://live.staticflickr.com/65535/49258085847_63a4d094b6_b.jpg
wrzucam jeszcze po jednym zdjęciu z tych samych przesłon...
f1,4
3668
f1,6
3667
f1,8
3666
f2
3665
f2,2
3664
zrob wystawe
tylko nazwij ja jakos oryginalnie np." centymetrów ci u mnie dostatek"
powodzenia
zrob wystawe
tylko nazwij ja jakos oryginalnie np." centymetrów ci u mnie dostatek"
powodzenia
Po co takie uszczypliwe komentarze, plujesz jadem na odległość.
Założyłem wątek żeby zaczerpnąć opini czy z tą sztuką co zakupiłem wszystko jest w porządku. Jako że odebrałem go popołudniu nie miałem możliwości sprawdzić na zewnątrz.
Wrzucam jeszcze do porównania 1.4 / 2,0
3669
3670
Po co takie uszczypliwe komentarze, plujesz jadem na odległość.
Założyłem wątek żeby zaczerpnąć opini czy z tą sztuką co zakupiłem wszystko jest w porządku. Jako że odebrałem go popołudniu nie miałem możliwości sprawdzić na zewnątrz.
Wrzucam jeszcze do porównania 1.4 / 2,0
Nie piszesz co testujesz i jak.
Fotki są ze statywu czy z ręki? (1/25s na APS-C z ręki to nie warunki do testu optyki).
LV czy AF fazowy? Na obu fotkach ostrość jest gdzie indziej :roll:
Testujesz AF czy ostrość?
ISO 400 na 70D to nie do testu ostrości.
Ogólnie fotki wyglądają kiepsko stąd reakcja forumowiczów.
Zdjęcia ze statywu, jeden punkt Af w to samo miejsce. Lustro podniesione i wyzwalacz 2sek.
swallow77
09-01-2020, 00:56
Moje doświadczenie wskazuje, ze pierwszy bardzo jasny obiektyw nie trafia z ostrością. I w ogóle jest z nim cos nie tak. Problem w tym, że to najczęściej operator nie radzi sobie dobrze - za malo doswiadczenia ze współpracą af/jasny obiektyw/operator. Zrób z 1000 zdjęć tego co lubisz fotografować. Szukaj obszarów ostrości i następne zdjęcia rób tak, by one były tam gdzie chcesz by były, a nie gdzie wychodzą. I, zdaje się, dobrym pomysłem jest ograniczenie sobie dolnych wartości przysłony - jeśli wcześniej miałeś f/4 to rób zdjęcia przy f/2.8, f/2, aż bedziesz zadowolony z rezultatu. Z czasem zaczniesz byc zadowolony z efektów przy f/1.4, jednak później minie Ci ekscytacja papierową DOF i zaczniesz znów używać wyższych f/ - takich jakie potrzebuje kadr, a nie czas naświetlania.
Pozdrawiam!
wysłano z FRD-L19 przy użyciu Tapatalka
IMHO jest ok. Ale bardziej sprawdź w terenie na dłuższych odległościach od fotografowanego obiektu.
Bechamot
09-01-2020, 08:08
to nie sa testy , tylko zabawa nowo nabytym obiektywem.
przeczekaj pare dni , jak sie znudzi , wowczas moze zaczniesz robic zdjecia.
jesli na podstawie paru zdjec nie potrafisz stwierdzic czy obiektyw jest ostry czy nie to po co ci ta informacja?
wytlumacz prosze logicznie
idź na spacer, zrób normalne zdjęcia zwykłych motywów i ciesz się zakupem. miej jednak z tyłu głowy info, że 50 1.4 od canona to kapryśne szkło, najbardziej pod względem AFu. mój przypadek miał tak, że im większa odległość ogniskowania tym większy odsetek nietrafień. wgl AF w tym szkle to śmiech na sali, ale to nie znaczy, że nie da się zrobić tym szkłem fajnych fotek. ah, no i 1.4 zawsze będzie mydlane.
jesli na podstawie paru zdjec nie potrafisz stwierdzic czy obiektyw jest ostry czy nie to po co ci ta informacja?
wytlumacz prosze logicznieSą osoby które używają tego obiektywu i mają jakieś porównanie i wiedza jak.wygladaja zdjęcia chociażby na pełnym otworze.
Podobno zdarzały się egzemplarze które totalnie mydlily na przysłonie 1.4 i nie trafiały z ostrością.
Pytam dlatego ponieważ gdyby ta sztuka rzeczywiście okazała się felerna to bym ją zwrócił.
Ps okazało się że data produkcji tego konkretnego modelu to kwiecień 2017 i numer seryjny wskazuje że jest z wadliwej partii gdzie były problemy z AF.
Podobno Canon ogłosił darmowa akcje serwisową.
https://www.canon.co.uk/support/consumer_products/products/cameras/ef_lenses/fixed_focal_length/ef_50mm_f14_usm.html?type=faq&search=1&searchurl=/support/consumer_products/content/faq/?itemid=tcm:14-1601764
Wskaźnika a nie AF...
jeszcze raz , skoro dla ciebie nie jest trefna to dlaczego dla nas ma byc?
zrob ankiete, podlicz wyniki i bedziesz wiedzial czy masz oddac czy nie
ale , ale mozesz tez sam podjac decyzje, wystraczy pare zdjec i oczy
powodzenia
Mam do Was pytanie dotyczące AF. Wczoraj wybrałem się wieczorem na miasto zrobić kilka zdjęć portretowych i w miejscach gdzie twarz była słabiej oświetlona obiektyw nie radził sobie zbyt dobrze. Jak tylko złapał gdzieś trochę światła działał szybko i prawidłowo.
U Was też w gorszych warunkach nie chce łapać ostrości?
To nie zależy tylko od samego szkła, ale również body. Raczej normalna sprawa,
michalko
11-01-2020, 10:09
Rób zdjęcia ile możesz :) dobre zdjęcie to dobre światło. Trzeba trochę czasu aby poznać w pełni dany obiektyw!