PDA

Zobacz pełną wersję : Plamki na tylnejk soczewce.

blizzard
23-05-2006, 19:03
Witam,
Jestem zainteresowany kupnem obiektywu Canona FD 50mm F1.8, znalazlem pewien egzemplarz na allegro: http://www.allegro.pl/item105499350_canon_fd_50mm_f1_8_filtr_uv_52mm.htm l
No ale niepokoi mnie pewien tekst:

"Z brzegów (całkiem z brzegu, przy krawędzi) tylnej soczewki jes kilka małych plamek ok. 0.5. Poza moją szczerością ich rola się kończy – bez wpływu na jakość zdjęć!!"
Czy uwazacie, ze te plamki zeczywiscie nie maja wplywu na zdjecia???
Ja mam w domu obiektyw z dosc duza rysa, jednak na przedeniej soczewce, ktora nie powoduje obnizenia jakosci, ale na tylnej soczewce moim zdaniem bedzie to przeszkadzac.
Co o tym sadzicie?

bundy
23-05-2006, 19:12
Czy uwazacie, ze te plamki zeczywiscie nie maja wplywu na zdjecia???
Ja mam w domu obiektyw z dosc duza rysa, jednak na przedeniej soczewce, ktora nie powoduje obnizenia jakosci, ale na tylnej soczewce moim zdaniem bedzie to przeszkadzac.
Co o tym sadzicie?

Plamki na przedniej soczewce nie mają takiego wpływu na zdjęcia (choć w pewnych okolicznościach - spory syf + ostre światło prosto w obiektyw - potrafią dać znać o sobie), jak paprochy na tylnej soczewce, które przy większym przymknięciu szkła mogą nieciekawie "zaistnieć" na zdjęciach. Generalnie im bliżej coś znajduje się płaszczyzny zogniskowania (matrycy), to tym większa szansa, że wpłynie na zdjęcie (bądź pojawi się na zdjęciu). Zresztą problem kurzu na matrycach dobrze to ilustruje :-)

SimOn!
24-05-2006, 00:11
Mozliwe ze te "plamki" to psujaca sie / uskodzona wplywem czasu warstwa przeciwodblaskowa. Czesto ma to miejsce w starszych ruskich szklasz M42. A jezeli to by bylo to... to moze dawac brzydkie rozmyte plamki lub fragmenty kaltki plus wiadomo po co sa te powloki.