Zobacz pełną wersję : 24-70L nie ostrzy
Nie ostrzy mi (względnie nie tak jak by się można spodziewać) szkło 24-70L z 5D Mk II. Czy może to być spowodowane brakiem współpracy z body? Jak się do tego zabrać? Pozdrawiam
względnie nie tak jak by się można spodziewać o co Ci chodzi?
jan pawlak
23-12-2019, 06:55
Nie ostrzy mi (względnie nie tak jak by się można spodziewać) szkło 24-70L z 5D Mk II. Czy może to być spowodowane brakiem współpracy z body? Jak się do tego zabrać? Pozdrawiam
Tak (kiedyś) miałem że obiektyw z 5D3 ostrzył sporadycznie, czasami precyzyjnie w punkt a czasami było nieostro, w tych samych warunkach i zawsze przy potwierdzeniu ostrości.
Okazało się że wynikało to z niestarannego instalowania obiektywu, trzeba było precyzyjnie, do końca "na siłę" dokręcać obiektyw. Wtedy było ok
jp
Bechamot
23-12-2019, 09:31
trzeba zrobic mikrokalibracje AF-
Moze okazac sie to w tym aparacie niemozliwie , jako zy najprawdopodobniej wymagana jest inna korekta na krotkej a inna na dlugiej ogniskowa a jeszcze inna w srodku zakresu.
W takim przypadku trzeba do swrvisu.
Niestety to typowa przypadlosc tego ukladu obiektywu z ta puszka - AF potrafi roznie ostrzyc na roznych koncach .
Jesli jesz nieskalibrowany uklad , to raz ostrzy , raz nieostrzy .
Serdeczne dzięki za odpowiedź, wygląda na to, że serwis niezbędny...
PatrykPhoenix
01-01-2020, 13:26
Serdeczne dzięki za odpowiedź, wygląda na to, że serwis niezbędny...
Napisz jak potoczyla sie sprawa, bo mam 5d M III i rowniez ten sam obiektyw i od jakiegos czasu czuje, ze rowniez cos sie z nim dzieje, bo ma problemy z ostroscia i praca z nim wyglada fatalnie.
Bede wdzieczny za info.