Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nieaktywne ustawienie RAW w 5D MkII

Kurczak
23-12-2019, 02:52
Canon 5D Mk II. Nie daje się ustawić RAW na górnym suwaku (jest tylko ustawienie puste), dolny suwak od jpg działa - czy da się to ogarnąć samodzielnie czy serwisować? Dzięki za pomoc w temacie. Pozdrowienia

Bechamot
23-12-2019, 09:42
trudno powiedziec co to moze byc , wyglada jak blad w Software.
zainstaluj moze jeszcze raz ostathia wersje Software do tego aparatu. zawsze byla dostepna na stronie canona , nie wiem jak jest teraz , gdyz dawno nie zagladalem.

Bechamot
23-12-2019, 11:14
teraz mi przszlo do glowy.

czy poruszasz w ogole prawidlowe pokretlo ?

Kurczak
23-12-2019, 13:32
Dzięki za odpowiedź, dla mnie tez wyglada to na software (pokrętło z cała pewnością właściwe ;))

Bechamot
23-12-2019, 13:42
mozesz jeszcze wczesniej sprobowac przywrocic ustawienia fabryczne.

rysz
23-12-2019, 16:38
Tak dla pewności: zdajesz sobie sprawę, że RAW jest niedostępny w trybie automatycznym i w nim ustawić się tego nie da :?:

Kurczak
27-12-2019, 16:02
Hej, nie wiedziałem tego, nie użyłem nigdy tego trybu :)

jerzyp
27-12-2019, 18:12
Tak dla pewności: zdajesz sobie sprawę, że RAW jest niedostępny w trybie automatycznym i w nim ustawić się tego nie da :?:

Jak to się nie da ustawić wykonywanie zdjęć w RAW bzdury piszesz w aparacie jest możliwość ustawienia dwa rodzaje plików - RAW i jpg z różną wielkością plików
A po drugie co ma wspólnego ustawienie na automat i pliki RAW ( brak możliwości ustawienia )

rysz
27-12-2019, 19:25
Jak to się nie da ustawić wykonywanie zdjęć w RAW bzdury piszesz w aparacie jest możliwość ustawienia dwa rodzaje plików - RAW i jpg z różną wielkością plików
A po drugie co ma wspólnego ustawienie na automat i pliki RAW ( brak możliwości ustawienia )

Bardzo dobrze wiem, że w każdej lustrzance cyfrowej Canona można ustawić zarówno RAW, jak i jpg, ale nie o tym pisałem.
Pisałem o tym, że jeśli na pokrętle trybów jest ustawiony tryb w pełni automatyczny (zielony prostokąt), to RAW jest niedostępny i aparat zawsze zapisuje zdjęcia w formacie JPG. Są ludzie, którzy sobie z tego sprawy nie zdają i dziwią się, że nie mogą ustawić formatu RAW w trybie automatycznym. Tak trudno to zrozumieć?

v.1958
27-12-2019, 20:19
Pisałem o tym, że jeśli na pokrętle trybów jest ustawiony tryb w pełni automatyczny (zielony prostokąt), to RAW jest niedostępny i aparat zawsze zapisuje zdjęcia w formacie JPG. Są ludzie, którzy sobie z tego sprawy nie zdają i dziwią się, że nie mogą ustawić formatu RAW w trybie automatycznym. Tak trudno to zrozumieć?

sprawdziłem w moim 5Dmk2 - zielony prostokąt na pokrętle trybów, menu i jednym pokrętłem ustawiam jakość *.jpg, a drugim *.CR2...

--- Kolejny post ---

jeśli nie wyświetlają się nawet ikonki RAW na górnym suwaku - to prawdopodobnie problem z softwarem,
jeśli jednak są to może pokrętło - to przy spuście - nie działa?

rysz
27-12-2019, 20:30
sprawdziłem w moim 5Dmk2 - zielony prostokąt na pokrętle trybów, menu i jednym pokrętłem ustawiam jakość *.jpg, a drugim *.CR2...

--- Kolejny post ---

jeśli nie wyświetlają się nawet ikonki RAW na górnym suwaku - to prawdopodobnie problem z softwarem,
jeśli jednak są to może pokrętło - to przy spuście - nie działa?

To ciekawe. Aparat zapisuje wtedy *.CR2 w tym trybie? Canon na stronie CPN temu zaprzecza:
https://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/exposure_settings/creative_auto.do
(drugi akapit)

v.1958
27-12-2019, 21:38
To ciekawe. Aparat zapisuje wtedy *.CR2 w tym trybie? Canon na stronie CPN temu zaprzecza:
https://cpn.canon-europe.com/content/education/infobank/exposure_settings/creative_auto.do
(drugi akapit)

właśnie tak - zapisuje

https://drive.google.com/open?id=1Q2exzrBghn1_aaLEY3HrRpwGSv1EjPK7

plik otworzony przez dpp, w informacjach typ pliku i ustawienia trybu

podany przez Ciebie link odnosi się do trybu "Creative Auto", ale nie zauważyłem tam informacji o braku możliwości zapisu RAW? - sprawdziłem u siebie - też można wybierać różne opcje...

rysz
27-12-2019, 21:50
No w tym linku jest napisane wprost, że w trybie "Creative Auto" można ustawiać jakość obrazu w przeciwieństwie do trybu "Full Auto".
Wiem, że w wielu innych puszkach (w tym w mojej) się nie da i po przeczytaniu powyższego byłem przekonany, że w 5D II też tak jest. Jak widać się myliłem.

Bechamot
28-12-2019, 12:33
tak to Prawda , ale mysle , ze troche niewlasciwie to zinterpretowales.

mozesz dokonac pewnych korekt nastaw automatycznych ( przyslony , czasu , sa to korekty +- w stosunku do auto nie wartosci bezwzgledne, rodzaju obrobki kolorystycznej ) i sa one zapisane w exif.
jesli robisz raw i go wywolasz w dpp to te nastawy sa przeniesione do programu i zostana przejety jako pozycje odpowiednich suwakow ( oczywiscie przyslony , czasu w ten sposob nie zmienimy , wedlug nich jest juz obraz naswietlony , ale zostaja przejete nastawy do rodzaju koloru , albo cz.-b.).
Sa one nieco inne niz w " full Auto" czyli na zielonym prostokacie.
Ale zawsze mozesz w aparacie nastawic czy chcesz miec zapis na karcie w raw lub jpg, rowniez w CA jest mozliwosc wyboru zarowno rozdzielczosci jak i formatu zapisu.

v.1958
01-01-2020, 18:23
Kurczak - daj znać, jak rozwiązałeś problem...
Będziesz jechał do serwisu z obiektywem - zapytaj i o puszkę (chyba. że wgrałeś jeszcze raz, lub inną wersję softu i jest ok)